Σ. Φάμελλος: Η πολιτεία να αναλάβει την κάλυψη του οικονομικού ελλείμματος που δημιουργεί η πανδημία


Reading time: 21 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 8 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Η πολιτεία να αναλάβει την κάλυψη του οικονομικού ελλείμματος που δημιουργεί η πανδημία«Δυστυχώς η Ευρώπη, μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι ακόμα κυριαρχούν λογικές που θεωρούν υψηλότερη αξία τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους. Αυτό το έλλειμμα έχει οδηγήσει σε μία γενικότερη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών θεσμών εκ μέρους της κοινωνίας, καθώς οι λογικές των αριθμών δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών. Σήμερα, προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε, την επόμενη μέρα, να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η πρόοδος και οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Την περίοδο πριν τον κορονοϊό, είχε ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα πορεύεται με οδηγό προοδευτικές πολιτικές και με προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών. Αυτή η συζήτηση σήμερα διευρύνεται. Οφείλουμε να στηρίξουμε λογικές που θα οδηγήσουν σε τομές για το μέλλον της Ευρώπης και όχι να κάνουμε μνημόσυνο της Ένωσης», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα».

Σε σχέση με τη βασική επιλογή για την οικονομία την επόμενη ημέρα, δήλωσε: «Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα ευρωπαϊκά κράτη, πέρα από τη δημόσια υγεία, οφείλουν να αναλάβουν και το σύνολο της ευθύνης για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Να εξασφαλίσουν εισόδημα για τους πολίτες, ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, να συντηρήσουν τη ζήτηση ώστε, οι οικονομίες μας να μη μείνουν στο βυθό λόγω της ύφεσης αλλά να ανέβουμε γρήγορα και να ξαναβρούμε την προηγούμενη τουλάχιστον κατάσταση παραγωγής και κατανάλωσης. Όμως, ας το ξεκαθαρίσουμε, οι οικονομίες μας δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς δημόσιες δαπάνες. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη, είναι ξεκάθαρο. Πρέπει το κράτος, η πολιτεία να αναλάβει αυτήν την ευθύνη γρήγορα. Αν η απόφαση έκδοσης ευρωομολόγου δεν παρθεί γρήγορα, τότε το κόστος για την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Για το λόγο αυτό και στην Ελλάδα η Πολιτεία οφείλει και μπορεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος της πανδημίας και να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στην οικονομία, στο εισόδημα και στην εργασία».

Συμπλήρωσε ότι, σε εθνικό επίπεδο, «τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας είναι αποσπασματικά, με αστερίσκους και κενά, αφήνουν πολλές κατηγορίες πολιτών εκτός, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, νέους επιστήμονες, εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας ή με μπλοκάκια, μακροχρόνια ανέργους κ.ά., ειδικά τους πιο ευάλωτους που βιώνουν και πιο έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής. Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και η αλληλεγγύη» τόνισε στη συνέχεια.

Περιέγραψε τις βασικές διαφορές ανάμεσα στο μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα μέτρα που παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας, αφενός μέσω του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ, και αφετέρου μέσω ευρωπαϊκών ταμείων και κονδυλίων, έχει επαρκή χρηματοδότηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως επισήμανε, «Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, προτείνει, άμεσα, εμπροσθοβαρή, οριζόντια μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας και την επιχειρηματική δραστηριότητα, που δεν αποκλείουν καμία επιχείρηση και κανένα πολίτη. Στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόληψη του κινδύνου μεγάλης ύφεσης με εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας και της ζήτησης την επόμενη μέρα που στηρίζονται και στην προσδοκία της προόδου και όχι στην απαισιοδοξία του κινδύνου. Σχετικά με τις επιλογές της ΝΔ έκρινε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε αποσπασματικά μέτρα που δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την επικείμενη ύφεση, δεν βασίζονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο και θα επιφέρουν μεγαλύτερο κόστος στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς θα οδηγήσουν σε οικονομική καθίζηση και στασιμότητα για μεγάλο διάστημα». Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι, «με βάση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αυξάνεται το χρέος της Ελλάδας και διασφαλίζεται η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε επιπλέον, στην ανάγκη, η επόμενη μέρα, να μάς βρει με σεβασμό στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, στα περιβαλλοντικά κεκτημένα και στους όρους που θέτουν η βιώσιμη ανάπτυξη, η πρόληψη και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής. Όπως τόνισε: «Ελλοχεύει ο κίνδυνος η ενδεχόμενη ύφεση και απώλεια ΑΕΠ στη χώρα μας να οδηγήσει σε λογικές ξεκινάμε την οικονομία με οποιοδήποτε κόστος και λιγότερα δικαιώματα, κάτι που οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να συμβεί. Να μη διστάσουμε να παραδεχτούμε προηγούμενα λάθη που, ως παγκόσμια κοινότητα, μάς έφτασαν στη σημερινή κρίση και να μην επιτρέψουμε ξανά την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας».

Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το διάστημα, ακόμη και από το σπίτι, για να εντοπίσουν τα κενά και τις ελλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης, με συζητήσεις με όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Ειδικότερα: «Στη Θεσσαλονίκη, οι Νομαρχιακές Επιτροπές και όλες και όλοι οι βουλευτές έχουμε συνεχείς συναντήσεις με φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Λαϊκών αγορών, τα σωματεία και τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών, κλπ. μέσω τηλεδιασκέψεων. Μένουμε σπίτι αλλά παραμένουμε πολιτικά ενεργοί. Και μεταφέρουμε τις προτάσεις των φορέων της κοινωνίας και των παραγωγών στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δίπλα στην κοινωνία και τη στηρίζει, γιατί αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξής του».

Ο Σ. Φάμελλος κλείνοντας επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην επικοινωνιακή διαχείριση ακόμη και της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, καθώς η κυβέρνηση από τη μία προτρέπει τους πολίτες να χειροκροτήσουν, από τα μπαλκόνια τους, τους υγειονομικούς για τη μάχη που δίνουν στην πρώτη γραμμή και, από την άλλη, δεν προχωράει στις απαιτούμενες προσλήψεις αλλά προσπαθεί να φιμώσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους φέρεται με αυταρχισμό στέλνοντας την αστυνομία στις κινητοποιήσεις τους με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Υγείας. «Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση να μην προχωρά στις προσλήψεις και να μεταφέρει γιατρούς από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στα νοσοκομεία. Πρέπει ακόμη να επιταχύνει την παροχή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και να ενισχύσει τα μέτρα Προστασίας και Υγιεινής.

Δήλωσε τέλος: «Η πολιτική δεν πρέπει να υποκύπτει στην επικοινωνία, ειδικά αυτό το διάστημα, κάτι που, δυστυχώς, συνέβη και με την πρόσφατη «δωρεά» της ΔΕΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν είναι, επί της ουσίας, δωρεά της ΔΕΗ αλλά των καταναλωτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ζήτημα της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή για να εξεταστούν με διαφάνεια για όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα σε μέσα ενημέρωσης και στις επιλογές της κυβέρνησης».​

08/04/2020

Ν. Παππάς:«Η ΝΔ έχει σφιχταγκαλιάσει την ατζέντα του ΣΕΒ απέναντι στα συμφέροντα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας»

Συνεντεύξεις του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στον Αθήνα 984 και την ΕΡΤ

«Η ΝΔ έχει σφιχταγκαλιάσει την ατζέντα του ΣΕΒ απέναντι στα συμφέροντα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας»

«Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της αδράνειας. Έχει σφιχταγκαλιάσει, δηλαδή, την ατζέντα του ΣΕΒ, η οποία είναι ασύμβατη με τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Μια λογική που θέλει την επιβίωση μόνο των ισχυρών επιχειρήσεων, στις οποίες θα μοιραστεί το δημόσιο χρήμα την επόμενη μέρα», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.

Στο πλαίσιο της κριτικής του, τόνισε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που στηρίζουν την απασχόληση στη χώρα, βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε εγγυήσεις ή τραπεζικό δανεισμό και το μόνο που βλέπουν είναι τις θριαμβολογίες κυβερνητικών στελεχών για ένα αίτημα συγκρότησης προγράμματος εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία προχωρά σε αντίστοιχο πρόγραμμα 13 δισ. ευρώ».

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις άμεσες παρεμβάσεις των 26 δισ. ευρώ, είναι απολύτως ρεαλιστικό και κοστολογημένο, κινείται στο επίπεδο των μέτρων που λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δίνει «απάντηση» σε όσους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σκέφτονται αν και πως θα ανοίξουν μετά την άρση των μέτρων, αν και πως θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, καθώς δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε εγγυήσεις, χρηματοδοτούμενα προγράμματα και κεφάλαια κίνησης.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, εκτός από τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων, έχει και ένα ακόμα μοναδικό πλεονέκτημα, την ύπαρξη του μαξιλαριού Τσίπρα. Το κομμάτι που δεν αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους πρέπει να αξιοποιηθεί. Για να καλύψουμε τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, με προϋπόθεση τη μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας, αλλά και για να δώσουμε απευθείας ενισχύσεις στις επιχειρήσεις».

Προσομοίωσε, δε, την πολιτική της ΝΔ με «γκάζι στην κατηφόρα», η οποία -αν και δεν έχουμε φαινόμενα εξάπλωσης της πανδημίας, όπως σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες- θα μας οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση.

8/4/2020

Ανδρέας Ξανθός: Η ΠΦΥ μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό «φίλτρο» των νοσοκομείων από τον κοροναϊό

Τηλεδιάσκεψη Α. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου για την πανδημία

Η ΠΦΥ μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό «φίλτρο» των νοσοκομείων από τον κοροναϊό

Τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πραγματοποίησε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου (ΙΣΡ). Στη συζήτηση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργο Στεφανάκη και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η εικόνα της προετοιμασίας του συστήματος υγείας στο Νομό για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών λόγω του κοροναϊού. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει η κατάλληλη οργανωτική προετοιμασία του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δομών του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας Υπαίθρου, Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου, ΤΟΜΥ και Περιφερειακά Ιατρεία) για τη σωστή και ασφαλή διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων με Covid-19 και ότι αυτό που εκκρεμεί είναι πιο γρήγορη ενίσχυση τους με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Αυτό που εντοπίζεται ως μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκών δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου το Κέντρο Υγείας (πρώην Πολυϊατρείο ΙΚΑ) είναι υποστελεχωμένο και η Τοπική Μονάδα Υγείας Υγείας (ΤΟΜΥ) παρά την φιλότιμη προσπάθεια των υπηρετούντων γιατρών δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Είναι κοινός τόπος ότι χρειάζεται πολύ πιο ενεργός εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και του ιατρικού δυναμικού της στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» προς το νοσοκομείο των περιστατικών Covid-19 με ήπια συμπτωματολογία. Ο ΙΣΡ δηλώνει ότι τα μέλη του που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαθέσιμα να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση και να στηρίξουν έμπρακτα την εξαιρετική προσπάθεια των γιατρών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας -και ειδικά του Νοσοκομείου- να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις προκλήσεις της πανδημίας. Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η αυτή την περίοδο η τηλεσυμβουλευτική ασθενών που «Μένουν Σπίτι» από ειδικευμένους γιατρούς αλλά και η κατ’ οίκον επίσκεψη ομάδας υγείας (με γιατρό, νοσηλευτή, επισκέπτρια υγείας) για την καλύτερη κλινική εκτίμηση της κατάστασης κρουσμάτων με Covid-19 ή άλλων ασθενών με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν προσέρχονται λόγω των περιοριστικών μέτρων ούτε στο ΕΣΥ ούτε στα ιδιωτικά ιατρεία.

Από την πλευρά του ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας και ότι τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη δημόσια περίθαλψη και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης σε βάθος χρόνου των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δομών του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Α. Ξανθός, στηρίζει τα αιτήματα των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ, αλλά αναγνωρίζει ταυτόχρονα τα περιθώρια πιο αποφασιστικής συνδρομής των γιατρών του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και μη) στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Παρουσίασε μάλιστα στα μέλη του ΙΣΡ την πρόταση του «Παρατηρητηρίου Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση της ΠΦΥ και της κατ’ οίκον φροντίδας υγείας (σε συνεργασία με προγράμματα των Δήμων όπως το Βοήθεια στο Σπίτι), αλλά και για την ειδική μέριμνα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία. Δεσμεύτηκε, τέλος, για την συνέχιση της θεσμικής επικοινωνίας με όλους τους φορείς των γιατρών και των υγειονομικών με στόχο την καλύτερη δυνατή «θωράκιση» και ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας, τώρα αλλά και μετά την κρίση.

Νίκος Φίλης: «CISCOτιση Κεραμέως στην Παιδεία»

Επίκαιρη ερώτηση του Ν. Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε στη Βουλή

«CISCOτιση Κεραμέως στην Παιδεία»

Τον κίνδυνο παραβίασης των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκπαιδευτικών εξαιτίας της απόφασης της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να παραχωρήσει την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση στην αμερικανική εταιρία Cisco, κατήγγειλε στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η δημόσια υποδομή του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στο Λύκειο, εφόσον ενισχυθεί από την Πολιτεία. «Στόχος πρέπει να είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να βασιστεί εξολοκλήρου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να μπορέσει σε σύντομο διάστημα να καλύψει 200.000 ηλεκτρονικές τάξεις», πρότεινε ο Νίκος Φίλης.

Η υπουργός Παιδείας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι δεν έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το deal με τη Cisco.

Επίσης, επέμεινε στην παρουσίαση στατιστικών στοιχείων που συσκοτίζουν την πραγματικότητα, παραγνωρίζοντας τις καταγεγραμμένες δυσκολίες πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στο ίδιο μήκος κύματος, παρέλειψε να αναφερθεί στις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Προϋποθέσεις και αναλυτικές οδηγίες που θα έπρεπε να έχει προετοιμάσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο είναι αμέτοχο στην όλη διαδικασία.

Κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να γίνει τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με συμμετοχή του καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ώστε εγκαίρως να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τις εισαγωγικές εξετάσεις. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρόταση του καθηγητή Η. Μόσιαλου, να ανοίξουν τα Λύκεια μόνο για την Γ΄τάξη. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την υπουργό Παιδείας.

Καμία δέσμευση δεν υπήρξε και για την πραγματοποίηση των 10.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο, με την κα Κεραμέως να επικαλείται δυσλειτουργίες του ΑΣΕΠ λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει προ 15 ημερών, δηλαδή να διατεθούν δωρεάν tablets και πρόσβαση στο internet για τους μαθητές και τις οικογένειες που δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης ανέφερε:

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη γονέων, μαθητών και όλων των Ελλήνων, για την αυτοθυσία των εκπαιδευτικών που σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εργαζόμενοι όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας, χωρίς επιμόρφωση (με μια παρωδία επιμορφωτικού σεμιναρίου, διάρκειας μιας ώρας που περιλάμβανε και υπουργικά λογύδρια), χωρίς άλλη υποστήριξη, χωρίς εργαλεία, με τους δικούς τους υπολογιστές, με την πλατφόρμα να υπολειτουργεί λόγω φόρτου, έκαναν δυνατή τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

«Ευγνωμοσύνη λοιπόν και μόνο για αυτούς τους ανθρώπους που προηγουμένως έχουν λοιδορηθεί και λιθοβοληθεί από τους νεοφιλελεύθερους λάτρεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έγινε αναγκαία λόγω των συνθηκών. Τη στηρίζουμε. Δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει φυσική παρουσία στην τάξη και τη σχέση καθηγητή και μαθητών. Και σαφώς δεν μπορεί να καλύψει τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου».

«Η κα υπουργός βγήκε να ανακοινώσει νούμερα συνδέσεων και ψηφιακών τάξεων, δείχνοντας και τα όρια της προσέγγισης του υπουργείου. Δεν αμφισβητώ τους αριθμούς…», επισήμανε ο Νίκος Φίλης. «Αλλά δεν αμφισβητώ και την πραγματικότητα, τα μηνύματα αμέτρητων χρηστών για τα προβλήματα σύνδεσης, που ασφαλώς έχουν να κάνουν και με τις αντοχές του δικτύου και τη διαχρονική αμέλεια του υπουργείου Παιδείας να εκσυγχρονίσει τα ψηφιακά του εργαλεία».

Ακολούθως ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στην υπουργό Παιδείας:

 • Γιατί κρίθηκε αναγκαίο να ιδιωτικοποιηθεί μέρος του σχολικού δικτύου, με κέντρο μια αμερικανική εταιρία;

 • Ποια συγκεκριμένη ερώτηση απηύθυνε -ως όφειλε- το υπουργείο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τα δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών που περνούν μέσω της πλατφόρμας στον ιδιώτη και ποια απάντηση έλαβε από την Αρχή;

 • Γιατί καθυστέρησε να μεριμνήσει για την παροχή εξοπλισμού και δεδομένων σε μαθητές που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους, αν και το ζήτημα της επισημάνθηκε προ 15 ημερών;

 • Πού είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής; Τι κάνει σε αυτή την κρίσιμη φάση, που φυσιολογικά θα είχε καίριο ρόλο; Και μάλιστα όταν ο νέος πρόεδρός του -κατά την ακρόαση στη Βουλή- είχε δώσει ρεσιτάλ για τον εκσυγχρονισμό που θα έφερνε;

 • Τι κάνει το υπουργείο για να στηρίξει τους μαθητές όλων των σχολείων και ακόμα περισσότερο τους γονείς και τους μαθητές των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Χρειάζεται συγκεκριμένη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη όλων αυτών. Το υπουργείο περιορίστηκε στην έκδοση μιας μονοσέλιδης εγκυκλίου, με την οποία λέει στα στελέχη της Ειδικής Αγωγής: «κάντε ό,τι μπορείτε»!

 • Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, ένα μείζον θέμα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες; Πότε θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το ύλη και το χρόνο των εξετάσεων;

 • Γιατί δεν προχωρούν οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και στη Γενική Εκπαίδευση; Διορισμούς που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας τους αντίστοιχους πόρους; Στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς θα πρέπει να καλυφθούν σημαντικά διδακτικά κενά. Έχει αντιληφθεί το υπουργείο πως το Σεπτέμβριο πρέπει να είναι στη θέση τους 10.000 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί; Και φυσικά όσοι αναπληρωτές είναι απαραίτητοι;

 • Γιατί κάνατε απευθείας αναθέσεις για επικοινωνία και αναρτήσεις στα social media, δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς καμία έρευνα αγοράς; Σε μια περίπτωση μάλιστα, σε εταιρία που ιδρύθηκε πριν 45 μέρες; Αναζητήσατε άλλους επιχειρηματίες του κλάδου που στενάζουν εν μέσω κρίσης, να προσφέρουν ενδεχομένως καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες;

«Ο Τύπος αναφέρει ότι ετοιμάζετε την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για θέματα Παιδείας», κατέληξε ο Νίκος Φίλης. «Ελπίζω ότι δεν είναι ακριβές. Θέλετε να κάνετε άνω-κάτω την εκπαίδευση; Κανένα πολυνομοσχέδιο δεν μπορεί να συζητηθεί στα σοβαρά εν μέσω κρίσης, με αντιπροσωπείες βουλευτών, χωρίς ακρόαση φορέων. Ούτε να το διανοηθείτε!».

~~~

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τρεις παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη στη διάρκεια συζήτησης της ερώτησης, εδώ:

Η αρχική ομιλία: https://youtu.be/NdlWaAaqaiQ

Η δευτερολογία: https://youtu.be/NK-Sv5_Quik

Το σύντομο κλείσιμο: https://youtu.be/LFCHsaCIzhs

Ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την ερχόμενη Πρωτομαγιά

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την ερχόμενη Πρωτομαγιά.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως από 1 Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και πως σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι  πρόκειται για ένα σύνολο στρατηγικών κακοπληρωτών συμπολιτών μας, αλλά ότι υφίστανται θεμελιακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και κάλυψη αυτών των δαπανών.

Αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.α.). Σημειώνεται ότι η ΝΔ, τον Απρίλη του 2019, είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν τη σημερινή σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, γεγονός που κάνει σαφές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα των κοστολογημένων μέτρων που κατέθεσε στις 06.04.2020 και τις συνολικές του προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς:

 1. Έχουν την πολιτική βούληση να ανανεώσουν την ισχύουσα διάταξη νόμου που είχε υπερψηφίσει η Ν.Δ τον Απρίλιο του 2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απρίλη του 2020;
 2. Πότε σκοπεύουν να ανακοινώσουν την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπροστά στον κίνδυνο των οριζόντιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Κορονοϊού και πως θα διασφαλίσουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου;

Από την 1η Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ως κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 30η Απριλίου 2020 για το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι  πρόκειται για ένα σύνολο στρατηγικών κακοπληρωτών συμπολιτών μας, αλλά ότι υφίστανται θεμελιακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και κάλυψη αυτών των δαπανών.

Αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.α.). Σημειώνεται ότι η ΝΔ, τον Απρίλη του 2019, είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

 

Επειδή, με αφορμή τη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι θεσμοί έκαναν σαφές ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας.

Επειδή, κανένας δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών του, ούτε θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των Funds, τα οποία έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Επειδή, η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Επειδή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν τη σημερινή σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, γεγονός που κάνει σαφές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα των κοστολογημένων μέτρων που κατέθεσε στις 06.04.2020 και τις συνολικές του προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Έχουν την πολιτική βούληση να ανανεώσουν την ισχύουσα διάταξη νόμου που είχε υπερψηφίσει η Ν.Δ τον Απρίλιο του 2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απρίλη του 2020;
 2. Πότε σκοπεύουν να ανακοινώσουν την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπροστά στον κίνδυνο των οριζόντιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Κορονοϊού και πως θα διασφαλίσουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσσα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Λάππας Σπυρίδων

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπουρνούς Ιωάννης

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

Παπανάτσιου Αικατερίνη

 

Πέρκα Θεοπίστη

 

Πούλου Πανάγου (Γιώτα)

 

Ραγκούσης Ιωάννης

 

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

 

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

 

Συρμαλένιος Νικόλαος

 

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Τσίπρας Γεώργιος

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Φίλης Νικόλαος

 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

 

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

ήμερα, παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά, η σκέψη μας είναι με τους έλληνες Ρομά οι οποίοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. 100.000 περίπου Ρομά στεγάζονται σε υποβαθμισμένες συνθήκες, σε καταυλισμούς χωρίς τις βασικές υποδομές, που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και κινδυνεύουν να γίνουν εστίες του ιού. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης, τα παιδιά έχουν προβλήματα να παρακολουθήσουν κανονικά το σχολείο.

Σήμερα είναι κατεπείγουσα η ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά με:

 • ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πτ. ΚΕΑ) κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
 • διανομή τώρα των σχολικών γευμάτων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, 185.000 καθημερινά, σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά.
 • με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας άμεσα που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς, προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016,  ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ώστε να αντιμετωπισθεί ολιστικά το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά. Υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις: έγινε η καταγραφή των οικισμών, εκπονήθηκαν τα σχέδια για τη μεταστέγαση των πιο υποβαθμισμένων καταυλισμών και εξασφαλίστηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση ενοικίου προς ενσωμάτωση των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση στην εργασία, την τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας, την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο, τη δημιουργία πολυκέντρων στους οικισμούς, ενώ ιδρύθηκαν παραρτήματα Ρομά σε 100 Κέντρα Κοινότητας με συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ανέστειλε και αναίρεσε όλες τις δρομολογημένες δράσεις και νομοθέτησε την περικοπή των επιδομάτων παιδιού και ενοικίου σε οικογένειες αν έστω και ένα από τα παιδιά χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στοχοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες Ρομά και πλήττοντας το εισόδημά τους.

Σήμερα, η πανδημία μάς παρέχει το χρόνο να αναλογιστούμε τι σημαίνει «μένουμε σπίτι»  για τους Έλληνες Ρομά που ζουν σε απάνθρωπους καταυλισμούς και υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμό. Ελπίζουμε ότι την επομένη αυτού του εφιάλτη, κυβέρνηση και κοινωνία θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενσωματωθούν ισότιμα οι Έλληνες Ρομά στη ζωή του τόπου.

8/4/2020

Ν.Παππάς-Γ.Τσίπρας: «Μαθήματα αδιαφάνειας από τη ΝΔ με το voucher των 600 ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την κρίση του κορωνοϊού, ευκαιρία για τους λίγους.

Αφού κορόιδεψε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, στερώντας τους το βοήθημα των 800 ευρώ και αντικαθιστώντας το με voucher εκπαίδευσης των 600 ευρώ.

Αφού πριμοδότησε, με αυτόν τον τρόπο, ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης με 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Εξέδωσε πρόσκληση συμμετοχής των παρόχων κατάρτισης, καθένας από τους οποίους κατέθεσε υλικό 1.000 ωρών ασύγχρονης εκπαίδευσης εντός δύο ημερών.

Ενέκρινε τις προτάσεις των παρόχων εντός μόλις 12 ωρών, αφού υποτίθεται ότι έλεγξε προγράμματα χιλιάδων ωρών συνολικά μέσα σε μισή μέρα.

Σ’ αυτά τα πράγματα μην ψάχνεις για λάθος.

Στην αδιαφάνεια η ΝΔ παίρνει άριστα.

Σ. Φάμελλος: Ενίσχυση και ασφάλεια της διαχείρισης των απορριμμάτων την περίοδο της πανδημίας

«Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξοπλισμού και των μέσων καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, την ατομική ασφάλεια και τα μέσα προστασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα, όπως και για τα καταστήματα/φορείς που λειτουργούν και όπου προσέρχεται μεγάλος αριθμός πολιτών, όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, και άλλα ιδρύματα που διαμένει μεγάλος αριθμός πολιτών (γηροκομεία, δομές αστέγων, ευάλωτων ομάδων, εστίες, δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία που φιλοξενούν πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού μέσω των αστικών αποβλήτων» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην άτυπη διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής  για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ανακύκλωση των νοσοκομειακών και φαρμακευτικών αποβλήτων την περίοδο της πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος: «Το θέμα το είχαμε θέσει, στις 18 Μαρτίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα προσωπικά ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με το αίτημα να μη γίνει καμία διακοπή στην παροχή των βασικών αγαθών του νερού και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και τώρα, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της 27ης Μαρτίου για τη διαχείριση πιθανά μολυσματικών αποβλήτων, μάσκες, γάντια, μαντηλάκια καθαρισμού, πρέπει να συμπληρωθούν και οι τεχνικές οδηγίες αλλά και ο εξοπλισμός διαχείρισης και ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για τη διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων. Οι ΟΤΑ χρειάζονται περισσότερο εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων αυτή την περίοδο».

Πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, που εγκρίθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  περιλαμβάνονται προβλέψεις για τη μεταφορά αποβλήτων που προκύπτουν από την κατ’ οίκον νοσηλεία και πρότεινε οι προβλέψεις αυτές να επεκταθούν, λόγω του κορονοϊού, ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες με μαντηλάκια, μάσκες και γάντια που απορρίπτουν οι πολίτες έξω από καταστήματα. Ο Σ. Φάμελλος πρότεινε την εγκατάσταση ειδικών, κλειστών κάδων για τα συγκεκριμένα απορρίμματα, με κλειστό σύστημα αποθήκευσης, σε καταστήματα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, δημόσιους φορείς και τράπεζες, ώστε να μην απορρίπτονται ελεύθερα και να μη μεταφέρονται χωρίς προστασία και ασφάλεια, από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα μηχανήματα αποκομιδής. Ζήτησε ακόμη, να δοθούν, αντίστοιχα, ειδικές οδηγίες στους εργαζόμενους στους ΦΟΔΣΑ και τους ΧΥΤΑ για τον τρόπο διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ στην περίπτωση που δεν μεταφέρονται σε μονάδα αποτέφρωσης, καθώς δεν είναι βεβαιωμένα μολυσματικά απόβλητα. Τέλος πρότεινε στις κατοικίες, όπου διαμένουν πολίτες σε καραντίνα αλλά και κρούσματα του κορονοϊού ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα, να επιλέγεται υποχρεωτικά η διατήρηση και διάθεση των απορριμμάτων με διπλή σακούλα, απολύτως σταθερή και ασφαλή/στιβαρή, για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς.

Τέλος κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επιτροπής ο Σ.Φάμελλος ζήτησε :

 • Να μην κατατεθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχουν ζητήσει και 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ, διότι πιθανή κατάθεσή του θα θέσει ζήτημα δημοκρατίας εφόσον δεν θα επιτραπεί ή διαβούλευση και πλήρης συζήτησή του, αλλά και γιατί πρέπει  σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακληθεί γιατί περιλαμβάνει αντι-περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
 • Να κληθούν, αμέσως μετά το Πάσχα, σε αντίστοιχη διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ειδικοί επιστήμονες ώστε να γίνει μια συζήτηση για τα θέματα βιοποικιλότητας, φυσικών πόρων και πανδημιών, όπως και γενικότερα των λοιμώξεων, μετά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν κατά την κρίση του κορωνοϊού, ώστε να ληφθούν κατά το μέλλον ορθότερες και πληρέστερες πολιτικές με πρόληψη για τη σχέση και στην ισορροπία ανθρώπου και οικοσυστήματος.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.