ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Τ.Ο. ΕΥΒΟΙΑΣ Για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Χαλκίδα


0
(0)

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ στα Πολιτικά δηλώνοντας ότι «Συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμβάλουμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε για τεσσεράμισι χρόνια και συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες στην ΕΕ και στην Ελλάδα για την ιδιωτικοποίηση, για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, έχει μεγάλες ευθύνες για την απαξίωση της επιχείρησης και την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Μήπως ξέχασε ότι:

– Ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, δεσμευόταν εγγράφως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (28/3/19) για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας πάσα στον Σταϊκούρα που τον διαδέχτηκε να λέει ότι «τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα τουλάχιστον συμφωνούν με το ποια πρέπει να είναι η λύση»…

-Ο αρμόδιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, δήλωνε πως «όλα τα σενάρια για τη ΛΑΡΚΟ είναι ανοιχτά».

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που είχε συμφωνηθεί από τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τη Διοίκηση της εταιρείας.

-Όταν ψηφιζόταν η τροπολογία για εκποίηση, ο Τσίπρας χτυπούσε στην πλάτη τους εκπροσώπους των εργαζομένων, μιλώντας για «βιώσιμη λύση», απορρίπτοντας στην ουσία το αίτημά τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Το ίδιο προκλητικά συνέχισε και στις δηλώσεις που έκανε στο Εργατικό Κέντρο, εμφανιζόμενος σαν υπερασπιστής των ανθρώπων «του μόχθου και της εργασίας». Δεν μας απάντησε:

-Αφού διαφωνεί με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», γιατί δεν κατάργησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2011, που επέτρεπε και τα 10ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες, με μόνο αστερίσκο την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης και τη συμφωνία εργοδοσίας – σωματείων;

-Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ως κυβέρνηση να εμπλουτίσει τον παραπάνω νόμο με το νόμο 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και καθιέρωσε «ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας»;

-Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επέβαλε δουλειά για 32 Κυριακές τον χρόνο, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα υπέρ των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων;

-Γιατί νομοθέτησε περισσότερα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας, επιχειρηματολογώντας τότε, ως κυβέρνηση, ότι είναι «για το καλό του συνδικαλιστικού κινήματος»; Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε στη βουλή «ερχόμουν και δεν κρατιόμουν για να ψηφίσω τη διάταξη για τις απεργίες»…

-Γιατί δεν έκανε πράξη την πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ; Γιατί επέλεξε να «υιοθετήσει» το νόμο Βρούτση (ΝΔ, 2012) που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ορίζει ως «ρυθμιστές» του κατώτατου μισθού αποκλειστικά τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις κυβερνήσεις με κριτήριο τις ανάγκες τη οικονομίας;

            Ο λαός έχει και μνήμη και πείρα. Θυμάται καλά πως μετατράπηκε η ελπίδα που του πούλαγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε λεπίδα. Θυμάται καλά τις υποσχέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσκιζε τα μνημόνια και μπορεί να κρίνει πόσο κάλπικες είναι οι σημερινές του υποσχέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το νόμο έκτρωμα αν αυτός ψηφιστεί «μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Γνωρίζει καλά ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζονται σε βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

            Ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει «υπερωρίες» στην εξαπάτηση για να βγει ξανά κυβέρνηση και να πιάσει ξανά δουλειά για το κεφάλαιο και όχι για το λαό. Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, να δυναμώσει τον αγώνα και την οργάνωση του για να διεκδικήσει ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ COVID-19 ΕΠΟΧΗ”

Αποτελεί πρόκληση η επιμονή του πρωθυπουργού να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας όταν χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα “μιας νόσου” με τις συνέπειες να γίνονται πιο ορατές το επόμενο διάστημα.

Και η σημερινή ομιλία του δεν προμηνύει τίποτα λιγότερο από νέα επιδείνωση των όρων πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του λαού, της επιδείνωσης των όρων δουλειάς και αμοιβών των υγειονομικών.

Η πολιτική που προέβαλε για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του κατ’ όνομα δημόσιου τομέα έχει δοκιμαστεί πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τραγικά αποτελέσματα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Είναι η πολιτική που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και είχαν σαν αποτέλεσμα αφενός την ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, τους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από την περίθαλψή τους και αφετέρου την αξιοποίηση του άθλιου δημόσιου συστήματος υγείας από τους επιχειρηματίες στην υγεία για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των ασθενών.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προέβαλε ως δήθεν λύση των σοβαρών προβλημάτων της περίθαλψης του λαού την ίδια την αιτία που τα δημιουργεί και τα διογκώνει!

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται να δυναμώσει η μαζική οργανωμένη πάλη του λαού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, με επαρκή εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών σε όλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

 Από σήμερα καταργείται η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας και εγκαινιάζεται ο αντιλαϊκός πτωχευτικός κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ολοκλήρωσε το έγκλημα, που μεθόδευσαν βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις, με την σταδιακή άρση της προστασίας των λαϊκών κατοικιών, με την παράδοση των κόκκινων δανείων στα funds, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους, την εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν. Προβλέπει ότι για τρία χρόνια όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει θα δουλεύει πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα τον υπόλοιπο μισθό του, ενώ και η περιουσία του ελέγχεται απ’ την τράπεζα. Μετατρέπει τελικά τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Παράλληλα, διευκολύνεται η συγκέντρωση ακινήτων στο τραπεζικό κεφάλαιο, που θα τα βγάζει στο σφυρί, επιταχύνοντας επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως πχ ο Τουρισμός και οι αναπλάσεις περιοχών. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας σφίγγει κι άλλο την θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν “βουνό” υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και το κράτος.

Πραγματική ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση νόμου που έχει επανειλημμένα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και απορρίπτουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και το άμεσο κούρεμα οφειλών, τόσο για τα χρέη στις τράπεζες όσο και για τα χρέη στο κράτος. Πραγματική ανάσα μπορεί να δώσει η λαϊκή αντίσταση για την προστασία των εργατικών – λαϊκών οικογενειών από την πανδημία των χρεών και των πλειστηριασμών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΤΗΝ ΕΡΤ1

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *