Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Σχετικά με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφου από την ΕΥΠ για «λόγους εθνικής ασφαλείας», είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που εκθέτει την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που η εν λόγω κρατική υπηρεσία υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από κρατικές υπηρεσίες, με βάση και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Θυμίζουμε, επίσης, τα περιστατικά συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ και για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την ταυτότητα των υπευθύνων.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση που συνιστά μια ακόμη απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση για το απόρρητο των επικοινωνιών.

 

 

ΑΘΗΝΑ 16/04/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λάρισας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Λάρισα, όπου μίλησε, χτες, σε μεγάλη συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του  “Αλκαζάρ”, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λάρισας.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ακόμα η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, ο Άγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, ο Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και ο Χρήστος Μπίκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

Τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων μετέφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Λάρισας. Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που έχουν οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια και η λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής” στους λογαριασμούς. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές έχουν γίνει ένα “παγόβουνο”, ενώ οι τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον μικρό επαγγελματία.

Στην υπερχρέωση των επιχειρήσεων στάθηκε και ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τονίζοντας πως οι επαγγελματίες “δεν αντέχουν άλλο”. Υπενθύμισε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από τις οποίες οι επαγγελματίες δεν είχαν την ευκαιρία να ανακάμψουν και σχολίασε πως αναπόφευκτα το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού συμπιέζει αναπόφευκτα και το δικό τους εισόδημα.

Οι επαγγελματίες προσέφεραν στον Δημήτρη Κουτσούμπα έκδοση του Εμπορικού Συλλόγου, αφιερωμένη στην ιστορία του.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε στην παρέμβασή του το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες συγκαταλέγονται στα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται βάναυσα. “Όπως όλος ο ελληνικός λαός, έτσι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμποροι, δεν μπορέσατε να πάρετε ανάσα”, σχολίασε. Υπενθύμισε τα μέτρα που επιβλήθηκαν, τα χρέη που συσσωρεύθηκαν, τον περιορισμό του τζίρου και τα λουκέτα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το ξέσπασμα της πανδημίας που φρέναρε ακόμα και τη μικρή ανάκαμψη, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μεγάλη έξαρση της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση. “Το ένα τροφοδοτεί το άλλο, αυξάνουν τα έξοδα, αυξάνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, υπάρχουν ανατιμήσεις, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Άρα σημαίνει ότι “Εργατιά χωρίς λεφτά, αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά”. Αυτό που έλεγε και το παλιό σύνθημα”, σχολίασε.

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο του 2016, επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας έλαβαν μόλις το 1% και η μερίδα του λέοντος μοιράστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται αποκλειστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

“Η συζήτηση που γίνεται στη Βουλή και ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης, και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι για παράδειγμα που θα μοιραστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ποιους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους θα πάνε”, ανέφερε. Την ίδια στιγμή, ο μικρός επαγγελματίας παλεύει να τα βγάλει πέρα και να επιβιώσει και σημείωσε: “Και βέβαια έρχεται η θηλιά των τραπεζών, έρχονται όλα τα μέτρα που δεν συμβάλουν να αναζωογονηθεί η μικρή επιχείρηση, να ανασάνει ο μικρός αυτοαπασχολούμενος, κι έχουμε όλον αυτό τον φαύλο κύκλο”.

Στο φόντο αυτό, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Κόμματος με Ερωτήσεις, Αναφορές και Προτάσεις Νόμου στη Βουλή για την επαναφορά του αφορολόγητου, για τη διαγραφή ή τουλάχιστον δραστική μείωση χρεών και τόκων, κατάργηση φόρων, αλλά και με πρωτοβουλίες διεκδίκησης για μείωση δημοτικών τελών, για την προστασία από τους πλειστηριασμούς. “Προσπαθούμε να τους πιέζουμε όσο γίνεται με τις δυνάμεις που έχουμε, που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός”, τόνισε και πρόσθεσε πως “η δύναμη και η επίδραση του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το εκλογικό του ποσοστό, γιατί οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και αφορούν την ανακούφιση των εργαζομένων στρωμάτων”.

Ωστόσο, επισήμανε πως όσα αποτελέσματα κι αν φέρει αυτή η πίεση, δεν μπορεί να λύσει οριστικά τα προβλήματα: “Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αδηφάγο, ότι θέλει να τελειώσει με τη μικρή, τη μικρομεσαία επιχείρηση εδώ στην Ελλάδα, με την αυτοαπασχοληση, είναι δεδομένο. Είναι οδηγία και της ΕΕ, είναι οδηγία γενικότερα αυτού του συστήματος που ζούμε”.

“Είναι κοινή η πάλη όλου του εργαζόμενου λαού και των επαγγελματιών, και των αγροτών, και των εργατών, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, και θα πρέπει να συντονιστεί γιατί γίνεται πιο αποτελεσματική”, τόνισε και προσέθεσε: “Χρειάζεται συνολικός αγώνας και για να έχουμε κατακτήσεις σήμερα, αλλά και για να ανοίξουμε έναν δρόμο ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Γιατί μπορεί να πετυχαίνουμε κάτι, μια ανάσα από τη Βουλή, από την πίεση που ασκούμε, από τους αγώνες, αλλά αυτοί έχουν στο μυαλό τους πως θα το ξαναπάρουν πίσω”.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με Διοικητικά Συμβούλια σωματείων υγειονομικών της Λάρισας, ενώ το απόγευμα, στις 20.30, θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 16/04/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών τί συμπεράσματα θα μπορούσαμε να εξάγουμε; Έχει διαφορά για εσάς αν πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ο κ. Μακρόν ή η κυρία Λεπέν;

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των γαλλικών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τον εκφυλισμό του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της Γαλλίας, συνιστούν παράγοντες τροφοδότησης της ακροδεξιάς. Ξέρετε, το δίλημμα “Μακρόν ή Λεπέν” δεν τίθεται πρώτη φορά σήμερα. Τέθηκε και το 2017, όπως τέθηκε και το 2002 ως δίλημμα “Σιράκ ή πατέρας Λεπέν”. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η ακροδεξιά έφτασε στο 32%, συνυπολογίζοντας ποσοστά άλλων ακροδεξιών υποψηφίων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στοίχιση πίσω από αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν φράζει το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενισχύει.

 

            Γιατί κατά τη γνώμη σας κάνει ο πρόεδρος Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ποιος είναι εντέλει ο στόχος του και πώς βλέπετε να εξελίσσεται η εισβολή;

Η απάντηση προϋποθέτει να δούμε τι προηγήθηκε. Ο θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς έλεγε πως «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Ο Λένιν προσέθεσε τη λέξη «βίαια» μέσα. Εδώ και χρόνια διεξάγεται σφοδρή διαπάλη ανάμεσα στον ευρωατλαντισμό (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και τη Ρωσία, για το ποιος θα έχει προβάδισμα στους πόρους, τα εδάφη, το δυναμικό της Ουκρανίας. Μέσα σε αυτή τη σφοδρή σύγκρουση ο Πούτιν θεώρησε πως μπορεί να αξιοποιήσει τα στρατιωτικά μέσα για να «γύρει την πλάστιγγα» με το μέρος της ρωσικής αστικής τάξης. Η εξέλιξη της εισβολής δείχνει πως κερδίζουν πολλές και διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και από τις δυο πλευρές της σύγκρουσης και χάνουν οι λαοί, που πληρώνουν πολύ ακριβά αυτά τα κέρδη, τόσο με το αίμα τους, όσο και με την ακρίβεια, τη χειροτέρευση της ζωής τους.

 

            Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε άρθρα ή σκίτσα, που βάζουν στο ίδιο κάδρο τον Χίτλερ και τον Πούτιν με τον Στάλιν;

Ο κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να νοιώθει οργή για την ιστορική διαστρέβλωση, όχι όμως και έκπληξη. Είναι γνωστή η -ευρωΝΑΤΟϊκής έμπνευσης- θεωρία “εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού”. Μάλιστα, με αυτή τη θεωρία διώκονται σήμερα κομμουνιστές σε διάφορες χώρες, ενώ αποκαθίστανται οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού – χιτλερισμού. Η εικόνα της Βουλής, με τον Ζελένσκι και τα ναζιστικά τάγματα Αζόφ, ήταν νομίζω αποκαλυπτική. Ευτυχώς απ’ αυτό το σόου έλειπε το ΚΚΕ, σ’ αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Φυσικά, ούτε αυτές οι αντικομμουνιστικές “χοντράδες”, που βλέπουμε σε διάφορα Μέσα, καταφέρνουν να νομιμοποιήσουν στον ελληνικό λαό το αμερικανοΝΑΤΟϊκό “αφήγημα” για το χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία. Αφήστε που δείχνει και την κατάντια τους, να καταγγέλλουν δηλαδή τον Πούτιν αυτοί που τον “πήραν αγκαλιά” τα προηγούμενα χρόνια -όπως και όλη την κλίκα των προκατόχων του- και τους επιβράβευαν επειδή ανέτρεψαν το σοσιαλισμό, με τον οποίο προσπαθούν σήμερα να τους ταυτίσουν. Αλήθεια, ανεγκέφαλοι είναι, ή απλά προπαγανδιστές της κακιάς ώρας;

 

            Ορθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ λαμβάνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

            Το πραγματικό ερώτημα είναι “ορθές” για ποιόν; Αν αναφέρεστε σε τμήματα του κεφαλαίου στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που θα θησαυρίσουν απ’ αυτές τις κυρώσεις, είτε γιατί θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό LNG, είτε γιατί θα επενδύσουν στον τομέα της λεγόμενης “πράσινης οικονομίας”, τότε αυτές οι κυρώσεις για αυτούς είναι “ορθές”, γιατί είναι συμφέρουσες. Αν αναφέρεστε στους λαούς, που θα πληρώσουν τις κυρώσεις και οικονομικά και πολιτισμικά, αλλά και τους σχεδιασμούς που προϋπήρχαν του πολέμου, τότε όχι. Δεν είναι ούτε ορθές, ούτε μπορούν πραγματικά να σταματήσουν τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους. Αντίθετα τους προωθούν παραπέρα, ανάβουν το φιτίλι ενός πιο γενικευμένου πολέμου.

 

            Εκτιμάτε ότι το κύμα ακρίβειας και οι αυξήσεις στις τιμές θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και σε ποιο επίπεδο; Μπορεί να επαναληφθούν όσα ζήσαμε μετά το 2010;

            Αν εννοείτε τους αγώνες του λαού, αλλά και τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος στην προσπάθειά του με εργαλείο τα μνημόνια να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, ναι, οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες θα συνεχιστούν. Επιπλέον, μπορεί να παρθεί υπόψη η πλούσια πείρα εκείνης της περιόδου. Πείρα που αποδεικνύει πως όταν οι αγώνες σου περιορίζονται στο στόχο μόνο κάποιας κυβερνητικής εναλλαγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύστημα του κεφαλαίου, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να δίνεις ανάσες στους εκμεταλλευτές του λαού.

 

            Σε σχέση με τα προαναφερθέντα αποτελεί ισχυρό άλλοθι για την κυβέρνηση ο πόλεμος;

            Η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί ως “άλλοθι”, αλλά η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Ο “πόλεμος” των ανατιμήσεων ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως απόρροια της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, που εκτόξευσε τον πληθωρισμό και της στρατηγικής στην ενέργεια, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είχαν για σημαία τους την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, με την “πράσινη μετάβαση”, την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας κι ας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, που και εκείνος προώθησε. Φυσικά ο πόλεμος επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, όμως ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν αντί για εισαγωγές φυσικού αερίου πριν και του αμερικάνικου LNG μετά, η χώρα μας αξιοποιούσε τις εγχώριες πηγές της, όπως είναι ο λιγνίτης, η γεωθερμία, οι υδρογονάνθρακες, το υδάτινο δυναμικό κλπ. Αν αντί να καταστρέφει καλλιέργειες και να κάνει εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, συνέχιζε την παραγωγή τους, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες του λαού της.

 

            Τί χαρακτηριστικά θα προσδίδατε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη; Υπάρχουν ομοιότητες και αντιστοίχως διαφορές με την κυβέρνηση Τσίπρα;

            Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απογειώσει την αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας αυτό να το εμφανίσει ως “πρόοδο” και “κανονικότητα”. Αυτό που αξιοποιεί -κυρίως στο πεδίο των ιδεών- είναι η συντηρητικοποίηση, που επήλθε εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου δυστυχώς εμπεδώθηκε σε λαϊκές δυνάμεις ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μνημόνια, υπηρέτησε πιστά ΕΕ, ΝΑΤΟ. Πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα φυσικά και υπάρχουν, γιατί είναι και ζωογόνες για το ίδιο το σύστημα προκειμένου να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Διαφορές στρατηγικής δεν υπάρχουν. Μήπως έχετε ακούσει κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ στα μεγάλα ζητήματα που τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν τη ζωή του λαού, όπως είναι η “πράσινη μετάβαση”, το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς; Τίποτα απολύτως…

 

            Λένε κάποιοι πως αν βγαίνουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί θα μπορούσε να συγκροτηθεί «προοδευτική κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Για να υλοποιηθεί αυτό είναι προϋπόθεση και η δική σας ψήφος ανοχής…

            Η ανοχή θα σήμαινε συνενοχή στο να επαναληφθεί το έργο της περιόδου 2015 – 2019 και μάλιστα σε ακόμη χειρότερη έκδοση, γιατί και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί διεθνώς και στη χώρα μας. Ούτε φυσικά μας ξεγελάνε τα συνθήματα περί “προόδου” και “σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας”, που θυμίζουν τον αλήστου μνήμης Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν φέρει το μνημόνιο. Κυβερνητικές συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κι άλλους που μοιράζονται την ίδια στρατηγική. Άλλωστε, η πλειοψηφία των νομοσχεδίων της ΝΔ έχει ψηφιστεί από αυτά τα κόμματα. Αυτοί θα τη βρουν την άκρη, το θέμα είναι να τη βρει κι ο λαός και αυτό μπορεί να γίνει με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με ΔΣ σωματείων υγειονομικών στη Λάρισα

Τα σοβαρά προβλήματα των δημοσίων δομών υγείας της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με σωματεία, συλλόγους και ενώσεις υγειονομικών, στη Λάρισα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών και του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, της Ένωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Λάρισας, του Σωματείου Εργαζομένων ΚΥ Λάρισας, του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΟΜΥ 5ης ΥΠΕ.

Με τις παρεμβάσεις τους στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέδειξαν πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  ενώ επισήμαναν πως στις δυνάμεις του ΚΚΕ βλέπουν έναν σταθερό σύμμαχο και συνοδοιπόρο στον αγώνα για την Υγεία του λαού.

Τις ελλείψεις προσωπικού και την επιδείνωση της υποστελέχωσης από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων επισήμανε ο Κώστας Λαρίσης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Όπως κατήγγειλε οι 350 θέσεις του οργανογράμματος του Νοσοκομείου είναι κενές, υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. “Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μια μέρα άδεια. Το προσωπικό καταρρέει”, τόνισε.

Την “κερκόπορτα” που ανοίγει για την είσοδο ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την παραπομπή περιστατικών που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο στον ιδιωτικό τομέα, σχολίασε ο Γιώργος Καράγιωργας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει “ούτε μια μόνιμη πρόσληψη” και μεγάλο μέρος του προσωπικού δουλεύει με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση, στηλίτευσε η Άννα Μόσχη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Όσον αφορά τις ελλείψεις υλικών, σχολίασε πως είναι αναγκασμένοι να μετράνε τις μάσκες και να χρησιμοποιούν μόνο μια σε κάθε βάρδια.

Τη μάχη που έδωσε όλο το προσωπικό στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος είχε και συνεχίζει να έχει την προσοχή του στραμμένη στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο παρασιτισμός του οποίου αναδείχθηκε με έντονο τρόπο, επισήμανε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Λάρισας. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι στο φόντο της πανδημίας έχει παραμεληθεί η λοιπή νοσηρότητα, ενώ όσον αφορά τα ΚΥ τόνισε ότι δεν ενισχύθηκαν ούτε με έναν γιατρό και πως οι κτιριακές τους υποδομές, ειδικά σε Ελασσόνα και Φάρσαλα, είναι σε άσχημη κατάσταση.

Τα προβλήματα της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετέφερε ο Γιώργος Μπιρσίμης, από το Σωματείο Εργαζομένων ΚΥ Λάρισας. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσε ξεχώρισαν οι διεκδικήσεις για πλήρη στελέχωση των ΚΥ, κάλυψη όλης της περιοχής από το ΕΚΑΒ, αλλά και της ανάγκης για κατ’ οίκον νοσηλεία ηλικιωμένων ασθενών.

Την ανάγκη ενίσχυσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και μονιμοποίησης των επικουρικών, τόνισε ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ. Όπως εξήγησε, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας του υπάρχοντος προσωπικού, που δεν έχει ανανεωθεί για χρόνια, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού δυσκολεύουν την πλήρη κάλυψη της περιοχής.

Στην υποστελέχωση των ΤΟΜΥ, που στην παρούσα φάση λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα, εστίασε ο Δημήτρης Μέρας, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΟΜΥ 5ης ΥΠΕ.

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των υγειονομικών, σημείωσε:  “Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, που αντιμετωπίζει συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, όλοι οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό που δουλεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει διαφορά όταν δια ζώσης μπορούμε να τα συζητάμε, να επιβεβαιώνουμε κάποια πράγματα και να μαθαίνουμε και καινούριες πλευρές”. Προσθέτοντας ότι στόχος της διαδικασίας αυτής είναι τόσο η παραπέρα επεξεργασία και ο εμπλουτισμός των θέσεων του Κόμματος, όσο και η ενίσχυση της πάλης για την προώθηση αυτών των αιτημάτων.

Υπογράμμισε ότι “είναι πασιφανές ότι το δημόσιο σύστημα υγείας συστηματικά, μεθοδευμένα, διαχρονικά, όλες τις τελευταίες δεκαετίες -ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία- απαξιώνεται”, ενώ αναφερόμενος στη “θεωρία περί αρμονικής συνύπαρξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα”, σημείωσε ότι αυτή έχει καταρριφθεί πλήρως, καθώς η πλάστιγγα γέρνει σταθερά υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων. “Οι επιχειρηματίες δουλεύουν για τα κέρδη τους, το κράτος, οι κυβερνήσεις, ευνοούν τα κέρδη αυτών των ιδιωτών της υγείας”, σχολίασε και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα είναι τόσο μέσα στην οικονομική κρίση, όσο και μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις να θησαυρίζουν.

Υπενθυμίζοντας τη στάση μιας σειράς κομμάτων, που στην αρχή της πανδημίας χαρακτήριζαν τους υγειονομικούς ήρωες και έσπευσαν να τους χειροκροτήσουν, ξεκαθάρισε πως σημασία δεν έχει να χειροκροτάει κάνεις στον αέρα, αλλά τι κάνει στην πράξη και τι ψηφίζει στη Βουλή, “όταν μπαίνει το θέμα να γίνουν προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, εκεί κρίνεται το κοινοβουλευτικό κόμμα, το πολιτικό κόμμα, η παράταξη, ο καθένας”.

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε πως για το ΚΚΕ το θέμα της υγείας αποτελεί προτεραιότητα και στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών και των αγώνων τους, για να μπει ένα τέρμα στο αίσχος των συμβασιούχων και ελαστικών μορφών εργασίας, να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις, να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Πρόταση Νόμου για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, την οποία όμως δεν υπερψήφισαν τα άλλα κόμματα. Ενώ, ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία “μιας νόσου”, με δραματικές συνέπειες για την πρόληψη και τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων παθήσεων.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 16/04/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ,ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Από δω από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που πριν από 23 χρόνια έγινε η πόλη – σύμβολο της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δυναμώνουμε τον αγώνα για να σταματήσει η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Από δω από τη Θεσσαλονίκη, που τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπήκαν στην πρώτη γραμμή για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον γειτονικό λαό, που με χίλιους δύο τρόπους, αψηφώντας τον κίνδυνο, δυσκόλεψαν το πέρασμα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ προς τη γειτονική μας χώρα, ρεζίλεψαν τους ΝΑΤΟϊκούς επικεφαλής στέλνοντας τους στη λαχαναγορά αντί για τα σύνορα, απαντάμε:

Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών γιατί όπως και τότε με τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία έχουμε διαλέξει το στρατόπεδο των λαών.

Έχουμε διαλέξει το στρατόπεδο των λαών, γι’ αυτό καταδικάζουμε την απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συνεχίζεται με θύμα έναν λαό που χάνει τη ζωή του, τα παιδιά του, ξεριζώνεται από τον τόπο του.

Έχουμε διαλέξει το στρατόπεδο των λαών γι’ αυτό και επιμένουμε να αναδεικνύουμε ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε ξαφνικά, πριν από δύο μήνες αλλά χρόνια πριν, όταν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια και η Ρωσία από την άλλη, άπλωναν το μπαρούτι τους στην Ουκρανία, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της, να αξιοποιήσουν τη θέση της.

Μπαρούτι ήταν όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ για στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, οι γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις ενάντιά της.

Μπαρούτι ήταν το πραξικόπημα το 2014 με την παρέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών, η στήριξη των φασιστών και οι σφαγές που ακολούθησαν.

Μπαρούτι ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Κι αυτό το μπαρούτι, τώρα έγινε φωτιά.

Και η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου υπάρχει ο κίνδυνος να γενικευτεί.

Έχουμε διαλέξει το στρατόπεδο των λαών γι’ αυτό στηρίζουμε ολόπλευρα το λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται και όχι την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, που ευθύνεται κι αυτή, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του.

Έχουμε διαλέξει το στρατόπεδο των λαών γι’ αυτό και αρνηθήκαμε να γίνουμε οι κλακαδόροι του Ζελένσκι και των ναζί του τάγματος του Αζόφ, όπως έκαναν τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου μέσα στη βουλή.

Είμαστε περήφανοι για την επιλογή και τη στάση μας! Είμαστε περήφανοι γιατί τα έδρανα του ΚΚΕ παρέμειναν άδεια, αλλά φωτεινά, όταν απλώθηκε στη βουλή το σκοτάδι από τους ναζί.

Κι αυτή ήταν και είναι η καλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στο λαό της Ουκρανίας.

Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς δε χειροκροτήσαμε την αντιδραστική κυβέρνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχει βγάλει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, κι άλλα πολιτικά κόμματα, που διώκει τα συνδικάτα, τις μειονότητες, όπως και την ελληνική.

Να τον χαίρονται τον Ζελένσκι τους, τον οποίο οι ΗΠΑ διαθέτουν μαζί με τους Αζόφ, δύο στη συσκευασία του ενός!

Ναι, είμαστε περήφανοι γιατί τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ήταν επικεφαλής της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που κατέληξε στο Λιμάνι, όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟϊκό πλοίο, με στρατιωτικό εξοπλισμό και με σκοπό αυτό να φτάσει στην Ανατολική Ευρώπη.

Είμαστε περήφανοι γιατί τα στελέχη μας κράτησαν ψηλά την τιμή του λαού μας, που δεν δέχεται μαθήματα ιστορίας από τις μαριονέτες του ΝΑΤΟ και τους ναζί συνεργάτες του.

Και το κυριότερο, αρνείται η χώρα του να γίνεται θύτης άλλων λαών με τον ίδιο να κινδυνεύει να γίνει το θύμα.

Ναι, αρνούμαστε η χώρα μας να γίνεται θύτης άλλων λαών.

Γιατί αυτό συμβαίνει με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν φυτέψει σε όλη τη χώρα, όλοι τους, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα το παίζει αθώα περιστερά.

Η βάση στην Αλεξανδρούπολη, η “Σούδα του Βορρά” έχει τη δική του υπογραφή.

“Θεμελιώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ”, γράφει η ταμπέλα και δεν σβήνει.

Είναι εκεί για να υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει τη διαδρομή, έχει βγάλει το δρομολόγιο για τις γιγαντιαίες αποβάσεις στρατιωτικών στην Αλεξανδρούπολη με προορισμό την Αν. Ευρώπη.

Όπως και η βάση στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, απ’ όπου έχουν μεταφερθεί στην Πολωνία, αμερικάνικα ελικόπτερα Απάτσι.

Ναι, αρνούμαστε η χώρα μας να γίνεται θύτης άλλων λαών.

Και αυτό σημαίνει πως δυναμώνουμε την πάλη για να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τη χώρα. Μέχρι τη Μοζαμβίκη έφτασε η χάρη τους.

Να μην επικυρωθεί η επικίνδυνη Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να φέρει η ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή.

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτούμε να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή!

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει ένας λαός, όπως ο δικός μας, που μπορεί να μη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπως ο λαός της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται όμως μπλεγμένος στα δίχτυα των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, γιατί η ελληνική άρχουσα τάξη θέλει να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της, δηλαδή τα κέρδη της.

Όλα τα υπόλοιπα που αραδιάζουν, είναι προσχήματα, ψέματα, δικαιολογίες.

Ακόμα κι αυτό το αφήγημα της δήθεν προστασίας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, έχει διαψευστεί.

Το διαψεύδει η ίδια η Τουρκία που δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Το διαψεύδουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, που εγκαινιάζουν τον “Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας» γιατί θέλουν πάση θυσία την Τουρκία στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.

Το διαψεύδει το ίδιο το ΝΑΤΟ που πλέον μιλάει για «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» και «ΝΑΤΟϊκές θάλασσες», γιατί έχουν έτοιμα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το διαψεύδει ακόμα και η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο υπουργός Άμυνας λέει πως “δεν είναι και η καλύτερη εποχή να μιλάς μέσα στο ΝΑΤΟ εναντίον της Τουρκίας”!

Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος τις δικαιολογίες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ας σταματήσουν να χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κόλαση που ζει ο λαός της Ουκρανίας.

Αυτή την κόλαση που ζει ο λαός της Ουκρανίας βλέπουμε κι εμείς, γι’ αυτό και απαιτούμε να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή.

Κι αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε ως λαός σε έναν άλλο λαό που δοκιμάζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Ένας άλλος πόλεμος ξεκίνησε πριν τον πόλεμο!

Και μιλάω για τη μάχη που δίνει η κάθε εργατική οικογένεια να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στο ρεύμα και τα καύσιμα, που δεν ξεκίνησε όταν ο Πούτιν άρχισε τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, αλλά πολύ νωρίτερα.

Βολεύει όμως την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, να τα ρίχνουν όλα στον πόλεμο, για να βγάλουν λάδι τη δική τους πολιτική.

Ο πόλεμος απλά επιδείνωσε μια ήδη αρνητική κατάσταση.

Η ακρίβεια δεν είναι άσχετη από τη σημερινή δημοσιονομική πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να ανακάμψει και να επανέλθει σε κερδοφορία.

Αν οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν “φτάσει στο θεό”, είναι γιατί όλοι έκαναν σημαία την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, της ΕΕ με την “πράσινη μετάβαση”, την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων.

Έχουν μεγάλο θράσος όλοι τους!

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν μαζί με τη ΝΔ το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απ’ το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης».

Όλοι μαζί αποδέχτηκαν τις κοινοτικές δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων που κατέστησαν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή πιο ακριβή απ’ τις ΑΠΕ και ταυτόχρονα οδήγησαν σε σπατάλη αντί εξοικονόμηση ενέργειας.

Όλοι μαζί προώθησαν την απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, στο πλαίσιο της οποίας θα σχηματίζονται προσωρινά καρτέλ και θα ανθεί φυσιολογικά η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Έτσι φτάσαμε στα εγκλήματα της μετατροπής της σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και της διακοπής της εξόρυξης στα Πετρέλαια Καβάλας.

Τώρα ο ένας να ρίχνει στον άλλο τις ευθύνες!

Όμως πραγματική λύση για το λαό είναι τελικά η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας μας, την οποία προτείνει μόνο το ΚΚΕ.

Κι αυτό σημαίνει συνολικά σχεδιασμένη αξιοποίηση του λιγνίτη, των υδρογονανθράκων, της γεωθερμίας, των ΑΠΕ, των υδάτων και άλλων πηγών προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”.

Όλα αυτά τα ζητήματα ανοίγουμε μέσα στο λαό και το κίνημά του εμείς οι κομμουνιστές.

Γιατί κάποια στιγμή πρέπει και ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.

Μαζί με άλλους αγωνιστές μπαίνουμε μπροστά για να οργανώσουμε την πάλη για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών.

Εμείς δεν κρατήσαμε ποτέ τη μεζούρα των κερδών του κεφαλαίου, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα και οι δυνάμεις του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Για εμάς κριτήριο δεν είναι οι αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά η αντοχή και οι ανάγκες των εργαζομένων.

Γι΄αυτό διεκδικούμε εδώ και τώρα:

– Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας του εισοδήματος των φτωχών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

– Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

– Αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

– Κατάργηση των “πράσινων” φόρων στην Ενέργεια.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές σε βασικά είδη διατροφής, την επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές-λαϊκές κατοικίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και άλλα.

Και για μας αυτά τα μέτρα για το λαό δεν είναι μερικές αράδες, για να γεμίζουμε τις ανακοινώσεις, τα φυλλάδιά μας.

Είναι κρίσιμα επείγοντα μέτρα που τώρα πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της διεκδίκησης.

Αυτό έγινε και με τη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 6ης Απρίλη, μια απεργία με μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Μια σημαντική παρακαταθήκη, μιας και είναι η πρώτη απεργία που έγινε με τον νόμο Χατζηδάκη. Ένας νόμος- έκτρωμα που στην απεργία έμεινε στα χαρτιά, πετάχτηκε στα σκουπίδια από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Με τον αέρα αυτής της επιτυχίας, με το ίδιο πείσμα και την ίδια αποφασιστικότητα, δίνουμε τη μάχη για την Πρωτομαγιά, για να γεμίσουν τα κόκκινα γαρύφαλλα της εργατιάς όλη την Ελλάδα.

Για να πάρει κουράγιο και δύναμη ο λαός μας στον αγώνα για να σταθεί όρθιος αυτός και τα παιδιά του!

Αυτό είναι το κρίσιμο σήμερα!

Γιατί μιλάμε για έναν λαό που είναι μονίμως στο καναβάτσο!

Εκεί που είπε πως θα σηκωθεί όρθιος από την κρίση, μετά από την πανδημία, που έφερε πιο κοντά μια νέα κρίση, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις τραγικές συνέπειές του!

Ε, τώρα πρέπει να πει: Φτάνει πια δεν πάει άλλο.

Τώρα πρέπει να σηκωθεί όρθιος!

Και το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί όρθιος, μόνο που πρέπει να βάλει κι αυτός όση δύναμη έχει.

Δύναμη είναι η συμμετοχή, η δράση στο σωματείο, στο σύλλογο, στην επιτροπή αγώνα, παντού στο κίνημα, στο πλάι του ΚΚΕ.

Κάντε αυτό το βήμα, αυτό που ίσως πριν δεν είχατε καν σκεφτεί κάνετε ή συνεχώς το αναβάλατε!

Σταθείτε στο πλάι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Για να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση δυνάμεων, ο συντονισμός της πάλης, για όλα τα καυτά κι επείγοντα προβλήματα.

Για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης, να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί, οι αντιλαϊκοί νόμοι, για να μην πληρώσει ο λαός τα παλιά και νέα φέσια του κεφαλαίου, μια από τις οικονομικές κρίσεις, μια από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τώρα από τον πόλεμο. Για να σταματήσει η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτό το νέο μακελειό που ξεκίνησε στην Ουκρανία και ο κίνδυνος να γενικευτεί μεγαλώνει.

Κάντε τώρα αυτό το αποφασιστικό βήμα μπροστά!

Στηρίξτε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ παντού σε όλες τις εκλογές.

Και στα σωματεία, στους φορείς και στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβρη του 2023 και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μέσα στον ερχόμενο χρόνο.

Γίνετε και σεις μια ακόμα φωνή του ΚΚΕ!

Βοηθήστε να φτάσουν οι θέσεις του ΚΚΕ παντού σε, κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε τόπο σπουδών.

Μιλήστε γι’ αυτές στους φίλους και στους συγγενείς, στους συναδέλφους, τους γείτονες.

Να απαντήσουμε μαζί στην αποσιώπηση, αλλά και στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, που γίνεται καρφί στο μάτι της αστικής προπαγάνδας.

Κάντε τώρα αυτό το αποφασιστικό βήμα μπροστά!

Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ. Για να αχρηστεύσουμε τις νέες παγίδες που στήνουν ένα – ένα ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ: Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, το ΜΕΡΑ25.

Η ΝΔ μιλάει για “πρόοδο και σταθερότητα” και εννοεί τη σταθερότητα της βαρβαρότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «νέα αρχή» και για «πολιτική αλλαγή» και εννοεί αλλαγή του διαχειριστή αυτής της ίδιας βαρβαρότητας.

Αλήθεια, τι ριζικά διαφορετικό είπε ο κ. Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στρατηγική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ;

Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επιμέρους υποσχέσεις, που κι αυτές είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού, όπως είναι για παράδειγμα οι προτάσεις για την ακρίβεια που υπόσχεται “μείωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στα όρια που επιτρέπει η ΕΕ” ή για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα που προτείνει αυτές οι αυξήσεις να μειωθούν στο μισό…

Αναφέρομαι στα κεντρικά στρατηγικά ζητήματα, στα μεγάλα μεγέθη, γιατί αυτά είναι που τελικά καθορίζουν και τη ζωή των λαών και τα επιμέρους.

Ακούσατε να πει κάτι διαφορετικό;

Για την “Πράσινη Μετάβαση”, πέρα από το να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο με τις ΑΠΕ, δηλαδή να εγκαταλειφθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας για να τα κονομήσουν οι “πράσινοι” όμιλοι;

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο μνημόνιο τι το διαφορετικό είπε; Τίποτα. Άλλωστε όλος ο καβγάς με τη ΝΔ αφορά πως και σε ποιους ομίλους θα μοιραστούν τα δισ.,  που θα πληρώσει ξανά ο λαός.

Όσο για την εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κάτι ψέλλισε για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε την επέκταση του ΝΑΤΟ όσο κανείς, όχι μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τις νέες βάσεις που σκόρπισε σε όλη τη χώρα.

 

Φίλες και φίλοι

 

Κάντε λοιπόν, τώρα αυτό το αποφασιστικό βήμα μπροστά!

Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ. Πάρτε τη θέση σας στο δρόμο της ανατροπής.

Και για να παραφράσω το σύνθημα της Πανσπουδαστικής για τις φοιτητικές εκλογές τους απαντάμε: “Μόνοι τους και όλοι μας”.

Γιατί όλοι εμείς είμαστε οι πολλοί, η πλειοψηφία.

Και μπορούμε να βαδίσουμε τον δικό μας, για τις δικές μας ανάγκες, δρόμο.

Το μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο της πραγματικής προόδου της κοινωνίας, για τον σοσιαλισμό!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 16/04/2022                                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

8

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.