Τι είναι οι αεροχείμαρροι που φέρνουν ισχυρές καταιγίδες;


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 4 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνιαΗ νέα κακοκαιρία, που πρόκειται να «χτυπήσει» από την Τρίτη ολόκληρη τη χώρα, σχετίζεται με τη δημιουργία αεροχειμάρρων πάνω από την ευρύτερη περιοχή.

Τι είναι όμως οι αεροχείμαρροι; Πώς προκαλούνται και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση των καιρικών φαινομένων;

Όταν ψυχρές και θερμές αέριες μάζες συναντιούνται στην ανώτερη τροπόσφαιρα, δημιουργείται μεταξύ τους μια διαχωριστική επιφάνεια, όπου πνέουν αέρια ρεύματα θυελλωδών ανέμων που ονομάζονται αεροχείμαρροι.

Η ένταση και η κίνηση των αεροχειμάρρων επηρεάζουν σημαντικά τα επιφανειακά συστήματα καιρού και παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών μιας περιοχής.

Στις περιοχές όπου συναντιούνται ψυχρές και θερμές αέριες μάζες δημιουργούνται θυελλώδεις άνεμοι στην ανώτερη τροπόσφαιρα και αυτές οι περιοχές ονομάζονται αεροχείμαρροι (jet streams).

Οι αεροχείμαρροι παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών σε χαμηλότερο υψόμετρο και κοντά στο έδαφος, επομένως μας ενδιαφέρει η κίνησή τους.

Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προγνωστικά δεδομένα για την ένταση των αεροχειμάρρων μεταξύ Κυριακής 03/02 και Σαββάτου 09/02. Άφθονες βροχοπτώσεις και πολλή σκόνη επιφυλάσσει η εβδομάδα που ήδη διανύουμε.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.