Τι ζητά το Λασίθι από τον Μ. Βορίδη – Το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Μετά από από σχεδόν δύο εβδομάδες ελεύθερης πτώσης της αγροτικής και κυρίως της θερμοκηπιακής παραγωγής σε όλη την Κρήτη, έφτασε η ώρα των πρώτων αποφάσεων από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη την οποία συντονίζει η Περιφέρεια Κρήτης με τον Μ. Βορίδη και το επιτελείο του, στην οποία θα συμμετάσχουν από 4 αίθουσες σε κάθε νομό της Κρήτης, αντιπεριφειάρχες και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.

Στο Λασίθι όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Αντώνης Στρατάκης στον Άγιο Νικόλαο, θα βρίσκεται ο ίδιος, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα στο Λασίθι, Γιώργος Τσιφετάκης, η  περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Χανιωτάκη αρμόδια για τις λαΪκές αγορές στο νομό, ο Αντώνης Πλεξουσάκης ως εκπρόσωπος ομάδων παραγωγών και δημοπρατηρίων της Ιεράπετρας, ενώ καλεσμένοι με προαιρετική την παρουσία τους είναι και οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού.

Με την ευθύνη για όλες τις προσκλήσεις στον Μανώλη Χνάρη, αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν αντίστοιχα πάνελ που θα πάρουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως το βασικό ζητούμενο της σημερινής επαφής με τον Υπουργό είναι να γίνουν ξεκάθαρες στον ίδιο οι δύο άξονες διεκδίκησης που μετά από πλήθος διαβουλεύσεων σε όλη την Κρήτη, έχουν φανεί πως μπορεί να προχωρήσουν.

Ο πρώτος άξονας αφορά την διάθεση του ποσού των 150 εκατ. που έχει ήδη γίνει γνωστό πως θα διαχειριστεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό να υπάρξουν αποζημιώσεις για την πληγή στην παραγωγή που έχει ήδη συμβεί.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι οι δύο λύσεις που προκρίνονται εκ μέρους των φορέων της Κρήτης είναι η στρεμματική αποζημίωση μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και δηλώσεων ΟΣΔΕ, και η άλλη η αποζημίωση ανά κιλό της κατεστραμμένης παραγωγής.

Ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε πως προσωπική του άποψη είναι πως η πρώτη πρόταση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προχωρήσει και να εφαρμοστεί πολύ γρηγορότερα από τη δεύτερη.

Σε ότι αφορά τα ποσά αποζημιώσεων και άλλες λεπτομέρειες τόνισε πως αυτά θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό ο οποίος μαζί και με το επιτελείο του έχει ήδη μια εικόνα για την πραγματική κατάσταση.

Ο δεύτερος άξονας διεκδίκησης αφορά τις βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες δράσεις στήριξης του πρωτογενή τομέα που άμεσα θα πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν οι κλάδοι που αφενός θα πρέπει να συνεχίσουν την παραγωγή τους και εφόσον η κατάσταση της πανδημίας είναι αυτοί που θα χρειαστεί να συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ζητείται η ένταξη όλων των επαγγελματικών κλάδων των αγροτών στα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ήδη ανακοινωθεί για πλήθος άλλων επαγγελμάτων, και όπως ανέφερε ο κ. Γουλιδάκης, δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση των 800 ευρώ, αλλά και μια μεγάλη σειρά άλλων ελαφρύνσεων.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.