Τα απίστευτα προνόμια των εργαζομένων στο μετρό: Ένας μήνας άδεια για… αιμοδοσία Καθημερινό επίδομα σούπερ μάρκετ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Η στάση εργασίας στο μετρό έγινε για… 21 υπαλλήλους! – Το δημόσιο «συγγνώμη» του ΜητσοτάκηΣε στάση εργασίας προχώρησε σήμερα το σωματείο εργαζομένων στο μετρό (ΣΕΛΜΑ), αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να μετακινήσει διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να στελεχώσει με προσωπικό 20 εκδοτήρια σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό τα οποία τώρα δεν λειτουργούν.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε από τις 6 τα ξημερώματα έως τις 10 το πρωί με την απόφαση να λαμβάνεται το απόγευμα της Δευτέρας με αποτέλεσμα πολλοί να μην ενημερωθούν έγκαιρα.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το σωματείο ΣΕΛΜΑ αποφάσισε στάση εργασίας για την επανατοποθέτηση σε θέσεις εκδοτών, 21 εργαζομένων τα οποία με διάφορους τρόπους είχαν αποχωρήσει από τα εκδοτήρια σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες γραφείου.

Επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών είναι έως το τέλος του έτους να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα εκδοτήρια και στους 20 κεντρικούς σταθμούς. Για να συμβεί αυτό εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τις διοικητικές υπηρεσίες στους σταθμούς 21 εργαζόμενοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν απασχοληθεί ως εκδότες. Η αρχή θα γίνει από τους σταθμούς του Ευαγγελισμού, του Πανεπιστημίου και της Βικτώριας, στους οποίους τα εκδοτήρια θα παραμένουν ανοιχτά από το πρωί έως το απόγευμα.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικό tweet ζητώντας «συγγνώμη» από τους πολίτες.

Οι απειλές του ΣΕΛΜΑ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Υποδομών, δεδομένου ότι τα προηγούμενα έτη το συγκεκριμένο συνδικάτο, στο οποίο υπάγονται περίπου 1.000 από το σύνολο των 2.500 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, έχει κάνει δεκάδες απεργίες και στάσεις εργασίας επικαλούμενο ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση που κράτησε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Και τότε οι συνδικαλιστές απειλούσαν με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γινόταν δεκτό το αίτημά τους για υπέρογκες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Τα συνδικάτα ζητούσαν αυξήσεις οι οποίες δεν προβλέπονται στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, παρά το γεγονός ότι οι παροχές των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με εκείνες στις περισσότερες ΔΕΚΟ και στο στενό δημόσιο τομέα.

Τα προνόμια των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ

Μεταξύ των παροχών είναι μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής και ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το economistas.gr, τα παραδείγματα είναι πολλά: προβλέπεται η χορήγηση 5 ημερών γονικής άδειας για κάθε παιδί στους εργαζόμενους της εταιρείας την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα είναι 4. Άδεια 3 ημερών προβλέπεται για αιμοδοσία και 4 ημερών για δότες αιμοπεταλίων. Ένας εργαζόμενος μπορεί να δώσει 4 φορές το χρόνο αίμα και άλλες τόσες αιμοπετάλια, δηλαδή να λάβει 28 ημέρες άδεια ετησίως επιπλέον.

Όσοι εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε μόνιμη βάση δικαιούνται επιπλέον 2 ημέρες άδεια το χρόνο, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία λαμβάνουν μία ακόμα ημέρα άδειας. Οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα αποφασίσουν να αρχίσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες άδεια επιπλέον το χρόνο, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη άδεια μακράς υπηρεσίας. Η τελευταία ανέρχεται σε 3 επιπλέον ημέρες το χρόνο από την προβλεπόμενη και τη λαμβάνουν όσοι έχουν υπερβεί τα 25 έτη εργασίας στην εταιρεία.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.