Τα νέα μέτρα και οι τέσσερις μέρες που θα κρίνουν την έναρξη του 2022


0
(0)

Η τήρηση των νέων μέτρων, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα, θα κρίνει την Πρωτοχρονιά και το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασαν ειδικότερα νέα μέτρα σε δύο στάδια, από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6:00 πμ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και από τις 3 Ιανουαρίου και για ένα 15νθήμερο, κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής ειδικών.

Η επιτροπή όμως θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, ενώ θα κλειδώσει και το “πακέτο” του 2022, αν και ήδη υπάρχουν οι βασικές κατευθύνσεις για τους τομείς που θα αφορούν οι επόμενοι περιορισμοί, με πρώτο “θύμα” και πάλι την εστίαση.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα ισχύουν και για την Εκκλησία και έστειλε ένα σαφές μήνυμα για το ρόλο που θα παίξει ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία, έστω με ορισμένους περιορισμούς.

“Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία όπως και το rapid, όπως και στα θέατρα και στα σινεμά και σε όλους τους χώρους” ανέφερε ειδικότερα.

“Γίνονται έλεγχοι. Οι έλεγχοι το επόμενο δεκαήμερο θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει όλο το έτος”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Έχουμε μεγάλη πίστη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα. Πως θα γιορτάσουμε θα είναι κριτήριο στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου και στις δικές μας αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμένοι, εάν τηρούν τα μέτρα, δεν κινδυνεύουν.

Εάν δεν υπάρχει η τήρηση των μέτρων, προφανέστατα η εισήγηση της επιτροπής τη Δευτέρα θα περιλάβει και όλα αυτά”.

Σημείωσε επίσης ότι: “Στις 27 Δεκεμβρίου θα εκτιμηθούν τα στοιχεία με την πανδημία, αλλά και ο τρόπος, που θα έχουμε λειτουργήσει ως κοινωνία αυτές τις τέσσερις ημέρες ως προς την τήρηση των μέτρων. Θεωρούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό και θα αρκούν τα μέτρα, αλλά σε μία δυναμική διαδικασία θα επικαιροποιήσουμε εάν χρειαστεί”.

Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να ανοίξει κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, αλλά αναγκάζεται πλέον να αλλάξει τα πρωτόκολλα και συγκεκριμένα το 50% συν 1, παρότι ταυτόχρονα επιμένει ότι το μέχρι τώρα πλαίσιο ήταν σωστό!

“Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και αν χρειάζεται θα επικαιροποιήσουμε το πρωτόκολλο. Αν χρειάζεται, θα μας το πει η επιτροπή. Όλα τα μηνύματα που έχουμε από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλλει στην διασπορά της covid”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι περιορισμοί που σε κάθε περίπτωση θα επιβληθούν από τις 15 Ιανουαρίου, αφορούν όπως παραδέχθηκε και τους εμβολιασμένους, επικαλέστηκε όμως ότι έχουν ούτως ή άλλως διακριτή αντιμετώπιση, καθώς στους χώρους της εστίασης δεν μπορούν να πάνε οι ανεμβολίαστοι.

Υπενθυμίζεται ότι από 3 Ιανουαρίου αναμένεται να επανέλθει το ωράριο στην εστίαση και διασκέδαση και η τηλεργασία.

Τόσο ο κ.Πλεύρης όσο και ο κ.Οικονόμου πάντως υποστήριξαν ότι δεν θα πρόκειται για lockdown.

“Θα περιμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών και η βούληση της κυβέρνησης οι περιορισμοί να είναι στο απολύτως απαραίτητο χωρίς να υπάρχει παραπομπή σε μοντέλα γενικών και ειδικών lockdown”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Διευκρίνισε ότι δεν γίνεται συζήτηση για επαναφορά των SMS και τόνισε ότι δεν θα παραπέμπουν τα επόμενα μέτρα σε lockdown, αλλά θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Εκτάκτως στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ Ζαούτης και Θεμιστοκλέους

Στη σημερινή ενημέρωση αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη.

Στην ενημέρωση, που γίνεται στις 18:00, συμμετέχουν οι Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr