Τι λέει η Αθήνα για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν – Οι αναφορές της Αγκυρας σε «Αιγαίο και νησιά», επικήρυξε τους «8»


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Στις 16.45 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Απαραίτητη» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν δεδομένων των εξελίξεων και της κατάστασης στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αλλά και με βάση ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Δύσης που βρίσκεται σε επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση.

Στόχος, λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα, να συνεχιστεί ο διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση, να καταστούν σαφείς οι θέσεις της Ελλάδας και να αποφευχθούν παρανοήσεις και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Γενικότερα, στο Μαξίμου φαίνεται να εκτιμούν ότι αυτή τη φορά οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πιο γενναία βήματα προσέγγισης, αν και επιλέγουν να κρατούν τον πήχη πολύ χαμηλά σε επικοινωνιακό επίπεδο, τουλάχιστον εν αναμονή της στάσης που θα κρατηθεί από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Σε ότι αφορά πιο συγκεκριμένα την ατζέντα της επίσκεψης και τις θέσεις της Ελλάδας σε ως προς αυτή, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν τα εξής θέματα:

1. Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Με αυτή την προϋπόθεση, Τσίπρας-Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και μείωσης της έντασης (είχαν παγώσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία), στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο σε αυτή την κατεύθυνση ότι οι δύο νυν υπουργοί Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και Ευάγγελος Αποστολάκης, είναι στρατιωτικοί.

2. Κυπριακό

Η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

3. Οικονομία

Με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

4. Ενέργεια

Θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

5. Μεταναστευτικό/Περιφερειακές εξελίξεις/Ασφάλεια

Θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

6. Ευρωτουρκικές σχέσεις

Θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός το πρωί της Τετάρτης θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη.

Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Iμπραχίμ Καλίν, έδωσε το περίγραμμα των θεμάτων που η Αγκυρα αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, Turkih Stream, την τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, τη μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών» ανέφερε ο Iμπραχίμ Καλίν.

Και συνέχισε λέγοντας: «Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας στο πρακτορείο Anadolu πριν έρθει μας χαροποιούν. Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση. Kαι πιστεύουμε πως θα μιλήσουμε σε αυτά τα πλαίσια.

Η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο απ’ όπου και να γίνει. Για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους.

Η Τουρκία σήμερα στην περιοχή της Κύπρου πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές που τις έχουν παραχωρηθεί, προβλέπουμε πως θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, η Αγκυρα επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους 8 στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα τους ενέταξε στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία έχει ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

πηγη:real.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.