Τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα


Τελευταία ενημέρωση 1 Δεκεμβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Φρούριο Φιρκά τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ένωση Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Η έπαρση της σημαίας έγινε από κρητικό με παραδοσιακή ενδυμασία, χωρίς συμμετοχή πολιτών, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας Covid 19.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην επέτειο για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τόνισε:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να δουν τον τόπο τους ενωμένο με την Ελλάδα. Η  1η Δεκεμβρίου του 1913, η ημέρα της Ένωσης, φέρνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Του μεγάλου Κρητικού πολιτικού που απέδειξε στην πράξη  τι σημαίνει η έννοια του πατριωτισμού και του εθνικού συμφέροντος. Του Κρητικού που ξεπέρασε την ιστορία γιατί στάθμιζε τη διεθνή συγκυρία και αξιοποιούσε τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων προς όφελος της χώρας του. Σήμερα, εδώ από τα Χανιά, αντλούμε δύναμη από τους αγώνες, το θάρρος, την αυταπάρνηση των προγόνων μας.

Παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξία πως θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δυσκολία».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής δήλωσε: «Συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε την ενσωμάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορμό. Ένα μεγάλο γεγονός για την Κρήτη και την χώρα που αποτέλεσε το επιστέγασμα μακραίωνων αγώνων των Κρητικών για την Ελευθερία και η Κρήτη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού κορμού. Μαζί με όλους τους Έλληνες δίνουμε τη μάχη για όλα τα προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Και του χρόνου να είμαστε καλά να γιορτάσουμε αυτό το σημαντικό γεγονός».

Δηλώσεις έκαναν επίσης ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους πεσόντες στις επαναστάσεις της Κρήτης από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.