Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο


Τελευταία ενημέρωση 5 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο, στον οποίον ευχήθηκε περαστικά και να επανέλθει γρήγορα υγιής στα καθήκοντά του.

 

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και του αναπληρωτή τομεάρχη Γιώργου Τσίπρα

 «Με υποκρισία και άγνοια, η ΝΔ οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κατάρρευση»

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού εκτός από ελλιπές, αποδεικνύεται και μη εφαρμόσιμο.

 • Ενώ αποφάσισε την παράταση λήξης των επιταγών, δεν κάλυψε με αντίστοιχα μέτρα όσους περίμεναν να τις εισπράξουν, μεριμνώντας έστω για την προεξόφλησή τους από τις τράπεζες, κάτι που προκαλεί ασφυξία στους λήπτες των επιταγών.
 • Ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. καταρτίζουν σχέδια εγγυήσεων πολλών δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, υπέβαλε και πανηγυρίζει για την έγκριση ενός σχεδίου ύψους μόλις 2 δισ. ευρώ (1% του ελληνικού ΑΕΠ).

Η άγνοια της κυβέρνησης επί των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και η υποκριτική της στάση οδηγούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε κατάρρευση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ψυχογιού – Μηταράκη για το προσφυγικό

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Κατά την συζήτηση, ο κ. Ψυχογιός ζήτησε να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόληψη της πανδημίας στις δομές φιλοξενίας, ενώ έθεσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών στα νησιά και την ενδοχώρα, καθώς και των μονάδων Υγείας στις Περιφέρειες που φιλοξενούν προσφυγικό πληθυσμό, ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην ενδοχώρα.

Ζήτησε επίσης να μετακινηθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από την κλειστή δομή στο “Κλειδί” Σερρών σε ξενοδοχεία και κατάλληλα καταλύματα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα διατύπωσε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς κράτησης των ανθρώπων στο Κλειδί και την Μαλακάσα καλώντας τον Υπουργό να λάβει μέριμνα, ώστε να τους δοθούν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου.

Τέλος, ο τομεάρχης τόνισε στον κ. Μηταράκη τη σημασία της αλληλεγγύης αυτές τις ώρες και του δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή σε ζητήματα έμπρακτης αλληλεγγύης, με την προσφορά απαραίτητων αγαθών πρώτης ανάγκης όπου αυτό χρειάζεται, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες προσφύγων και εργαζόμενων που βρίσκονται στις δομές ανά την επικράτεια.

Δελτίο Τύπου Τομέα Εσωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – 70+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, καταθέτει 70 + 1 προτάσεις για την Δημόσια Διοίκηση και τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν πρόσθετες ενέργειες στην λειτουργία για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, στη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θέσεων εργασίας και στην πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για  στήριξη κοινωνικών πολιτικών.

Οι 70 + 1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποσταλούν στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και θα συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη του Τομεάρχη εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Τρικάλων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Νικαίας – Ρέντη κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, και μέλος Δημοτ. Συμβ. Πετρούπολης κ. Νικολαο Σακούτη.

Στις 70 + 1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Είναι αυτονόητο για εμάς ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης του πολίτη. Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης, για τα άμεσα προβλήματα της κρίσης του κορωνοϊού και για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυξάνονται καθημερινά.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική και την οικονομική κρίση.

Γι αυτό, για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και βασική πρόταση μας, η  επέκταση σε δράσεις η στήριξη και η ουσιαστική ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ο διπλασιασμός, τουλάχιστον, του προγράμματος.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, σήμερα, η άμεση στελέχωση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, της τηλεφωνικής υποστήριξης, των αναγκαίων υπηρεσιών  για τους συμπολίτες μας που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον (ηλικιωμένους, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), ώστε να καλυφθούν ανάγκες Προμηθειών  τροφίμων και αναγκαίων ειδών, φαρμάκων, συνταγογράφησης χρόνιων νοσημάτων, για την παροχή κοινωνικών αγαθών αν δεν διαθέτουν όπως τηλεφώνου, θέρμανσης, τηλεόρασης, ηλεκτρικού, νερού, και προγραμμάτων σίτισης.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η ύπαρξη κινητών μονάδων  υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ).

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η φιλοξενία στους Άστεγους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να εφαρμόσουν γενικές οδηγίες-κυρίως τη βασική ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών, αναστολή πληρωμής ενοικίων δημοτικών και δημόσιων καταστημάτων,  απαλλαγή τελών χρήσης ως το τέλος του χρόνου, με ρύθμιση αυτών των οφειλών σε 24 μήνες, με επέκταση των μισθώσεων που λήγουν και πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η φροντίδα των εργαζομένων των Δήμων και των Δημόσιων μονάδων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο με την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης (που παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις), την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας όσο και με την πραγματική στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Γι αυτό προτείνουμε τη διεύρυνση του δώρου Πάσχα και την απόδοση έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής με πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας επιμολυσμένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τη στήριξη των Δήμων με ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα πραγματικής και όχι προσχηματικής βοήθειας τους, αντίστοιχο με τον «Φιλόδημο», την ύπαρξη ειδικών τιμολογίων για τις ανάγκες λειτουργίας των Δήμων και τη στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας.

Τέλος, για εμάς είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, ο κεντρικός σχεδιασμός, σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και αναπτυξιακής ύφεσης, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.

Για αυτό εκτός των άλλων προτείνουμε σήμερα, ως πρώτη φάση, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που θα αποτρέψει την κατάρρευση εκατοντάδων Δήμων τους επόμενους μήνες, την συνέχιση των έργων του Φιλόδημου, την κατάργηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης, που προβλέπεται στην ΠΝΠ, από ιδιώτες εμπειρογνώμονες   και την ανάθεση στους Δήμους έργων για την σύνδεση όλων των κτιρίων με οπτικές ίνες, αυξάνοντας τη δυνατότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, πολεμώντας την ανεργία και δίνοντας ένα σημαντικό δημοτικό έσοδο στους Δήμους, από τις τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες.

Καταθέτουμε τις προτάσεις μας στην Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα  την συνεπή στάση μας, την σταθερότητα στις διακηρυγμένες μας θέσεις και την θεσμική λειτουργία μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, βοηθώντας τη χώρα και τους πολίτες, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αντίθεση με την επικοινωνιακή τακτική, τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα. Η έλλειψη σχεδιασμού, η αναίρεση  του προγραμματισμού του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμες θέσεις εργασίας και ολιγωρίες όπως η έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας και η μη πληρωμή των εργαζόμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εδώ και μήνες αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις κοινωνικές ανάγκες και όσους δίνουν την πραγματική μάχη.

Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη της κοινωνίας, στην Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή τη κρίσιμη εποχή, συμβάλουμε με προτάσεις ρεαλιστικές και θέσεις κοινωνικής ευαισθησίας, ευθύνης και αλληλεγγύης, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ελληνικού λαού.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων.»

Χρήστος Σπίρτζης

Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ

 Α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης του Κορωνοϊού

 Γενικά

 1. Η θεσμική επέκταση ένταξης νέων δράσεων του Βοήθεια στο Σπίτι
 2. Μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που θα αποτρέψει την κατάρρευση εκατοντάδων Δήμων τους επόμενους μήνες, από την μείωση των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και από συσσωρευμένες υποχρεώσεις και όχι με δανεισμό, που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 3. Η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών στη σχέση πολίτη-δήμου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υποχρέωση παρουσίας σε οποιοδήποτε δημοτικό χώρο
 4. Η πρόβλεψη 5ψηφιου τηλεφωνικού αριθμού ανάγκης και τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης για κάθε Δήμο. Το κόστος των 5ψηφιων αριθμών που θα αιτηθούν ή έχουν παραλάβει οι Δήμοι της χώρας να αναληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ή το Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής.
 5. Η Έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και κοινωνικών δράσεων και η Ανανέωση για δύο έτη όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν
 6. Ο Ανασχεδιασμός και η παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και εξόφλησης υποχρεώσεων σε βάρος των Δήμων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) με συμπλήρωση επιλεξιμότητας δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές, τέλη και απαλλοτριώσεις.
 7. Η υποχρεωτική συνεδρίαση των οργάνων διοίκησης με τηλεδιάσκεψη για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων και η θεσμική κατοχύρωση της.

Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας, όπου επιχειρείται, με την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων με αφορμή την Πανδημία. Άμεσες προσλήψεις σε καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικές δομές και όχι συμβάσεις για παραχώρηση σε ιδιώτες.

Για κοινωνικές δομές

 1. Θεσμική επέκταση ένταξης νέων δράσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, που δημιουργήθηκαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, διπλασιασμός τουλάχιστον της χρηματοδότησης του προγράμματος, άμεση πληρωμή των εργαζομένων και υλοποίηση της πρόβλεψης για νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
 2. Σαρωτική Ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι με όλες τις ειδικότητες (οδηγούς, διανομείς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.α.), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δράσεις:
  1. Με τα σχολικά γεύματα που τώρα δεν δίνονται στα σχολεία, ώστε να δίνονται σε συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας σίτισης, ιδιαίτερα μετά την αναστολή λειτουργίας των προγραμμάτων σίτισης της εκκλησίας
  2. Με τα κοινωνικά παντωπολεία
 • Με άμεση ενίσχυση προσωπικού για 12 μήνες ώστε να καλύπτουν το διπλάσιο αριθμό ανά περιοχή
 1. Με οχήματα είτε με Leasing είτε τομέων του Δημοσίου που τώρα δεν τα χρησιμοποιούν για συνεχή κάλυψη αναγκών και πρόβλεψη για την δυνατότητα των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε έκτακτες συμβάσεις προμήθειας καυσίμων για τα οχήματα αυτά, ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι κρατικά.
 1. Άμεσες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων από τους Δήμους, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
 2. Χρηματοδότηση για επιπλέον πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με στόχο τη συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων με σκοπό την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας.
 3. Ειδικές προβλέψεις για Άστεγους συμπολίτες μας ανά Δήμο (κοινωνικό ζήτημα αλλά και πληθυσμός που δεν μπορεί να εφαρμόσει γενικές οδηγίες-κυρίως τη βασική ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ) Οι Δήμοι μέσα από τις κοινωνικές τους Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν των αριθμό των αστέγων «τους». Να ενισχυθούν άμεσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να μισθώσουν χώρους ώστε να στεγαστούν για τους επόμενους μήνες οι άστεγοι συμπολίτες μας με ειδικό προσωπικό που θα διασφαλίζει τη σίτιση τους κλπ. Επίσης τεράστιοι δημόσιοι χώροι που αυτοί τη στιγμή δεν λειτουργούν όπως κάποια κτίρια των ΑΕΙ που έχουν και wc κλπ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για ένα μικρό αλλά σημαντικό χρονικό διάστημα.
 4. Τηλεφωνική γραμμή για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι λόγω κακοήθων νόσων, κορτιζόνης κλπ), οι οποίοι διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον για να καλυφθούν ανάγκες σε :
  1. Προμήθειες τροφίμων και αναγκαίων ειδών, φαρμάκων κλπ
  2. Για καθημερινή τηλεφωνική συμπαράσταση.
 • Για την παροχή τηλεφώνου αν δεν έχουν, μέσο για θέρμανση, τηλεόραση κλπ.
 1. Να στελεχωθούν οι παραπάνω δομές αυτές στους 332 δήμους με 3.000 νέους με έκτακτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 8 μηνών και να παρατείνουν τους 5.500 συμβασιούχους 24-29 του ΟΑΕΔ.
 2. Να ενοικιαστούν χώροι ανά Δήμο για κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων που ζουν τελείως μόνοι
 3. Συνέργεια των υπηρεσιών των Δήμων με τις ΤΟΜΥ για την πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη των πολιτών και την ενημέρωση τους.
 4. Κινητές μονάδες υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ). Υποχρεωτική συμμετοχή στις μονάδες Επισκεπτών Υγείας και Σημεία παραπομπής ανά Δήμο για εργαστηριακό έλεγχο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
 5. Δημιουργική απασχόληση παιδιών με ψηφιακά προγράμματα που να ετοιμάζει το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
 6. Να θεσμοθετηθούν οι απαλλαγές των πολιτών από τροφεία Παιδικών Σταθμών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί, από δίδακτρα σε διάφορες δομές των Δήμων και των Νομικών του Προσώπων, όπως Δημοτικά Ωδεία, Δημοτικές Σχολές Χορού, Εργαστήρια, κλπ
 7. Οικονομική κάλυψη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), που συνεργάζονται οι Δήμοι για την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού λαϊκού αθλητισμού και προγραμμάτων στις  Λέσχες Πολιτισμού.
 8. Οικονομική κάλυψη του προσωπικού ΙΔΟΧ που αμείβεται με αντίτιμο (π.χ. μέρος των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, καθηγητές των εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης) και των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου.
 9. Ψηφιακές ξεναγήσεις για κάθε Δήμο και Ψηφιακό περιεχόμενο πολιτιστικών δραστηριοτήτων κάθε Δήμου

Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

 1. Στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών ως τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ ή του ΦιλόΔημου ΙΙ.
 2. Αναστολή πληρωμής ενοικίων δημοτικών καταστημάτων που ανεστάλη ολικώς ή μερικώς η λειτουργία τους από τα μέτρα για την μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και πρόβλεψη ρύθμισης εξόφλησης μέχρι 24 μήνες από την λήξη της κρίσης.
 3. Αναστολή τουλάχιστον έως την 31-12-2020 της καταβολής μισθωμάτων προς τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν  για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19 .
 4. Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.
 5. Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα

 

 1. Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID-19 , που έχουν λήξει ή λήγουν ως τέλος του έτους.

Για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λειτουργίας των Δήμων και απαλοιφή διοικητικών βαρών

 1. Η πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών «Φιλόδημος Προμηθειών» για να καλυφθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, ανάθεσης υπηρεσιών απολύμανσης, υλικών προστασίας προσωπικού, απολυμαντικών, αναλωσίμων και λοιπών υλικών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, ειδικά για τις υπηρεσίες καθαριότητας και της προμήθειας μηχανημάτων, ανταλλακτικών και κάδων εργασίας.
 2. Η πρόσθετη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, οδοκαθαρισμού και των υπηρεσιών απολύμανσης, και πρόσθετη στήριξη για τους Δήμους που στα διοικητικά τους όρια έχουν εγκατεστημένους καταυλισμούς Ρομά, με επιπλέον χρηματοδότηση για προμήθεια τροφίμων, απολυμάνσεις, καθαρισμούς, υγειονομικής παρακολούθησης των μελών της εκάστοτε κοινότητας.
 3. Η οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ως συνέπεια την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. κατά 20% περίπου. Η αύξηση αυτή δημιουργεί ένα επιπλέον σοβαρό οικονομικό ζήτημα στις Δ.Ε.Υ.Α. και ιδίως σε εκείνες που βρίσκονται σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ. Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω της άδικης τιμολόγησης των Δ.Ε.Υ.Α. από τη ΔΕΗ το ενεργειακό κόστος υπερβαίνει ακόμα και το εργασιακό κόστος.
 4. Λόγω της απώλειας μεγάλου ποσοστού εσόδων των Δήμων, η πρόβλεψη ειδικού μειωμένου τιμολογίου ρεύματος και Καυσίμων
 5. Ανασχεδιασμός και παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και εξόφλησης υποχρεώσεων σε βάρος των Δήμων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) με συμπλήρωση επιλεξιμότητας δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές, τέλη και απαλλοτριώσεις.
 6. Άμεση παρέμβαση σχετικά με την υποχρέωση των Δήμων για αποστολή στοιχείων αναφορικά με την κατάρτιση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ δεδομένου της αδυναμίας είσπραξης εσόδων.
 7. Αποπληρωμή από το ΥΠΕΣ των τιμολογίων που έχουν προέλθει από το πρόγραμμα της λειψυδρίας και της αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες -ΣΑΕ 055- του ΥΠΕΣ. Υπολογίζουμε ότι από τη στάση πληρωμών, πάνω από 20 εκατ. ευρώ οφείλονται στους Δήμους της χώρας ΧΩΡΙΣ προφανή λόγο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα έργα αποκατάστασης από θεομηνίες και λειψυδρίας εγκαταλείπονται από τους αναδόχους τους, οι οποίοι στρέφονται δικαστικά εναντίον των Δήμων.

Για τους εργαζόμενους στους Δήμους

 1. Μέσα Ατομικής Προστασίας άμεσα σε όλο το προσωπικό των Δήμων και εφαρμογή του Ιατρού Εργασίας σε πραγματική βάση. Ολόσωμη Φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.
 2. Άμεση Κεντρική προμήθεια για όλους τους Δήμους από Υπουργείο, για να αντιμετωπισθεί η έλλειψη και τα προβλήματα εύρεσης των παραπάνω απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού.
 3. Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενο, ανά 10 τμ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ.
 4. Το έκτακτο δώρο Πάσχα να δοθεί και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που εντάσσονται στις κατηγορίες βαρέων εργασιών, σε όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης και να υπάρξει καταβολή έκτακτου επιδόματος, λόγω της επικινδυνότητας του έργου που επιτελούν, εξαιτίας της πανδημίας.
 5. Κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής (Υγειονομικό, Καθαριότητα, Κοινωνικές Υπηρεσίες, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνικά Παντοπωλεία και πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας επιμολυσμένων σε κτιριακές δομές όπως ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν.

Για αναγκαίες υποδομές και ανάπτυξη

 1. Άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων για σύνδεση όλων των κτιρίων με οπτικές ίνες από τον κοντινότερο κατανεμητή ως τον κατανεμητή του κτιρίου. Σημαντικό έργο για τις αναγκαίες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, που θα ανήκει στους Δήμους της χώρας, θα αυξήσει κατακόρυφα τα πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και θα αποτελέσει μελλοντικά σημαντικό δημοτικό έσοδο των Δήμων, από τις τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες. Τα έργα αυτά είναι μικρού προϋπολογισμού. Μπορούν να γίνουν γρήγορα και να συμβάλουν τόσο στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας όσο και στην
 2. Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και ενιαία αντιμετώπιση των δημόσιων συμβάσεων τεχνικών έργων με το Υπουργείο Υποδομών και όλους τους φορείς του Δημοσίου, για την υλοποίηση των συμβάσεων. Η θεσμοθέτηση παράτασης, όπου δεν μπορούν να υλοποιηθούν έργα λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, της αδυναμίας μετακινήσεων και της πιθανής έλλειψης υλικών.
 3. Η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου, η κατάργηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης, που προβλέπεται στην ΠΝΠ, από ιδιώτες εμπειρογνώμονες και η άμεση σύνταξη καταλόγου των αναγκαίων υποδομών κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας, με ενδεικτικό προϋπολογισμό και φάση ωριμότητας, προκειμένου να υπάρχει εθνικό σχέδιο και προγραμματισμός δράσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων.

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,

στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης του Κορωνοϊού

ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 1. Χορήγηση σε όλους τους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα και των Ο.Τ.Α. υλικών για την προσωπική τους υγιεινή και ασφάλεια (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.)
 2. Ειδικά στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας χορήγηση και ειδικών στολών χημικού κινδύνου μιας χρήσης.
 3. Τοποθέτηση απολυμαντικών ειδών σε όλους τους χώρους που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.
 4. Ειδική φροντίδα για την επισταμένη καθαριότητα στις τουαλέτες των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες και μέριμνα ώστε να υπάρχει πάντοτε χαρτί ατομικής υγιεινής, σαπούνια και αντισηπτικά.
 5. Πρόβλεψη για εγκατάσταση υπαλλήλων στους χώρους εργασίας με αναλογία τουλάχιστον 10 τετραγωνικά μέτρα ανά υπάλληλο, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
 6. Συγκρότηση επιτροπών επίβλεψης εφαρμογής των μέτρων στα κτίρια των υπηρεσιών με συμμετοχή ιατρών και μηχανικών εργασίας. Οι παρατηρήσεις των ανωτέρω καταγράφονται και υποβάλλονται στο αποφασίζον όργανο εκάστου φορέα. Η συμμόρφωση προς τις παρατηρήσεις της επιτροπής είναι υποχρεωτική για τον φορέα. Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί τόσο η τακτική του Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά στη συνάντηση του στο Δήμο Μύκης, που δεν τηρήθηκαν τα μέτρα που έχει οι ίδιος επιβάλει όσο και η πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάλεσε μαζικά το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων για παροχή οδηγιών. Τα όργανα διοίκησης οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους.
 7. Με δεδομένη την αναστολή λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συγκρότηση μικτών επιτροπών από εντεταλμένους υπαλλήλους του δημοσίου για την επίβλεψη συνολικά των μέτρων διαφύλαξης της δημόσιας υγείας (π.χ. από υπαλλήλους του ΣΕΠΕ, των υγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών κλπ)
 8. Άμεση ενεργοποίηση κινητών μονάδων υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ). Υποχρεωτική συμμετοχή στις μονάδες Επισκεπτών Υγείας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΜΕ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ & ΟΤΑ

 1. Αναστολή τουλάχιστον έως την 31-12-2020 της καταβολής μισθωμάτων προς το δημόσιο από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν  για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19 .
 2. Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.
 3. Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID-19 , που έχουν λήξει ή λήγουν ως τέλος του έτους.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

 1. Άμεση υλοποίηση του προγραμματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία την 4ετία 2019-2023
 2. Διενέργεια άμεσων προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Συγκεκριμένα πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων 56-63 του κεφ. Γ’ του ΠΔ 410/1988 (Α’ 191) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2190/1994 (Α’ 28) για σύναψη οκτάμηνων συμβάσεων. Παράλληλα να προβλεφθεί σε ΠΝΠ η ειδική μοριοδότηση των εν λόγω συμβασιούχων για την κάλυψη μόνιμων θέσεων του δημοσίου.
 3. Ανοιχτή πρόσκληση σε Έλληνες Γιατρούς του εξωτερικού για ένταξη στο ΕΣΥ με παροχή ισχυρών κινήτρων .
 4. Αύξηση των οργανικών θέσεων προσωπικού σε φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε φορείς της Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας.
 5. Οι προβλέψεις των ΠΝΠ για τις ευπαθείς ομάδες πρέπει να διευρυνθούν. Έτσι, όσοι υπάλληλοι φέρουν ποσοστό αναπηρίας ή/και εκ των υποκείμενων νοσημάτων τους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές καθορίζονται από διεθνή ιατρικά standards, πρέπει να παραμείνουν σε προστατευμένο περιβάλλον, χωρίς να κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς και χωρίς να συγχρωτίζονται. Στους εν λόγω υπαλλήλους θα πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
 6. Όλες οι προβλεπόμενες άδειες ειδικού σκοπού πρέπει να καλύπτονται από το Κράτος, χωρίς την επιβάρυνση του υπαλλήλου / εργαζομένου.
 7. Υπάλληλοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες και φορείς που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, μπορούν να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες αιχμής και κρίσιμων υποδομών με Κοινή Απόφαση του οικείου Υπουργού και του καθ’ ύλην αρμόδιου, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
 8. Χορήγηση δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους / υπαλλήλους σε φορείς του δημοσίου που εμπλέκονται άμεσα με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού COVID 19 (Ενδεικτικά όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και καθαριότητας των δήμων κ.α) .

 

ΑΠΑΛΟΙΦΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ

 1. Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της, βασική στόχευση αποτελεί η προσπάθεια να μην εξαντλείται το ανθρώπινο δυναμικό σε περιττά γραφειοκρατικά διοικητικά βάρη, τα οποία στην παρούσα χρονική περίοδο επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τη λειτουργία των δομών. Γι’ αυτό θα πρέπει να περιοριστούν και να απλοποιηθούν στο απολύτως αναγκαίο οι εσωτερικές διοικητικές διαδικασίες.
 2. Λειτουργία 5ψήφιων αριθμών και τηλεφωνικών κέντρων σε όλους τους Δήμους της χώρας. Τα τηλεφωνικά κέντρα θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες τουλάχιστον και θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να εξυπηρετούνται με ταχύτητα και χωρίς να ταλαιπωρούνται στην αναζήτηση υπευθύνου.
 3. Αντίστοιχα 5ψηφιοι αριθμοί και τηλεφωνικά κέντρα με ολοήμερη λειτουργία (τουλάχιστον δύο βάρδιες) σε φορείς του δημοσίου που έχουν συναλλαγή με πολίτες, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν είναι δυνατή ή εύκολη η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.
 4. Αυστηρός έλεγχος για την τήρηση της εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών και τον περιορισμό της αυτοπρόσωπης παρουσίας, στις απολύτως αναγκαίες και στην κατ’οίκον εξυπηρέτηση.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

 1. Μαζική προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και αντισηψίας κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλη Κεντρική Αρχή του δημοσίου, τα οποία θα διανείμει με ευθύνη του/της στους δήμους και στις λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου.
 2. Ενίσχυση της μεθόδου εργασίας εξ’ αποστάσεως (τηλεργασίας) μέσω της κεντρικής προμήθειας φορητών η/η και κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τα οποία θα διατεθούν σε δήμους και τις λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου. Οι φορητοί η/υ και τα τηλέφωνα περιέρχονται στην κυριότητα της οικείας υπηρεσίας και διατίθενται για χρήση σε υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με ειδικά καθήκοντα τα οποία προϋποθέτουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου (π.χ. εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι») ή εργάζονται οίκοθεν.
 3. Άμεση έκδοση ψηφιακής υπογραφής στους εργαζόμενους που υπηρετούν στις υπηρεσίες προμηθειών και τεχνικών υπηρεσιών
 4. Ενιαία αντιμετώπιση για την υλοποίηση Δημόσιων Συμβάσεων Τεχνικών Έργων
 5. Προβλέψεις ηλεκτρονικής έκδοσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών για την διεξαγωγή διαγωνισμών και την υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων

Επιστολή 39 Ευρωβουλευτών προς τον Σαρλ Μισέλ για την ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων & λήψης έκτακτων μέτρων

 • Επιστολή 39 Ευρωβουλευτών της Αριστεράς και των Πρασίνων προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων και λήψης έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού: «Είναι η ώρα για μια ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην επερχόμενη κρίση».
 • «Καλούμε το Συμβούλιο να εργαστεί αποφασιστικά για συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα εγγυώνται αμοιβαιοποίηση του χρέους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές».
 • «Δεν είναι καιρός τώρα να επιστρέψουμε στη λιτότητα – Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, υποστηρίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τις περικοπές του προϋπολογισμού».
 • Συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

 

Επιστολή 39 Ευρωβουλευτών από δύο Πολιτικές Ομάδες, Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων και λήψης έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, συνυπέγραψε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Στην επιστολή τους οι 39 ευρωβουλευτές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση δοκιμάζει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ και τις διακηρυγμένες αρχές της», επισημαίνοντας ότι «η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών είναι αυτή τη στιγμή θεμελιώδους σημασίας».

«Είναι η ώρα για μια ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην επερχόμενη κρίση», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι 39 ευρωβουλευτές, ζητώντας από την ΕΕ «να προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων, αλλά κι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης».

Τέλος, τονίζουν ότι «δεν είναι καιρός τώρα να επιστρέψουμε στη λιτότητα», υπενθυμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, υποστηρίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τις περικοπές του προϋπολογισμού».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Αγαπητέ κύριε Μισέλ,

Ο αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπέρβαση αυτής της κρίσης και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της, θα αποτελέσει μια πρόκληση που θα διαμορφώσει τις πολιτικές όλων των κρατών-μελών κατά τα προσεχή έτη. Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση δοκιμάζει την εσωτερική συνοχή της Ένωσης και τις διακηρυγμένες αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας χρησιμοποίησαν ένα πολύ σαφές σύνθημα: “Θα σταματήσουμε αυτόν τον ιό, μόνο αν είμαστε ενωμένοι“. Πιστεύουμε ότι αυτή η ενότητα είναι επίσης θεμελιώδης μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή είναι μια εξόχως ιδιαίτερη κατάσταση και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε έκτακτα μέτραΕίναι η ώρα για μια ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην επερχόμενη κρίση.

Σε αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την υγεία, συμφωνώντας παράλληλα και σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει ποτέ να αναζητά ιατρικό εξοπλισμό  ή φάρμακα εκτός των δικών της συνόρων. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο μέσω των δημόσιων επενδύσεων στον δικό μας παραγωγικό τομέα.

Δεν είναι καιρός τώρα να επιστρέψουμε στη λιτότητα. Η Επιτροπή το έχει καταλάβει αυτό καλά και ανέστειλε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κάθε ένα από τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο πρέπει να μην λαμβάνουν και να μην επιβάλλουν περικοπές στις χώρες που βρίσκονται ήδη κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, υποστηρίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τις περικοπές του προϋπολογισμού. Οι λαοί της Ευρώπης δεν θα αντιλαμβάνονταν μια επίθεση στον δημόσιο τομέα, σε μια στιγμή κατά την οποία αυτό θα αποδεικνυόταν απαραίτητο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε το Συμβούλιο να εργαστεί αποφασιστικά εντός της προθεσμίας των 15 ημερών, που αποφασίστηκε στην τελευταία του συνεδρίαση, για συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα εγγυώνται αμοιβαιοποίηση του χρέους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Κανένα κράτος δεν μπορεί να κουβαλάει μόνο του το βάρος των συνεπειών αυτής της πανδημίας. Χρειαζόμαστε, επίσης, επειγόντως ένα σχέδιο για την ενίσχυση των δημόσιων δαπανών σε στρατηγικούς τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα μετά το πέρας της, προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας μας και να τονωθεί η οικονομία μας, μια πραγματική και πράσινη νέα συμφωνία, που θα θέτει τους ανθρώπους στο επίκεντρο της πολιτικής.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Μάριο Ντράγκι, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «το κόστος του δισταγμού μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο». Ο κορονοϊός μας επηρεάζει όλους, δεν γνωρίζει σύνορα ή συνθήκες. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε το Συμβούλιο να εργαστεί για όσα άλλοι θεσμοί και οι κοινωνίες μας έχουν ήδη καταλάβει.

 

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

1. Dimitrios Papadimoulis, Vice-President of the European Parliament (Greece – GUE/NGL)

2. Manon Aubry, co-president GUE/NGL

3. Martin Schirdewan, MEP co-president GUE/NGL

4. Sira Rego (Spain – GUE/NGL)

5. Manu Pineda (Spain – GUE/NGL)

6. Mª Eugenia Rodríguez (Spain – GUE/NGL)

7. Idoia Villanueva (Spain – GUE/NGL)

8. Miguel Urbán (Spain – GUE/NGL)

9. Ernest Urtasun (Spain – Greens/EFA)

10. Alvina Alametsä (Finland – Greens/EFA)

11. Rasmus Andresen (Germany – Greens/EFA)

12. Konstantinos Arvanitis (Greece – GUE/NGL)

13. Margrete Auken (Denmark – Greens/EFA)

14. Michael Bloss (Germany – Greens/EFA)

15. Marc Botenga (Belgium – GUE/NGL)

16. Saskia Bricmont (Belgium – Greens/EFA)

17. Damien Carême (France – Greens/EFA)

18. David Cormand (France – Greens/EFA)

19. Clare Daly (Ireland – GUE/NGL)

20. Oezlem Demirel (Germany – GUE/NGL)

21. Bas Eickhout (Netherlands – Greens/EFA)

22. Cornelia Ernst (Germany – GUE/NGL)

23. Alexis Georgoulis (Greece – GUE/NGL)

24. Dlaude Gruffat (France – Greens/EFA)

25. José Gusmão (Portugal – GUE/NGL)

26. Petros Kokkalis (Greece – GUE/NGL)

27. Kateřina Konečná (Czech Republic – GUE/NGL)

28. Stelios Kouloglous (Greece – GUE/NGL)

29. Elena Kountoura (Greece – GUE/NGL)

30. Marisa Matias (Portugal – GUE/NGL)

31. Martina Michels (Germany – GUE/NGL)

32. Kira Peter-Hansen (Denmark – Greens/EFA)

33. Terry Reintke (Germany – Greens/EFA)

34. Bronis Rope (Lithuania – Greens/EFA)

35. Helmut Scholz (Germany – GUE/NGL)

36. Tineke Strik (Netherlands – Greens/EFA)

37. Marie Toussaint (France – Greens/EFA)

38. Kim Van Sparrentak (Netherlands – Greens/EFA)

39. Nikolaj Villumsen (Denmark – GUE/NGL).

Έφη Αχτσιόγλου: “Ανεπαρκή σε ποσότητα, ποιότητα και χρόνο λήψης τα μέτρα της κυβέρνησης”

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΚΑΪ

“Ανεπαρκή σε ποσότητα, ποιότητα και χρόνο λήψης τα μέτρα της κυβέρνησης” 

«Η κυβέρνηση φαίνεται να μην καταλαβαίνει το βάθος της ύφεσης που έρχεται μπροστά μας. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνει δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ούτε σε ποσότητα, ούτε σε ποιότητα, ούτε στον χρόνο λήψης», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον τ/σ ΣΚΑΪ.

«Το ποσό των κυβερνητικών μέτρων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η ποιότητά τους είναι προβληματική διότι δημιουργούν έναν δρόμο για απολύσεις και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, το πακέτο δεν είναι εμπροσθοβαρές για να προλάβει τις εξελίξεις», σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες του κορωνοϊού, καλύπτει τα πεδία της οικονομίας και της εργασίας, είναι απολύτως κοστολογημένο, με συγκεκριμένα μέτρα και με πλήρη περιγραφή των πηγών χρηματοδότησης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όταν κλείσει η περίοδος της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι να βρίσκονται κατά το δυνατόν στο ίδιο επίπεδο εισοδήματος και οι επιχειρήσεις στην ίδια περίπου κατάσταση, όπως πριν την έναρξη της κρίσης», υπογράμμισε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, για να στηρίξουν το επίπεδο του εισοδήματος των πολιτών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να είναι γρήγορη η ανάκαμψη. Η κρίση είναι δεδομένη, το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την πλήρη μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας όπως είναι, αυτό είναι και το κρίσιμο. Αντιθέτως οι επιλογές της κυβέρνησης είναι: α) η αναστολή συμβάσεων εργασίας, δηλαδή μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους χωρίς καν τη δέσμευση για όλες τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους ίδιους εργαζόμενους με τους ίδιους μισθούς και τους ίδιους όρους εργασίας, β) η εκ περιτροπής εργασία, όπου οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με τον μισό μισθό».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί και οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ισχυρά, υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αν θα φτιαχτεί ένα σωστό μείγμα εμπροσθοβαρών μέτρων για να είναι γρήγορη η ανάκαμψη».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να καλυφθούν οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που είναι αυτή τη στιγμή εντελώς ακάλυπτοι από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση ολιγωρεί και ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές

Συνέντευξη Σ.Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ,  στην εφημερίδα «Μακεδονία» και το δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο

Κριτική στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση ασκεί ο Σ.Φάμελλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία», και προτείνει, έστω και τώρα, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών) για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και μέσων προστασίας, ευρύ πρόγραμμα αναλύσεων και νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ολιγωρεί και να ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές. «#Μένουμε Σπίτι αλλά εξασφαλίζουμε υγειονομική κάλυψη σε όλους» δηλώνει χαρακτηριστικά ώστε «να μη λείψουν οι παροχές υγείας και ο γιατρός από κανένα ασθενή και ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες». 

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία περιλαμβάνει γενναία και με σχέδιο στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση και εγγυοδοσία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της αγοράς. Τονίζει παράλληλα, πως από τις αποσπασματικές κυβερνητικές εξαγγελίες απουσιάζει η προστασία των μισθών και της πρώτης κατοικίας και η καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για τις έκτακτες ανάγκες τους. Επισημαίνει επίσης ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τις βιοτεχνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρεται στη συνέχεια, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταστεί υποχρεωτική για τρεις μήνες η κατάθεση του μισού μισθού των βουλευτών για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς και να αφορά όλους, βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και προέδρους φορέων.

Παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες, να μην γίνει καμία διακοπή νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου αλλά παράταση εξόφλησης λογαριασμών, όσο διαρκεί η κρίση, και να καλυφθούν από την πολιτεία οι οφειλές για τις ευάλωτες ομάδες και για όσους έχασαν δουλειές, εισόδημα και επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς τέλος, για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ξεκαθάρισε ότι: «Η διαδικασία τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του TITAN, εν μέσω πανδημίας και με αδυναμία διαβούλευσης και συνεδριάσεων, είναι απαράδεκτη και τροφοδοτεί αμφιβολίες και την αναξιοπιστία της διοίκησης. Η ευθύνη της διαδικασίας αφορά αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση και την Περιφέρεια».

Πώς βλέπετε μέχρι στιγμής την πορεία των υγειονομικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία; Είναι επαρκή;

Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα δίνει μια μάχη για τη ζωή και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα ξεκαθάρισε ότι θα βάλει πλάτη. Οι προτάσεις μας ήταν και είναι ξεκάθαρες, στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό όπως εξάλλου δρομολογήσαμε την περίοδο 2015-2019. Ζητάμε προσλήψεις, εξοπλισμό, νέες κλίνες σε εντατικές, διεύρυνση των εξετάσεων, μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ζητάμε να μη λείψουν οι παροχές υγείας και ο γιατρός από κανένα ασθενή και ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες. Μένουμε Σπίτι αλλά εξασφαλίζουμε την υγειονομική κάλυψη σε όλους. Όμως η κυβέρνηση ολιγωρεί και ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές. Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το πάγωμα 4.000 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών που είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού που απαιτούνται για να έχουν κίνητρο στήριξης του ΕΣΥ αλλά και τρόπος αντιστροφής του brain drain. Είναι παράλογο να μην προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές ενώ στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, και γενικά της Βόρειας Ελλάδας, κλείνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία και περιορίζεται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να μεταφερθούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Η μάχη κατά της πανδημίας πρέπει να δοθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία με διεύρυνση του εργαστηριακού ελέγχου, με δωρεάν εξέταση, με κατ’ οίκον φροντίδα, με διαθεσιμότητα γιατρού από το σύστημα υγείας, και όχι με δωράκια σε κλινικάρχες και καναλάρχες την ώρα της μάχης όπως κάνει η ΝΔ. Βάζουμε πλάτη δεν σημαίνει σταματάμε την κριτική και προφανώς δεν κάνουμε μικροπολιτική εν μέσω πανδημίας όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία π.χ στο Μάτι ή στη Μάνδρα. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε παραλείψεις της κυβέρνησης γιατί στόχος μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και όχι το όποιο πολιτικό όφελος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει πάρει όσον αφορά την εργασία και την οικονομία. Τι διαφορετικό θα είχε κάνει μια δική σας κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας;

Τα μέτρα για την οικονομία πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη της κοινωνίας σήμερα και στην ανόρθωσή της μετά την κρίση αύριο. Η έξοδος από τα μνημόνια και το μαξιλάρι των 35 δισ ευρώ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν μια θετική βάση. Λαμβάνοντας υπόψη επιπρόσθετα την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρώπη και τη μη συμπερίληψη των δαπανών στους δημοσιονομικούς στόχους, κρίνουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα παράλληλα με τη διεκδίκηση πιο γενναίων επιλογών όπως το ευρωομόλογο. Δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει η κυβέρνηση πόσο σκληρά θα δοκιμαστεί η οικονομία μας. Βλέπουμε μια αποσπασματική τακτική που δεν είναι δίκαιη για όλους, κλείνει τρύπες εκ των υστέρων, ενώ ταυτόχρονα αποδομεί πρόνοιες του κοινωνικού κράτους. Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει γενναία στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση και εγγυοδοσία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της αγοράς. Βραχυπρόθεσμα, η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των μισθών και του δώρου Πάσχα και την απαγόρευση απολύσεων και μεταβολής σχέσεων εργασίας όπως και κάθε αυθαιρεσία ή μαύρη εργασία. Μέτρα πρώτης ανάγκης που απουσιάζουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για τις έκτακτες ανάγκες τους. Ιδιαίτερη πρόνοια απαιτείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τις βιοτεχνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου χρειάζεται αποκατάσταση εισοδήματος προφανώς με κάποιο άνω όριο και χωρίς να χαριστούμε σε αεριτζήδες και κύρια ένα ισχυρό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από υπουργούς και βουλευτές να παραχωρήσουν τους μισούς τους μισθούς για τις ανάγκες των μέτρων κατά του κορονοϊού και στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει συμφωνήσατε. Μήπως πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση και από τις δύο πλευρές;

Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ οφείλουν πρωτίστως να ενισχύσουν ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και σε αυτό το καθήκον δεν υπάρχει κανένας χώρος για επικοινωνιακές κινήσεις. Εξάλλου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έχουν ταμείο αλληλεγγύης με ποσοστό των αμοιβών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το μέτρο να είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό για τρεις μήνες, να μας αφορά όλους βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και προέδρους φορέων. Και το λέμε αυτό γιατί δυστυχώς αποφασίστηκε πρόσφατα η υπέρογκη αύξηση των αμοιβών σε πολλά γαλάζια παιδιά σε δημόσιους φορείς. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους συμπατριώτες μας που χάνουν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή για αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και σε θέσεις ευθύνης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε στον κ Μητσοτάκη να εντάξει στα ανθυγιεινά όλους τους υγειονομικούς.

Αυτή την περίοδο είναι κρίσιμη η λειτουργία των υποδομών ενέργειας αλλά και νερού. Υπάρχει θέμα ενεργειακής επάρκειας ή ζήτημα πρόσβασης των πολιτών σε ενέργεια και νερό;

Υπάρχει δυνατότητα αδιάλειπτης λειτουργίας δικτύων ενέργειας και νερού με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων και με προσωπικό ασφαλείας όπου χρειαστεί. Αντίστοιχη ενίσχυση απαιτείται και στους τομείς καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων. Το πιο κρίσιμο όμως αυτές τις μέρες είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στα αγαθά της ενέργειας και του νερού όπου υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση της κυβέρνησης. Η πρότασή μας ως ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Καμία διακοπή νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και παράταση εξόφλησης λογαριασμών όσο διαρκεί η κρίση και καμία αύξηση σε αυτά τα αγαθά το 2020. Η πολιτεία οφείλει επίσης να καλύψει το κόστος για αυτά τα αγαθά για τις ευάλωτες ομάδες και για όσους έχασαν δουλειές, εισόδημα και επιχειρήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με την επικείμενη έναρξη της καύσης απορριμμάτων από το TITAN. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσατε με ανακοινώσεις κάποιοι σας καταλογίζουν ευθύνες ως πρώην κυβέρνηση. Τί τους απαντάτε;

Όπως δηλώσαμε δημόσια όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του TITAN, εν μέσω πανδημίας και με αδυναμία διαβούλευσης και συνεδριάσεων, είναι απαράδεκτη και τροφοδοτεί αμφιβολίες και την αναξιοπιστία της διοίκησης. Η ευθύνη αφορά αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση και την Περιφέρεια και δεν έχει καμία σύνδεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι βουλευτές ξεκαθαρίσαμε ότι σήμερα προηγείται η υλοποίηση δράσεων για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία όπου υπάρχει σημαντικότατη καθυστέρηση εφόσον δεν εφαρμόζονται ούτε τα νομοθετημένα κίνητρα ανακύκλωσης και αποτροπής της ταφής. Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκαν ο Εθνικός Σχεδιασμός Απορριμμάτων, η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η συμφωνία της πολιτείας με την τσιμεντοβιομηχανία με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική και τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα Σε όλα τα παραπάνω κείμενα, δεν περιλαμβάνεται καμία προοπτική καύσης απορριμμάτων αλλά δίνεται σε αντίθεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, κάτι που δεν βλέπουμε να υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. Όσον αφορά στα εναλλακτικά καύσιμα, η εθελοντική συμφωνία θωρακίζει την κοινωνία μας αποτρέποντας διαδικασίες χωρίς ουσιαστική διάφανη διαβούλευση και ενημέρωση και χωρίς πραγματική ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Η μεθόδευση που ακολουθείται σήμερα έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαμε θεσπίσει αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.