Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού

Στο πλαίσιο του διαλόγου με αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, καθώς και με τον επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού και μέλος του Π.Γ του ΑΚΕΛ, Τουμάζο Τσιελεπή.

Στην τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν οι συνέπειες της πανδημίας στις δύο χώρες, καθώς και οι επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, για τις επιθετικές τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τη σημασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, οι αντιπροσωπείες των δυο αδελφών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ, συνομίλησαν για τον περαιτέρω συντονισμό των κοινών δράσεών τους.

Στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, υπεύθυνες για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Μπίστης, μέλος του Π.Σ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β2 ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

΄΄ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ΄΄

΄΄ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ΄΄

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος οικονομολόγος για να καταλάβει εύκολα ότι αυτή την ώρα πάσχουν οι άνθρωποι και η ΄΄αγορά΄΄.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι λειψά.

Ότι μέτρο παίρνεται σε θετική κατεύθυνση βεβαίως είναι καλοδεχούμενο.

Τα ερωτήματα, που είναι πολλά και δεν είναι ρητορικά, είναι αν αυτά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει 3-4 σενάρια ύφεσης.

Πάνω σε ποιο σενάριο βασίζονται τα μέτρα που παίρνει ;

Με το 4%, με το 5% με το 10% ύφεση;

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ, στις προτάσεις μας παίρνουμε σα βάση τον μέσο όρο που δίνει η κα Λαγκάρντ από τη μια μεριά και η ΕΕ από την άλλη.

Επειδή έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που προκύπτει από τον Τουρισμό και που κατ εκτίμησή μου οι απώλειες από αυτό θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα στηρίξουν την ζήτηση.

Δύο παράγοντες λοιπόν ενισχύουν τη ζήτηση. Ο ένας είναι να στηρίξεις κατά κύριο λόγο τους μισθούς των εργαζομένων και ο δεύτερος να στηρίξεις το εισόδημα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Κάνοντας τώρα αυτά και όχι αργότερα, τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε σε ικανοποιητικό επίπεδο όσο αφορά τη ζήτηση, μετά το υφεσιακό κύμα που θα προκύψει εξ αιτίας του μειωμένου τουρισμού, της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής και των μειωμένων εξαγωγών.

Συνεπώς ο στόχος μας θα πρέπει , από την μια μεριά να μειωθεί το επίπεδο της ύφεσης και από την άλλη να ΄΄τονώσουμε΄΄ τους ανθρώπους οι οποίοι αφού την γλύτωσαν από τον κοροναϊό, κινδυνεύουν να την πάθουν από την φτώχεια και την ανεργία.

Η κοινωνία θέλει συγκεκριμένα πράγματα και όχι γενικές έννοιες.

Δεν μπορούμε εν μέσω της πανδημίας να κάνουμε φιλοσοφικές συζητήσεις περί του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Πολλοί άνθρωποι θα μπουν στην ανεργία, θα μειωθεί ο μισθός των εργαζομένων κατά 20 % κλπ.

Εμείς κρίνουμε ότι η συμφωνία με την Ιταλία είναι κατά βάση θετική.

Κλείνει ένα μέτωπο αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες επιμέρους συμφωνίες, όπως είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια κλπ.

Αυτό που σήμερα είναι σε ένταση, είναι η σχέση της Ελλάδας και κατ επέκταση της ΕΕ με την Τουρκία.

Πρέπει λοιπόν να πάρουμε άμεσα πολιτικά και πρακτικά μέτρα.

Να συγκληθεί τάχιστα το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ώστε να βρεθούν και να καθοριστούν οι κοινές γραμμές σχετικά με τα ζητήματα της κυριαρχίας της χώρας.

Να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας γύρω από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού ναύαρχο κο Διακόπουλο, έναν εγνωσμένης αξίας αξιωματικό, αλλά που γύρω του θα πρέπει να αξιοποιούνται στρατιωτικοί, διπλωμάτες και κομματικά στελέχη, οι οποίοι σε 24ωρη βάση θα αναλύουν τα δεδομένα και θα κάνουν προτάσεις αντιμετώπισης των κρίσεων προς την πολιτική ηγεσία.

Χρειάζεται ένας τεράστιος διπλωματικός αγώνας προς την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα , τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Μεσογείου, με στόχο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας όπως αυτή του ΄΄λεγόμενου΄΄, απολύτως παράνομου συμφώνου με τη Λιβύη.

Συγχρόνως θα πρέπει να μπαίνουν στην πράξη, όσα ακριβώς έχουν αποφασισθεί.

Έχει τη δική του σημασία να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Και παράλληλα να ανοίξουμε διάβλους επικοινωνίας και με την Τουρκία, ώστε να συζητήσουμε ζητήματα που είναι σε μεγάλη ένταση, με στόχο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη κυριαρχικά μας δικαιώματα και να υποχρεωθεί να υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

Δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος των όπλων που πηγαίνουν στη Λιβύη και η Τουρκία να το παραβιάζει μπροστά στα μάτια όλων.

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον τ/στ «ΣΚΑΙ» και την εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα”

«Ο κ. Μητσοτάκης “κατάφερε” να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση μετά από 12 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση ήδη από τον Οκτώβρη του 2019, πολύ πριν την πανδημία του κορονοϊού», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον τ/στ «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα». «Αυτό δεν το λέμε εμείς» πρόσθεσε «αλλά το αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάτι που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ξεκάθαρα συνιστά ύφεση».

«Η ελληνική οικονομία πέρασε από μια πολύ μεγάλη κρίση και κατάφερε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2.8%» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Και οδηγήθηκε στην ύφεση λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία δεν έδωσε τις ενισχύσεις που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η 13η σύνταξη και το κοινωνικό μέρισμα, και οδήγησε τις δημόσιες επενδύσεις σε ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μας απαντήσει με στοιχεία, όπως του ζητήσαμε, αλλά μίλησε για την εμπιστοσύνη των αγορών» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ανέφερε βεβαίως ότι αυτή η εμπιστοσύνη εδραιώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2018, όταν πετύχαμε 3 σημαντικούς στόχους: βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε το αποθεματικό ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και όσο και να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να την εξωραΐζει, η ανησυχία διακατέχει την ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς δεν μπήκαμε σε μια λογική στείρας αντιπολίτευσης αλλά καταθέσαμε εξαρχής συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ύφεση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, το βάθος και η έκτασή της έχει να κάνει με τις κυβερνητικές επιλογές» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «οι αδιέξοδες πολιτικές και η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης δημιούργησαν δυσμενέστερα δεδομένα για την οικονομία της χώρα μας».

«Για αυτό το λόγο επικαιροποιήσαμε το «Μένουμε Όρθιοι», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «η πρότασή μας για γενναία, εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη στήριξη της εργασίας, με κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις και τη θεσμοθέτηση ενός βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που είδαν μέσα στην κρίση την καθίζηση του εισοδήματός τους».

Και ξεκαθάρισε: «Δεν πετάμε απλά νούμερα. Αντιστοιχίσαμε τις προτάσεις μας με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την ελληνική οικονομία, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

«Πετύχαμε τη στρατηγική μας επιλογή, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να την επαναφέρουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Και το πετύχαμε αφήνοντας γεμάτα ταμεία και όχι άδεια όπως τα άφησαν οι προκάτοχοί μας» τόνισε, καταλήγοντας: «Σκεφτείτε που θα βρισκόμασταν εν μέσω κορονοϊού, χωρίς αυτή την παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη: : https://bit.ly/2Y03Xds

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGATV

Η κυβέρνηση δουλεύει για τις μεγάλες αλυσίδες

Την αγωνία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που καλούνται να λειτουργήσουν με συσσωρευμένα χρέη σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μειωμένη την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και με την κυβέρνηση να τους αφήνει χωρίς τη στήριξη που έχουν ανάγκη, κάτι που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και εμπορικές αλυσίδες, μετέφερε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA TV.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Απελπισία και συσσωρευμένα χρέη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μειωμένη η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε στην παρούσα συγκυρία για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις μιας κρίσης η οποία θα είναι έντονη και θα χαρακτηρίσει τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, έχει υιοθετήσει μια λογική η οποία μαθηματικά οδηγεί σε πάρα πολλά λουκέτα και σε χιλιάδες απολύσεις. Αυτό δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση. Έχω γυρίσει την τελευταία εβδομάδα σε πέντε διαφορετικές αγορές, χθες ήμουν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα στην Ηλεία, προχτές ήμουν στην αγορά της Νέας Ιωνίας, στον Πειραιά την προηγούμενη μέρα, στη Νέα Ερυθραία πιο πριν. Υπάρχει ένας κοινός τόπος στις εκτιμήσεις: απελπισία και συσσωρευμένα χρέη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν αγοραστική δύναμη γιατί τα 800 ευρώ που τους είχαν δοθεί δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες».

Μπορούμε να δουλεύουμε μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες στο λιανεμπόριο;

«Το ερώτημα είναι, γιατί, αφού διαπιστωμένα υπάρχουν τα χρήματα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν διοχετεύονται στοχευμένα για να διατηρηθούν στη ζωή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για να συντηρηθεί, ως έναν βαθμό και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων; […] Η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αφήνοντας την αγορά να ισορροπήσει από μόνη της -είναι η λατρεία των λεγόμενων αόρατων δυνάμεων της αγοράς- αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μία αναδιάρθρωση για να πετάξει έξω τους πιο αδύναμους κρίκους. Αυτά δεν είναι μια κακεντρεχής δική μας κριτική. Ακούγεται από διάφορους κύκλους τεχνοκρατών – πολιτικών στελεχών, που λένε “τι να κάνουμε, θα πάμε σε μια μικρότερη αγορά, αλλά θα υπάρχουν κάποιες πιο εύρωστες, πιο υγιείς επιχειρήσεις”. Το κοινωνικό κόστος, όμως, μιας τέτοιας πολιτικής το έχουμε λάβει υπόψη μας; Μπορούμε να δουλεύουμε μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες στο λιανεμπόριο;

Οι ιδιωτικές συστημικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο, αλλά δεν στηρίζουν ανάλογα πολίτες και επιχειρήσεις

«Άλλο είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ένα εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, το οποίο δημιουργήθηκε και στήθηκε επί των ημερών μας -και θα έλεγα ότι θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα ως εργαλείο χρηματοδότησης- και άλλο οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες ως γνωστόν αυτή τη στιγμή δανείζονται με αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το γνωρίζει αυτό ο κόσμος; Ότι για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που δανείζονται από την ΕΚΤ, οι ιδιωτικές συστημικές τράπεζές μας γυρίζουν πίσω τις 940 χιλ. ευρώ; Άρα κερδίζουν από τον δανεισμό και δεν κάνουν το αντίστοιχο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Τυχόν νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να καταλήξει σε μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης υπέρ του Δημοσίου

«Εάν χρειαστεί να ξαναχρηματοδοτηθούν, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με δημόσιο χρήμα, θεωρώ αυτονόητο και επιβεβλημένο, να μεταβληθεί αντίστοιχα η μετοχική τους σύνθεση και να καταλάβει το Δημόσιο το ποσοστό των μετοχών που του αναλογεί. Κάτι που, δυστυχώς, δεν μας άφησαν να κάνουμε οι δανειστές στην προηγούμενη φάση. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε τέτοιο ποσοστό που να μην ανατρέψει τη μετοχική τους σύνθεση υπέρ του Δημοσίου. Γιατί να μην υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες; Μπορούμε να ασκήσουμε μια σωστή αναπτυξιακή πολιτική αν δεν υπάρχει ένας “οδηγός”, η παρουσία μιας δημόσιας τράπεζας που θα καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού ως ένα βαθμό»;

13/6/2020

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ https://youtu.be/x73smPGuHK4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.