Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τα κυβερνητικά σενάρια


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin

Η “σεναριολογία” των τελευταίων ημερών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες του λαού, άλλωστε τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν οι πάντες και τα πάντα. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και όλες, όχι μόνο δεν αποδείχθηκαν παράγοντες σταθερότητας, αλλά έγιναν παράγοντες αστάθειας για το λαό και τα δικαιώματά του.

Συνεπώς, το κρίσιμο για το λαό δεν είναι να επιλεγεί ένα ακόμη κυβερνητικό “σενάριο”, με τους γνωστούς πρωταγωνιστές και κυρίως με τη γνωστή κατάληξη. Το κρίσιμο είναι τα αστικά κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση να είναι -όσο γίνεται- πιο αδύναμα να περάσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και ταυτόχρονα να είναι δυνατός ο λαός, πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τον θάνατο του ποιητή Κώστα Μίσσιου.

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Κώστα Μίσσιο ποιητή, δοκιμιογράφο και ερευνητή. Ο Κώστας Μίσσιος γεννήθηκε το 1938 στη Μυτιλήνη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1961, όπου εργάσθηκε από το 1965 έως και το 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχοντας φτάσει στο βαθμό του Γενικού Διευθυντή.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1954 από τις στήλες των εφημερίδων της γενέτειράς του με χρονογραφήματα, ρεπορτάζ και ποιήματα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε δεκάδες έντυπα, ενώ έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ρουμανικά, ουγγρικά, πολωνικά, βουλγαρικά, αλβανικά και τουρκικά. Από το 1980 ασχολήθηκε και με την γραμματολογική και βιβλιογραφική έρευνα της λεσβιακής γραμματείας. Αρκετά γραπτά του δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Νέο Εμπρός” της Λέσβου.

Ο Κώστας Μίσσιος, άνθρωπος με ξεχωριστή ευαισθησία και ήθος, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το δίκιο των εργαζομένων, για την υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής, γι αυτό και συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ, έχοντας μάλιστα εκδηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή του σε αυτό, όπως έκανε και πρόσφατα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Χριστίνα, στην κόρη του Μάρω και τους οικείους του.

 

ΑΘΗΝΑ 27/03/2023                                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τον θάνατο του σ. Κώστα Τάτση

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον παλαίμαχο σύντροφο Κώστα Τάτση, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών.

Ο σύντροφος Κώστας γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Άνω Πέτρα Άρτας, σε φτωχή  αγροτική οικογένεια. Φοίτησε μέχρι την 4η Δημοτικού, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μάη του 1944 έγινε μέλος της ΕΠΟΝ, ενώ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη από την Αστυνομία και από τρομοκρατικό απόσπασμα.

Τον Ιούλιο του 1948 με τη διείσδυση της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στο νομό Άρτας, κατατάχθηκε σε αυτόν με ομάδα 27 εθελοντών από το χωρίο του και τον ίδιο μήνα πήρε μέρος στη Μάχη του Μεγάλου Χωριού. Τον Αύγουστο τα Τμήματα στα οποία βρισκόταν έδωσαν μάχες για 22 μέρες με συνεχείς ελιγμούς τις νύχτες. Ακολούθησαν πολλές μάχες στη Ρούμελη και αργότερα στην Καρδίτσα, στο Καρπενήσι και στη διείσδυση της Άρτας το 1949. Κατά τη μάχη της γέφυρας Κοράκου, τραυματίστηκε και πέρασε για νοσηλεία σε κινητό νοσοκομείο.

Με τη διάλυση του κινητού νοσοκομείου συνδέθηκε με την 15η Μονάδα και στη συνέχεια βρέθηκε στο επίλεκτο απόσπασμα του ΔΣΕ (Φλωράκη-Μπελογιάννη-Παπαγεωργίου). Τον Οκτώβρη του 1949 πέρασε στην Αλβανία και τον ίδιο μήνα βρέθηκε στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ.

Το 1950 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στην πολιτική προσφυγιά, συνδύασε με επιτυχία την παραγωγική εργασία με τη μάθηση στο νυχτερινό δεκατάξιο σχολείο, αλλά και με τη δράση στα όργανα της ΕΠΟΝ. Σπούδασε Κοινωνιολογία σε τρίχρονη σχολή. Το 1963 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών Τασκένδης ως πτυχιούχος μηχανικός Ραδιο -Τηλεπικοινωνίας.

Εργάσθηκε 7 χρόνια στο σταθμό Τηλεόρασης της Τασκένδης, ως διευθυντής εργαστηρίου. Το 1969 πέρασε στο Υπουργείο Ενέργειας του Ουζμπεκιστάν, ως διευθυντής τεχνικού επιστημονικού εργαστηρίου, όπου υπηρέτησε ως το 1989. Παράλληλα, από το 1965 μέχρι το 1981 εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών της Τασκένδης.

Τα χρόνια 1989-1990 εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης του ΚΚΕ και μέλος του Προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων που ζούσαν στην ΕΣΣΔ.

Με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από τα τέλη του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων μέσα από τα όργανα της Πανελλήνιας Ένωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ). Στα δύσκολα χρόνια του επαναπατρισμού του και της κρίσης στο Κόμμα, υπερασπίστηκε αταλάντευτα την ύπαρξη του ΚΚΕ και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και πάλεψε για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ. Αργότερα υπήρξε Πρόεδρος του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Από την πείρα της πολυκύμαντης ζωής του μας άφησε τα βιβλία: “Ο Σοσιαλισμός που γνώρισα” και “Οδοιπορικό ενός Ανταρτοεπονίτη στο ΔΣΕ”.

Ο σύντροφος Κώστας μέχρι το τέλος της ζωής του κράτησε αταλάντευτη στάση στη δράση του, διαπαιδαγωγώντας με το παράδειγμά του τους νεότερους.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.