Σώθηκαν οι συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – Φόβοι για εξοπλισμό εκατομμυρίων


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Σεπτεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Τι καταστράφηκε και τι σώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καλά αλλά και κακά νέα για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μετά την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο όπου στεγάζονταν γραφεία αλλά και εργαστήρια του Μουσείου. Οι μεγάλες και πολύτιμες συλλογές μπορεί να σώθηκαν, ο μεγάλος φόβος όμως είναι μήπως καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές όργανα εκατομμυρίων ευρώ…

Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό του Μουσείου συγκέντρωσε ό,τι μπορεί να σωθεί και αγωνιά για ό,τι έχει καταστραφεί. Mαλιστα οι κύριοι Μυλωνάς και Φασουλάς τις πρώτες κρίσιμες ώρες της φωτιάς έμπαιναν στο χώρο και έσωσαν με τα χέρια τους ό,τι μπορούσαν.

Σώθηκαν συλλογές – Φόβοι για τα όργανα εκατομμυρίων

Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr o πρώην διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που υπήρξε και η «ψυχή» του, Μωυσής Μυλωνάς : «δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά δεν ξέρουμε αν έχουν σωθεί τα όργανα πoυ είναι “μέσα” στην αιθάλη. Πρόκειται για όργανα αξίας εκατομμυρίων ευρώ , για παράδειγμα το εργαστήριο dna όπου μόνο τα αναλώσιμα κοστίζουν περίπου 500.000 ευρώ. Τα όργανα έχουν μεταφερθεί στο λευκό κτίριο αλλά  δεν υπήρχε μέχρι το μεσημέρι ρεύμα, για να τα βάλουμε να λειτουργήσουν και να έχουμε ακριβή εικόνα».

Την ίδια στιγμή όμως με ανακούφιση το προσωπικό του Μουσείου βλέπει τον κόπο πολλών ετών να έχει, ως εκ θαύματος, διασωθεί. Πρόκειται για τις συλλογές από Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία και συγκεκριμένα για συλλογές από φυτά και ζώα μέχρι ερπετά και ασπόνδυλα και πολύτιμο υλικό από βραχονησίδες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά μιλάμε για συλλογές 50 χρόνων για τις οποίες δούλευαν συστηματικά για χρόνια 20-30 άτομα.

«Στο δρόμο» το προσωπικό

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά η αγωνία εντείνεται για το προσωπικό του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται «στο δρόμο».  Πρόκειται για 85 άτομα, εργαζομένους και φοιτητές του Μουσείου καθώς «τρέχουν» διδακτορικά και διπλωματικές.  Σύμφωνα με τον κ.Μυλωνά «αυτή τη στιγμή τα γραφεία όπου εργάζονταν είναι ακατάλληλα και έτσι πρέπει να βρεθεί χώρος για τις δραστηριότητες. Τα τραπέζια, οι υπολογιστές και ο υπόλοιπος εξοπλισμός μεταφέρθηκε έξω. Υπάρχει χώρος στα λευκά κτίρια που είναι άδειος και όπου μπορούμε να μεταφερθούμε, αλλά περιμένουν έγκριση από τις αρχές. Πάντως πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί «έρχονται» και οι βροχές».

Πάντως το Μουσείο μίλησε για άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής και τη βοήθεια του κοσμήτορα για να σωθεί ό, τι μπόρεσε να σωθεί.

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.