Σχόλιο Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Άλλο ένα κρούσμα κραυγαλέας αντίφασης στα πολλά μέτρα και σταθμά της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση μετά τη καραντίνα:

Τη Δευτέρα ανοίγουν άρον – άρον τα μεγάλα πολυκαταστήματα, γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων, όπου μάλλον δεν κολλάει ο κορωνοϊός.

Την ίδια ώρα, όμως, παραμένουν κλειστά και στο έλεός τους, τα μικρά καταστήματα εστίασης με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Εκεί που προφανώς ο κορωνοϊός κολλάει, τουλάχιστον μέχρι και την 1η Ιουνίου.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει και πάλι πόσο νοιάζεται για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα…

Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας κ. Καλαματιανού και θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του κ. Βρούτση, σημειώνουν οι 60 βουλευτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλλει τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εικάζαουν βάσιμα πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας  της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τέλος οι βουλευτές σημειώνουν πως:

  • εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.
  • στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις  έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000.
  • ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.

Έτσι ρωτούν τον Υπουργό:

1.      Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;

2.      Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;

3.      Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;

4.      Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;

5.      Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και  τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;

6.      Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;

Π. Πολάκης: Έμμεση παραδοχή ευθυνών Υπ. Υγείας για προμήθειες 6ης ΥΠΕ

ΜΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ 6ης ΥΠΕ

Εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας από την αμήχανη προσπάθεια του Υφυπουργού Β. Κοντοζαμάνη να στηρίξει τα καταφανώς αστήριχτα, απέναντι στα στοιχεία που παρέθεσε ο πρ. Αν. Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο τελευταίος για τους στημένους διαγωνισμούς προμήθειας προστατευτικών μασκών και στολών για το υγειονομικό προσωπικό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δ. Ελλάδας.

Πέραν της σαφούς παραδοχής που έκανε ο Υφυπουργός στην πρωτολογία του για «κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση για ίδιον όφελος», ενστερνίζεται στην πράξη τις καταγγελλόμενες λαθροχειρίες, πλαστογραφίες, καταστρατηγήσεις προθεσμιών και κάθε άλλου μέσου που επιστρατεύτηκε για να φτάσει ζεστό δημόσιο χρήμα σε τσέπες κολλητών. Αλλά κυρίως, απέναντι στα αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν την επιδίωξη να αγοραστούν μέσα προστασίας για μια τόσο μεγάλη και εκτενή ΥΠΕ σε τιμές 2 και 3 φορές πάνω από εκείνες που μία (1) ημέρα πριν πέτυχε μια άλλη μεγάλη ΥΠΕ (της Αθήνας), ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν πολύ διαφωτιστικός…: «…η αυξημένη ζήτηση εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων. Απλοί κανόνες της αγοράς».

Ο Παύλος Πολάκης, αφού κατέθεσε στη Βουλή τα έγγραφα με τα αδιάσειστα στοιχεία που κατείχε για την υπόθεση, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάθε καλόπιστη εισαγγελική έρευνα, δήλωσε ότι αυτά θα κατατεθούν και στον αρμόδιο εισαγγελέα της Πάτρας. Στην δευτερολογία του ρώτησε ευθέως, απροσχημάτιστα και χωρίς περιστροφές τον Υφυπουργό αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση του τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη και αν ναι, γιατί;  Για να το ξανακάνει, μετά από τις αποδεδειγμένα τρεις (3) φορές που το επιχείρησε; Ενώ δεν παρέλειψε κλείνοντας να αναφέρει τον μοναδικό λόγο για τον οποίο σήμερα ο αμήχανος Υφυπουργός συνέχισε να στηρίζει τον ΥΠΕάρχη του, που δεν είναι άλλος από την πολιτική φιλία του Ι. Καρβέλη με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μπεκίρη.

Δήλωση Δ. Παπαδημούλη για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το ‘’Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τους ίδιους Πόρους και το Σχέδιο Ανάκαμψης’’

  • Δήλωση Δημήτρη Παπαδημούλη για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το ‘’Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τους ίδιους Πόρους και το Σχέδιο Ανάκαμψης’’

  • Δ. Παπαδημούλης: «Ζητάμε έναν πολύ πιο φιλόδοξο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό με αυξημένη χρηματοδότηση και σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις για την κρίση του κορονοϊού, καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης -τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ- το οποίο να χρηματοδοτείται από αέναα ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο και να δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια»

  • «Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει πολλά θετικά στοιχεία. Εντούτοις, δεν περιλαμβάνει δεσμευτικές προτάσεις και δεν θέτει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές σε τι μπορεί και δεν μπορεί να αποδεχθεί το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τον νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Δήλωση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ’Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τους ίδιους Πόρους και το Σχέδιο Ανάκαμψης’’ έκανε ο εισηγητής για την Ευρωομάδα της Αριστεράς και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει πολλά θετικά στοιχείατα οποία υποστηρίξαμε» αναφέρει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις και δεν θέτει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές σε τι μπορεί και δεν μπορεί να αποδεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στη δήλωσή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως «ζητάμε έναν πολύ πιο φιλόδοξο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό με πρόσθετες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και αυξημένη χρηματοδότηση για τις πολιτικές της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, του κλίματος, της απασχόλησης και της υγείας», καθώς και «ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ, χρηματοδοτούμενο μέσω αέναων ομολόγων με μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια χωρίς μακροοικονομικές ή άλλες προϋποθέσεις».

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την λύπη του για την καθυστέρηση από την πλευρά της Επιτροπής να ανακοινώσει εγκαίρως το Σχέδιο Ανάκαμψης, επαναλαμβάνοντας πως «το πακέτο του Eurogroup και του Συμβουλίου, ύψους 540 δις. ευρώ, είναι εξαιρετικά αδύναμο και εντελώς ανεπαρκές».

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς ζητά συγκεκριμένα ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ, χρηματοδοτούμενο μέσω αέναων ομολόγων με μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια χωρίς μακροοικονομικές ή άλλες προϋποθέσεις.

Ζητάμε έναν πολύ πιο φιλόδοξο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό που θα ενσωματώνει σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, επιπλέον της επίσημης θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό ύψους 1,3 τρις. ευρώ, με αυξημένη χρηματοδότηση για τις πολιτικές της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, του κλίματος, της απασχόλησης και της υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη κρίση.

Εκφράζω τη λύπη μου για την καθυστέρηση της Επιτροπής να υποβάλλει εγκαίρως το Σχέδιο Ανάκαμψης και θεωρώ πως το πακέτο του Eurogroup και του Συμβουλίου, ύψους 540 δις. ευρώ, είναι εξαιρετικά αδύναμο και εντελώς ανεπαρκές.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία υποστηρίξαμε. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις και δεν θέτει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές σε τι μπορεί και δεν μπορεί να αποδεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερις αναγκαίοι κανόνες για την τηλεργασία”

Τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας.

Το καθεστώς αυτό για μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να μονιμοποιηθεί.

Τα δεδομένα αυτά στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Για την ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου είναι αναγκαία τα εξής μέτρα:

– Άμεση εφαρμογή του θεσπισμένου επιδόματος τηλεργασίας για την κάλυψη των εξόδων του εργαζόμενου για την εργασία από το σπίτι.

– Δικαίωμα στην αποσύνδεση. Καμία υποχρέωση του εργαζόμενου να απαντά σε εταιρικά email εκτός του χρόνου εργασίας του.

– Κάθε ώρα δουλειάς από το σπίτι αναγνωρίζεται και αμείβεται. Υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” του χρόνου εργασίας και πρόσβαση του ΣΕΠΕ στα δεδομένα αυτά για έλεγχο.

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση, με το να μην ανακοινώνει μέτρα για την στήριξη της Ακτοπλοΐας και του Τουρισμού, καταδικάζει τα νησιά στην καταστροφή και την αφάνεια

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση, με το να μην ανακοινώνει μέτρα για την στήριξη της Ακτοπλοΐας και του Τουρισμού, καταδικάζει τα νησιά στην καταστροφή και την αφάνεια»

Συνέντευξη παραχώρησε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στις Ειδήσεις του Κόντρα και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγκώνη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα και ο τουρισμός στη χώρα μας και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στήριξη των δρομολογίων, των ναυτικών και των νησιών μας.

Για την ακτοπλοΐα και την εξυπηρέτηση των νησιών μας

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προστατέψει την ακτοπλοΐα. Δεν πήρε μέτρα, προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες των νησιών με ένα ελάχιστο δίκτυο και δεν χρησιμοποίησε όλους τους πόρους που είχε στη διάθεσή της».

«Συνεχώς διαπιστώνουμε ότι έχει ελαχιστοποιηθεί η εξυπηρέτηση των νησιών, αφού τα 50 από 85 πλοία, τα οποία είναι συνολικά διαθέσιμα, παραμένουν ακινητοποιημένα. Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ευπαθείς ομάδες των νησιωτικών πληθυσμών, όπως πχ. οι νεφροπαθείς στις Κυκλάδες που λόγω μείωσης των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση».

«Αν δεν παρθούν μέτρα, και η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε θα οδηγηθούμε, μέσα στο καλοκαίρι, σε πολύ άσχημες εξελίξεις αναφορικά με τη διασύνδεση των νησιών και την εξυπηρέτηση των τουριστών, οι οποίο θέλουμε, φέτος, περισσότερο από ποτέ, να επισκεφθούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Με λίγα λόγια, πρέπει να γίνει κατανοητό στο Υπουργείο ότι αν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα οι μικρές που καλύπτουν τα ενδονησιωτικά δρομολόγια, αναγκαστούν να σταματήσουν το έργο τους, τότε οι βλάβες για τα νησιά θα είναι μόνιμες».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν η ερώτηση είναι, αν θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση η Κυβέρνηση, τότε η απάντηση είναι πως Ναι. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει να γίνει ένας εθνικός ανασχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου, με βάση τις νέες συνθήκες και με σκοπό να διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή διασύνδεση των νησιών και η εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, ειδικά για την μετακίνησή τους ανάμεσα στα νησιά. Επιπλέον, εκεί που η Κυβέρνηση από τα συνολικά διαθέσιμα ποσά που υπάρχουν για την ακτοπλοΐα, χρησιμοποίησε ελάχιστα, εμείς προτείνουμε τη διάθεση 50εκ ευρώ, τα οποία ήδη είναι εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό για τις γραμμές και καλύπτονται από το ΠΔΕ με το σκοπό της ενίσχυσης των δρομολογίων, στο πλαίσιο πάντα ενός εθνικού σχεδιασμού και με όρο να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των επιβατών».

«Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις πιθανότητες να διασωθεί η ακτοπλοΐα, οι θέσεις εργασίας στα πλοία και στοχεύει στο να διαμορφωθεί ένα καλό επίπεδο εξυπηρέτησης των νησιών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες».

Οι εργαζόμενοι, οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας

«Οι εργαζόμενοι, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η Κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει μέτρα όπως μισή δουλειά- μισός μισθός, επιδότησε την ανεργία και ότι την εργασία και δεν προστάτεψε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ως όφειλε».

Για τον Τουρισμό

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο, ούτε για την στήριξη του Τουρισμού. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε ενίσχυση της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, ούτε είδαμε να γίνονται ειδικές διακρατικές συμφωνίες με χώρες που δεν βίωσαν στο ίδιο μέγεθος την πανδημία».

«Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για τον Τουρισμό, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου που κινδυνεύουν με λουκέτα και από το φάσμα της ανεργίας. Αν τώρα η Κυβέρνηση δεν ακούσει τις προτάσεις μας, τότε οι τουριστικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα τα οποία βασίζουν ακόμη και στο 90% την Οικονομία τους στον Τουρισμό, καταδικάζονται στην καταστροφή και την αφάνεια».

«Ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλέψουν το ποίες ακριβώς θα είναι οι ροές από το εξωτερικό. Εμείς, για την τόνωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης, προτείνουμε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενου εσωτερικού τουρισμού που θα μπορούσε να φτάσει και το 1δις. Παράλληλα, δε, προτείνουμε την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να επιδοτηθούν με 4 εισιτήρια (2 αλέ ρετούρ), από και προς τα νησιά».

Ν. Σαντορινιός: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κυβέρνησης δεν επαρκούν για τη στήριξη του Τουρισμού. Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον βιοπορισμό των εργαζομένων

Συνέντευξη παραχώρησε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στην εκπομπή του ΟΠΕΝ, «Τώρα», και στην δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στηλίτευσε την απουσία μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης και παρουσίασε τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση του κλάδου.

Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον βιοπορισμό των εργαζομένων

«Ο Τουρισμός για τα νησιά αποτελεί το 80% -90% της Οικονομίας τους και σε αυτόν δραστηριοποιούνται, κυρίως, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργεί φόβους για τη βιωσιμότητά τους, όχι μόνο σε μας αλλά και στους φορείς με τους οποίους μιλάω συνεχώς».

«Ιδιαίτερο πρόβλημα, για την μικρομεσαία επιχείρηση, επίσης, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας καθώς οι επαγγελματίες αυτοί δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν εκπρόσωποι του Τουρισμού, στην μεγάλη τηλεδιάσκεψη που κάναμε χθες με τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, πολλοί επαγγελματίες δεν έκαναν καν αίτηση στο ΤΕΠΙΧ διότι η διαδικασία απαιτούσε πολλά δικαιολογητικά και δεν άξιζε τον κόπο. Ακόμη και το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου για δανειοδότηση, χρηματοδότησε ελάχιστες επιχειρήσεις, που πιθανό, κάποιες από αυτές, δεν είχαν ανάγκη».

«Τα πανέμορφα νησιά μας θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια να έχουν τουρισμό, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα κάνει την εμφάνισή της μια νέα ελίτ, υπό τη μορφή μεγάλων κολοσσών του εξωτερικού, που θα τις εξαγοράσει και θα πάρει τη θέση τους στην τουριστική αγορά;».

«Επιπλέον, το 80% περίπου του εργατικού δυναμικού των νησιών απασχολείται στον τουρισμό. Η ύφεση που αναμένεται στον κλάδο σημαίνει ότι ολόκληρες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο θέμα βιοπορισμού».

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, προτείνει να δοθεί ενίσχυση ύψους 3δις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Ακόμη, σα μέτρο ενίσχυσης του κλάδου και βοηθώντας την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, προτείνουμε, μέσα από το πρόγραμμα SURE, να χρηματοδοτείται το μη μισθολογικό κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ, για τους εργαζόμενους, προτείνεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για όσους δεν μπορέσουν να βρουν δουλειά. Τέλος, με δεδομένο ότι θα είναι μικρή η σεζόν, προτείνεται να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα με τα οποία κάποιος θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο και θα πρέπει να είναι 6μηνης διάρκειας»

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.