Τι θα γίνει τελικά με το Zantac


0
(0)

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πρόκειται για το γνωστό φάρμακο στομάχου με την επωνυμία «Zantac».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα, έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι ορισμένα περιείχαν μια πρόσμιξη η οποία ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο – Ξεκινούν διαδικασίες ανάκλησης στην Ευρώπη

Στάση αναμονής διατηρούν οι εθνικές αρχές, αρμόδιες για την ασφάλεια των φαρμάκων στην Ευρώπη, για τα σκευάσματα που περιέχουν την ουσία ρανιτιδίνη, μεταξύ των οποίων και το ευρέως γνωστό Zantac, μετά την απόφαση τόσο του Αμερικανικού όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επανεξεταστούν οι γραμμές παραγωγής.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επί του παρόντος ακολουθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ). Αυτό σημαίνει πως αν ο ΕΜΑ αποφασίσει απόσυρση των φαρμάκων με την υπό έλεγχο δραστική ουσία, τότε θα γίνει και απόσυρση από την ελληνική αγορά.Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Οργανισμοί, ΕΜΑ και FDA, ζήτησαν την επανεξέταση των γραμμών παραγωγής στα σχετικά σκευάσματα επειδή έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Η ρανιτιδίνη είναι η δραστική ουσία ενός εκ των παλαιότερων και δημοφιλέστερων σκευασμάτων για τη μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις, όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου, το Zantac. Το σκεύασμα είναι ένα από τα πιο εμπορικά σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα που χορηγείται είτε με είτε χωρίς ιατρική συνταγή.

Μετά την απόφαση των ΕΜΑ και FDA, οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθετουν έλαβαν προληπτικά μέτρα. Η Sandoz, θυγατρική της Novartis, ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε «προληπτική διακοπή διανομής». Δηλαδή δεν ανακαλεί όλα τα προϊόντα της από τα σημεία πώλησης και πως τα υπάρχοντα φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι «δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν διακοπή διάθεσης ή παραγωγής του Zantac ή άλλων προϊόντων ρανιτιδίνης εκτός του Καναδά» προσθέτοντας ότι «διεξάγουμε την δική μας έρευνα για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να πληρούμε τις αυστηρότερες προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας παραγωγής».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.