Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με το Sinn Féin

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Στο πλαίσιο των επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το συγκυβερνών, στη Βόρεια Ιρλανδία, Sinn Féin.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνoϊού στην Ευρώπη. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα λήψης κοινών πρωτοβουλιών των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού χώρου.

Στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.  Από την πλευρά του Sinn Féin, συμμετείχαν ο Εθνικός Επικεφαλής του κόμματος, και μέλος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας (Northern Ireland Assembly)  Declan Kearney, και ο πολιτικός του σύμβουλος, και στέλεχος του κόμματος, Conor Keenan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άρθρο Σ.Φάμελλου στην Εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής – Το περιβάλλον στο επίκεντρο

Το περιβάλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας, τις Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και έναν ισχυρό ρόλο για το Δημόσιο, τις δημόσιες επενδύσεις και πολιτικές, θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Εφημερίδας «Αυγή».

Τονίζει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι αυτές που προτείνουν ένα εναλλακτικό, σε σχέση με το μοντέλο που μάς οδήγησε στην κλιματική κρίση, οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα αφήσει καμία και κανέναν πίσω, ενώ θα διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά (νερό, ενέργεια) και στην εργασία.

Όπως επισημαίνει, ενώ η πανδημία μεγάλωσε τα αδιέξοδα, ανέδειξε ελλείμματα της ασκούμενης πολιτικής και δημιούργησε νέες ανισότητες και νέες ανάγκες και επιβεβαίωσε την αξία άσκησης δημόσιων πολιτικών, στην Ελλάδα, οι συντηρητικές δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς χρησιμοποιούν την κρίση ως ευκαιρία, για να τροποποιήσουν τους συσχετισμούς προς όφελος σκληρών νεοφιλελεύθερων συνταγών. «Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της Ν.Δ προχωρά σε μεροληπτικές πολιτικές που βαθαίνουν την οικονομική κρίση και τη μετατρέπουν σε κοινωνική, μέσα σε πυκνό προκάλυμμα καπνού από ισχυρά προπαγανδιστικά και επικοινωνιακά εργαλεία. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το περιβάλλον (όπως και τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα), αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά της. Μέσα σε λίγους μήνες, ξέφτισε το προσωπείο του «πράσινου Μητσοτάκη», το σύνολο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων χαρακτήρισαν έγκλημα τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, ενώ φορείς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η ‘Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατέθεσαν δημόσια την αντίρρησή τους».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει τέλος, ο προοδευτικός οικολογικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της κοινωνίας συνδέεται με δημοκρατικές, διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες, αποτελεί τη μόνη πολιτική πρόταση που δημιουργεί ισορροπία και σεβασμό στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, θωρακίζει υγειονομικά τις κοινωνίες μας και βελτιώνει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας σε νέες παγκόσμιες περιβαλλοντικές και οικονομικές κρίσεις. «Αποτελεί επίσης τη μόνη πολιτική πρόταση που θα τοποθετήσει σταθερά τη χώρα στη νέα αναπτυξιακή τροχιά με όλη την κοινωνία μαζί και όρθια».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Το περιβάλλον στο επίκεντρο

Οι πολιτικές για το περιβάλλον που συνδέουν την προστασία της βιοποικιλότητας και την κλιματική ουδετερότητα με τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Τα νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα δημιουργούν νέους καινοτόμους τομείς στην οικονομία και τροφοδοτούν έναν ιδιαίτερα έντονο παγκόσμιο ανταγωνισμό που μπορεί να δημιουργήσει νέες ανισότητες μεταξύ χωρών και κοινωνιών. Πολλές χώρες και μονοπωλιακοί όμιλοι διεκδικούν τον έλεγχο της καινοτομίας και της πράσινης οικονομίας για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους, ψευδεπίγραφα ανταποκρινόμενες στο αίτημα, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, για κλιματική δράση.

Όμως, το μοντέλο δεν αλλάζει, εξακολουθεί η αναπαραγωγή της ίδιας πολιτικής που οδήγησε στην περιβαλλοντική κρίση προς όφελος λίγων. Μοιραία, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές κρίσεις εντείνονται, πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα και αμφισβητώντας το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά κυρίως πολιτικής οργάνωσης, δηλαδή το «σύστημα».

Οι προοδευτικές οικολογικές και αριστερές δυνάμεις και δεξαμενές σκέψεις στην Ευρώπη προτείνουν μια εναλλακτική πολιτική. Η κλιματική ουδετερότητα και η προστασία της βιοποικιλότητας, μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αφορούν την επιβίωση την ευημερία και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Η οικολογική πολιτική συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική δικαιοσύνη την ειρήνη, τα ατομικά δικαιώματα, και την ισότιμη πρόσβαση όλων στα αγαθά της ζωής και της προόδου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ. η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η προστασία της βιοποικιλότητας και η βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς να μένει κανείς πίσω, αποτελούν τους πυλώνες της προγραμματικής μας πρότασης, αλλά και των μέτρων αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας της χώρας μας. Αποτελούν μια πολιτική πρόταση με πλειοψηφικά κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η πανδημία γεννά νέα ερωτήματα

Η πανδημία γεννά νέα ερωτήματα. Σε έναν πλανήτη που βρίσκεται ήδη σε κρίση, η πανδημία μεγάλωσε τα αδιέξοδα, ανέδειξε ελλείμματα της ασκούμενης πολιτικής και δημιούργησε νέες ανισότητες και νέες ανάγκες.

Η υγειονομική κρίση επιβεβαίωσε την αξία άσκησης δημόσιων πολιτικών, αμφισβήτησε την κυριαρχία των δημοσιονομικών πειθαρχίας και τη δυνατότητα των δυνάμεων της αγοράς να λύσουν όλα τα προβλήματα. Ανέδειξε την προτεραιότητα των πολιτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, την κλιματική κρίση, την εξάλειψη της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία των φυσικών πόρων.

Η επερχόμενη οικονομική κρίση, μοιραία, θα αμφισβητήσει ακόμη περισσότερο το μέχρι σήμερα μοντέλο ανάπτυξης, οδηγώντας στην αναζήτηση μιας νέας πολιτικής απάντησης για το αύριο.

Το πολιτικό σχέδιο της συντήρησης

Οι συντηρητικές δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς χρησιμοποιούν την κρίση ως ευκαιρία, για να τροποποιήσουν τους συσχετισμούς προς όφελος σκληρών νεοφιλελεύθερων συνταγών. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της Ν.Δ προχωρά σε μεροληπτικές πολιτικές που βαθαίνουν την οικονομική κρίση και τη μετατρέπουν σε κοινωνική, μέσα σε πυκνό προκάλυμμα καπνού από ισχυρά προπαγανδιστικά και επικοινωνιακά εργαλεία.

Με τη λογική τού αναπόφευκτου κακού, στοχεύουν στην αποδόμηση του κράτους δικαίου για να ωφεληθούν οι λίγοι και γνωστοί στην κατεδάφιση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην καταστρατήγηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, τις οποίες ενστερνίζονται, μόνο επικοινωνιακά. Κυριαρχεί η κοντόφθαλμη λογική της παλιάς ελληνικής Δεξιάς για την αναπαραγωγή των σχέσεων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, χωρίς διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς προστασία της εργασίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το περιβάλλον (όπως και τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα), αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά της. Έτσι όμως, το περιβάλλον στην Ελλάδα κινδυνεύει από απορρύθμιση και υποβάθμιση και η χώρα μας απειλείται πάλι με καταδίκες έναντι της Ε.Ε.

Ήδη, το πρώτο δεκάμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο περιβαλλοντικών φορέων, η αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στην ενέργεια (που προστατέψαμε επί Μνημονίων), η κατάργηση μεταρρυθμίσεων, όπως οι δασικοί χάρτες, με επιπτώσεις και στο Κτηματολόγιο, τα κίνητρα για την ανακύκλωση, η εθνική στρατηγική για τα δάση και για την κυκλική οικονομία, η αποκεντρωμένη και συμμετοχική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών κ.λπ.

Μέσα σε λίγους μήνες, ξέφτισε το προσωπείο του «πράσινου Μητσοτάκη», το σύνολο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων χαρακτήρισαν έγκλημα τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, ενώ φορείς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η ‘Ενωση Διοικητικών Δικαστών κατέθεσαν δημόσια την αντίρρησή τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετατρέπεται σε εκκαθαριστή περιουσίας και παραγωγό fake news, ενώ αυτοκαταργείται ως ρυθμιστικός και εποπτικός φορέας, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο κράτος δικαίου και το περιβάλλον, για να ανοίξει ο δρόμος στους ημέτερους. Ενδεικτική της αντίληψης της Ν.Δ είναι η άρνησή της να εξασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στα βασικά αγαθά (ενέργεια και νερό) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα αυτές τις μέρες να έχουν παρατηρηθεί διακοπές ρεύματος ακόμη και σε ευάλωτες οικογένειες.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο της επόμενης μέρας στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση των παραγωγικών και οικονομικών λειτουργιών και της ευημερίας των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς στους ωφελούμενους. Το σχέδιο εδράζεται στις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, με προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων στα αγαθά της ζωής της εργασίας και της προκοπής, σε εναρμόνιση με τη στρατηγική κλιματικής ουδετερότητας, την ανθεκτικότητα οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών, έναντι της κλιματικής κρίσης, και την αναβάθμιση των πολιτικών για τη βιοποικιλότητα.

Μετά την πανδημία, πρέπει επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος του Δημοσίου τόσο στις υποδομές ενέργειας και νερού, όσο και σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μέρος ενός οδικού χάρτη μετασχηματισμού σε μια βιώσιμη κλιματικά ουδέτερη, συμμετοχική και δίκαιη οικονομία. Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε οφείλει να μετατραπεί σε εργαλείο τόνωσης της οικονομίας, δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, σεβασμού των φυσικών πόρων και μείωσης των ανισοτήτων.

Ο προοδευτικός οικολογικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της κοινωνίας συνδέεται με δημοκρατικές, διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες, εισάγοντας ακόμη το στοιχείο του πλουραλισμού στην οικονομία με κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα. Αποτελεί τη μόνη πολιτική πρόταση που δημιουργεί ισορροπία και σεβασμό στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, θωρακίζει υγειονομικά τις κοινωνίες μας και βελτιώνει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας σε νέες παγκόσμιες περιβαλλοντικές και οικονομικές κρίσεις. Αποτελεί επίσης τη μόνη πολιτική πρόταση που θα τοποθετήσει σταθερά τη χώρα στη νέα αναπτυξιακή τροχιά με όλη την κοινωνία μαζί και όρθια.​

Αλ. Χαρίτσης: «Υπάρχει κι άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία, πέρα από το σχέδιο της κυβέρνησης για βίαιη αναδιάρθρωση σε βάρος της εργασίας και της μεσαίας τάξης»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον ρ/στ «στο Κόκκινο» 105,5 FM (Νίκος Σβέρκος)

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία, πέρα από το σχέδιο της κυβέρνησης για βίαιη αναδιάρθρωση σε βάρος της εργασίας και της μεσαίας τάξης»

«Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο για την έγκαιρη στήριξη των θέσεων εργασίας, των μισθών και των μικρομεσαίων», υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στη σημερινή παρουσίαση της επικαιροποιημένης εκδοχής του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», κατά τη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο». «Στο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση της εργασίας και λουκέτα, αντιπαραβάλλουμε μια άλλη προοπτική που στηρίζεται στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τα θύματα της κρίσης που βιώνουμε».

«Προτείναμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ένα κοστολογημένο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας. Σήμερα παρουσιάζουμε επικαιροποιημένες τις προτάσεις μας, το «Μένουμε Όρθιοι 2», ένα πρόγραμμα με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά και ορίζοντα 4 μηνών, το οποίο αντιστοιχίζει τις χρηματοδοτικές πηγές με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν τώρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, και δεν δημιουργούν χρέη στους πολίτες, αθροίζουν συνολικά στα 8,5 δισ. ευρώ», κάνοντας λόγο για «κολοσσιαία απόσταση της πραγματικότητας από τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση». «Η λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’, και τα αποσπασματικά μέτρα της συνιστούν σχέδιο να αντιμετωπιστεί η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων».

Αναφερθείς στα σενάρια περί εκλογών, ο Αλ. Χαρίτσης κατήγγειλε τον «τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης», που «την ώρα που η ελληνική κοινωνία δίνει μια τεράστια μάχη, έχει στο μυαλό της να αφήνει διαρροές για να τεστάρει αν μπορεί να προχωρήσει σε εκλογές». «Για εμάς προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης, θα είμαστε όμως έτοιμοι να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη, πειστική πρόταση στον ελληνικό λαό, μια πρόταση προοδευτικής, αριστερής διακυβέρνησης για το πώς η κοινωνία μπορεί να βγει από αυτή την κρίση. Αντίθετα με τον κ. Μητσοτάκη, δεν αποφεύγουμε τις ευθύνες μας. Τον κ. Μητσοτάκη τον ενδιαφέρει να δείχνει πως χειρίζεται την κατάσταση στα εύκολα, όταν, για παράδειγμα, έχει κληρονομήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σταθερά δημοσιονομικά και την οικονομία σε ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ένα σοβαρό επεισόδιο» που φανερώνει για μια ακόμη φορά την «παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στο πώς αντιμετωπίζονται μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», και το οποίο ανέδειξε «τις παλινωδίες της, τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της». «Μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση μιλούσε για ασύμμετρη απειλή και εισβολή, όταν είχε απέναντί της πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο, και τώρα, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο, ζητάει να μην υπάρξει ένταση για λίγα μέρα εδάφους», δήλωσε.

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο. Η κυβέρνηση μίλησε για fake news όταν το υπουργείο Εξωτερικών, αναιρώντας το υπουργείο Άμυνας, προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά. Πώς γίνεται να προβείς σε διάβημα για κάτι που δεν ισχύει, που είναι ψευδές;», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι: «Θα επιμείνουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Τουρκία με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και επικοινωνιακής διαχείρισης, που καθίσταται τελικά επικίνδυνη».

·        Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://bit.ly/2XFw4xd

Ν. Σαντορινιός: Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις ανάγκες της εργασίας και της επιχειρηματικότητας

Ν. Σαντορινιός:Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις ανάγκες της εργασίας και της επιχειρηματικότητας»

 Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευρυδίκη Χάντζιου, ήταν την Κυριακή το πρωί καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε τους άξονες, σε σχέση με την στήριξη του Τουρισμού και της Εργασίας, πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

 https://www.youtube.com/watch?v=EzgErwhodD8&feature=youtu.be

 Για τον Τουρισμό

«Μακάρι το στοίχημα για τον φετινό Τουρισμό να κερδηθεί. Μακάρι να είχαμε λόγους να συμμεριζόμαστε την «αισιοδοξία» της Κυβέρνησης ότι όλα είναι έτοιμα και πως όλα θα πάνε καλά.

Ηπραγματικότηταόμως είναι πως οι επιχειρήσεις του κλάδου, με τον τρόπο που η Κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κατάσταση, έχουν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον τους και για την εξαγορά πολλών επιχειρήσεων από ξένα funds. Οι εργαζόμενοι, δε, βιώνουν την σίγουρη μείωση του μισθού τους κατά 20% και οι άνεργοι θα έχουν επίδομα ανεργίας μόνο μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ έχουν σταματήσει να δουλεύουν τον Οκτώβρη του 2019 και θα ξαναπροσληφθούν τον Μάρτη του 2021».

 Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»

«Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε πάρα πολύ να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της εργασίας και των επιχειρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, κατάθεσε από πολύ νωρίς προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα νησιά, αλλά το σύνολο των τουριστικών περιοχών της χώρας».

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις, δε, της Κυβέρνησης για τον τομέα του Τουρισμού και της εργασίας είναι ξεκάθαρο ότι δεν καλύπτουν τα προβλήματα των κλάδων, όπως οι ίδιοι οι φορείς σχολιάζουν σε ανακοινώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει μια νέα σειρά μέτρων που στόχο έχουν να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχείρηση, τους εργαζόμενους αλλά και όσους, λόγω της κρίσης, δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά για φέτος το καλοκαίρι».

«Εμείς προτείνουμε, για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, να δοθεί άμεσα μια μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όχι μέσω των Τραπεζών. Γιατί, τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις συνδέονται με τον δανεισμό τους από τις Τράπεζες, όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι εγγυήσεις που ζητούνται είναι απαγορευτικές. Επιπλέον ζητάμε την ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην διαμονή».

«Σε σχέση με τη στήριξη των εργαζομένων προτείνουμε την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Επιπλέον ζητάμε την χορήγηση ενός έκτακτου εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για 2,5εκ συμπολίτες μας οι οποίοι, ξαφνικά, θα βρεθούν στο φάσμα της φτώχιας και της ανεργίας ή και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους».

 

Για την υγειονομική θωράκιση των νησιών

«Κατά την φάση της καραντίνας, η Κυβέρνηση δεν είχε λάβει κανένα μέτρο για την στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας. Ιδιαίτερα στα νησιά οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας παρέμειναν υποστελεχωμένες και σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίστηκαν κιόλας, σε σχέση με την κατάσταση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει πίσω».

«Στην φάση της άρσης των μέτρων, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με τα οποία οι τουριστικές μονάδες πρέπει να ανοίξουν, το μέτρο του συνεργαζόμενου ιδιώτη γιατρού. Προφανώς η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι στα περισσότερα μικρά και μεσαία νησιά δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί. Επομένως, το μέτρο αυτό της Κυβέρνησης πλήττει τα ξενοδοχειακά καταλύματα των μικρών νησιών και της οικονομίες τους».

«Ακόμη, ως μέτρο στήριξης της υγείας των νησιών, ο Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε την προμήθεια τριών πλωτών ασθενοφόρων για την αεροδιακομιδή ασθενών στο Αιγαίο. Ακόμη και αυτό το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενη το πρόγραμμα Interreg και ιδιαίτερα από το σκέλος Π.Α.Ι.Ω.Ν.ΑΣ. Τα πλωτά ασθενοφόρα απλά θα τα παραλάβει η ΝΔ η οποία δεν έχει κάνει τίποτα περαιτέρω για την ενίσχυση της Υγείας στα νησιά».

«Υπό το πρίσμα της χαλάρωσης των μέτρων, τα νησιά πρέπει να στηριχτούν ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τον Τουρισμό τον οποίο έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. Η Κυβέρνηση, όμως, δυστυχώς, δεν έχει κανένα σχέδιο για την υγειονομική τους θωράκιση».

Δ. Τζανακόπουλος: «Επιλογή Μητσοτάκη να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι»

Κύρια σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄ Αθήνας, Δημήτρη Τζανακόπουλου,  στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και στδημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη

 «Επιλογή Μητσοτάκη να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι»

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και, πολύ περισσότερο, των εργαζομένων αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε. Επιδοτεί στην πραγματικότητα τη μείωση του μισθού, την αρνητική μεταβολή στις σχέσεις εργασίας, με τη μονιμοποίηση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, και ανοίγει το δρόμο διάπλατα για χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη μια μεριά έχουμε μια γραμμή που θέλει να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ενώ από την άλλη μεριά εμείς υποστηρίζουμε έναν στρατηγικό προσανατολισμό σύμφωνα με τον οποίον για να περιοριστεί η τεράστια ύφεση θα πρέπει να υποστηριχθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους ο κόσμος της εργασίας έτσι ώστε να προβλεφθεί η καταβολή του 100% του μισθού και να μην έχουμε αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας». Τόνισε δε ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι».

Ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι  «η ΝΔ λέει ότι έχει κινητοποιήσει ένα πακέτο 24 δις ευρώ αλλά στην πραγματικότητα έχει νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα 8 δις ευρώ, την επιστρεπτέα προκαταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 3,5 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις, σύνολο περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό είναι σαν να ρίχνει 20 δις στην οικονομία. Το πώς το 14 γίνεται 20 εξηγείται μόνο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σταϊκούρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα σκεφτούν και περαιτέρω ενίσχυση άλλων 4 δις. Επομένως το 14 έγινε 24 αφού προστέθηκε σε αυτό μηδέν».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να υποστηριχθούν οι μισθοί στο 100%. Επομένως οι μισθοί κόβονται κατά 20% με απόφαση του κ. Μητσοτάκη και αυτό είναι σαφής επιλογή και όχι νομοτέλεια, ενώ φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύουν για το επόμενο εξάμηνο».

Ως προς την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι «η ίδια κυβέρνηση που ξεπέρασε τα όρια της υποκρισίας και της ανοησίας πριν από μερικούς μήνες στον Έβρο, όπου σχεδόν κήρυξε τον πόλεμο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, τώρα λέει ότι δεν θα κάνει θέμα για μερικές δεκάδες μέτρα, στη συνέχεια προβαίνει σε διάβημα, δεν ενημερώνει κανέναν, και σήμερα έρχεται να διαψεύσει το ζήτημα κάνοντας λόγο για fakenews». Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό απόλυτης απώλειας ψυχραιμίας, υποκρισίας, ανοησίας, ανεπάρκειας και απόλυτης έλλειψης στρατηγικής»

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «το συνονθύλευμα δηλώσεων που αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοδιαψεύδονται δεν συγκροτούν σοβαρή στάση στην εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία οξύνει τη συμπεριφορά της και τίποτα καλό δεν προμηνύει η πλήρης απώλεια ψυχραιμίας τόσο του κ. Μητσοτάκη αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθώς και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου». Στη συνέχεια σημείωσε ότι προκαλεί μεγάλη εντύπωση «το μέγεθος της υποκρισίας όσων άσκησαν αντιπολίτευση τα δύο προηγούμενα χρόνια με μοναδικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη τη δήθεν προδοτική συμφωνία των Πρεσπών».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.