Τα απόλυτα συμμετρικά κέρατα της αρσενικής αντιλόπης


0
(0)

Τα συμμετρικά, σπειροειδή τους κέρατα δημιουργούν την εντυπωσιακή φιγούρα της εγγενούς στην ανατολική και νότια Αφρική αντιλόπης. Πρόκειται για φυτοφάγα ζώα που τρέφονται με βλαστούς και φύλλα.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα είδη αντιλόπης, ένα ενήλικο αρσενικό μπορεί να ζυγίζει από 100 μέχρι 300 κιλά. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι τα σπειροειδή κέρατα τους, τα οποία είναι χαρακτηριστικό μόνο στα αρσενικά. Συνήθως σχηματίζουν δύο με δυόμισι στροφές κι αν επιχειρούσε κανείς να μετρήσει το μήκος τους σε ευθεία θα διαπίστωνε ότι ξεπερνάει το ένα μέτρο. Τα απόλυτα συμμετρικά κέρατα της αρσενικής αντιλόπης αρχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ έξι και 12 μηνών και θα φτάσουν στο πλήρες μήκος τους σε ηλικία έξι ετών.

Perierga.gr - Τα απόλυτα συμμετρικά κέρατα της αρσενικής αντιλόπης

Παρόλο που τα κέρατα λόγω του μεγέθους τους θα μπορούσαν να βλάψουν πιθανούς αντιπάλους, η αντιλόπη δεν είναι επιθετικό ζώο. Περιστασιακά, τα αρσενικά μεταξύ τους υπάρχει περίπτωση να κάνουν κάποια επίθεση με τα κέρατά τους το ένα στο άλλο, ειδικά αν έχουν το ίδιο μέγεθος και ανάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυριαρχία καθορίζεται όταν το ένα αρσενικό στέκεται πλάγια για να κάνει τον εαυτό του να φαίνεται μεγαλύτερος οδηγώντας το άλλο ζώο να υποχωρήσει. Στην σπάνια περίπτωση που κανένα από τα δυο ζώα δεν υποχωρεί, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να παραμείνουν σε «θέση μάχης» ακόμα και μέρες.

Perierga.gr - Τα απόλυτα συμμετρικά κέρατα της αρσενικής αντιλόπης

Perierga.gr - Τα απόλυτα συμμετρικά κέρατα της αρσενικής αντιλόπης

perierga.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.