«Τα μάτια σας 14» για την έκπτωση φόρου


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Απριλίου 2019 by energinews (admin)

Τι πρέπει να προσέξουμε για να κερδίσουμε τα 1.900-2.100 ευρώ και να μην πληρώσουμε πρόσθετο φόρο

Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει και φέτος μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες να συμπληρώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους ειδικούς κωδικούς για τις δαπάνες που έχουν κάνει με “πλαστικό” χρήμα ή μέσω web banking, προκειμένου να μη χάσουν την έκπτωση φόρου.
Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ και να μην καταβάλουν επιπλέον φόρο θα πρέπει να συμπληρώσουν στους κωδικούς 049-050 τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικά μέσα ή με χάρτινες αποδείξεις, εάν ο φορολογούμενος εντάσσεται στις κατηγορίες που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα λάθη σε αυτή την περίπτωση “πληρώνονται ακριβά”.

Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα πρέπει στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» να συμπληρώσουν τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με “πλαστικό” χρήμα ή μέσω e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος ως εξής:
* 10% εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
* 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και
* 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.
Για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου αναγνωρίζονται οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών:
– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
– Αλκοολούχα ποτά και καπνός.
– Ένδυση και υπόδηση.
– Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων.
– Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
– Υγεία.
– Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
– Επικοινωνίες.
– Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
– Εκπαίδευση.
– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
– Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, θα τους επιβληθεί επιπλέον φόρος 22% για το ποσό που δεν κατάφεραν να “δικαιολογήσουν” με αποδείξεις. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος πρέπει να καλύψει ποσό 3.500 ευρώ και στο τέλος του έτους έχει καλύψει μόνο ποσό 2.500 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 220 ευρώ.
Και φέτος μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης η καταβολή του φόρου θα γίνει σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.