«Τα χρήματα για αποζημιώσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες λόγω κορωνοϊού τελείωσαν – Λιγότεροι θα πάρουν λιγότερα»


1
(1)

Χωρίς ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και με μια σαφή δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τις μειωμένες δυνατότητες για επιλέον ενισχύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη, επέστρεψαν από τη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μαζί με το νέο αντιδήμαρχο πρωτογενή τομέα, Νεκτάριο Παπαδάκη, ενώ τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας εκπροσώπησε ο γραμματέας Μιχάλης Βιαννιτάκης ο οποίος μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή σύσκεψη.

Όπως λέει η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν ένας στόχος τόσο του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας όσο και πολλών άλλων φορέων της Κρήτης το τελευταίο εξάμηνο, από τη στιγμή δηλαδή που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

Στη σύσκεψη εκτός του Υπουργού συμμετείχαν και πολλά στελέχη του Υπουργείου με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία το Υπουργείο τα γνώριζε εκ των προτέρων και σε ένα βαθμό αυτό έγινε δυνατό.

Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αλλά και σε μια μεγάλη σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν την αγροτική Κρήτη, όπως τα προβλήματα της ελαιοκομίας και οι διαδικασίες αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, και όπως ανέφερε ο κ. Βιαννιτάκης ένα από τα θετικά της σύσκεψης ήταν πως φάνηκε πως τα στελέχη του Υπουργείου είχαν μελετήσει και γνώριζαν καλά τα προβλήματα αγροτικής παραγωγής και είχαν πρόθεση να βοηθήσουν στην επίλυσή τους.

Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο θετικά αφού ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποζημιώσεων σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης για τη φετινή χρονιά, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας ο Υπουργός ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρος πως τα λεφτά τελείωσαν, η ΕΕ σταμάτησε να χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις, και έτσι οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν είναι σίγουρο πως δεν θα αφορούν όλες τις καλλιέργειες αλλά και τα ποσά θα είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ενισχύσεις που δόθηκαν πέρυσι.

Ο Υπουργός ζήτησε κάποια επιπλέον στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας τα οποία θα κατευθυνθούν προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπου εκεί θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για τα ποσά που θα δοθούν όσο και για το ποιοι θα τα λάβουν.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι αυτό της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων αλλά και ανακαινίσεων, το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και θα έφερνε μεγάλα κόστη στους αγρότες και εκεί φάνηκε πως από πλευράς Υπουργείου υπάρχει η πρόθεση να γίνουν αλλαγές, με τον κ. Βιαννιτάκη να τονίζει πάντως πως χθες έγινε γνωστό πως έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις από κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων κάποιοι εβκ των οποίων και από την Ιεράπετρα, οι οποίοι κινούνται σε άλλο κλίμα.

Ο κ. Βιαννιτάκης υπογράμμισε επίσης πως σκοπός της επίσκεψης δεν ήταν απλά να ζητήσει κάποιου είδους ελεημοσύνης για χρήματα ενισχύσεων και έτσι τέθηκαν και πολλά ζητήματα ασφαλιστικά και φορολογικά τα οποία αν βελτιωθούν θα φέρουν μεγάλο όφελος σε κάθε αγρότη, μειώνοντας το κόστος κατασκευής.

Πλέον περισσότερες απαντήσεις αλλά και τελικές αποφάσεις σε θέματα τα οποία τέθηκαν χθες στο τραπέζι της συζήτησης θα δοθούν απο τον ίδιο τον Υπουργό ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα επισκεφθεί ξανά την Κρήτη και το Λασίθι ώστε να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να κάνει ανακοινώσεις.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου μετά την επίσκεψη:

«Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε την 8/7/2021 με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό. Στην σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, η Γεν γραμματέας ΥπΑΑΤ κα Καλογήρου, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας , Τυμπακίου και Σητείας, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο πρωτογενή τομέα Δήμου Ιεράπετρας καθώς επίσης και ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Δήμου Φαιστού.

Τα θέματα συζήτησης ήταν ήδη γνωστά στον κ. Λίβανο καθώς ο προγραμματισμός της σημερινής συνεδρίασης έχει κυρίως απαντητικό χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια όμως των συνομιλιών προέκυψαν επιμέρους ζητήματα σε ότι αφορά την έγκριση τύπου θερμοκηπίων, τις ενισχύσεις covid-19 σε θερμοκηπιακά κηπευτικά και κομμένα λουλούδια, νομιμότητα συλλογικών σχημάτων, ασφάλιση και φορολογία αγροτών, μειωμένη καρπόδεση ελιάς, καταστροφές από θεομηνίες, κ.α. Για τον λόγο αυτό ο διάλογος θα ολοκληρωθεί σε επόμενο χρόνο

Συμπερασματικά έχουμε να αναφέρουμε ότι, με δεδομένο την οικονομική στενότητα που επικρατεί στην στη χώρα μας σήμερα, η Ηγεσία και οι Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ αναγνωρίζουν την κρισιμότητα πολλών ζητημάτων και γίνεται προσπάθεια επίλυσης είτε δρομολόγησης λύσεων σε αρκετά από αυτά. Αυτή ήταν και η τελική δέσμευση του κ. Λιβανού αλλά και των υπολοίπων θεσμικών παρευρισκόμενων, οι οποίοι μάλιστα σύντομα θα επισκεφτούν το Νομό Λασιθίου και Ηρακλείου για να παρουσιάσουν εκτός από την νέα ΚΑΠ και τις αποφάσεις για τα παραπάνω ζητήματα.

Ως ΔΣ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια μας»

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 1 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *