Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες μέχρι και το τέλος του έτους


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 1 Δεκεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς των αγροτών

Πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και καλό είναι να δούμε τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να συγκεντρώσει ο αγρότης, προκειμένου να διαμορφώσει το αποτέλεσμα προς φορολόγηση.

Επιδοτήσεις: Τον Οκτώβρη καταβλήθηκε µέρος της βασικής ενίσχυσης. Αναµένεται να καταβληθούν, η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα, ίσως και κάποιες άλλες. Εάν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε πλήρη εικόνα όσον αφορά τη φορολόγηση της βασικής από το 1ο ευρώ και θα µπορούµε να προσδιορίσουμε σε αρκετά µμεγάλο βαθμό  το φορολογητέο εισόδημά.

Πωλήσεις: Για τις  πωλήσεις των παραχθέντων προϊόντων παραλαμβάνουν τα τιμολόγια (πώλησης ή αγοράς). Για τις περιπτώσεις που δεν έχουν πουλήσει και δεν θα πουλήσουν εντός του τρέχοντος έτους, καλό είναι να δουν το θέμα της απογραφής.

Έξοδα

ΕΛΓΑ: Η δαπάνη του ΕΛΓΑ καταχωρείται στα βιβλία είτε είναι εξοφληµένη είτε όχι. Από το site του ΕΛΓΑ, δεν µπορούµε να δούµε το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό θα εµφανιστεί στο σύστηµα του ΕΛΓΑ το περίπου το Μάρτη, εκτός κι αν προσκοµίσετε τη δήλωση καλλιέργειας στο λογιστή σας.

Συμφωνητικά μίσθωσης : Να προσκομίσετε τα συμφωνητικά µμίσθωσης, ανεξάρτητα αν είναι πληρωμένα ή όχι. ∆απάνη είναι η έγγραφη συμφωνία και όχι η εξόφληση της.

Εργόσημα: Για τον παραγωγός ο οποίος πληρώνει, τα εργόσηµα αποτελούν δαπάνη στο χρόνο πληρωμής.

Τιμολόγια : Την άνοιξη 2017 συντάχθηκε η δήλωση ΟΣ∆Ε, για την οποία πληρώθηκε αμοιβή στους φορείς που τη σύνταξαν. Επειδή την πληρωμή του εξόδου αυτού, κάποιοι δήλωσαν να πληρωθεί µέσω της τράπεζας µε την καταβολή των επιδοτήσεων, οι φορείς αυτοί εξέδωσαν ένα παραστατικό το οποίο το ονόμασαν προσφορά η οποία περιελάβανε το συνολικό κόστος. Αυτό το παραστατικό δεν είναι δαπάνη για τα βιβλία. Πρέπει να εκδώσουν Τ.Π.Υ. αλλιώς δεν καταχωρείται τίποτε στα βιβλία.

Ασφαλιστήρια αγροτικών μηχανημάτων : Προσκομίζετε το συμβόλαιο και όχι την απόδειξη πληρωμής του συμβολαίου. Η καταχώρηση γίνεται αναλογικά αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα συμβόλαια περιλαμβάνουν δύο χρήσεις και θα πρέπει να γίνει επιμερισμός της δαπάνης. Μπορούν να καταχωρηθούν αποδείξεις λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π.) όταν η δαπάνη είναι µέχρι 100 ευρώ, ενώ για µμεγαλύτερα ποσά απαιτείται τιµολόγιο για να αναγνωριστεί η  δαπάνη. Για αναγνώριση εξόδων Α’ & Β’ υλών (φάρµακα, λιπάσµατα, σπόροι, κλπ.), καλό είναι να υπάρχουν τιμολόγια ανεξάρτητα του ποσού.

Λογαριασμοί: Στις περιπτώσεις που τη δαπάνη της ∆ΕΗ την επιβαρύνονται περισσότεροι αγρότες, βγάζετε φωτοτυπία το λογαριασμό της ∆ΕΗ και κάνουμε κατανομή της δαπάνης, ανάλογα µε τα ποσά που πλήρωσε ο καθένας, (όπως ακριβώς γίνονταν και πριν την ένταξη στα βιβλία).

Τέλη Κυκλοφορίας: Η δαπάνη η οποία πληρώνεται τώρα και αποτελεί δαπάνη για το επόµενο έτος. ∆εν χρειάζεται να εκτυπώσετε κανένα έντυπο αλλά για την πληρωµή τους πηγαίνετε κατευθείαν στην τράπεζα έχοντας µαζί σας την άδεια κυκλοφορίας και γνωρίζοντας τον ΑΦΜ σας, πληρώνετε και φεύγετε.

Τιμολόγια για αγροτικές εργασιες: Για όλες τις εργασίες που έχουν γίνει στα χωράφια των αγροτών από τρίτους, πρέπει οι ιδιοκτήτες των µηχανηµάτων που έχουν χρησιµοποιηθεί, να εκδώσουν παραστατικό προκειµένου αυτή να καταχωρηθεί στα βιβλία.

Επιδοτήσεις και βεβαιώσεις

Η βεβαίωση των επιδοτήσεων καλό είναι και πρέπει να εκτυπώνεται. ∆εν αρκεί όµως. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκτυπώνεται και η κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών. Στις κατάσταση αυτή περιγράφονται αναλυτικά οι επιδοτήσεις, το είδος τους και ο χρόνος καταβολής τους. Ό,τι χρειαζόµαστε δηλαδή, για τη σωστή σύνταξη της φορολογικής δήλωσης του υπόχρεου.

πηγη:agronews

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.