
Τι προχωρά, τι πάει λάθος και πως θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η περίπτωση της Χρυσής
Τελευταία ενημέρωση 21 Φεβρουαρίου 2023 by energinews (admin)
Μια μεγάλη συζήτηση που καταπιάστηκε με πολλά από τα θέματα που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τη διαχείριση και όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τη νήσο Χρυσή, έγινε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι μεταξύ του συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης, Καλούστ Παραγκαμιάν και του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Ιεράπετρας που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, Γιώργου Προϊστάκη.
Στη συζήτηση έγινε ένας σύντομος απολογισμός του έργου και των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο υπό την εποπτεία της Επιτροπής με τον κ. Παραγκαμιάν να στέκεται ιδιαίτερα στην βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην υποχρέωση για τήρηση της νομοθεσίας που προβλέπεται από το Σχέδιο Δράσης.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Προϊστάκης έκανε έντονη κριτική σε ένα από τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί και αφορά την προσωρινή περίφραξη του κεδροδάσους το οποίο χαρακτήρισε πρόχειρο και ακαλαίσθητο. Παράλληλα τόνισε πως η πορεία του Σχεδίου Δράσης εφαρμόζεται με λανθασμένες προτεραιότητες κάτι που σε συνδυασμό με το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το οποίο δεν είναι εύκολο να λυθεί, προκύπτουν πρόσθετες καθυστερήσεις και αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία της Χρυσής τόσο για τη φετινή αλλά και τις επόμενες χρονιές.
Σε σχέση με την πρόσφατη εισήγηση για παράταση του περιορισμού επισκεψιμότητας ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως μέχρι τώρα δεν έχει φανεί πως υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να υπάρξει η κατάλληλη φύλαξη και εποπτεία της Χρυσής και οι απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των φυλάκων. Αντίθετα ο κ. Προϊστάκης υποστήριξε πως θα ήταν νομικά εφικτό να δημιουργηθούν κάποιες πρόχειρες υποδομές για την σκίαση και υποδοχή έστω και ενός πολύ μικρού αριθμού επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή εικόνα με τη δυσκολία αποβίβασης των επισκεπτών.
Ακούστε αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν: (ΕΔΩ)