ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Έχει γίνει πλέον καθεστώς φυσικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση τον χειμώνα, να βαφτίζονται “ακραία”, μόνο και μόνο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, για λίγα εκατοστά χιόνι, κλείνει ακόμη και τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες που -αν και έχει χρυσοπληρώσει ο λαός- δεν έχει εξασφαλιστεί στοιχειωδώς από το κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες, που τους εκμεταλλεύονται, ότι αυτοί θα καθαρίζονται και θα παραμένουν ανοιχτοί.

Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα του σημερινού κρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.

 

ΑΘΗΝΑ 15/2/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Σταύρου Σκοπελίτη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Σταύρο Σκοπελίτη ο οποίος υπήρξε για χρόνια στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ στο νησί της Λέσβου. Ο σύντροφος Σταύρος υπήρξε σεμνός αγωνιστής και αφοσιωμένος κομμουνιστής με ισχυρούς δεσμούς με τον λαϊκό και αγροτικό κόσμο του νησιού του, ιδιαίτερα με τις οικογένειες των αγωνιστών της Λέσβου.

Ο σ. Σταύρος γεννήθηκε το 1941 στον Παλαιόκηπο της Λέσβου από γονείς μέλη του ΚΚΕ οι οποίοι από τα νεανικά τους χρόνια υπέστησαν διώξεις, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τη δράση τους.

Από νεαρή ηλικία ο σ. Σταύρος έκανε διάφορες δουλειές να βοηθήσει την οικογένεια του, αφού ο πατέρας του πηγαινοερχόταν στις εξορίες. Ανάμεσα στις δουλειές που έκανε ήταν και εκείνη του οικοδόμου, του εργάτη στα ελαιοχώραφα και διάφορες άλλες δουλειές του “ποδαριού”.

Εντάσσεται στο κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια ζώντας σε μια οικογένεια που βίωνε και μάλιστα με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις στον τόπο του. Στις εκλογές του 1956, σε ηλικία 15 χρονών δραστηριοποιείται ενεργά και οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Μαζί με τη μητέρα του, μιας και ο πατέρας του έχει ήδη συλληφθεί, οργανώνει την προεκλογική δουλειά για τις εκλογές του ‘61, εμψυχώνοντας τους αριστερούς του χωριού του, που καθημερινά η χωροφυλακή τους σέρνει για ανακρίσεις. Σ’ αυτή την εκλογική μάχη συλλαμβάνεται γιατί μεταφέρει ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους της ΕΔΑ και αφήνεται ελεύθερος χάρη στις διαμαρτυρίες του 95χρονου παππού του.

Μετά την απόλυση του από το στρατό και με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, δουλεύει δραστήρια για το στήσιμο των οργανώσεων της στο νησί της Λέσβου σαν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εκλέγεται αντιπρόσωπος και παίρνει μέρος στο συνέδριο των “Λαμπράκηδων”, ενώ συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη της ΕΔΑ για τα αγροτικά θέματα, εκπροσωπώντας τους νέους αγρότες του νησιού του.

Το 1967 συλλαμβάνεται και στέλνεται, μαζί με τον πατέρα του, εξορία στη Γιούρα. Από τη Γιούρα μεταφέρεται στο Λακκί της Λέρου και από κει μαζί με τους άλλους νεολαίους εξόριστους μεταφέρεται στον Ωρωπό και από κει ξανά πίσω Γιούρα και από κει πάλι στο Λακκί της Λέρου.

Στο Λακκί της Λέρου μαζί με άλλους εξόριστους παίρνει ξεκάθαρη θέση με την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ του 1968 στηρίζοντας το Κόμμα και μαζί με άλλους νεολαίους με μήνυμα, χαιρετίζει την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Μετά την απόλυσή του από την εξορία το Φθινόπωρο του 1970, δραστηριοποιείται ως οργανωμένο μέλος της ΚΝΕ. Τον Νοέμβρη του ‘73 παίρνει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συλλαμβάνεται και αργότερα αφήνεται ελεύθερος.

Μετά τη μεταπολίτευση αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις ως μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Πόλης της Αθήνας. Στις αρχές του 1975 περνάει στη δουλειά του Κόμματος και εκλέγεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής  Οργάνωσης Αθήνας.      Τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στην καθοδήγηση της Λέσβου και της Χίου και μετακομίζει στη Μυτιλήνη. Από το 1978 και για τα επόμενα 10 χρόνια ήταν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

Την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης ‘89-91 με τη στάση και τη δράση του υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ κόντρα στις οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Από το 1990 και για έξι χρόνια ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση στο αγροτικό κίνημα  ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.

Ο σύντροφος Σταύρος Σκοπελίτης υπηρέτησε το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του ως βουλευτής από το 1999 ως το 2012, βρέθηκε πάντα κοντά στους νησιώτες και τα προβλήματά τους, μπροστάρης στους αγώνες τους, υπήρξε η δική τους φωνή στη Βουλή.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του.

Τοποθέτηση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, στη βουλή: Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει αθλητικά σωματεία από γηπεδικές εγκαταστάσεις

Δραματική, απαράδεκτη και αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στον αθλητισμό με ευθύνη της κυβέρνησης, επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό αθλητικών σωματείων από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλλει τις επιχορηγήσεις – ψίχουλα για να τιμωρήσει όποια σωματεία και αθλητές δεν είναι της αρεσκείας της, για να ελέγξει τις επικείμενες αρχαιρεσίες των Aθλητικών Oμοσπονδιών αλλά κυρίως για να χτυπήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που ως κοινωνικό αγαθό, δεν είναι προσοδοφόρο, για να θωρακίσει τελικά τον αθλητισμό – εμπόρευμα και αυτός να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια.

Κατήγγειλε ακόμα την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει έγγραφο προς τους δήμους με το οποίο ζητά την αποπομπή από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις όσων σωματείων δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, την ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και τα σωματεία δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις δυσχρονοβόρες διαδικασίες για την ένταξη στο μητρώο. Η κυβέρνηση με αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη πρακτική εκβιάζει δεκάδες σωματεία, που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης.

Ο υπ. Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών με πρόσχημα την τάξη και διαφάνεια που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επικαλούμενος τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, επίσης ανακοίνωσε 13 μέτρα που μεταξύ άλλων προβλέπουν ίδρυση κέντρου υποστήριξης αθλητισμού, λειτουργία του «αθλητικού συνηγόρου» συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης, κώδικες δεοντολογίας και πειθαρχικού κώδικα κ.ά.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι η καταδίκη για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του Πολιτισμού, της Τέχνης και σε κάθε εργασιακό χώρο αυτονόητη, όπως αυτονόητη έπρεπε να ήταν και η ολόπλευρη προστασία των θυμάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για όλες τις περιπτώσεις. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να αναδειχθούν οι αιτίες για τον αθλητισμό που έχουμε σήμερα και βυθίζεται στη σήψη και την εμπορευματοποίηση των ισχυρών, μια πολιτική που υπηρετεί και οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις, υπογράμμισε, δεν θέλουν να φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά αντίθετα και εδώ προωθούν την ατομική ευθύνη, η οποία όμως δεν φθάνει.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.