Τιμές ελαιολάδου: Υψηλότερες λόγω δημοπρασιών στην Ανατολική από ότι στην Δυτική Κρήτη

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Η ηρεμία των τιμών, που παρατηρήθηκε κατά τις διακοπές Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, φαίνεται ότι συνεχίζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες, αφήνοντας τις πιθανές εξελίξεις για αργότερα.

Ωστόσο, ο ορίζοντας των εξελίξεων αυτών παρουσιάζεται αρκετά θολός.

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την προσφορά αλλά και την ζήτηση πολλών προϊόντων μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο. Ετσι, για τις τιμές σημαντικός μελλοντικός ρυθμιστικός παράγοντας, θα είναι η ερχόμενη πλέον εσοδεία, που ήδη έκανε την εμφάνιση της.

Βέβαια, η κινητικότητα της αγοράς παρουσιάστηκε μετά τις διακοπές, κάπως αυξημένη σε μερικές χώρες, αυτό όμως δεν συνετέλεσε σε σημαντική διαφοροποίηση των τιμών.

Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 10 Μαΐου 2022 (βλ. www.sedik.gr) , τώρα και τέσσερεις βδομάδες οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές του έξτρα παρθένου είναι περίπου ίδιες.

Στην Κρήτη οι μεγιστες φτάνουν στα 3,65€/κ, στην Πελοπόννησο στα 3,50€/κ,στην Ιταλία στα 4,45€/κ, στην Ισπανία στα 3,80€/κ και στην Τυνησία στα 3,48€/κ (βλ. Πιν.1).

Αξιοσημείωτη είναι η τιμή των 3,90€/κ που δίδει η επιχείρηση «Λούβρος ΟΕ» στην Κέρκυρα η οποία δείχνει ότι περιθώρια για καλύτερες τιμές υπάρχουν και στις άλλες περιοχές.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η διαφορά τιμών 0,25€/κ μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης η οποία προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ανατολική Κρήτη η διάθεση ελαιολάδου γίνεται από ορισμένους Συν/σμους με δημοπρασίες οι οποίες, προφανώς, επηρεάζουν το γενικό επίπεδο τιμών. Επομένως καλό είναι η ορθή και διαφανής πρακτική των δημοπρασιών, να γενικευτεί περισσότερο και να εφαρμοστεί και στην Δυτική Κρήτη. Και αυτό βέβαια, ενώ πρωτίστως αποτελεί υπόθεση των παραγωγών στους οποίους ανήκει το προϊόν, μπορεί και πρέπει να συσταθεί και από το Κράτος ιδιαίτερα στους Συν/σμούς οι οποίοι απολαμβάνουν επιχορηγήσεις από διάφορα προγράμματα.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι, στην Ισπανία, αρκετές Βιομηχανίες φαίνεται να έστρεψαν την προσοχή τους σε ελαιόλαδα μεσαίας έως χαμηλής ποιότητας. Έτσι, όπως φαίνεται από το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 10 Μαΐου 2022, στην Ισπανία οι ελάχιστες τιμές των έξτρα (3,30 €/κ) έχουν εξισωθεί σχεδόν με τις τιμές του (απλού) Παρθένου (3,28 €/κ) και του Λαμπάντε (3,20€/κ). Ένα φαινόμενο με περίεργες και οπωσδήποτε ανεξήγητες αιτιάσεις που θα έπρεπε να απασχολήσει τους παραγωγούς αλλά και κυρίως τους πολιτικούς οι οποίοι συχνά πυκνά διακηρύσσουν ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος!

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.

radiolasithi.gr

28

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.