Σ. Φάμελλος: Χωρίς πολιτική για τον αγροτικό τομέα η κυβέρνηση


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και έντεκα μήνες, δεν έχουν καταθέσει στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών την περίοδο της πανδημίας και περιορίζονται σε ένα νομοσχέδιο, με μικροβελτιώσεις προτάσεων των υπηρεσιών και μικροεξυπηρετήσεις βουλευτών της ΝΔ, για τις οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όπως συνέβαινε  στο παλιό κράτος της Δεξιάς. Δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας και οι πολίτες της. Είναι η κλασική παλιά δεξιά αντίληψη» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Ο Σ. Φάμελλος κατέθεσε στη συνέχεια την ανησυχία του επειδή, όπως δήλωσε, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο   συζητείται ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» μαζί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, ως αναπόσπαστο τμήμα της νέας ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, συζητούνται και αποφασίζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει. «Καμία πρόταση για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και του αγροτικού τομέα, καμία πρόταση για το πώς, το 2030, το ένα τέταρτο των γεωργικών εκτάσεων θα είναι σε διαχείριση βιολογικής γεωργίας, ούτε για το πώς θα μειωθούν, κατά τουλάχιστον 50%, οι απώλειες θρεπτικών συστατικών από τα λιπάσματα και τα ίδια τα λιπάσματα τουλάχιστον κατά 20% έως το 2030, το πώς θα απαγορευτεί η χρήση φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, ούτε ακόμα και για άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η προστασία των ιχθυοπληθυσμών ή των ωφέλιμων εντόμων».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι: «Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί και η κατάργηση των φορέων προστατευόμενων περιοχών που έδιναν ένα πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ελληνικά προϊόντα. Είναι περίεργο πως οι βουλευτές της ΝΔ αποκρύπτουν από τις τοπικές κοινωνίες ότι καταργείται ο φορέας της Κάρλας και η διεύθυνσή του μεταφέρεται στην Αλόννησο (!) και ότι η διοίκηση μεταφέρεται στην Αθήνα. Αποκρύπτουν επίσης ότι καταργείται το σήμα κατατεθέν της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, η διεύθυνσή του μεταφέρεται στον Λαγκαδά και η διοίκηση στην Αθήνα, για να βολευτούν μερικά γαλάζια παιδιά».

«Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν επενδύετε στην αγροτική πολιτική είναι γιατί δεν σας ενδιαφέρει ο μικρομεσαίος αγρότης. Δεν σας ενδιαφέρει η ελληνική παραγωγή. Σας ενδιαφέρει πιθανώς πώς θα συγκεντροποιήσετε ιδιοκτησίες, πώς θα καταργήσετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και της οικονομίας, και φυσικά πώς θα ενισχύσετε μόνο τους κολλητούς σας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, διότι η ενίσχυση που δώσατε κτηνοτρόφους για την πανδημία είναι πολύ μικρότερη και από την ενίσχυση που είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτός πανδημίας».

«Ουσιαστικές παρεμβάσεις, στο επίπεδο της καθημερινότητας του αγρότη και της ενίσχυσης της παραγωγής του σήμερα δε συζητάτε καθόλου, όπως θα ήταν η μείωση κόστους του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που σήμερα είναι εφικτό, εφόσον έχουμε βγει από τα μνημόνια και το είχαμε προβλέψει εμείς ως κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό και η ενίσχυση της ρευστότητας με τις μικροπιστώσεις, ώστε να μην έχουν ανάγκη τον μεσάζοντα οι Έλληνες αγρότες. Γιατί, ακόμα και την όποια βελτιωμένη τιμή των προϊόντων φέτος, δεν θα την επωφεληθούν οι αγρότες, αλλά οι μεσάζοντες από τους οποίους εξαρτώνται οι αγρότες, γιατί δεν έχουν ούτε την τεχνική ούτε οικονομική υποστήριξη που προσέφεραν οι μικροπιστώσεις και οι συνεταιρισμοί. Διότι το μόνο που προσπαθήσατε να κάνετε ως κυβέρνηση, ήταν να καταργήσετε τους συνεταιρισμούς ή να τους ιδιωτικοποιήσετε. Ήταν το μόνο νομοσχέδιο το οποίο φέρατε και ψηφίσατε».

Σχετικά με τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε γνώση για το συγκεκριμένο τομέα, ένα τομέα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και βιώσιμο. Ανέφερε, ως παράδειγμα, την περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου όπου, το 2016 ξεκίνησε η μεγαλύτερη μετεγκατάσταση μονάδων στη Μεσόγειο και ειδικότερα, η μετεγκατάσταση των μονάδων μυδοκαλλιεργειών, ενός προϊόντος που είναι εξαγωγικό κατά 80%. Η έναρξη της μετεγκατάστασης, που ξεκίνησε από το 2016-2017, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αυθαίρετων μονάδων και το πρόβλημα με το μπλε καβούρι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε ώστε, να εκδοθεί στη συνέχεια το πρώτο ΠΔ στην Ελλάδα για την ΠΟΑΥ Πιερίας, για να συσταθεί ο φορέας, καθώς και για να ανατεθεί και να εκπονηθεί η περιβαλλοντική μελέτη για την ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Δυστυχώς, σήμερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, όλα αυτά έχουν σταματήσει, τόνισε,  δημιουργώντας αδιέξοδα στους μυδοκαλλιεργητές και ανησυχία στην περιοχή. «Η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προϊστάμενο, έχουν σταματήσει οι μετεγκαταστάσεις, έχουν αρχίσει περίεργες προτάσεις για εγκατάσταση νέων μονάδων, αντί της διακοπής των αυθαίρετων μονάδων που οδηγούν σε χαμηλή ποιότητα παραγωγής, είναι σε εξέλιξη προβληματική συγκέντρωση βιοτοξινών, οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα κάνουν εξαγωγές, υπάρχουν προϊόντα που είναι ακόμα και έξι μήνες μέσα στην θάλασσα και φυσικά η κυβέρνηση είναι απούσα. Κι όλα αυτά τα σταματήσατε με δική σας ευθύνη».

Κλείνοντας, στάθηκε σε τροπολογία του ΥΠΕΝ για την Κορώνεια που κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει: «Είναι παράξενο μια τροπολογία που έχει αναγγελθεί εδώ και τρεις μέρες με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου και συνεντεύξεις του Υπουργού να μην έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία αποδεικνύει ότι η αρχική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, με σύσκεψη και Δελτίο Τύπου του κ. Καράογλου, του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, την 1η Οκτωβρίου του 2019 όπου ανακοίνωσε τέσσερις άμεσες ενέργειες για την Κορώνεια απέτυχε καθώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η προαναγγελία της τροπολογίας είναι μια αποδοχή της αποτυχίας των επιλογών της κυβέρνησης, αν και ήταν από τις λίγες που ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, που μαζί με το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχουν πολύ καιρό να ακουστούν. Αυτή η σταθερότητα και η συνέπεια στις επιλογές και η εμπιστοσύνη στα στελέχη σας κυριολεκτικά με εκπλήσσει».​

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τον «Τσιόδρα της οικονομίας» και για αυτό θα αναθέσει τους σχεδιασμούς της αναπτυξιακής στρατηγικής σε «ομάδα κορυφαίων Ελλήνων οικονομολόγων».

Αρχικά αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει «Τσιόδρα της οικονομίας» καλά θα έκανε να σταματήσει να εφαρμόζει ανοσία της αγέλης σε αυτήν. Αν κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι θα είναι αργά.

Βέβαια, μια νέα επιτροπή με νέους «σοφούς» δεν αποτελεί και ακριβώς ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο βασικούς Υπουργούς των Οικονομικών και της Οικονομίας. Αποτελεί όμως ψήφο εμπιστοσύνης στο παλιό επιστημονικό προσωπικό που χρησιμοποίησε όλο το εκσυγχρονιστικό αφήγημα το οποίο οδήγησε στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και ήταν βασική αιτία της κρίσης του 2009.

Είναι το ίδιο επιστημονικό προσωπικό που και μετά την κρίση διατυμπάνιζε ότι τα μνημόνια είναι χρυσή ευκαιρία να εφαρμοστούν όσες από τις ίδιες πολιτικές δεν προλάβανε πριν από την κρίση.

Άλλωστε όπως έχουμε μάθει και από τη Βίβλο δεν μπορείς να βάλεις ξινισμένο κρασί σε νέα μπουκάλια και να ελπίζεις ότι θα ξαναγίνει καλό κρασί. Μια παλιά ιδέα όπως και να την πλασάρεις, παλιά ιδέα παραμένει. Σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη.

Η επιτροπή αυτή καθαυτή λοιπόν πρωτοτυπεί πέρα από την παραβολή του Κυρίου μας και αποτελείται και από ξινισμένο κρασί και παλιά μπουκάλια. Μέλη της είχαν λανθασμένα προβλέψει τέταρτο μνημόνιο. Το 2010 είχαν προτείνει μεταξύ άλλων:

 

  • Να τεθούν υποχρεωτικά σε άδεια οι «πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι» (sic) με τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 20% για τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 40% τα επόμενα δύο,
  • την απελευθέρωση όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών.
  • υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

 

Εύχομαι οι προτάσεις αυτές αλλά και η λογική τους να έχουν αναθεωρηθεί. Αλλιώς η πρόβλεψή τους για 4ο μνημόνιο κινδυνεύει να καταστεί τώρα αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με την πολύ κυριολεκτική έννοια του όρου.

Όσο για το ποιοι «σοφοί» θα συνδράμουν στην αξιοποίηση του πακέτου εμείς θα προτείναμε οικονομολόγους που έχουν επικεντρωθεί στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Και θα βλέπαμε με μεγάλη καχυποψία όσους θεωρούσαν τα μνημόνια και τα μέτρα τους ως ευλογία. Ανθρώπους που για δεκαετίες όποια και αν ήταν η ερώτηση είχαν τον νεοφιλελευθερισμό ως απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα συμβεί στην ελληνική Οικονομία και το πως θα αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο είναι απαραίτητο να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση στη βουλή αλλά και στην κοινωνία. Γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της κοινωνίας σπανίως την περιλαμβάνουν.

Όλγα Γεροβασίλη: Οι γκάφες της κυβέρνησης κοστίζουν και στην οικονομία και στη χώρα

Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη στον Action24, στην εκπομπή Evening Report (2/06/2020)

Δεν μιλάμε για επικίνδυνα νησιά και επικίνδυνες χώρες. Μιλάμε για επικίνδυνους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η Γραμματέας της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία στο μείζον θέμα του τουρισμού, ως ένα ακόμη δείγμα έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού με επιπτώσεις σοβαρές στην οικονομία της χώρας αλλά και στις διπλωματικές της σχέσεις.

Η αρχή έγινε με την κατηγοριοποίηση των νησιών σε λίστες επικινδυνότητας πράγμα το οποίο έχει απολύτως βλαπτικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες. Διότι όταν η κυβέρνηση μίας χώρας στοχοποιεί περιοχές γιατί να τις εμπιστευτούν οι επισκέπτες; Η συνέχεια βεβαίως με το διαχωρισμό ανάμεσα σε επικίνδυνες και μη επικίνδυνες χώρες ήταν θρίαμβος διπλωματικής αποτυχίας, όπως διαπιστώνεται από τις αντιδράσεις της Ιταλίας και από την προσπάθεια αναδίπλωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση  δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση δρα με βάση το επιδημιολογικό κριτήριο η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι η υπακοή στα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν είναι συνώνυμο των αδέξιων ή και επικίνδυνων χειρισμών στα διπλωματικά πρωτόκολλα. Ούτε προφανώς είναι συνώνυμο της οικονομικής καταδίκης κάποιων περιοχών της χώρας με την στοχοποίησή τους όταν ο τουρισμός αποτελεί οικονομική ένεση για τη χώρα. Το ερώτημα είναι: όλη αυτή η παλινωδία είναι αποτέλεσμα λάθος σχεδιασμού ή έλλειψης σχεδιασμού;

Η κυβέρνηση κρίνεται στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Η τουριστική περίοδος είναι πολύ μικρή φέτος για να δικαιολογεί λάθη πόσο μάλλον γκάφες.

Προφανώς τα υγειονομικά κριτήρια αποτελούν  πυξίδα. Το διάστημα του lock down ήταν πιο απλή κατάσταση και βεβαίως ήταν πρόσφορη περίοδος για την κυβέρνηση να σχεδιάσει την έξοδο από το lockdown. Είχαν μπροστά τους ένα τρίμηνο σχεδιασμού για μία επανεκκίνηση στην οποία όφειλαν να συνυπολογίσουν πολλές παραμέτρους. Η επανεκκίνηση είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την περίοδο. Σήμερα, τώρα, ο τουρισμός κρίνεται. Και κρίνεται σε μία πολύ περιορισμένη περίοδο, χωρίς περιθώρια λάθους, πόσο μάλλον γκάφες.

Η συναίνεση στα εθνικά θέματα έχει όρους και προϋποθέσεις. Δεν είναι λευκή επιταγή.

Καλούμενη να σχολιάσει την κυβερνητική διαχείριση των εθνικών θεμάτων αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι είναι καθήκον της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά επίσημη ενημέρωση. Και καθήκον της κυβέρνησης να απαντά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υιοθέτησε ρητορική της γείτονος χώρας για τα εθνικά θέματα.  Η συναίνεση έχει όρους και προϋποθέσεις. Και τώρα δεν τηρούνται.  Δεν προτιθέμεθα να οξύνουμε την ένταση στα εθνικά θέματα όμως δεν θα μείνουμε και σιωπηλοί.

Μετά το συμβάν στις Φέρες  του Έβρου ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση. Η κυβέρνηση αντί να ενημερώσει απέδωσε τα δικά μας ερωτήματα σε φέικ πληροφορίες. Στη συνέχεια φάνηκε ότι δεν ήταν καθόλου φέικ αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή του Έβρου είχαν εισέλθει από την πλευρά της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος. Παρ ό,τι η κυβέρνηση ενημέρωνε ότι δεν συνέβη τίποτα, έστειλε  δύο ρηματικές διακοινώσεις προς την Τουρκία, άρα κάτι συνέβη.  Ζητήσαμε να ενημερωθούμε. Ουδέποτε συνέβη.

Τέλος υπενθυμίζω ότι ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπήρξε θέμα από την Τουρκία για ενέργειες που γίνονται επί ελληνικού εδάφους και η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει το φράχτη λίγο πιο μέσα ώστε να μην γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι δημιουργείται μία νεκρή ζώνη και απεύχομαι πραγματικώς αυτό που θα συμβεί εάν η Τουρκία αποφασίσει να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες.

Με δεδομένη την αυξανόμενη ένταση και ποιοτική κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας,  είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία οφείλουν να συζητηθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συναίνεση στα εθνικά θέματα κερδίζεται με το διάλογο. Το βέβαιο είναι ότι δεν εκχωρείται ως λευκή επιταγή.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.