Τι ισχύει και τι πρέπει να γίνει ακόμα για το πρόβλημα των εργατών γης – Όλη η νέα τροπολογία


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που όμως δεν λύνει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης ιδιαίτερα σε θερμοκηπιακές περιοχές, όπως η Ιεράπετρα, χαρακτηρίζεται από τους αγροτικούς φορείς της περιοχής η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χθες.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στην Ιεράπετρα, όσο και στο σύνολο σχεδόν των αγροτικών περιοχών της χώρας, έχει απασχολήσει πολύ τους τελευταίους μήνες τόσο τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία στα οποία ασκούνται πιέσεις για λύσεις και παρά το γεγονός ότι υπάρχει η πρόθεση φαίνεται πως χρειάζονται ακόμα αρκετές ενέργειες για ένα ικανοποιητικό και πρακτικό αποτέλεσμα που θα λειτουργήσει προς όφελος της αγροτικής παραγωγής.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα τα οποία αποτυπώθηκαν από όσα είπε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Νεκτάριος Παπαδάκης και ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης.

Η νέα τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μετανάστες ήδη διαμένοντες στην Ελλάδα παράτυπα, να νομιμοποιηθεί η παραμονή τους για 3+3 μήνες μέσω της διαδικασίας της μετάκλησης, μπορεί να βοηθήσει κλάδους όπως οι κατασκευές ή ο τουρισμός, αλλά για τομείς όπως η θερμοκηπιακή παραγωγή το χρονικό περιθώριο που δίνεται δεν επαρκεί για ομαλότητα στην εργασία, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ενώ με τη σειρά του ο κ. Βιαννιτάκης τόνισε πως ακόμα και με αυτή την τροπολογία πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα σε επίπεδο Λασιθίου μέχρι το τέλος του 2022 όταν και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός μετακλητών εργατών γης που τώρα ανέρχεται σε 150 άτομα και είναι πλέον είναι εξαντλημένος.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και κυρίως η αρνητική στάση που κρατά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας που καθυστερεί τις προσδοκόμενες αλλαγές, ανέφερε ο κ. Βιαννιτάκης ο οποίος σε κάθε περίπτωση κάλεσε όλους τους αγρότες της περιοχής να προετοιμάσουν τους φακέλους τους για να καλέσουν εργάτες στα τέλη της χρονιάς.

Ζητούμενα για τον κ. Παπαδάκη παραμένει τόσο η αύξηση του νόμιμου χρόνου παραμονής των εργατών η αύξηση των θέσεων για μετακλητούς εργάτες αλλά σε γενικότερο πλάισιο η αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ώστε να δοθούν πολύ περισσότερα κίνητρα σε αλλοδαπούς εργάτες να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, όπως έχει κάνει και η Ιταλία και έχει καταφέρει να προσελκύσει πολυάριθμο εργατικό δυναμικό.

Ακούστε όσα αναφέρθηκαν και δείτε την τροπολογία:(εδώ)

Διαβάστε την τροπολογία και το επίμαχο άρθρο 6 παρακάτω:

 

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.