Τέλος στα ταξίδια όπως τα ξέραμε- Έρχεται το ψηφιακό διαβατήριο


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει ένα νέο ψηφιακό διαβατήριο που μπορεί κάλλιστα να γίνει μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του 2021.

Στόχος της είναι να αποτελέσει μια κεντρική πηγή πληροφοριών για τις ταξιδιωτικές απαιτήσεις και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19, καθώς και ένα επίσημο εργαλείο που θα περιέχει τα αποτελέσματα των τεστ (ή τη βεβαίωση εμβολιασμού, αργότερα) και θα επιδεικνύεται κατά το check-in και σε συνοριοφύλακες σε όλο τον κόσμο.

Εάν εφαρμοστεί επιτυχώς, θα λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ταξιδιών στην εποχή της πανδημίας: τη σύγχυση γύρω από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να ταξιδέψει κάποιος σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και το κατά πόσον τα πιστοποιητικά που διαθέτει ο κάθε ταξιδιώτης θεωρούνται «επίσημα» στη χώρα που θα προσγειωθεί.

Το να γίνει κάτι τέτοιο με τρόπο που να ικανοποιεί τους περισσότερους ταξιδιωτικούς πάροχους και τις αρχές ελέγχου των συνόρων είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο. Όμως, αν καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί, αυτό το ψηφιακό διαβατήριο (ή κάποια παρόμοια εφαρμογή) μπορεί να είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν το 2021.

Πώς θα χρησιμεύει το ταξιδιωτικό διαβατήριο;
H Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (Ιnternational Αir Τransport Αssociation – IATA) περιγράφει τις λειτουργίες του ταξιδιωτικού διαβατηρίου ως εξής:

«Η ενημέρωση των επιβατών σχετικά με το ποια τεστ, εμβόλια και άλλα μέτρα που απαιτούνται πριν από το ταξίδι, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού μπορούν να κάνουν τεστ δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να μοιράζονται τα αποτελέσματα και τη βεβαίωση εμβολιασμού με επαληθεύσιμο, ασφαλή και προστατευμένο τρόπο είναι το κλειδί στο να νιώσουν οι κυβερνήσεις ασφάλεια να ανοίξουν τα σύνορα».
Η IATA επισημαίνει ότι η υποδομή για αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από κυβερνήσεις, αεροπορικές εταιρείες, εργαστήρια και ταξιδιώτες. Ολοι πρέπει να είναι σε θέση να νιώθουν εμπιστοσύνη ότι το διαβατήριο είναι ασφαλές, ότι τα προσωπικά στοιχεία προστατεύονται και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στην επισημότητα και νομιμόμητά του.

Τελικός στόχος είναι η διευκόλυνση περισσότερων ταξιδιών ακόμη και όσο ο Covid-19 υπάρχει ακόμα στις ζωές μας – αν και υπάρχει η ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται η εξάπλωση θα συνεχίσει να μειώνεται.

Ασφάλεια
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το ψηφιακό διαβατήριο είναι ότι η ΙΑΤΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αποκεντρωμένη τεχνολογία της blockchain για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων που θα μπορούσε να παραβιαστεί και να δώσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα καλό σημάδι ότι τα άτομα που χειρίζονται αυτήν την τεχνολογία είναι προσεχτικοί και δεν διατίθενται να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα εκθέτει ιδιωτικά δεδομένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η ευρεία υιοθέτηση της εφαρμογής προϋποθέτει ότι όλα τα «συνεργαζόμενα μέλη» θα είναι 100% σίγουρα για την ασφάλεια της.

Ψηφιακό διαβατήριο Covid
Ακόμη και αν τα πράγματα κυλήσουν σχετικά ομαλά, οι διεθνείς επιβάτες ενδέχεται να χρειαστεί να κατεβάσουν μια άλλη εφαρμογή και να εγγραφούν με ένα νέο προφίλ πριν να πραγματοποιήσουν κάποια άλλη πτήση © Shutterstock

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.