ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαρτίου 2021 by manos (seo)-admin

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας.

Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει.

 

ΑΘΗΝΑ  9/3/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο MEGA

Η μεγάλη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη ήταν απάντηση στην πολιτική της τρομοκρατίας και την αντιλαϊκή πολιτική που πάνε μαζί, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει εγκλωβισμένους ανθρώπους που είναι σε καραντίνα ένα χρόνο λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που αρνείται να κάνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, να πάρει μέτρα για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ και να γίνουν έλεγχοι στους μεγάλους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτική και υπάρχει αντίπαλη άποψη, υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός, σημειώνοντας ότι τα στόματα δεν φιμώνονται επειδή φοράμε μάσκες. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών που διαδηλώνουν για να ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και έκανε λόγο για μορφωτική υποβάθμιση του λαού με ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει ευθύνες και για τα τραύματα κοινωνικοποίησης των μαθητών. ”

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων διανομέων

 

Σε συνθήκες πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες διανομής. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν στη δημιουργία εταιρειών διανομής. Όπως «efood», «Box», «Wolt» και άλλες. Οι παραγγελίες που παραδίδουν δεν προέρχονται από ένα, αλλά μια ολόκληρη σειρά καταστημάτων με τα οποία ο εργοδότης τους διατηρεί σύμβαση. Οι «ζώνες» μέσα στις οποίες κινούνται συνεχώς «ανοίγουν», οι αποστάσεις διευρύνονται και το «τρέξιμο» μεγαλώνει. Οι διανομείς δεν προσλαμβάνονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά απασχολούνται ως «συνεργάτες», με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αμείβονται με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης) και δεν ασφαλίζονται από τον εργοδότη τους, αλλά θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφαλιστική τους κάλυψη αλλά και για την προστασία τους σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος».

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με το δικό τους μηχανάκι, καθώς ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που παρέχουν εταιρικά οχήματα. Τα έξοδα για τη συντήρηση, την επισκευή τυχόν βλαβών, τη βενζίνη, μεταφέρονται στις δικές τους πλάτες. Οι πιο «τυχεροί» λαμβάνουν το προβλεπόμενο επίδομα 15% επί του μισθού. Υπάρχουν εργοδότες που επιχειρούν να επιβάλλουν την κάλυψη των εξόδων, από τα φιλοδωρήματα των πελατών!

Τα εταιρικά μηχανάκια μένουν σε πολλές περιπτώσεις ασυντήρητα, γίνονται επικίνδυνα για τους οδηγούς τους. Τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια, μπουφάν) και όχι τα διαφημιστικά των εταιρειών, απουσιάζουν. Η συνήθης πρακτική των εργοδοτών είναι να δίνουν ένα ρεπό – αντί για δύο – τη βδομάδα, υπογράφουν συμβάσεις με 4ωρο ή 6ωρο και επιβάλλουν στους διανομείς 8ωρη και 10ωρη δουλειά, χωρίς αμοιβή των υπερωριών. Επιβάλλουν επίσης στους εργαζόμενους εργασίες καθαριότητας, κουβάλημα και ξεφόρτωμα προμηθειών, γέμισμα των ψυγείων, ακόμα και παρασκευή καφέδων για τους πελάτες. Οι πρόσφατες εικόνες εργαζομένων να δουλεύουν πάνω στο μηχανάκι τις μέρες της χιονόπτωσης, να κινούνται σε δρόμους – παγοδρόμια, σε συνθήκες μεγάλης ολισθηρότητας και χαμηλών θερμοκρασιών, ακόμα και να μεταφέρουν με τα χέρια το δίκυκλο για να συνεχίσουν τη διανομή, αποκάλυψαν παραπέρα τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την εργοδοτική πίεση και αυθαιρεσία.

Η ειδικότητα του διανομέα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε συνώνυμο της εντατικοποίησης και της δουλειάς – λάστιχο. Η λίστα των νεκρών εργαζόμενων διανομέων μεγαλώνει. Η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι που δουλεύουν κάτω από άγριες συνθήκες για ένα γλίσχρο μεροκάματο. Τα ατυχήματα είναι αμέτρητα κατά τη διάρκεια εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους. Η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, η πίεση για γρήγορη παράδοση των παραγγελιών, σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη, με χρονόμετρο, αδιαφορώντας για το τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και των υπόλοιπων που βρίσκονται στο δρόμο, η κατάργηση των ΣΣΕ, υποβίβασε και συνεχίζει να υποβιβάζει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς.
  • 8ωρο – 5ήμερο και «φρένο» στις ατελείωτες υπερωρίες.
  • Περιορισμένη ακτίνα κίνησης. Απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στις Ταχυμεταφορές.
  • Διασφάλιση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων. Με εξοπλισμό, μηχανάκια και έξοδα συντήρησης και καυσίμων με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19, απολυμάνσεις σε οχήματα και χώρους δουλειάς.

 

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Συνέντευξη του Γ. Γκιόκα, βουλευτή & Υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου, στον ρ/σ ALPHA: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη μεγάλη διαδήλωση της Ν. Σμύρνης

Στην κυβερνητική προσπάθεια, να κρυφτεί η μεγάλη διαδήλωση, με συμμετοχή
πολλών νέων, στη Νέα Σμύρνη, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης
Γκιόκας, στον ρ/σ. ALPHA σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τον
απαράδεκτο τραυματισμό αστυνομικού και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Τόνισε ότι ήταν πολύ μεγάλα τα μπλοκ των σωματείων, του ΠΑΜΕ και φορέων
της περιοχής ενάντια στο κλίμα καταστολής και αστυνομοκρατίας. Πρόσθεσε
ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απογειώσει την καταστολή, αλλά δεν είναι
άμοιρη ευθυνών και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα απαντήσει
στη Βουλή σε Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι και το ΚΚΕ
κατέθεσε σχετική Ερώτηση, όπως και άλλα κόμματα, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης
επέλεξε να απάντησε μόνο στον Αλ. Τσίπρα για να στηθεί δικομματικός και
αποπροσανατολιστικός καβγάς.

Για αίτημα περί προανακριτικής επιτροπής για τον Ν. Παππά που ζητά η ΝΔ,
ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι από τον φάκελο δεν προκύπτουν στοιχεία για
προανακριτική και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα
παιχνίδια που έγιναν με τις τηλεοπτικές άδειες.

Αναφέρθηκε και στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα λογοκρισίας σε καλεσμένους
του ΚΚΕ στις εκπομπές του Δ. Οικονόμου του «ΣΚΑΪ», σημειώνοντας ότι το
ΚΚΕ δεν πρόκειται στο εξής να νομιμοποιήσει με την παρουσία του αυτές
τις πρακτικές.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.