Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απαράδεκτη κυβερνητική προπαγάνδα στο covid19.gov.gr


Reading time: 13 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Δεν έφτανε στον κ. Μητσοτάκη το καθημερινό λιβανιστήρι, τώρα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί το επίσημο

σάιτ της ελληνικής κυβέρνησης για κομματική προπαγάνδα με σκίτσα. Κατάφερε να τον καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι σκιτσογράφοι, που μόνο ως ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κατηγορηθούν, οι οποίοι είχαν δώσει την άδειά τους για να χρησιμοποιούνται σκίτσα μόνο για τον κορονοϊό και όχι για τις κομματικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη.

Έχει και η χυδαιότητα τα όριά της.

Το Γραφείο Τύπου, 17/4/20

 

Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα “Realnews”

  • Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τους εργαζομένους με βάση τα στοιχεία του σχετικού παρατηρητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Τρία τμήματα συνθέτουν την εικόνα της εργασίας σήμερα: Εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν και είναι παντελώς ακάλυπτοι, ακόμη και από το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Εργαζόμενοι με μερικά μεροκάματα τον μήνα, με εργόσημο, εποχικά εργαζόμενοι, μπλοκάκια, εργολαβικοί κ.λπ. «Αόρατοι» ουσιαστικά για την κυβέρνηση άνθρωποι. Το δεύτερο τμήμα αφορά τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης ή σε εκ περιτροπής εργασία που έχουν δικαιολογημένα μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας που είχαν και με τι όρους. Το τρίτο τμήμα είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν και μάλιστα κάποιες εξ αυτών, όπως τα σούπερ μάρκετ ή τα ντελίβερι, εντατικότερα απ’ ό,τι πριν. Αυτοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα προστασίας της υγείας τους, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας, ενώ παραβιάζονται διαρκώς τα ωράριά τους.

  • Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα;

Είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξητική. Κατά πόσο, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη διάρκεια της ύφεσης. Η ύφεση, πάντως, είναι προδιαγεγραμμένη. Ήδη ο φετινός Μάρτιος ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών, έξι φορές χειρότερος από το 2012, όταν η ανεργία αυξανόταν αλματωδώς. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά την ύφεση στην Ελλάδα στο 10% για το 2020 και την ανεργία στο 22,3%. Θεωρώ πως, αν δεν ληφθούν άμεσα σοβαρά εμπροσθοβαρή μέτρα διατήρησης των μισθών και των θέσεων εργασίας και στήριξης με ζεστό χρήμα των μικρών επιχειρήσεων, με ορίζοντα τουλάχιστον εξαμήνου, οι εκτιμήσεις αυτές θα βρεθούν πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

  • Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων, αφού έχει συνδέσει την παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις με ρητό όρο να κρατήσουν όλους τους τωρινούς εργαζομένους τους;

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η κυβέρνηση έκανε δύο βασικές επιλογές: την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών στο 50%. Προφανώς το ζήτημα των απολύσεων δεν αφορά την περίοδο της αναστολής ή της εκ περιτροπής, αλλά το τι θα γίνει μετά. Εξάλλου, είναι εγγενώς αντιφατικό να μιλάς συγχρόνως για αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία και για απόλυση. Για την περίοδο μετά την καραντίνα, λοιπόν, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν άνετα να απολύσουν όσους θέλουν την επόμενη ημέρα και κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνουν, διότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ούτε να τους εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες κεφάλαιο κίνησης ούτε να περιορίσει τη γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά. Μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν από μόνες τους και μετά από γενικευμένη κατακραυγή, η κυβέρνηση τελικά προέβλεψε μια ελάχιστη υποχρέωση διατήρησης των ίδιων θέσεων εργασίας μόνο για 45 ημέρες μετά την αναστολή. Είναι προφανές ότι τέτοια μέτρα οδηγούν αυτομάτως στην ανεργία και στη συρρίκνωση μισθών και θα επιτείνουν την ύφεση.

  • Μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, πιστεύετε ότι καλύφθηκε το σύνολο του κόσμου της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των εποχικά απασχολούμενων στον τουρισμό;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Οι εποχικά εργαζόμενοι δεν καλύπτονται (μόνο σε μερικούς εξ αυτών παρατάθηκε το επίδομα ανεργίας για δύο μήνες). Για όσους, δε, δεν θα εργαστούν φέτος, δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας, καθώς δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα.

Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι παραμένουν επίσης ακάλυπτοι. Το πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ, που θυμήθηκε η κυβέρνηση μόλις προχθές να εξαγγείλει, δεν θα λάβει ούτε το 1/3 των μακροχρόνια ανέργων.

  • Γιατί λέτε ότι η πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης στοχεύει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας εις βάρος των μικρομεσαίων;

Διότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παρακολουθεί την ύφεση που έρχεται και δεν λαμβάνει μέτρα για να την αποτρέψει ή να την περιορίσει. Είναι προφανές ότι με αυτή τη στρατηγική θα επιβιώσουν μόνο οι ισχυροί της αγοράς, δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα και οι οποίες θα είναι τελικά αυτές που στη συνέχεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα στήριξης της οικονομίας.

Αντίθετα, με το εμπροσθοβαρές πακέτο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται τόσο οι εργαζόμενοι και ως προς τους μισθούς τους και ως προς τις σχέσεις εργασίας τους, αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άμεση κρατική χρηματοδότηση που θα τους δώσει κεφάλαιο κίνησης και θα διατηρήσει τη λειτουργική τους ικανότητα μετά το τέλος της καραντίνας.

  • Πώς κρίνετε τις έως τώρα αποφάσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ύφεσης; Το πρόγραμμα SURE είναι ικανοποιητικό για την εργασία;

Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν ήταν απλά απογοητευτικές, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη και να προκαλέσουν τριγμούς στη συνοχή της Ε.Ε.

Συμφωνήθηκε ένα εξαιρετικά χαμηλό πακέτο, που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις απαιτήσεις της ίδιας της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Απορρίφθηκε η πρόταση της αμοιβαιοποίησης του χρέους και του ευρωομόλογου, ενώ συμφωνήθηκε ότι η όποια πιστωτική γραμμή δοθεί από τον ESM στα κράτη θα συνοδεύεται από αυστηρές αιρεσιμότητες, δηλαδή από νέα προγράμματα λιτότητας.

Το πρόγραμμα SURE όπως εξαγγέλθηκε, αν και μικρό δημοσιονομικά, φαίνεται ότι κινείται στη σωστή λογική της αναπλήρωσης των μισθών και πρέπει να αξιοποιηθεί. Όσο, όμως, οι κεντρικές αποφάσεις του Eurogroup είναι αυτές που σας περιέγραψα, η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

  • Η κυβέρνηση λέει ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών προκύπτουν από την ανασφάλεια του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απαντάτε;

Να είστε βέβαιος ότι αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ακυρώσει αυτά τα σενάρια από τα ΜΜΕ, θα το είχε κάνει. Εξάλλου, ο ίδιος αναζωπύρωσε την εκλογολογία με το προχθεσινό του διάγγελμα. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: Είναι ανεύθυνο, άκαιρο και ακραία πολιτικάντικο εν μέσω μιας τόσο σοβαρής κρίσης, υγειονομικής αλλά και οικονομικής, οποιοδήποτε κόμμα να κάνει καιροσκοπικούς σχεδιασμούς για τα ποσοστά του. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να δει πώς θα περιορίσει τις συνέπειες του lockdown για την ελληνική κοινωνία και πώς θα προλάβει τη συντριβή της ελληνικής οικονομίας.

Κοινή δήλωση Σκουρλέτη – Ραγκούση: Απαράδεκτη η παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στα κρατητήρια και στα ΠΡΟΚΕΚΑ

Απαράδεκτη η παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στα κρατητήρια και στα ΠΡΟΚΕΚΑ

Υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων όλων

dav

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, συνοδευόμενοι από τα στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, Μανώλη Σαρρή και Νίκο Τσιγώνια, επισκέφθηκαν σήμερα, Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου 2020, το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου όπου διαπίστωσαν ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες, αντί να έχουν μεταφερθεί στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων, όπως ορίζουν η νομοθεσία και οι σχετικοί κανονισμοί, παραμένουν στο κρατητήριο επί μακρόν. Ακολούθησε επίσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) και συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Γεώργιο Γιάννινα, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του μετέφεραν τις απόψεις και τις προτάσεις του κόμματος για το θέμα και ενημερώθηκαν για την γενικότερη κατάσταση στην Αττική.

Με κοινή δήλωσή τους, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνουν τα εξής:

dav

«Ειδικά στις σημερινές ακραίες υγειονομικές συνθήκες, τα αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, σε όλους τους χώρους και για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα. Σήμερα επισκεφθήκαμε ενδεικτικά το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου όπου διαπιστώσαμε ότι 13 ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα, παραμένουν στα κρατητήρια επί 20 ημέρες αντί να έχουν μεταφερθεί στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας που προβλέπονται γι’ αυτά. Ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, επισκεπτόμενοι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ότι στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής βρίσκονται συνολικά 84 ανήλικοι της ίδιας κατηγορίας και 89 στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση που επιπροσθέτως παραβιάζει και τη νομοθεσία. Κανένας ανήλικος δεν πρέπει να παραμένει στα κρατητήρια και να στερείται την προστασία που ορίζει ο νόμος, αλλά και η ίδια η κοινωνία αξιώνει, όταν πρόκειται για παιδιά.

Η κατάσταση πανδημίας είναι ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας που επιβάλλει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που μας είπαν ότι καταβάλλονται για την καθαριότητα των κρατητηρίων, παραμένει το γεγονός ότι αρκετοί ανήλικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χώρους κλειστούς και καταπονημένους, με ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας, υπό όρους που είχαν καθοριστεί ως κατάλληλοι πριν από την έλευση του ιού. Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να μας δυσκολεύουν όλους, αλλά η ζωή αυτών των παιδιών πίσω από τα κάγκελα, παραπέμπει σε έναν “Γολγοθά” χωρίς ορατό τέλος.

Για τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις. Απέναντι στην αδυναμία των υφιστάμενων δομών να τα απορροφήσουν, κάτι που προβάλλεται ως ο λόγος διατήρησης αυτής της κατάστασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια από τα δεκάδες ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν, για να δημιουργήσουν μια μεταβατικού χαρακτήρα δομή που θα τα φιλοξενεί μέχρι να πάνε σε ειδική δομή ή να προωθηθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτονόητο είναι ότι η τήρηση των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφορά και στις συνθήκες κράτησης όλων. Πρόσφατη είναι η καταγγελία για μακροχρόνιο συνωστισμό στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε “ιδιότυπα σωφρονιστικά ιδρύματα”, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Είναι σαφές ότι οι ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται στα αστυνομικά τμήματα επιβαρύνουν και το αστυνομικό προσωπικό, που καλείται να διαχειριστεί απαιτητικές καταστάσεις σε ακατάλληλες συνθήκες και με περιορισμένα μέσα.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση του υπ. Εργασίας για την τηλεκατάρτιση

Σκοπεύει να διατηρήσει το πρόγραμμα εξαπάτησης και προσβολής των επιστημόνων καθώς και τον κ. Βρούτση ως υπουργό ο κ. Μητσοτάκης;

Ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» της Ν.Δ. συνεπάγεται πάρτι ημετέρων με 80 εκατομμύρια για προγράμματα τηλεκατάρτισης που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας για δικηγόρους, μηχανικούς και επιστήμονες. Οι ίδιοι παίρνουν μόνο 600 ευρώ για ψευτο-προγράμματα ενώ το κράτος πληρώνει 1070 για τον καθένα, προκειμένου τα 470 να πάνε στις τσέπες των ιδιοκτητών ΚΕΚ.

Αν αυτό είναι ελεύθερη αγορά, τότε μάλλον οι μάγοι του επιτελικού κράτους έμαθαν «οικονομία» συλλαβίζοντας «Σκoιλ Ελικικού»…

Υ.Γ.

Αντί να τσακώνονται τόσες ώρες για το αν θα απαντήσει το υπουργείο Παιδείας, το Εργασίας ή το Μέγαρο Μαξίμου για το φιάσκο, ας απαντήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην απλή ερώτηση: Σκοπεύει να διατηρήσει το πρόγραμμα εξαπάτησης και προσβολής των επιστημόνων καθώς και τον κ. Βρούτση ως υπουργό;

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Το Ευρωκοινοβούλιο δεν προτείνει γενναίες λύσεις»

  • «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αμοιβαιοποίηση του χρέους με έκδοση κορονοομολόγων χωρίς ασφυκτικούς όρους και δραστική αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, με αυξημένα κονδύλια για δημόσια Υγεία, Συνοχή, Απασχόληση και Περιβάλλον»

Κριτική στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε σήμερα ασκούν οι Ευρωβουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανιτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά-με κοινή δήλωσή τους. Όπως αναφέρουν «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να ξεπεράσει την πεπατημένη των συμβιβασμών και την λογική του να μην υπερβεί τα όρια των απαιτήσεων των Κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας».

Προσθέτουν επίσης ότι παρότι «το ψήφισμα κάνει κάποια θετικά βήματα, δεν προτείνει όμως γενναίες λύσεις», αποφεύγοντας έτσι να μεταφέρει ηχηρό μήνυμα ισχυρής Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Με την δήλωσή τους θέτουν επίσης θέμα για απαίτηση ριζοσπαστικών μέτρων στην προστασία των πολιτών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την ανάκαμψη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και την θωράκιση της δημοκρατίας με την διαφύλαξη του κράτους – δικαίου και της ελευθερίας του τύπου ως ασπίδα ενάντια σε ολοκληρωτικές παρεκκλίσεις. Καταλήγουν ότι «θα συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που έχουν στον πυρήνα τους τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέτοιες λύσεις, προσθέτουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι «η αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση κορωνο – ομολόγων χωρίς ασφυκτικούς όρους αλλά και η αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. με ενισχυμένα κονδύλια για την δημόσια υγεία, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την στήριξη της απασχόλησης και του περιβάλλοντος».

Ολόκληρη η δήλωση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει ως εξής:

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, προκαλεί μεγάλη ύφεση και ανεργία και οι συνέπειές της θα μας ακολουθούν για χρόνια.

Μετά την απαράδεκτη ασυμφωνία των αρχηγών κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την απογοητευτική απόφαση του Eurogroup, τις ανεπαρκείς προτάσεις της Κομισιόν, καθώς και την πρωτοφανή προσπάθεια αποκλεισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις διαβουλεύσεις κορυφής,το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε σήμερα κάνει κάποια θετικά βήματα.Δεν προτείνει, όμως, γενναίες λύσεις, αποφεύγοντας έτσι να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα ισχυρής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας που περιμένουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Ούτε ασκεί κριτική στα λάθη του παρελθόντος που αναπαράγονται από το Eurogroup και την Κομισιόν.

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικού ολοκαυτώματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε., όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ξεπεράσει την πεπατημένη των συμβιβασμών και τη λογική του να μην υπερβεί τα όρια των απαιτήσεων των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας και να απαιτήσει άμεσα, δίκαια και ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανάκαμψη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη θωράκιση της δημοκρατίας και τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου ως ασπίδα ενάντια σε ολοκληρωτικές παρεκκλίσεις.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που έχουν στον πυρήνα τους τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Λύσεις όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση κορονοομολόγων χωρίς ασφυκτικούς όρους και η δραστική αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις προτάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, με αυξημένα κονδύλια για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική, οικονομική και περιφερειακή συνοχή, τη στήριξη της απασχόλησης και το περιβάλλον.»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να αφήσει στα συρτάρια τα ζοφερά σχέδιά της για επαναφορά των μνημονιακών πολιτικών στην αγορά εργασίας

Το πρωτοσέλιδο της “Αυγής της Κυριακής” αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να επιβάλει το δόγμα του σοκ στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, που φέρει την κωδική ονομασία «Recovery Plan», για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα προβλέπει την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στα 533 ευρώ! Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στόχο όχι απλώς να μειώσει τον κατώτατο μισθό, τον οποίο είχε αυξήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καταργώντας ταυτόχρονα και τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό: το σχέδιό της είναι να τον επαναφέρει στο επίπεδο του υποκατώτατου που είχε επιβάλει το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τότε και πάλι τον κ. Βρούτση, αλλά αυτή τη φορά για όλους τους εργαζόμενους!

Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις θέλουν αλλά και να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων!

Τα παραπάνω δείχνουν πως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο να καταστήσει μόνιμες τις ρυθμίσεις που πέρασε με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την περίοδο της καραντίνας.

Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα στις αγαπημένες του μνημονιακές πολιτικές και να τις επιβάλλει ως τη νέα κανονικότητα.

Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτά τα ζοφερά σχέδια. Η κοινωνία θα βγει όρθια από την κρίση. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε πολύ σκληρά για να βγει από τα μνημόνια. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να τα επαναφέρει.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.