Την επιλεξιμότητα της καλλιέργειας ντομάτας από τη δράση ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ θέτει με ερώτησή του ο Σωκράτης Βαρδάκης


0
(0)

Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του εντόμου Tuta Absoluta, καταγράφεται σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Σε περιοχές της Κρήτης, για πρώτη φορά, εντοπίστηκε τον Ιούνιο 2009. Η εισβολή του νέου είδους εντόμου, είχε από την πρώτη στιγμή, ως αποτέλεσμα, την πρόκληση σημαντικών ζημιών, υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας.

Με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης θέτει το θέμα της αντιμετώπισης του εντόμου με την ένταξη της καλλιέργειας θερμοκηπιακής ή υπαίθριας ντομάτας στη Δράση 10.1.8. «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, η προσαρμοστικότητα και η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα του εντόμου, οι κλιματικές συνθήκες, η εμπορική δραστηριότητα που επιτρέπει την μεταφορά μολυσμένων προϊόντων, παρά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή του φαινομένου (καλλιεργητικά μέτρα, παρακολούθηση των πληθυσμών, βιολογική αντιμετώπιση αλλά και χημική αντιμετώπιση), συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του εντόμου.

Επίσης η καλλιέργεια της ντομάτας για περιοχές της Κρήτης όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες.

Το έντομο Tuta Absoluta θεωρείται πλέον εγκατεστημένο σε επίπεδο επικράτειας και εκτός της ντομάτας μπορεί να προσβάλλει την καλλιέργεια μελιτζάνας, πιπεριάς, πατάτας, καπνού αλλά και άλλα αυτοφυή φυτά.

Ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν προτίθεται και με ποιο τρόπο το Υπουργείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να εντάξει στις επιλέξιμες καλλιέργειες, την ντομάτα, για την εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης στο πλαίσιο μιας αγροπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης του προγράμματος.

πηγη:radiovereniki.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *