Τα νέα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν – Δωρεάν εβδομαδιαία rapid test για όλους


0
(0)

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κατά την οποία θα ανακοινώθηκαν και οι προσαρμογές στο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στη σημερινή ενημέρωση, εκτός των καθηγητών Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνας Παπαευαγγέλου, συμμετείχει εκτάκτως και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική».

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε να πιέζεται για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή. «Για αυτή την εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριότητων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία παρατηρείται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1», πρόσθεσε.

Ολα τα μέτρα χαλάρωσης
Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο Ακης Σκέρτσος, γνωστοποιώντας νέα μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης.

Οπως γνωστοποίησε, επεκτείνεται το ωράριο μετακίνησης έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες σε όλη την επικράτεια, ενώ ανοίγουν κομμωτήρια με αυστηρούς κανόνες πάντα με την τήρηση των πρωτοκόλλων. Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, και πάρκα ενώ διευκολύνεται η ατομική άσκηση με μέτρα προφύλαξης.

Δωρεάν rapid test για όλους
O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ενημέρωσε, ακόμη, ότι θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Ο κ Χαρδαλιάς στη συνέχεια εξειδίκευσε τα μέτρα, αναφέροντας πως οι αλλαγές στην κυκλοφορία θα έχουν ισχύ από αύριο, Σάββατο, ενώ τα κομμωτήρια ανοίγουν τη Δευτέρα. Σε ότι αφορά τις επισκέψεις σε πάρκα αυτές θα γίνονται μόνο εντός Δήμου και με τα πόδια.

Επίσης επιτρέπεται πλέον το θαλάσσιο ψάρεμα σε παραθαλάσσιους Δήμους και πάλι με μετακινήση μόνο με τα πόδια και με τον κωδικό 6.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.