Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα – Οι ειδικότητες με ζήτηση

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Αυτές τις ειδικότητες “θέλει” η αγορά εργασίας

Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα – Οι ειδικότητες με ζήτηση

Αυτές “θέλει” η αγορά εργασίας

Στη διαλυμένη, ένεκα των μνημονιακών νόμων (που όχι μόνο παραμένουν… αλώβητοι, αλλά ενισχύονται καθημερινά με νέα σκληρή αντεργατική νομοθεσία) και της εργοδοτικής ασυδοσίας, ελληνική αγορά εργασίας, η προοπτική πλήρους απασχόλησης με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς απολαβές μοιάζει για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και ανέργων… όνειρο θερινής νυκτός.

Ωστόσο, το όργανο των βιομηχάνων, ο ΣΕΒ, θεωρεί ότι υπάρχει μια σειρά επαγγελμάτων, τα οποία έχουν προοπτικές τουλάχιστον για πλήρη απασχόληση.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα έρευνας του ΣΕΒ, που καταδεικνύει έντεκα επαγγέλματα με προοπτικές πλήρους απασχόλησης, καθώς το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Στα επαγγέλματα αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι, το σύνολο σχεδόν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ από την έρευνα σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ προκύπτει ότι:

* Οι μισθοί και η απασχόληση σε αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στο σύνολο της οικονομίας.

* Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

* Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά.

* Βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Πρόκειται για τις εξής ειδικότητες:

– Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων,

– Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού,

– Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων,

– Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων,

– Τεχνικός Αυτοματισμών, Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων,

– Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης,

– Στέλεχος προώθησης εξαγωγών,

– Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας,

– Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και

– Χειριστής μηχανημάτων έργου.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας παρουσίασε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τις “Νέες δεξιότητες και τα επαγγέλματα με μέλλον”, τονίζοντας ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις.

Αποτέλεσμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι οι επιχειρήσεις να μη βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν, και πολλοί συμπολίτες μας να μη βρίσκουν δουλειά.

«Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η έρευνα του ΣΕΒ για το ανθρώπινο δυναμικό πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και συμμετείχαν 831 επιχειρήσεις, με απασχόληση μεγαλύτερη των 30 ατόμων από τους εξής κλάδους: Αγροδιατροφή, Βιοοικονομία, Υγεία και Φάρμακο, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δομικά Υλικά και Μέταλλο, Ενέργεια και Logistics – Μεταφορές. Τα βασικά ευρήματα είναι:

– Το 36% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους), αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%).

– Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%).

– Η έλλειψη δεξιοτήτων, όπως λένε οι εργοδότες, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη τυπικών προσόντων.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι δεξιότητες, πέραν από εκείνες που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο κάθε φορά αντικείμενο εργασίας, είναι συχνά εντελώς αυθαίρετες και επαφίενται στην άποψη κάθε εργοδότη ξεχωριστά – οι περισσότεροι θεωρούν “δεξιότητες” και δη ζωτικής σημασίας, ιδιότητες όπως την “εργατικότητα”, τη “διάθεση για συνεργασία”, την “ανάληψη πρωτοβουλιών”, τη “διάθεση”, ακόμη και το… “φιλότιμο” και πολλά τέτοια ακόμη.

Σύμφωνα πάντως με τον ΣΕΒ, τεχνολογίες όπως οι αυτοματισμοί και τα νέα λογισμικά δημιουργούν νέες ανάγκες, ενώ η η έλλειψη δεξιοτήτων προκαλεί και αύξηση του φόρτου εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό. Παράλληλα, αυξάνει τα λειτουργικά κόστη και καθυστερεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.