Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τα ζουμιά που ρυπαίνουν το περιβάλλον και τι κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Με τη μόνιμη φύλαξη του χώρου, την συνεχή άντληση και μεταφορά των στραγγισμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Ιεράπετρας επιχειρούν οι υπηρεσίες του Δήμου να λύσουν το πρόβλημα των μαύρων ζουμιών που για δεύτερη χρονιά φεύγουν από το χώρο του πρώην ΧΑΔΑ και καταλήγουν στο περιβάλλον και μέσω του Αλμυρού ποταμού στη θάλασσα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ιεράπετρα στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Λασιθίου, ο αντιπεριφερειάρχης, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας-Περιβάλλοντος και τεχνικής υπηρεσίας και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων διευθύνσεων του Δήμου.

Τα αποτελέσματα από τα δύο φετινά δείγματα που είχαν παρθεί έδειξαν πως τα μαύρα ζουμιά προέρχονται κυρίως από τα στραγγίσματα φυτικών υπολειμμάτων του πρώην ΧΑΔΑ και λιγότερο από το πυρηνελαιουργείο, ενώ όπως είπε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Ράδιο Λασίθι, οι υπηρεσίες κατέληξαν πως τα δείγματα είναι διαχειρίσιμα, δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όμως κάποιες ουσίες είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και έτσι υπάρχει ανάγκη για άμεσες δράσεις.

Λόγοι για αυτό το πρόβλημα που προκύπτει μετά από έντονες βροχές είναι τα δύο σπασίματα που έχουν προκύψει στην δεξαμενή που έχει κατασκευάσει ο Δήμος αλλά και το ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη στην μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ για διαχείριση στραγγισμάτων ώστε να είχε υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία.

Τα ζουμιά αυτά, τόνισε πως δεν έχουν καμία σχέση με τη λυματολάσπη που συγκεντρώνεται σε διαφορετικό σημείο του πρώην ΧΑΔΑ, κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Η κα Ρουμελιωτάκη ανέφερε πως θα επιχειρηθεί μια συνεννόηση με το πυρηνελαιουργείο ώστε να βρεθεί προσωρινά μια κοινή λύση ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί τουλάχιστον για φέτος, και μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα κομποστοποίησης του Δήμου στην οποία τα στραγγίσματα αυτά θα μπορούν να διοχετεύονται και να αξιοποιούνται.

Παράλληλα έχει τοποθετηθεί μόνιμα φύλακας στο χώρο ώστε να μην υπάρξει άλλο σπάσιμο στη δεξαμενή και ήδη γίνονται αντλήσεις οι οποίες καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.