Σύντομα νέος χώρος στο Στόμιο για τα ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματα


0
(0)

Με στόχο να υπάρξει επιτέλους μια καλύτερη εικόνα στην αρχή της θερμοκηπιακής καλλιεργητικής χρονιάς σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματα της Ιεράπετρας τα οποία τις τελευταίες μέρες απορρίπτονται οπουδήποτε χωρίς κανένα έλεγχο, ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας προχωρά σε μια πρωτοβουλία ώστε, τουλάχιστον προσωρινά, να υπάρξει μια λύση.

Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και μετά το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ όπου για δεκαετίες οι αγρότες-παραγωγοί της περιοχής μετέφεραν εκεί όλα τα απορρίμματα, πλέον η διαχείριση τόσο των ανακυκλώσιμων όσο και των φυτικών υπολειμμάτων πρέπει να γίνεται από τους ίδιους, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί δύσκολο.

Η δραστηριοποίηση ιδιωτών στο κομμάτι των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτόκουτες, δισκάκια κλπ, είτε για λόγους μεγάλης απόστασης από την καρδιά της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας, είτε για λόγους κόστους, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν την οριστική λύση ώστε όλα τα απορρίμματα να καταλήγουν εκεί που πρέπει, ενώ και οι κατασκευάστριες εταιρίες που έχουν επίσης ευθύνη ώστε τα προϊόντα τους να ανακυκλώνονται δεν ανταποκρίνονται επαρκώς.

Είναι επίσης γνωστό πως από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή σε μη οικιακά απορρίμματα αλλά ούτε και στη δημιουργία ενός δημοτικού χώρου συλλογής απορριμμάτων αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Έτσι όπως λέει ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, ο Σύλλογος κινήθηκε με σκοπό να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα και τελικά κατάφερε να βρει ένα χώρο στο κέντρο της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας τον οποίο θα διαχειρίζεται ιδιώτης και εκεί θα συλλέγονται αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματα.

Οι τελικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του χώρου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί ώστε να ανακοινωθεί το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, όπως όμως λέει ο κ. Βιαννιτάκης πρόκειται για ένα χώρο μεγάλο σε έκταση, φυλασσόμενο (τόσο με κάμερες, όσο και με φυσική παρουσία ατόμων), ο οποίος δεν θα προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή αλλά θα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στους παραγωγούς ώστε να τους διευκολύνει να μεταφέρουν πιο γρήγορα, εύκολα και οικονομικά τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το κόστος για την είσοδο θα είναι το ίδιο με αυτό που υπάρχει και σήμερα και κυμαίνεται από 5 έως και 50 ευρώ ανάλογα με το πόσο «καθαρά» και ξεχωριστά φτάνουν τα απορρίμματα, ενώ ο χώρος θα λειτουργήσει για δύο μήνες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των φυτεύσεων της νέας σεζόν.

Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και πέρυσι ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε χώρο εντός της ΕΑΣ Ιεράπετρας, ο οποίος φέτος δεν ήταν διαθέσιμος, και έτσι έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση προκειμένου τόσο οι ιδιώτες που ασχολούνται με την ανακύκλωση όσο και οι αγρότες-παραγωγοί της περιοχής να κινητοποιηθούν και να ασχοληθούν περισσότερο ώστε να μη δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα ρύπανσης του Δήμου.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *