Τηλεοπτική κάλυψη στις άλλοτε «λευκές περιοχές» της Κρήτης

Τηλεοπτική κάλυψη στις άλλοτε «λευκές περιοχές» της Κρήτης
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» σε όλη την Ελλάδα

Νόμος του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δίνει πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά ολόκληρης της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Δήλωση του Νίκου Παππά: «Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη: Ήταν δίκαιο, το κάνουμε πράξη»

«Ο νόμος για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη έρχεται να λύσει το πρόβλημα του αποκλεισμού 400.000 συμπολιτών μας από το αγαθό της Ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας, έρχεται να διώξει το “μαύρο” από τις τηλεοράσεις τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Η δράση του υπουργείου μας, που αποτελεί εκπλήρωση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, αφορά 3.500 “λευκές περιοχές” σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προμηθευτούν κουπόνι για την απόκτηση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να λαμβάνουν -δωρεάν και για πάντα- το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- των περιφερειακών καναλιών».

«Το ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού, το “μαύρο” στις τηλεοράσεις των νοικοκυριών της Περιφέρειας, επιβλήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea. Αυτό το καθεστώς τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε για όλους και με κάθε τρόπο. Η Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη της χώρας ήταν ένα δίκαιο αίτημα και το κάνουμε πράξη».

Θετική είναι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιφέρειας με το μέτρο αυτό καθώς όλοι τους επισημαίνουν ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών που αφορά το μέτρο καταγράφοντας την ικανοποίησή τους.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη:

Με ικανοποίηση δέχτηκαν δήμαρχοι και κάτοικοι περιοχών της Κρήτης, την απόφαση της Κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά εξοπλισμού για νοικοκυριά που ανήκουν στις «λευκές περιοχές».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελή Μουρτζανό, υπάρχει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη απόφαση και ο δήμος θα ασχοληθεί ώστε να δοθεί στους πολίτες όλο το πλαίσιο της απόφασης και να γνωστοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα. «Παράπονα υπήρχαν και κοιτάξαμε ως δημοτική αρχή να το λύσουμε το πρόβλημα τοποθετώντας άλλους πομπούς που όμως είχαμε προβλήματα. Ειδικά το χειμώνα το σήμα χανόταν και όπως καταλαβαίνετε τα παράπονα συνεχή. Η απόφαση αυτή θα εξυγιάνει την κατάσταση και ήδη υπάρχει ενημέρωση από τους αντιδημάρχους προς τους πολίτες και τις “γκρίζες” τοπικές κοινότητες του δήμου μας, και ήδη έχουν ξεκινήσει η σχετικές διαδικασίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Μουρτζανός.

Από πλευράς του δήμου Μαλεβιζίου το πρόβλημα απασχολεί τη δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δημάρχου, Μαρία Φούρναρη, έχουν γίνει τα σχετικά έγγραφα και έχουν αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο με την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης σχετικά με το σήμα το τηλεοπτικό όπως είχε ζητηθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες. «Επιτέλους η πολιτεία ασχολήθηκε με το πρόβλημα που λόγο μορφολογίας του εδάφους δεν έδινε τη δυνατότητα λήψης σήματος. Με την απόφαση του υπουργείου ο δήμος είναι ευχαριστημένος και θα προωθήσει την ενημέρωση προς τους πολίτες που από το 2013 αντιμετώπιζαν προβλήματα αλλά και την απομόνωση σχετικά με την ενημέρωση τους για όλα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο».

Ο δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου στο όρια του οποίου υπάρχουν αρκετές περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα, θα γνωστοποιήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των κατοίκων των «λευκών περιοχών» και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος του δημάρχου Δημήτρης Σπυριδάκης, «… θα ενισχύσουμε από κοινού με το υπουργείο τις προσπάθειες για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι δημότες μας. Θα συνδράμουμε ως δημοτική αρχή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για σήμα και όπως και ο δήμαρχος μας Νικόλαος Σχοιναράκης αναφέρει, την απόφαση την αναμένουμε στο δήμο και υπηρεσιακά ώστε να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Είναι απόφαση που ευχαριστεί και δικαιώνει όλους μας, διότι το πρόβλημα ήταν μεγάλο ειδικά στις νότιες περιοχές της Κρήτης. Οι κάτοικοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τηλεόραση, είναι αρκετοί οι κάτοικοι στις γκρίζες περιοχές και σίγουρα η απόφαση αυτή λύνει πολλά προβλήματα».

Για μεγάλο αγώνα να λυθεί το πρόβλημα έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κοκοσάλης δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων στο Ηράκλειο. «Ο δήμος μας πάλεψε να μην είναι γκρίζα ζώνη. Εμείς συντηρούμε με δικά μας έξοδα και το εναέριο σήμα και το ψηφιακό παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά και με τον καιρό και με την αρχαιολογία που δεν μας επιτρέπει χωροθετήσεις κεραιών αλλά και με τις δαπάνες που δεν μας επιτρέπει ο Επίτροπος να δικαιολογήσουμε ώστε να καλύπτετε το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να είναι χωρίς σήμα πολλοί δημότες μας. Με ότι αυτό συνεπάγεται σε παράπονα από πλευράς τους. Κάτοικοι χωρίς δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διασκέδαση μέσω τηλεόρασης; Εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση του υπουργείου και θα βγάλουμε ανακοινώσεις σχετικές, θα το πούμε στους πολίτες μας, διότι δεν μπορούμε ως δήμος να συντηρήσουμε άλλο όλο αυτό το σύστημα. Σκεφτείτε πως αν δεν στηρίζαμε τη μετάδοση σήματος θα είχαμε κατοίκους χωρίς ενημέρωση χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Είναι λοιπόν μία θετική απόφαση και εύχομαι να γίνουν όλα γρήγορα. Όμως θα πρέπει η DIGEA να αναλάβει το 100% της κάλυψης της γεωγραφικής σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα. Εμείς θα συνεργαστούμε για το θέμα και τη λύση του σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Κοκοσάλης.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.