Σχόλιο και βίντεο του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ψηφιακή Πολιτική, αλλά και την αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα


0
(0)

Σχόλιο και βίντεο του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Θεσπρωτίας, Μάριου Κάτση, σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ψηφιακή Πολιτική, αλλά και την αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

“Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ για ανύπαρκτο έργο στην Ψηφιακή Πολιτική και ότι ασχολιόμασταν με… εξωγήινους.
Όχι μόνο τον διέψευσε ο ίδιος του ο Υπουργός, κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μου στη #Βουλή, απαριθμώντας τα έργα μας που συνεχίζει κανονικά και ότι ο ίδιος, ως Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, δέχθηκε ποινή παγώματος (conditionality) από την #Comission κονδυλίων ύψους 1.1δις € για ψηφιακά έργα, αλλά δεν γνωρίζει καν πως λέγεται το Υπουργείο που ο ίδιος σύστησε: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λέγεται κ. Πρωθυπουργέ, όχι Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Η πολιτική απάτη, έχει και τα digital…όριά της!”
Βίντεο: 

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον ιστότοπο rosa.gr

 

Ο αναπτυξιακός καλπασμός που υπόσχονταν προεκλογικά η Ν.Δ. εξαϋλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο – Πληρώνουμε τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης”

Πληρώνουμε τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης που οδηγεί την κοινωνία στην ανασφάλεια“, δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ιστότοπο rosa.gr ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στηλιτεύοντας πως “η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε μια δυναμική οικονομία με ανάπτυξη 2,8% για να την οδηγήσει σε όλο και χαμηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τελικά σε ύφεση πριν ακόμη την εξάπλωση της πανδημίας“. Ειδικότερα, κάνοντας αναφορά στα σχετικά στοιχεία επισημαίνει ότι “το 4ο τρίμηνο του 2019 ήμασταν ήδη στο 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ενώ “στο πρώτο τρίμηνο του 2020 το αντίστοιχο νούμερο ήταν -1,6%, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επιτύχει 12 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης“.

Ο αναπτυξιακός καλπασμός που υπόσχονταν προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία εξαϋλώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο“, υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης. “Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επαναφέρει τη χώρα στις εποχές της μνημονιακής επιτροπείας, της κοινωνικής ανασφάλειας και της οικονομικής λιτότητας”, σημειώνει, και προσθέτει πως “το πεδίο των εργασιακών είναι το κατεξοχήν πεδίο έκφρασης της αντιδραστικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: καμία έγνοια για την κατάσταση του κόσμου της εργασίας, ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας”. “Το αποτέλεσμα ήδη το βλέπουμε στην αύξηση της ανεργίας και στην ανασφάλεια που διαποτίζει ξανά την ελληνική κοινωνία και κυρίως τη νεολαία“, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει στη συνέχεια πως “η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της κρίσης ως ευκαιρία για βίαιη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μονόδρομος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» αποδεικνύει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος: η αντιμετώπιση της κρίσης με ενίσχυση της οικονομίας και θωράκιση της κοινωνίας“, κάνοντας λόγο για την ανάγκη “ενός γενναίου και εμπροσθοβαρούς πακέτου στήριξης με διατήρηση των θέσεων εργασίας, προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και διασφάλιση των μισθών”. “Για μας εκεί εδράζεται η κοινωνική ανασυγκρότηση: στην ενίσχυση της θέσης και της αυτοπεποίθησης των εργαζομένων με ιδιαίτερη μέριμνα για τους «αόρατους» και τις «αόρατες» της αγοράς εργασίας που βλέπουν ξανά το φάσμα της ανεργίας να επιστρέφει“, συμπληρώνει.

Τέλος, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία διεθνώς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι “η αστυνομική αυθαιρεσία και ο αυταρχικός εκτροχιασμός έχουν ευρύτερες διαστάσεις. Κατά συνέπεια η όποια απαραίτητη θεσμική μεταβολή στις τάξεις της αστυνομίας θα πρέπει να συνδέεται με έναν ισχυρό κοινωνικό αίτημα και την αντίστοιχη πολιτική βούληση για κοινωνική και πολιτική ισότητα“. Μάλιστα, υπενθυμίζει: “Είδαμε πολύ πρόσφατα και στην Ελλάδα τον τρόπο που οι κεντρικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στις αυταρχικές πρακτικές τμημάτων της αστυνομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι περιστατικά παραβίασης της νομιμότητας από κατασταλτικές δυνάμεις έχουμε συνήθως όταν αυτές έχουν το πράσινο φως -έμμεσο ή άμεσο- από την κυβερνητική εξουσία”.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη: https://bit.ly/30G7fUE

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία ενοχής αν δεν δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τη λίστα με τα ποσά στα ΜΜΕ

 

Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Στη λίστα με τα ΜΜΕ που εισέπραξαν χρήματα από το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ, υπάρχουν περισσότερα από 200 παντελώς ανυπόληπτα sites και blogs που δεν είναι καν εγγεγραμμένα στο Μητρώο Online Μedia, όπως προβλέπει ο νόμος. Κάποια από αυτά έχουν χρόνια να ανανεωθούν, ανήκουν σε βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. ή συγγενείς τους, ενώ άλλα δεν υφίστανται καν.

Το φαγοπότι που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση με το σκάνδαλο των vouchers, το κάνει τώρα πράξη μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ανύπαρκτα Μέσα, σε βάρος τόσο των φορολογουμένων όσο και των πραγματικών Μέσων Ενημέρωσης.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύφτηκε στη Βουλή, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να καταλάβει πως οι ευθύνες του στη συγκεκριμένη υπόθεση ενδεχομένως να μην είναι μόνο πολιτικές.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που πήρε κάθε Μέσο. Αν δεν το πράξει, πρόκειται για ομολογία ενοχής. Οι πολίτες, αλλά και ο ίδιος ο κλάδος των ΜΜΕ, δικαιούνται να γνωρίζουν:

1. Τι ποσό πήρε κάθε Μέσο;

2. Βάσει ποιων κριτηρίων σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων και την επισκεψιμότητα/αναγνωσιμότητα δόθηκε αυτή η ενίσχυση;

3. Διατέθηκε τελικά ολόκληρο το ποσό των 20 εκατ. ευρώ; Αληθεύουν οι πληροφορίες περί «επιστροφών» προς την εταιρία που τα μοίρασε;

4. Ισχύουν, τέλος, οι πληροφορίες ότι δόθηκαν 800.000 ευρώ σε ένα και μόνο Μέσο;

Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις. Στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι τα δημόσια ταμεία δεν είναι κουμπαράς τους. Αν θεωρούν ότι η συγκεκριμένη σκανδαλώδης υπόθεση θα ξεχαστεί έτσι εύκολα, είναι γελασμένοι.

Ανακοίνωση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου: Ο ελληνικός Tουρισμός δεν είναι φόντο στην εκδήλωση του πρωθυπουργού

Ο ελληνικός Τουρισμός δεν είναι φόντο στην εκδήλωση του πρωθυπουργού

Η ασφαλής επανεκκίνηση του Τουρισμού είναι αναγκαία. Προϋποθέτει θωράκιση του ΕΣΥ, αυξημένη επιχειρησιακή, οργανωτική και λειτουργική ετοιμότητα και πραγματική στήριξη του κλάδου, επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι φόντο στην εκδήλωση του πρωθυπουργού!

Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «φλερτάρουν» με λουκέτο, είναι οι εργαζόμενοι που γίνονται άνεργοι, είναι οι τοπικές κοινωνίες που μαραζώνουν και οι τοπικές οικονομίες που μπαίνουν σε ύφεση, είναι η προώθηση και η προβολή της χώρας που έγινε δωράκι στη Marketing Greece, είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν που θα έπρεπε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αλλά υποφέρει από τα λάθη και τις παλινωδίες της κυβέρνησης!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδίδεται σε φιέστες αντί να εργαστεί για να σώσει τον ελληνικό τουρισμό. Με «ατομική ευθύνη» θα ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός;

Η Ν.Δ. αποδεικνύει καθημερινά πως έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στο Mega

ΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στο Mega

14/6/20

«Στα 28 δισ. η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από την ΕΚΤ και οι ΜμΕ συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένες. Προσφυγή στον ESM σημαίνει μνημόνιο»
«Μέχρι τον Μάρτιο οι τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ. Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη, Άρη Ραβανό και Αμαλία Κάτζου. Συμπληρώνοντας ότι η επιμονή του κ. Γεωργιάδη (σ.σ.: ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εκπομπή) να λέει ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ «πάει άριστα», παρά τους μόνο δύο χιλιάδες δικαιούχους, αποτελεί «σήμα παραίτησης της κυβέρνησης και πράσινο φως προς τις τράπεζες να συνεχίσουν στην ίδια τακτική του αποκλεισμού των ΜμΕ».
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τον Covid 19, σημειώνοντας ότι η εγγύηση του δημοσίου ανέρχεται πρακτικά μόλις στο 32%, όταν «θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί ένα “σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις”, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυοδότησης επιχειρηματικών δανείων με εγγυήσεις από 80% έως 100%».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι «η προσφυγή στον ESM σημαίνει μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει άλλες δυνατότητες άντλησης ρευστότητας και η επιλογή του ESM θα γίνονταν μόνο αν κάποιοι ήθελαν να “κλειδώσουν” αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις με τη μέθοδο του εξωτερικού καταναγκασμού».
Σε σχέση με τον Τουρισμό, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου είναι ελλιπή, καθώς περιλαμβάνουν «μία επικοινωνιακή καμπάνια με κλεμμένο σλόγκαν» και μικρή αύξηση του ποσού του κοινωνικού τουρισμού από τα 10 εκατ. στα 30 εκατ. ευρώ. «Πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προτείναμε την ενίσχυση της ζήτησης με ένα μεγάλο πρόγραμμα διακοπών για όλους, το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα 700 εκατ. ευρώ. Ενώ η χώρα έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, η κυβέρνηση αδρανεί».
 Δήλωση Δημήτρη Παπαδημούλη – απάντηση στις συκοφαντίες

 

«Κάθε φορά που η Ν.Δ. είναι στριμωγμένη από πραγματικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανασύρει από το συρτάρι κάποιον θλιβερό αντιπερισπασμό.

Πριν λίγες ημέρες κατήγγειλα με Ερώτησή μου στην Κομισιόν τη σκανδαλώδη και αδιαφανή κατανομή από την κυβέρνηση της Ν.Δ., 20 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και σε ανύπαρκτα και ανενεργά site. Ως απάντηση ήρθε μια κλιμάκωση της συνεχιζόμενης εκστρατείας “δολοφονίας χαρακτήρα” που στοχεύει στην ηθική και πολιτική μου εξόντωση και στην ηθική σπίλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι γνωστό ότι έχω στην κατοχή μου ακίνητα που αποκτήθηκαν 100% νόμιμα, με καθαρά και όχι μαύρα χρήματα. Που τα δηλώνω και φορoλογούμαι γι’ αυτά μέχρι και το τελευταίο ευρώ και δεν τα κρύβω στο εξωτερικό πίσω από off shore και αχυρανθρώπους.

Σε όλη μου τη διαδρομή, υπηρετώ με συνέπεια, διαφάνεια, ήθος και απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα, τις αξίες της Αριστεράς, της Δημοκρατίας και της εντιμότητας.

Επειδή η Ν.Δ. επιχειρεί μια πρωτοφανή επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ξεκαθαρίζω μια και καλή για να τελειώνουμε, ότι, συνεχίζοντας πρωτοβουλίες που έχω ήδη αναλάβει, το σύνολο των καθαρών εσόδων από όσα διαμερίσματα ενοικιάζω μέσω ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες, θα κατατίθενται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για τη στήριξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανάγκη, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών.

Έχω δώσει ήδη εντολή, στους δικηγόρους μου να πράξουν τα νόμιμα εναντίον όσων δόλια και συνειδητά με συκοφαντούν επιχειρώντας να με ταυτίσουν με πολιτικά πρόσωπα αμετάκλητα καταδικασμένα για διαφθορά όπως οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης και Παπαγεωργόπουλος. Οι συκοφάντες θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσω κανένα περιθώριο σε όσους λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, να παριστάνουν και από πάνω τους “εισαγγελείς” εγκαλώντας τόσο εμένα όσο και το κόμμα μου για ζητήματα ηθικής τάξης. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!»

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Η ΕΠΟΧΗ»

Επιβάλλεται να είμαστε τολμηροί στα προγραμματικά ζητήματα στο φόντο των νέων αναγκών

Η πολιτική αντιπαράθεση αυτή την εβδομάδα κινήθηκε στο κατά πόσο η ύφεση ήρθε στην Ελλάδα πριν την πανδημία ή κατά τη διάρκεια αυτής. Είναι θέμα εκτίμησης; Τα στοιχεία δεν δίνουν πλήρη εικόνα; 

Σαφώς και υπάρχει η αψευδής μαρτυρία των μεγεθών. Έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στις 27 ευρωπαϊκές χώρες, το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η ύφεση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται όλο το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν μονάχα το τελευταίο 15νθήμερο αυτού επηρεάστηκε από τον κορονοϊό. Μιλάμε, λοιπόν, για μια υφεσιακή πορεία που θα επιταχυνθεί από την υγειονομική κρίση, αλλά που είχε ξεκινήσει από πριν και αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Είναι κατανοητό, ωστόσο, γιατί η εύθραυστη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της χώρας άλλαξε πορεία με τη ΝΔ. Πρώτον, το θετικό γεγονός της αύξησης του κατώτατου μισθού ήταν το 2018 και το 2019 δεν υπήρξε ένα αντίστοιχο γεγονός να συντηρήσει αυτή την πορεία. Δεύτερον, οι συλλογικές συμβάσεις, που οδήγησαν σε διάφορους κλάδους στην αύξηση των αποδοχών, ακρωτηριάστηκαν επί ΝΔ. Τρίτον, κόπηκαν και περιορίστηκαν τα επιδόματα. Τέταρτον, καταργήθηκε η 13η σύνταξη. Όλα αυτά, συν η ματαίωση των όποιων προσδοκιών υπήρχαν για μια επενδυτική έκρηξη οδήγησαν στο να υπάρχει αυτή η υφεσιακή πορεία. Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί -μάταια- πίσω από την υγειονομική κρίση. Όμως, όπως διαπιστώνουμε στις περιοδείες των τελευταίων ημερών ο κόσμος έχει επίγνωση της κατάστασης.

Η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία δεν έχασε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της. Από τη μια ορισμένα από τα μέτρα που επέλεξε να πάρει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έδειξαν το «κοινωνικό» της πρόσωπο και εννοώ τη μη προστασία των θέσεων εργασίας, τη μη εξειδίκευση μέτρων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες π.χ. ψυχικά ασθενείς, Ρομά, κρατούμενοι κ.λπ., και από την άλλη, έσπευσε να περάσει κρίσιμα και αναχρονιστικά νομοσχέδια όπως αυτό του περιβάλλοντος ή της παιδείας.

Προφανώς το γενικευμένο λοκντάουν ήταν κάτι σχετικά εύκολο, με την έννοια ότι δεν απαιτούσε κάποια προετοιμασία. Θα  έπρεπε όμως να συνοδεύεται από μια στοχευμένη πολιτική και άλλου είδους προϋποθέσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για εργαζόμενους σε σουπερ μάρκετ, σε ταχυμεταφορές και στην υγεία. Αυτό προϋπέθετε ότι θα είχε φτιαχτεί ένας μηχανισμός εποπτείας και μαζικών τεστ. Ούτε η κυβέρνηση ούτε και το κράτος ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα. Το θέμα είναι, με διαπιστωμένη αυτή την κατάσταση, κατά πόσο έχει καλυφθεί το έλλειμμα, ώστε σε ένα δεύτερο κύμα να μπορούν να οργανωθούν στοχευμένες κινήσεις. Για την ώρα  τίποτα δεν μας πείθει ότι υπάρχει επαρκής προετοιμασία για κάτι τέτοιο. Το αντίθετο, θα έλεγα. Η θωράκιση του ΕΣΥ μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραπέμφθηκε στις καλένδες, ενώ η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας έμεινε στις διακηρύξεις, αφού μόλις ήρθησαν τα μέτρα ακούμε πάλι για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το ΕΣΥ. Διαπιστώνει κανείς ότι έχουμε μια αμετανόητα ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που κυριαρχεί σε αυτή την κυβέρνηση.

Σε αντίθεση, θα λέγαμε, και με την κατεύθυνση της Ε.Ε., που κάνει λόγο για στήριξη των δημοσίων αγαθών και ιδιαίτερα του δικαιώματος στην υγεία, ανοίγοντας δε πακέτο στήριξης για τη θωράκιση των συστημάτων υγείας. Η κυβέρνηση, από την άλλη, έχοντας την ψευδαίσθηση πως η υγειονομική κρίση πέρασε κλείνει κλινικές και νοσοκομεία. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πολιτική;

Να προσθέσω δε ότι μας εξέπληξε θετικά η απόφαση αυτές οι δαπάνες να μην προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, έγινε πια φανερό πως δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μέτρα που απλώς θα στηρίξουν την υφιστάμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό  στην υγεία υπάρχουν 30.000 κενά. Δεν φτάνει, λοιπόν, ο προγραμματισμός που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση για προσλήψεις 9.500 υγειονομικού προσωπικού την επόμενη τετραετία. Πρέπει να διεκδικήσουμε 30.000 προσλήψεις, ώστε να γίνει η υγεία ένα εργαλείο ανάπτυξης. Όλα αυτά τα νέα στοιχεία πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται αυτές τις μέρες και θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη, ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα φάση που διανύουμε, αλλά και για να ξεπεράσουμε τα όρια των μέχρι τώρα κυρίαρχων στρατηγικών. Σήμερα, μετά την κρίση του κορονοϊού, έχουν αναδειχθεί άλλου είδους ανάγκες, που επιβάλλουν να είμαστε πολύ πιο τολμηροί και αποφασιστικοί στα προγραμματικά ζητήματα, θέτοντας ζητήματα για την υγεία, μιλώντας για την ανάγκη παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, και διασφαλίζοντας πως όποιες στρατηγικές επιχειρήσεις στηριχθούν με δημόσιο χρήμα, τότε αυτόματα το δημόσιο θα συμμετέχει στη μετοχική τους σύνθεση. Βασικό στοιχείο, όμως, της νέας μας προγραμματικής πρότασης πρέπει να είναι η απάντηση στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης  που προϋποθέτει ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες.

Και μία ακόμα μάχη είναι και η προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως είναι το νερό, που τώρα ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

Ενώ βλέπουμε ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα ισχυρό υφεσιακό σοκ που θα έχει πολύ μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, την ίδια στιγμή βλέπουμε μια εμμονή σε ένα παρωχημένο, αντικοινωνικό και ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο, όπως είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης και ενέργειας. Μιλάμε για στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές, για επιχειρήσεις οι οποίες είναι κερδοφόρες, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, και μόνο μια αντίληψη που στοχεύει στο να μεταφέρει πόρους και οικονομική ισχύ στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοιου είδους επιλογή. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης για την αγορά εργασίας και γενικότερα για την οικονομία, με στόχευση να μείνουν ζωντανοί λίγοι και ισχυροί και ταυτόχρονα στη νέα, μετά την ύφεση εποχή, να υπάρχει ένα πλήθος ευέλικτης, προσφερόμενης και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, για να μπορέσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη θέση τους μέσα στην αγορά.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία»; Έρχεται να κουμπώσει με το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, με την απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας και την μη παρέμβαση στις απολύσεις;

Είναι μια λογική που ξαναγυρνά τη χώρα στο σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης που βίωσε έως το 2014, αναπροσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες. Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και αποκρούσαμε στη δική μας περίοδο διακυβέρνησης, πάνε να το ολοκληρώσουν σήμερα.

Όση ώρα συζητάμε βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μεγάλη κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να στηρίξει όσους πληγούν από τη νέα ύφεση; Στην προηγούμενη κρίση ανέπτυξε παντού δομές αλληλεγγύης. Τώρα;

Καταρχάς δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει παρέμβαση στον τομέα της αλληλεγγύης, είχε όμως λιγότερη ένταση και έκταση, ύστερα από τη θεσμοθέτηση του ΚΕΑ και της κάρτας σίτισης, που είχαν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από μια σακούλα όσπρια ή μακαρόνια. Δυστυχώς, έτσι όπως πάνε τα πράγματα φαίνεται ότι θα φτάσουμε πάλι σε αυτή την κατάσταση. Το διάστημα της καραντίνας, σε μεγάλο βαθμό, επανενεργοποιήθηκε ο κόσμος μας και πιστεύω ότι όταν χρειαστεί θα αναπτυχθούν και πάλι δομές αλληλεγγύης. Αυτή, όμως, παρότι πολύ σημαντική κίνηση, είναι αρκετά αμυντική. Πλάι σε αυτές τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να μπορέσουμε να ξαναεμπνεύσουμε κόσμο και να φυτιλιάσουμε κοινωνικούς αγώνες. Δεν είναι εύκολο.

Επικρίνεται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απομακρύνεται από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την έννοια ότι πιέζει την κυβέρνηση με τρόπο που δεν την ενθαρρύνει για διάλογο και αναζήτηση συμβιβασμών, οξύνοντας την αντιπαράθεση. Έχει αυτό βάση; Πώς απαντά έμπρακτα με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση, με τη ρητορική της, απευθύνεται σε ένα εσωτερικό κοινό με μια αμηχανία και απαξία στο να αναλάβει πρωτοβουλίες απέναντι σε μια υπαρκτή, καλά σχεδιασμένη και κλιμακούμενη εκ μέρους της Τουρκίας πολιτική, η οποία ακολουθείται  από το 2016 και ύστερα. Ποια θα έπρεπε να είναι η πολιτική, κατά τη γνώμη μας; Όχι προφανώς να απαντήσει στην κλιμάκωση με υπερκλιμάκωση, αλλά να καταστρώσει ένα σχέδιο που να αποσκοπεί στην έναρξη ενός συνολικού διαλόγου, διαμορφώνοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προϋποθέσεις για τη χώρα μας. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να παρακολουθούμε παθητικά τι κάνει η άλλη πλευρά, αλλά με έναν τρόπο, αξιοποιώντας τα διεθνή ερείσματά μας, να επιβάλλουμε όρους διαλόγου, με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη και με την Τουρκία, στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία Ιταλίας Ελλάδας για την ΑΟΖ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και κρίνεται ως θετική εξέλιξη. Σε αυτό το μοντέλο θα πρέπει να κινηθεί η χώρα και με την Αίγυπτο;

Νομίζω σωστά τοποθετηθήκαμε υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία και επίσης σωστά είπαμε ότι αντίστοιχες συμφωνίες πρέπει να υπάρξουν με την Αλβανία και με την Αίγυπτο. Όταν κάνεις μια διμερή συμφωνία, πρέπει και οι δύο χώρες να αισθάνονται ικανοποίηση, προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί. Άρα, με βάση το πνεύμα και τη λογική  της συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να μπολιάσουμε συνολικά την εξωτερική μας πολιτική, για να μπορέσουμε στη βάση αυτής της αντίληψης να χτίσουμε αντίστοιχες σχέσεις με όλες τις γειτονικές μας χώρες. Προφανώς υπάρχει από την άλλη πλευρά τουρκική προκλητικότητα, αυτή όμως δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε πρακτικές και αντιλήψεις που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κλιμακώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με πιθανά εις βάρος μας αποτελέσματα.

Η πολιτική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπολιάζεται αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε πως η απλή αναλογική θα ισχύσει για τουλάχιστον μία φορά.

Είμαστε ένας χώρος που παραδοσιακά μέσα από τη στρατηγική του αναδείκνυε την ανάγκη να διαμορφώνονται κάθε φορά οι προϋποθέσεις μιας προγραμματικής σύγκλησης, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ικανό να αλλάξει τους συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, λόγω της πρόσδεσης της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού, και στο επίπεδο των προσώπων και στο επίπεδο της πολιτικής. Το θετικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα αυτός ο χώρος του ΚΙΝΑΛ αισθάνεται την ανάγκη της οριοθέτησης απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτή είναι μια τάση που συναντάμε πανευρωπαϊκά σε ένα μεγάλο κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας. Αποτελεί, λοιπόν, ανάγκη και της σοσιαλδημοκρατίας η αναζήτηση προγραμματικών συγκλήσεων. Αλλά όταν μιλάμε για συμμαχίες, μιλάμε για την ανάγκη σεβασμού της ιδιαιτερότητας και της αυτονομίας του άλλου. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ο αποκλειστικός εκφραστής του χώρου από την Αριστερά μέχρι την Κεντροαριστερά. Αυτές οι αντιλήψεις εκφράζουν ηγεμονισμό και νομίζω ότι τελικά είναι ατελέσφορες. Στα καθ΄ ημάς, όμως, πέρα από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, υπάρχει και αυτός που αυτοπροσδιορίζεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει να απευθυνθούμε και σε αυτό το χώρο, ακόμα και στο ΚΚΕ, άσχετα αν πιστεύω ότι είναι απίθανο να δούμε μια επανατοποθέτηση αυτού του χώρου που να επιτρέπει μια στοιχειώδη συνεργασία. Ο χώρος του ΜέΡΑ25 και ένας διάσπαρτος, ανένταχτος και πολλές φορές μη εκπροσωπούμενος κόσμος της Αριστεράς, πρέπει να είναι ένας χώρος που θα πρέπει να απευθυνόμαστε.

Σε κεντρικό επίπεδο δίνεται η εντύπωση πως η απεύθυνση περιορίζεται στον κεντρώο χώρο. Αυτό δεν υψώνει τείχη αποκλεισμού στα αριστερά;

Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε ένα μονόπλευρο προσανατολισμό, προς τον κεντρώο χώρο. Αν θέλουμε δε να προκύψει μια πλειοψηφική δυναμική, που θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές, πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα κόσμο αχαρτογράφητο ως προς την πολιτική του έκφραση, καθώς αυτή είναι η μεγάλη δεξαμενή του κόσμου που δεν συμμετέχει στις εκλογικές μάχες. Ξανακερδίζοντας αυτό τον κόσμο εκλογικά, αλλά και πολιτικά μέσα από την καθημερινότητα, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους εις βάρος μας πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει και τον κόσμο που δραστηριοποιείται στα τοπικά οικολογικά κινήματα ή που κινητοποιήθηκε με το κίνημα ενάντια στην κλιματική κρίση. Ο κυρίαρχος οικολογικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προς τη ριζοσπαστική κατεύθυνση που κινείται η πλειονότητα αυτού του κόσμου.

Στα θέματα του περιβάλλοντος, όσο ήμασταν στην κυβέρνηση, κάναμε πολλά βήματα σημειωτόν, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες μάχες που δώσαμε, όπως είναι οι Σκουριές, που άφησε και παρακαταθήκη, ή ζητήματα που προσπαθήσαμε να εξορθολογικοποιήσουμε, όπως το γεγονός ότι ανακόψαμε τη μετατροπή νησιών σε χώρους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα προωθήσαμε -αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε- ένα χωροταξικό για τις ΑΠΕ, για να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, που μπορείς να το κάνεις και με ποιους όρους. Δυστυχώς, σε άλλους τομείς, όπως τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, συνεχίσαμε τα πράγματα από εκεί που τα παραλάβαμε. Θυμίζω όμως ότι στη βουλή μετά τις εκλογές δεν υπερψηφίσαμε αυτές τις συμβάσεις.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε. Ποιος είναι ο σχεδιασμός;

Όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Η επόμενη συζήτηση  για το αν μπορεί να γίνει μέσα στο έτος θα γίνει στα τέλη του Αυγούστου.

Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος διαδικτυακά;

Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και θέτει και ζητήματα για τον ίδιο το χαρακτήρα του διαλόγου το να υιοθετήσουμε λογικές ενός διαδικτυακού συνεδρίου. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης συμμετοχή, καθώς η πιο σημαντική συνέχεια ενός διαλόγου είναι η σύνθεση, η οποία για να συμβεί θέλει διαδικασίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, κινήθηκε και σε ζητήματα εσωκομματικής γεωγραφίας, διαμόρφωσης πολιτικών κ.λπ., με τα λόγια του να εγείρουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων. Ίσα ίσα πάντοτε το ζητούμενο για εμάς ήταν πόσο μπορούμε να κάνουμε πράξη την αντίληψη ενός μαζικού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος, το οποίο κατορθώνει να γίνει φυτώριο νέων ιδεών, επεξεργασιών και ταυτόχρονα είναι αγκυρωμένο στους κοινωνικούς  και εργατικούς χώρους. Αυτό παραμένει επίκαιρο. Αυτό πρέπει να εξυπηρετήσουμε και να κάνουμε πράξη. Δεν είναι εύκολο. Διότι και σε εμάς κανείς θα δει διάφορες αντιφάσεις και ελλείμματα στη λειτουργία μας, τα οποία κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί. Νομίζω ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ένα κόμμα που άσκησε διακυβέρνηση, αν θέλει να αυτοπροστατεύεται και να μην κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα κόμμα όπως ήταν παλιά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ,  απαιτείται να έχει ένα ειδικό βάρος. Έτσι θωρακίζεται και έναντι των ισχυρών οικονομικών κέντρων και της διαπλοκής. Όταν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων δεν πατάνε γερά στα πόδια τους, μέσα από τέτοιου είδους πολιτικά υποκείμενα όπως αυτό που περιέγραψα, τότε πολύ εύκολα καθίστανται και όμηροι των ισχυρών οικονομικών κέντρων. Αυτό μας δείχνει η πορεία του εγχώριου δικομματισμού από ένα σημείο και έπειτα.

Άρθρο των Ανδρέα Ξανθού και Δημήτρη Παπαδημούλη στην κυριακάτικη εφημερίδα «Εποχή»

  • «Το “Σχέδιο Κόστα Ρίκα” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πνευματικά δικαιώματα και την πρόσβαση σε προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για το νέο κορονοϊό».
  • «Διεθνές το αίτημα για καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης, εθνικότητας ή καταγωγής, στα νέα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τον SARSCoV-2».

Άρθρο του Ανδρέα Ξανθού, πρώην Υπ. Υγείας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, και του Δημήτρη Παπαδημούλη, Αντιπρόεδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοσιεύει σήμερα 14 Ιουνίου, στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «Εποχή».

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα, ο οποίος «με χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες και άλλους φορείς, θα εξαγόραζε τις πατέντες των εμβολίων και θα τις διέθετε δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο, σε κράτη, ινστιτούτα και εταιρίες», Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσιάζουν στο άρθρο τους τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «από την πρώτη στιγμή, ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της ριζοσπαστικής πρότασης και της κεντρικής θέσης -ότι η πνευματική ιδιοκτησία για καινοτομίες που αφορούν τον κορονοϊό και τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης ευρεσιτεχνιών θα πρέπει να είναι δημόσια και με ελεύθερη πρόσβαση για όλους- ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς».

Ωστόσο, ο κεντρικός σκοπός, το «Σχέδιο Κόστα Ρίκα» του Π.Ο.Υ., προκειμένου «να παραχθούν έγκαιρα, σε προσιτές τιμές και επαρκείς ποσότητες, τα κατάλληλα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», προσέκρουσε στις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ και στην υπαναχώρηση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Η υγεία είναι απαράβατο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μόνο «με την ανάληψη συντονισμένων δράσεων σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και κοινών πρωτοβουλιών με πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, γίνεται να ασκηθεί πίεση (…) για το κοινωνικό αίτημα για καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης, εθνικότητας ή καταγωγής, στα νέα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τον SARSCoV-2» καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύεται στην κυριακάτικη «Εποχή»:

Το «Σχέδιο Κόστα Ρίκα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πνευματικά δικαιώματα και την πρόσβαση σε προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για το νέο κορονοϊό

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αποκαλύπτει τις υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν όχι μόνο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, μας φέρνει αντιμέτωπους με την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των αναγκών και των προτεραιοτήτων μας. Υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες θα έχουν στον πυρήνα τους τις έννοιες της διεθνούς αλληλεγγύης και της διακρατικής συνεργασίας.

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το παραδοσιακό και κυρίαρχο μοντέλο της ασύδοτης αγοράς, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό στην κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά αποτελεί εν δυνάμει σοβαρή πηγή δημιουργίας νέων ανισοτήτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πνευματική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης ευρεσιτεχνιών (πατεντών) που ισχύουν διεθνώς και απειλούν ευθέως την πρόσβαση πολλών χωρών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών σε προϊόντα και τεχνολογίες, όπως φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά τεστ. Σε περίπτωση ανακάλυψης ενός σωτήριου εμβολίου ή ενός αποτελεσματικού φαρμάκου για τον κορονοϊό, οι ισχύοντες κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας και αποκλειστικής χρήσης ευρεσιτεχνιών μπορούν να στερήσουν από ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού τη δυνατότητα πρόσβασης εξαιτίας της υψηλής τιμής ή της εμπορικής στρατηγικής των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Φυσικά οι στρεβλώσεις που δημιουργεί διεθνώς το καθεστώς της πνευματικής ιδιοκτησίας στην αγορά φαρμάκου και των τεχνολογιών υγείας δεν είναι κάτι καινούριο. Οι υψηλές τιμές, η αδιαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης και οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση αρκετών χωρών στην καινοτομία έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. συμπεράσματα Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας), χωρίς να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό μέχρι στιγμής.

Μπροστά στο απευκταίο -αλλά πολύ πιθανό- σενάριο της δημιουργίας νέων υγειονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, πολλές χώρες της ΕΕ – και όχι μόνο, κατέθεσαν και κατάφεραν να περάσουν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ψήφισμα αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό του κορονοϊού, γνωστό και ως «Σχέδιο Κόστα Ρίκα». Μεταξύ των βασικών σημείων της πρότασης ψηφίσματος ήταν η δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες και άλλους φορείς, θα εξαγόραζε τις πατέντες και θα τις διέθετε δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο: Σε κράτη, ινστιτούτα και εταιρίες. Κεντρικός σκοπός, να παραχθούν έγκαιρα, σε προσιτές τιμές και επαρκείς ποσότητες, τα κατάλληλα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Από την πρώτη στιγμή, ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της ριζοσπαστικής πρότασης και της κεντρικής θέσης -ότι η πνευματική ιδιοκτησία για καινοτομίες που αφορούν τον κορονοϊό και τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης ευρεσιτεχνιών θα πρέπει να είναι δημόσια και με ελεύθερη πρόσβαση για όλους- ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς. Δέσμια ευθύς εξαρχής των πιέσεων από τις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου και προστάτιδα των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέταξε πεισματικά τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ως κίνητρο για την καινοτομία.

Δυστυχώς το τελικό σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως παρουσιάστηκε στις 29 Μαΐου, είναι λιγότερο ριζοσπαστικό και κατώτερο των υψηλών προσδοκιών που η πρόταση ψηφίσματος είχε δημιουργήσει. Η συμμετοχή των χωρών και των εταιριών στο «εργαλείο πρόσβασης» θα είναι εθελοντική, ενώ τα προϊόντα/πατέντες που θα συγκεντρωθούν πρόκειται να αδειοδοτηθούν ελεύθερα, χωρίς δηλαδή πνευματικά δικαιώματα, μόνο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Με την ανάληψη συντονισμένων δράσεων σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και κοινών πρωτοβουλιών με πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, πρέπει να ασκήσουμε πίεση για τη διεύρυνση της συμφωνίας προς όφελος όλων των χωρών και όχι μόνο των φτωχότερων. Όπως και για την συμμετοχή της ΕΕ και των κρατών μελών της. Η υγεία είναι απαράβατο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στον αγώνα καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού και ανάκτησης των ζωών μας, κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτός.

Αλγεινή εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί επίσης η στάση υπαναχώρησης που επέδειξαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας: Αν και είχαν υποστηρίξει αρχικά την εξαιρετικά φιλόδοξη πρόταση ψηφίσματος, εντέλει δεν στήριξαν το σαφώς υποδεέστερο τελικό σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες -το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία- έχουν δηλώσει τη στήριξή τους.

Για την ανάπτυξη της έρευνας-καινοτομίας στην υγεία και στο φάρμακο χωρίς αποκλεισμούς, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται στη δημόσια χρηματοδότηση, στη διεθνή αλληλεγγύη και συνεργασία , στη διαφάνεια και στα ανοικτά δεδομένα, στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο κοινωνικό αίτημα για καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης, εθνικότητας ή καταγωγής , στα νέα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τον SARSCoV-2.

Συνέντευξη τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Βούτση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Επιτομή αδιαφάνειας και μεροληψίας ο τρόπος διάθεσης των 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ. Η μη δημοσιοποίηση των ποσών ενισχύει την άποψη ότι τα κονδύλια μοιράστηκαν με πολιτικό κυνισμό και αντιδημοκρατική νοοτροπία.

Σε αυστηρή παρέμβαση προχώρησε, σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την ενημερωτική εκπομπή των δημοσιογράφων Αντώνη Αντζολέτου και Απόστολου Μαγγηριάδη. Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε τον τρόπο και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν η Κυβέρνηση και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας για να μοιράσουν στον Τύπο τα 20 εκ. ευρώ της καμπάνιας για την πανδημία του κορωνοϊού ενώ μάλιστα από τις 10 Απριλίου στην έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε προειδοποιηθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την τήρηση της διαφάνειας και συγκεκριμένων κριτηρίων που υπαγορεύονται από το νομοθετικό πλαίσιο.

Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν να γίνει μία αδιαφανής και απολύτως μεροληπτική διαδικασία κατά την οποία χρηματοδοτήθηκαν ανυπόληπτα sites και έμειναν εκτός ενίσχυσης ενημερωτικοί οργανισμοί όπως το Documento – όπως ο εκδότης του έχει δημόσια δηλώσει – αλλά και έγκυρες ενεργές πολιτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, οι οποίες προφανώς δεν κάλυπταν τα «κριτήρια» του κ. Πέτσα και της Κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε αυτό το θέμα που όπως και το σκάνδαλο των vouchers του κ. Βρούτση δείχνουν την πρόθεση της Κυβέρνησης για εργαλειοποίηση της πανδημίας την ώρα που με αγωνία ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει, τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης καταγγέλλοντας την αδιαφανή και κυνική χρηματοδότηση των ΜΜΕ  ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3:

«Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες έχουμε ανεβάσει το ζήτημα που κι εμένα προσωπικά μου έχει δημιουργήσει μία κατάπληξη γιατί υπάρχει ένα στοιχείο πολιτικού κυνισμού και αντιδημοκρατικής διάθεσης που αφορά στα κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν στα μίντια για την καμπάνια του κορωνοϊού. Υπάρχει μία συστηματική απόκρυψη από πλευράς της Κυβέρνησης για το που και πως δόθηκαν αυτά τα κονδύλια. Να σας μεταφέρω και ρεπορτάζ για να γνωρίζετε. Ακριβώς πριν από δύο μήνες, πρέπει να ήταν 10 Απριλίου, μεσούσης της πανδημίας, είχαμε συγκαλέσει την Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου ήρθε ο κ. Πέτσας και έγινε συζήτηση για όλο αυτό το ζήτημα και για τον τρόπο που θα γινόταν η ενίσχυση του Τύπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξ’ αρχής τάχθηκε υπέρ της γενναίας ενίσχυσής του Τύπου τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με διαφάνεια όμως και με συγκεκριμένα κριτήρια, μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε. Σε εκείνη τη συζήτηση και ενώ ακόμα δεν είχαν μοιραστεί τα κονδύλια από τη συγκεκριμένη εταιρεία που κι αυτό ήταν λάθος, προειδοποιήσαμε και ζητήσαμε διαφάνεια. Και ο κ. Πέτσας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υποσχέθηκε ότι εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το μοίρασμα με τα κριτήρια που είχαν βάλει, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα κριτήρια και τα ονόματα των μίντια αλλά και τα ποσά που δόθηκαν. Όλα αυτά τα έχουμε ζητήσει ήδη και τα αρνήθηκε η Κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό. Πριν από δύο μήνες, αναζητείστε και τα πρακτικά της Επιτροπής, ο κ. Πέτσας είχε δεσμευθεί ότι θα δοθούν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σήμερα ο κ. Πέτσας αρνείται να τα δώσει. Εκτός από ορισμένα Μέσα, κάποιες εφημερίδες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κάποιες ιστοσελίδες, οι οποίες έχουν πει πόσα γλίσχρα ποσά πήρανε, άλλα Μέσα δεν πήρανε τίποτα. Το Documento για παράδειγμα που ως Οργανισμός δεν πήρε καθόλου χρήματα αλλά ενδεχομένως και άλλα Μέσα και ενεργές πολιτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οφείλει η Κυβέρνηση να δώσει ολόκληρη τη λίστα, τα ποσά και τα κριτήρια με βάση τα οποία έκανε αυτόν το διαμοιρασμό. Θα επιμείνουμε απολύτως σε αυτό το ζήτημα. Αυτό το θέμα και το σκάνδαλο των voucher αλλά και κάποια άλλα μικρότερα, τα οποία παρεισέφρησαν στις ΠΝΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ με κόπο και βάσανο τα έφερνε στην επιφάνεια. Δεν είναι σωστό όταν υπάρχει πανδημία κι όλος ο κόσμος αυτοπεριορισμένος σφίγγει τα δόντια για να επιβιώσει, να επωφελείται η Κυβέρνηση και να προχωράει σε τέτοια μεγάλα λάθη και ολισθήματα».

ΗΧΗΤΙΚΟ: https://www.facebook.com/nikos.voutsis.1/videos/1987107408091552/

Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, στον Ρ/Σ ALPHA- Η φιέστα της Σαντορίνης: Υποκριτική & Υποκρισία

Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, στον Ρ/Σ ALPHA και στη Μαρία Νικόλτσιου 

 Η φιέστα της Σαντορίνης: Υποκριτική & Υποκρισία

Η Ήπειρος αγωνιά να επιβιώσει τουριστικά. Η κυβέρνηση ακούει;

Σχετικώς με το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρτας, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και αγωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα. «Η Ήπειρος έχει κάνει έντονο αγώνα τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία και ισχυροποίηση του δικού της τουριστικού προϊόντος, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού της πλούτου, το οποίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό εναλλακτικών αλλά και παραδοσιακών διακοπών. Αυτή η προσπάθεια που είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος δυστυχώς φέτος ανακόπηκε και με άσχημο τρόπο πράγμα που γεννά βαθιά ανησυχία και αγωνία.

Με αστεία ποσά δεν ενισχύεται ο τουρισμός- Η  Ήπειρος παραμένει μόνη της.

Ως προς τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την παγκόσμια υγειονομική κρίση η Όλγα Γεροβασίλη Προφανώς ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου τίποτα δεν έχει παγιωθεί ακόμη. Οι επισκέπτες της Ηπείρου προέρχονται βεβαίως από τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και από τη Βρετανία, τη Γερμανία και κατά κύριο λόγο την Ιταλία  ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχε αύξηση επισκεπτών και από τις χώρες της Βαλκανικής.  Γι αυτό και είχαμε προτείνει να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, μέσω των προγραμμάτων. Ως αστείο νούμερο χαρακτήρισε το πακέτο των 30 εκ το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση  αν θέλουμε να μιλήσουμε για τόνωση και ενίσχυση του τουρισμού στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες γέννησε η πανδημία.

Η εικόνα της χώρας χτίζεται δύσκολα και γκρεμίζεται εύκολα

Εν τω μεταξύ ο κίνδυνος νέας έξαρσης του ιού δεν έχει εκλείψει. Και αυτό γεννά εύλογες ανησυχίες καθώς την ίδια στιγμή ανοίγουν τα σύνορα της χώρας σε ξένους επισκέπτες χωρίς κανόνες. Ο εισερχόμενος τουρισμός δεν ελέγχεται ικανοποιητικά. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.  Παράλληλα η εικόνα της χώρας δυσφημείται εφ όσον από ό,τι διαβάζουμε οι διαδικασίες ελέγχου και καραντίνας εισερχόμενων επισκεπτών έχουν καταγγελθεί ως άθλιες.

H φιέστα της Σαντορίνης: Υποκριτική & Υποκρισία

Διάλεξε εξαιρετικό φόντο ο κ. Μητσοτάκης για προσκαλέσει επισκέπτες σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη το ηλιοβασίλεμα του ΠΘ, όμως όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης ο ελληνικός Τουρισμός δεν έχει ανάγκη από φιέστες και εγκαίνια αλλά από ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης ο κ. Μητσοτάκης για τη στήριξη του τουρισμού.  Πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται φέτος. Το τουριστικό προϊόν μαζί με την εστίαση (και  άλλους εμπλεκόμενους κλάδους πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα) συμβάλλει περίπου στο 30% του ΑΕΠ. Αν δεν υπάρξει μία εμπροσθοβαρής στήριξη στο σύνθετο αυτό κομμάτι τουριστικού τομέα, οι συνέπειες τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε θα είναι δραματικές.  Εάν αυτό δεν συνοδευτεί από στήριξη, από μία επιχορήγηση του εσωτερικού τουρισμού ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δραματικοί μήνες. Αυτή είναι η εκτίμηση των ανθρώπων του κλάδου με τους οποίους συζητούμε.

Στην πολιτική επικοινωνία ίσως η υποκριτική αποτελεί προτέρημα. Η υποκρισία όμως είναι ατόπημα. Όπως αυτό του κ. Μητσοτάκη όταν κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο της Θήρας, μετά τις εξαγγελίες στο ηλιοβασίλεμα,  σημείωσε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτής της υποδομής υγείας  για τη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες.  «Θέλω να σας θυμίσω τον πόλεμο τον οποίο υποστήκαμε ως κυβέρνηση και οι υπουργοί Υγείας για το νοσοκομείο της Θήρας.  Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο το οποίο χτες επισκεπτόταν οικειοποιούμενος τη σημασία του, αυτό πολεμήθηκε με νύχια και με δόντια από τον ίδιο και το κόμμα του!

Η πρόταση της ΕΕ στη σωστή κατεύθυνση. Φοβού τα ψιλά γράμματα!

Η πρόταση του ευρωπαϊκού ταμείου ανασυγκρότησης προέκυψε μετά από αντιθέσεις  και διαφοροποιήσεις. Παραμένει μία πρόταση για την οποία η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου όπου εκεί θα προσδιοριστεί και το ύψος του ποσού και ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί.

Το κομμάτι των ενισχύσεων και επιχορηγήσεων είναι η θετική πλευρά της. Είναι σημαντικό διότι η Ευρώπη δεν έχει ξανακάνει τέτοια βήματα στο παρελθόν, άρα ως πρόθεση καταγράφεται θετικά. Και συμβαδίζει με τη δική μας αντίληψη της ενίσχυσης και όχι της δανειοδότησης των χωρών που έχουν πληγεί, η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό και αναλόγως της δομής των οικονομιών τους.  Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατέγραψε μία μικρή αρνητική επίδραση κατά την περίοδο του lock down.Αυτό συμβαίνει διότι το δικό μας  ΑΕΠ επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού.

Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την πρόταση είναι τα ψιλά γράμματα. Και η χώρα αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που  διαχειρίστηκε μία πτωχευμένη χώρα ώστε να τη βγάλει από τα μνημόνια, έχουμε πικρή εμπειρία από τα ψιλά γράμματα των διατυπώσεων των ευρωπαίων. Εν προκειμένω -και αυτό υπήρξε και σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή- είναι θέμα κατά πόσον θα ζητηθούν πρωτογενή πλεονάσματα  ή όχι το 2021. Και οι απαντήσεις δόθηκαν και είναι πλέον κατανοητό σε όλους… Φαίνεται λοιπόν ότι υποκρύπτονται δεσμεύσεις μνημονιακές.

Η Ευρώπη και  ηχώρα μας ιδιαίτερα δεν χρειάζεται ένα νέο κύκλο ύφεσης και λιτότητας, ως αποτέλεσμα μίας συνειδητής επιλογής! Η Ευρώπη πήρε το μάθημά της από την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Έγιναν συζητήσεις για τη στροφή προς το κοινωνικό κράτος και για την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η Ε.Ε.  Εάν δεν ληφθούν τώρα γενναίες αποφάσεις τότε τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή της Ε.Ε.

Όλα εδώ πιστώνονται! Όπως η κυβέρνηση πιστώθηκε την ατομική ευθύνη των πολιτών έτσι θα πιστωθεί την ανεπάρκεια της δικής της ευθύνης.

Δε νομίζω ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά αυτή την περίοδο. Ίσα-ίσα που εμφανίζονται οι πρώτες καταγραφές ανόδου και στα δικά μας ποσοστά κυρίως λόγω της υπεύθυνης στάσης μας ως Αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Δεν επιδοθήκαμε στις προσφιλείς λαϊκίστικες τακτικές της τέως αντιπολίτευσης. Εμείς δεν μετρούσαμε νεκρούς, δεν επιδιδόμασταν σε ρεπορτάζ έξω από τα νοσοκομεία όπου υπήρχαν προβλήματα, στηρίξαμε ωστόσο τον αγώνα των εργαζομένων με όση υπευθυνότητα απαιτήθηκε. Από την άλλη η κυβέρνηση ευτυχώς ακολούθησε τις οδηγίες των επιστημόνων, επεβλήθη σχετικά έγκαιρα το lockdown και η επιδημία στη χώρα μας πέρασε σχεδόν ήπια. Τρόπος του λέγειν είναι αυτό καθώς υπάρχουν αρκετοί νεκροί και κάτι τέτοιο δεν λέγεται ακόμη και αν υπάρχει ένας νεκρός.  Αυτό λέγεται συγκριτικά με το ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες.  Επόμενο είναι να πιστώνεται αυτό μία κυβέρνηση. Όμως το lock down και η καραντίνα είναι το εύκολο μέρος. Το κρίσιμο είναι τι γίνεται σήμερα. Η ατομική ευθύνη των πολιτών σε αυτό το σκέλος έκανε το χρέος της. Η κυβέρνηση καρπώθηκε τη θετική εξέλιξη. Η κυβερνητική ευθύνη όμως που τοποθετείται;  Κατά τη γνώμη μας στην ύπαρξη οργανωμένου σχεδιασμού αποκλιμάκωσης! Όχι στην ατομική ευθύνη στην οποία καταφεύγει η κυβέρνηση. Από την πλευρά μας εκεί κρίνεται η επόμενη ημέρα. Και δυστυχώς δε διακρίνουμε παρά σπασμωδικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου. Και βεβαίως ζούμε μία πρωτόγνωρη περίοδο όμως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το χρέος της όπως το έκαναν και οι πολίτες. Και σε αυτό επιδεικνύει ανεπάρκεια. Και για τούτο θα κριθεί.

Η παρέμβαση Γεροβασίλη σε 5 σημεία

Η φιέστα της Σαντορίνης: Υποκριτική  & Υποκρισία

1.Σε σημερινή παρέμβασή της στο ραδιόφωνο του Alpha η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την αγωνία και την ανησυχία που επικρατεί στην περιοχή της Ηπείρου για το μέλλον του τουρισμού και της εστίασης αλλά και για τον επιτυχή αγώνα που έχει δοθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τη σύνθεση και προώθηση ενός πολλά υποσχόμενου τουριστικού προϊόντος για την οικονομία της Ηπείρου. Και σημείωσε πως σήμερα αυτή η προσπάθεια βρίσκεται μετέωρη.

2.Υπογράμμισε τις ανεπαρκείς κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου αλλά και του συνόλου του τουριστικού κλάδου  στην επικράτεια (και όλων των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα που τον συναποτελούν) ο οποίος συνεισφέρει κοντά στο 30% του ΑΕΠ.

3.Επικριτική υπήρξε ως προς την επικοινωνιακή φιέστα σε ρομαντικό φόντο του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας ότι οι φιέστες δε στηρίζουν τον τουρισμό, αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός.  Σε τέμπο φιέστας η παρουσία και οι δηλώσεις του ΠΘ στο νοσοκομείο Θήρας. Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο λοιδωρήθηκε και πολεμήθηκε με νύχια και με δόντια από τον ίδιο απέκτησε ξαφνικά …σημασία για τις Κυκλάδες και το νησί της Σαντορίνης.

4.Για την έκβαση της πρότασης του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης διατήρησε τις επιφυλάξεις της η Όλγα Γεροβασίλη. Ως πρόταση έχει θετική κατεύθυνση. Ας έχει η κυβέρνηση το νου της στα ψιλά γράμματα. Ως φαίνεται υποκρύπτονται μνημονιακές δεσμεύσεις.  Η Ε.Ε. σήμερα βρίσκεται μπροστά στη διατήρηση της συνοχής της. Ως καταστροφή χαρακτήρισε μία εξ επιλογής νέα περίοδο λιτότητας και ύφεσης.

5.Ευνόητη είναι η πίστωση της περιόδου του lockdown για μία κυβέρνηση. Όλα θα κριθούν εκεί που τελειώνει η ατομική ευθύνη των πολιτών και ξεκινά η κυβερνητική ευθύνη η οποία είναι ανεπαρκής. Γιατί η κυβερνητική ευθύνη αφορά την πρόληψη και τον στρατηγικό σχεδιασμό.  Η τρέχουσα δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να καταγράφει ανάκαμψη λόγω της υπεύθυνης αντιπολιτευτικής του στάσης.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να γράφει έκθεση ιδεών για να μην δώσει τελικά καμία ουσιαστική απάντηση, μπορεί να πράξει κάτι πολύ απλό: να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που έδωσε σε κάθε ΜΜΕ. Τι φοβάται και την κρύβει, αφού είναι όλα καλώς καμωμένα;

Η απάντηση είναι απλή: τελεί σε πανικό έχοντας υπογράψει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ.

Επειδή, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρη η κοινωνία και η πλειοψηφία των ίδιων των ΜΜΕ αναρωτιούνται πού πήγαν τελικά τα 20 εκατ. ευρώ, ας απαντήσει τουλάχιστον κάποιο άλλο από τα στελέχη του Μαξίμου που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη σκανδαλώδη υπόθεση.

– Θα δώσουν τη λίστα με τα ποσά που πήρε κάθε ΜΜΕ στη δημοσιότητα;

– Με ποια κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα σε κάθε Μέσο;

– Ισχύουν οι πληροφορίες για 800.000 ευρώ σε ένα μόνο ηλεκτρονικό Μέσο;

Όσο κι αν υπεκφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, θα αναγκαστεί τελικά να λογοδοτήσει.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.