ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Οι αποψινές πανομοιότυπες ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι η υπεύθυνη στάση της Παράταξής μας ενοχλεί και τους δύο. Ήταν αναμενόμενο. Γιατί εκλαμβάνουν την πολιτική ως άγονη αντιπαράθεση και ακραία πόλωση. Απορούν δήθεν πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουμε την Κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη διαχείριση και αυτής της κρίσης, που οδήγησε χιλιάδες πολίτες σε απίστευτη ταλαιπωρία, αλλά και να μη ζητάμε εκλογές μέσα στην έξαρση της πανδημίας, ενώ θρηνούμε δεκάδες συνανθρώπους μας καθημερινά. Τις απορίες τους θα λύσει ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του OPEN και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου

Ν. Ανδρουλάκης: Καμία στήριξη στην Κυβέρνηση και στα μικροπολιτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΤ: Είναι μια ημέρα η οποία είναι καυτή πολιτικά. Έχουμε την πρόταση μομφής από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα, και θα ήθελα να μάθουμε, όλοι όσοι μας βλέπουν αυτή την ώρα, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσετε, τι θα κάνετε.

ΝΑ: Κυρία Τσαπανίδου, κατ’ αρχάς θέλω να ξεκινήσω από το θέμα του ρεπορτάζ της κυρίας Βλεπάκη. Είναι αδιανόητο να έχουμε όλη αυτή την εβδομάδα πάνω από 100 θανάτους την ημέρα και να συγκρινόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν στο ανά εκατομμύριο πληθυσμό συγκρινόμενο με τους θανάτους, έχουμε ξεπεράσει τη Γαλλία και την Ισπανία. Θυμόμαστε στο πρώτο κύμα τι τραγικές στιγμές έζησαν τότε χωρίς το εμβόλιο, ενώ εμείς αυτά τα ζούμε τώρα με το εμβόλιο. Σχεδόν φτάνουμε το Βέλγιο και την Ιταλία, και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, να λέμε ότι επειδή χαλαρώνουν κάποια ευρωπαϊκά κράτη τα μέτρα, να το κάνουμε και εμείς. Σε αυτά τα κράτη έχουν χιλιάδες κρούσματα, αλλά επειδή έχουν πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, έχουν πολύ λιγότερους θανάτους.

Θεωρώ λοιπόν αδιανόητη την απόφαση της κυβέρνησης και πραγματικά περιμένω την εξειδίκευση, τι χαλαρώνει, ποια μέτρα για να δούμε σε τι κίνδυνο μπορούμε να μπούμε τις επόμενες ημέρες. Θέλει μεγάλη προσοχή και η θεωρία ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Τα είπε και πέρσι ο κ. Μητσοτάκης – θυμάστε τον Φεβρουάριο – τα λέει και φέτος η κυβέρνηση, ενώ πληρώνουμε ένα πολύ ακριβό τίμημα.

ΠΤ: Εσείς δηλαδή δεν θα χαλαρώνατε τα μέτρα, με τα συγκεκριμένα στοιχεία και με τόσους θανάτους κάθε μέρα.

ΝΑ: Ακούστε, πρέπει να δούμε για ποια μέτρα μιλά η Κυβέρνηση. Εγώ δεν μπορώ να μιλώ θεωρητικά. Άλλο είναι αυτό για τη μουσική, άλλο τα άλλα μέτρα, θέλει προσοχή μεγάλη διότι το ξαναλέω Είμαστε 16οι σε εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι λάθος να λέμε ότι έχουμε ξεπεράσει την πανδημία. Εμείς κάναμε ολόκληρη καμπάνια υπέρ του εμβολιαστικού προγράμματος.

ΠΤ: Το στείλατε το μήνυμα κ. Ανδρουλάκη. Άρα καταλαβαίνω ότι στην ερώτηση που σας κάνω για το θέμα της ημέρας, για την πρόταση μομφής, η απάντηση είναι θα την καταψηφίσετε την κυβέρνηση.

ΝΑ: Εννοείται ότι αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει και με τα ζητήματα των τελευταίων ημερών. Είναι προφανές ότι δεν θα παρέχουμε καμία στήριξη στην κυβέρνηση. Διότι για άλλη μία φορά, απεδείχθη περίτρανα ότι η θεωρία του κ. Μητσοτάκη ότι ηγείται μίας κυβέρνησης με τεχνοκρατική επάρκεια και αποτελεσματικότητα, νομίζω δεν στέκει. Για άλλη μία φορά διαψεύστηκε παταγωδώς.

ΠΤ: Αυτό σημαίνει ότι καταψηφίζετε την κυβέρνηση;

ΝΑ: Σας λέω είναι προφανέστατο ότι δεν θα παρέχουμε καμία στήριξη στην κυβέρνηση. Είναι προφανέστατο ότι θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία γνώριζε μέρες πριν ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης, μικρής διάρκειας και ήταν απολύτως απροετοίμαστη. Εδώ θέλω να σας πω κυρία Τσαπανίδου, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνουμε στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα.

ΠΤ: Δηλαδή;

ΝΑ: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος γι’ αυτό. Εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρόταση αυτή, γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσουμε τη διαδικασία για να κάνουμε προτάσεις, συγκεκριμένες προτάσεις. Ποιες είναι οι προτάσεις, γιατί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ζει τα ίδια, με τη Μήδεια πέρσι λέγαμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, φέτος ξανά, στις πλημμύρες ξανά τα ίδια, το καλοκαίρι τα ίδια με την Εύβοια, κάηκε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Οκτώ, δέκα φορές περισσότερο από άλλα κράτη την προπερυσινή χρονιά. Ακούστε τι προτείνουμε.

ΠΤ: Ναι βεβαίως.

ΝΑ: Κατ’ αρχάς, το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής να γίνει πραγματικό Υπουργείο με αρμοδιότητες, με χρηματοδότηση, με προσωπικό και όχι ένα κέλυφος όπως είναι σήμερα.

Δεύτερον, στόχοι ανθεκτικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, κάτω από οποιοδήποτε ακραίο καιρικό φαινόμενο, κάποια κομμάτια του κράτους πρέπει να λειτουργούν. Τα αεροδρόμια, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, το δίκτυο ενέργειας. Θέλω να σταθώ στο τελευταίο. Θυμάστε πέρσι τι έγινε στη βόρεια Αθήνα, στην βόρεια Αττική; Τι άλλαξε; Στο ταμείο ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης δίνει μόνο 60 εκατ. ευρώ μόνο για αναβάθμιση του δικτύου στις πόλεις και 40 εκατ. ευρώ σε δασικές εκτάσεις, ενώ πρέπει να δώσει πολλαπλάσια για να έχουμε ένα δίκτυο ανθεκτικό και όχι να πληρώνει ο κόσμος πολλαπλάσια τιμή στο ρεύμα και να μην έχει ρεύμα στις πιο κρίσιμες στιγμές του χειμώνα.

ΠΤ: Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Γιατί στόχος να μείνουν ανοιχτές οι υποδομές, είναι ο στόχος κάθε κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η δική σας πρόταση, ο στόχος είναι αυτός, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και έχει αποδειχτεί επανειλημμένως, δεκαετίες τώρα αυτό το θέμα.

ΝΑ: Για το δίκτυο ενέργειας έχουμε συγκεκριμένη άποψη. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο με 100 εκατ. ευρώ, αλλά με πολλαπλάσια και για γεωπολιτικούς λόγους, και για λόγους υψηλής διασυνδεσιμότητας, και για λόγους οι πολίτες να μην ξαναζούν αυτό που έζησαν και το καλοκαίρι και το χειμώνα με το ψύχος.

Τρίτη πρόταση. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό, το βασικό εργαλείο της πολιτικής προστασίας, που είναι η πυροσβεστική, να αναβαθμιστεί, να υπάρχουν προγράμματα ενημέρωσης, εξειδίκευσης και με αξιοκρατική δομή. Αξιολόγηση των στελεχών της πυροσβεστικής και όχι πελατειακές λογικές που οδηγούν σε λάθος επιλογές.

Και τέταρτη πρόταση είναι το εξής ζήτημα: Σχέδια πολιτικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή μιλούν όλοι για τον Ξενοκράτη. Πρέπει να αναβαθμιστούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας, είτε για πυρκαγιές, είτε για σεισμούς, για όλα τα φυσικά φαινόμενα, διότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις προκλήσεις. Να αναβαθμιστούν βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και όχι σήμερα να έχουμε επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε πέρσι μετά τη Μήδεια ότι θα φέρει νόμο που θα διαχωρίσει τις επικαλυπτόμενες διαδικασίες που έχουν δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, τροχαία, όλες τις αρμοδιότητες θα τις ξεχωρίσει, ώστε να υπάρξει μία δομή ξεκάθαρη. Αυτό να έρθει όμως, για να τελειώνει αυτή η περιπέτεια, γιατί ο ελληνικός λαός ζει τη μέρα της μαρμότας.

ΠΤ: Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις σας για τη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά θέλω να καταλάβω κάτι, πιστεύετε ότι δεν είναι καλά δομημένος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τώρα τα φυσικά φαινόμενα από την κυβέρνηση αυτή, ή είναι ευθύνες συγκεκριμένων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να τα υλοποιήσουν όλα αυτά; Πιστεύετε δηλαδή ότι φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι που θα έπρεπε να έχουν φύγει χθες από την θέση τους; Ας πούμε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κάποιος άλλος που εντοπίζετε εσείς.

ΝΑ: Έχω ασχοληθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια ως ευρωβουλευτής με την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι θα έρθει με την κλιματική αλλαγή. Το κράτος μας είναι μια χώρα η οποία θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όπως όλες οι μεσογειακές χώρες και τους καλοκαιρινούς μήνες και τους χειμερινούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λοιπόν, βάσει της εμπειρίας μου, είναι η γραφειοκρατία και το υδροκέφαλο κράτος που έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης με την ιστορία του επιτελικού κράτους.

ΠΤ: Το καταλαβαίνω.

ΝΑ: Δηλαδή, τι σημαίνει επιτελικό κράτος; Μαζεύει ο ίδιος αρμοδιότητες διότι είτε θεωρεί τον εαυτό του και τους συνεργάτες του πάρα πολύ ικανούς είτε γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του. Πρέπει λοιπόν αυτό να αλλάξει, να υπάρξουν αρμοδιότητες ξεκάθαρες και το υπουργείο να είναι ένα υπουργείο που θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει και πρόληψη. Όχι μόνο μετά από όλα αυτά να τρέχουμε να μαζεύουμε τα ασυμμάζευτα.

ΠΤ: Να πάμε στην πρόταση μομφής που είναι το καυτό θέμα της ημέρας και δεν μιλήσαμε πολύ. Είπατε ότι θα καταψηφίσετε την κυβέρνηση, θα στηρίξετε την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρατε ωστόσο ότι παίζει κομματικά παιχνίδια. Δηλαδή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μία τέτοιου είδους διαχείριση που δικαιολογείται να κάνει κάποιος πρόταση μομφής ή όχι;

ΝΑ: Προσέξτε, εμείς δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση. Θεωρούμε απαράδεκτη τη διαχείριση των τελευταίων ημερών και τα υπόλοιπα λάθη που έχει κάνει, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε καμία συζήτηση με τα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Θέλω να γίνω απολύτως σαφής. Ο κ. Τσίπρας από εδώ, από εσάς, από το OPEN, είπε πριν από μερικούς μήνες ότι θεωρεί αδιανόητο να ζητήσει εκλογές λόγω του ότι έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με την πανδημία. Εκείνη την ημέρα υπήρχαν 50 θάνατοι. Τώρα έχουμε 100 κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, τώρα, ζητάει εκλογές. Είπα και το λέμε και στην ανακοίνωσή μας ότι, ψάχνοντας σωσίβιο ο ίδιος για τον εαυτό του, προσφέρει σωσίβιο και για τον κ. Μητσοτάκη. Διότι, πώς είναι δυνατόν κυρία Τσαπανίδου, από τη μία να ζητάς εκλογές και από την άλλη να προκαλείς μία διαδικασία, που την Κυριακή το βράδυ, το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Μητσοτάκης να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα πώς είναι δυνατόν από τη μια να ζητάς εκλογές και από την άλλη να το οδηγείς εκεί; Μήπως τελικά δεν θες εκλογές για τους δικούς σου λόγους;

ΠΤ: Εσείς δηλαδή δεν πιστεύετε ότι πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές;

ΝΑ: Με τον κ. Τσίπρα έχουμε μια άλλη στρατηγική. Εμείς κάνουμε μία αντιπολίτευση για να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα που βελτιώνουν μέσω του προγράμματός μας τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Δεν κάνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια. Και πιστεύω ότι αυτά που είπα πριν από λίγο, αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία απολύτως στρατηγική. Λέει αυτήν τη στιγμή κάτι, το οποίο μέχρι χθες ήταν τελείως διαφορετικό.

ΠΤ: Εσείς λοιπόν θέλετε εκλογές, ναι ή όχι;

ΝΑ: Εμείς, λοιπόν, δεν ασχολούμαστε με τη στρατηγική του κ. Τσίπρα. Εμείς αυτήν τη στιγμή αξιολογούμε αρνητικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γι’ αυτό θα υπερψηφίσουμε την πρόταση αυτή.

Τώρα, για το αν θέλουμε εκλογές. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό στην πολιτική να είμαστε αξιόπιστοι. Θεωρώ αδιανόητο να γίνουν εκλογές, όταν θρηνούμε – όπως είπε και το ρεπορτάζ σας και όπως ζούμε όλοι μας – 100 συμπολίτες μας κάθε μέρα και ενώ η πανδημία δεν έχει κοπάσει. Θεωρώ αδιανόητο να ζητάμε εκλογές τώρα. Όταν θα γίνουν εκλογές, εμείς θα είμαστε έτοιμοι με μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης, που θα βάζει στο περιθώριο και τους ελιτισμούς του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τους ελιτισμούς του κ. Τσίπρα.

ΠΤ: Δεν σας κατάλαβα ακριβώς κ. Ανδρουλάκη και θέλω να παραμείνω στην ερώτηση. Θέλετε ή όχι πρόωρες εκλογές; Πιστεύετε δηλαδή ότι η πολιτική διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας, των φυσικών καταστροφών, των φυσικών φαινομένων, είναι επαρκής και προς τη σωστή κατεύθυνση από την κυβέρνηση;

ΝΑ: Σας είπα, τη θεωρώ λάθος, την καταδικάζουμε. Θεωρώ όμως αδιανόητο κάτω από αυτές τις συνθήκες, που θρηνούμε 100 συμπολίτες μας κάθε μέρα και η πανδημία δεν έχει κοπάσει να ζητάμε εκλογές.

ΠΤ: Μάλιστα. Άρα δεν θέλετε.

ΝΑ: Τώρα εκλογές πώς θα γίνουν; Θεωρώ αναξιόπιστο να ζητώ εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προφανέστατα θα γίνουν εκλογές, θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές τις εκλογές, όποτε θέλει να τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΤ: Πάμε τώρα στο μέλλον. Βλέπετε περιθώρια συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν και εφόσον γίνουν εκλογές, διότι ο ίδιος έχει τοποθετηθεί και πει ότι είστε μέρος του προοδευτικού τόξου. Εσείς βλέπετε τέτοιες ομοιότητες; Θα μπορούσατε δηλαδή να καθίσετε σε ένα τραπέζι και να βρείτε κοινά μαζί του; Έχετε απορρίψει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία σε συνέντευξη σας πρόσφατα.

ΝΑ: Πήρα εντολή από 270.000 πολίτες για να ανανεώσω και να ενδυναμώσω την παράταξή μας. Και πάντα με πολιτική αυτονομία έναντι και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσουμε την πρόταση καταδικάζοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά σε μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να εμπλακούμε. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μιας αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός για να βελτιωθεί η ζωή του.

Και θα σας πω και κάτι που πιστεύω ακράδαντα: Τις επόμενες ώρες, τι θα ζήσουμε στη Βουλή; Μια τοξική σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ο ένας θα μιλάει για τις τωρινές ευθύνες του άλλου, ο άλλος θα του ρίχνει τις ευθύνες της διακυβέρνησής του. Δεν θέλει αυτό ο ελληνικός λαός. Θέλει προτάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα. Και πιστεύω ότι οι προτάσεις που σας είπα, αν υλοποιηθούν, θα βοηθήσουν να θωρακίσουμε την κοινωνία μας, γιατί ένα ανθεκτικό κράτος μπορεί να έχει και μια ανθεκτική κοινωνία. Ανθεκτική κοινωνία χωρίς κράτος το οποίο να μπορεί να σχεδιάσει, να υλοποιεί και να έχει στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.

ΠΤ: Θα είναι όμως μία συζήτηση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο τρεις ημέρες να ακούσει όλες τις απόψεις.

ΝΑ: Σας είπα, εμείς θα πούμε τις απόψεις μας, θα καταθέσουμε τις θέσεις μας, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και, ψάχνοντας σωσίβιο για τον ίδιο, προσφέρει και στον κ. Μητσοτάκη.

ΠΤ: Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω επειδή βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να διατηρείτε τη δυναμική της εκλογής σας, μου έκανε εντύπωση που δεν θέλετε και εκλογές.

ΝΑ: Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Προφανέστατα με συμφέρουν να γίνουν εκλογές αύριο το πρωί.

ΠΤ: Τις πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις; Σας ρωτάω γιατί ο κ. Τσίπρας τις καταγγέλλει.

ΝΑ: Αν έβαζα πάνω από όλα το κομματικό μας συμφέρον, βάσει αυτών των δημοσκοπήσεων όλων των εταιρειών – δεν είναι μία εταιρεία – θα ήθελα εκλογές αύριο το πρωί. Αλλά πάνω από όλα, βάζουμε το δημόσιο συμφέρον. Και ξαναλέω, με 100 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, θεωρώ αδιανόητο και ανήθικο να ζητάω τώρα εκλογές. Θα είμαι έτοιμος, όποτε κι αν προκηρυχθούν.

ΠΤ: Τις δημοσκοπήσεις ωστόσο τις αποδέχεστε;

ΝΑ: Δείχνουν μία τάση όλες οι εταιρείες. Είμαι χαρούμενος που τα πράγματα πάνε καλά για εμάς. Βέβαια, η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση δεν είναι καμίας εταιρείας. Είναι της λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και σε αυτήν την πρώτη δημοσκόπηση των εθνικών εκλογών, πιστεύω ότι εκεί θα κριθεί η δουλειά και η προσπάθειά μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εκλέχτηκε χθες, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια νέα επιτροπή που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να εξετάσει τις νέες προκλήσεις – όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης – αλλά και τις καινοτόμες ιδέες – όπως οι νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας – για την σύγχρονη λειτουργία της δημοκρατίας.

Στην πρώτη του παρέμβαση προς τα μέλη της Επιτροπής ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η δημοκρατία σήμερα αντιμετωπίζει νέες αλλά και παλιές προκλήσεις. H συζήτηση γύρω από τη δημοκρατία έχει γίνει πλέον παγκόσμια.

Το κλειδί για να αγαπήσουμε τη δημοκρατία βρίσκεται στην απόκτηση καλύτερης κατανόησης των τρόπων με τους οποίους μια πλούσια και ποικιλόμορφη αντίληψη της δημοκρατίας μπορεί να συμβαδίζει με τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τους τρόπους ζωής μας. Είναι καιρός να αναζητήσουμε καινοτόμες πρακτικές, αλλά και να ανανεώσουμε την κατανόησή μας για τα βασικά ζητήματα της δημοκρατίας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, όπως η τεχνολογία ή η παγκοσμιοποίηση. Αλλά και για να διευρύνουμε την αντίληψή μας για την ίδια τη δημοκρατία – πέρα από τις εθνικές μας εμπειρίες – μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον αλλά και από τα πρόσφατα διδάγματα σε όλο τον κόσμο.”

ΕΡΏΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΌ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΉ

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τις αστοχίες στο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και την έλλειψη ανταπόκρισης από τις “Αττικές Διαδρομές ΑΕ” που οδήγησαν στον εγκλωβισμό πολιτών και το μπλοκάρισμα των μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Οι βουλευτές με την ερώτησή τους ζητούν απαντήσεις και την κατάθεση εγγράφων για τα ακόλουθα θέματα :

1. Πότε έγιναν οι συσκέψεις πριν την εκδήλωση της χιονόπτωσης της 24ης Ιανουαρίου, ποιοι κλήθηκαν, τι προτάσεις κατατέθηκαν τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τις “Αττικές Διαδρομές ΑΕ” και ποια τα πρακτικά με τις αποφάσεις από τις συσκέψεις αυτές; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

2. Πότε δόθηκε η πρώτη εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και πότε ανταποκρίθηκε η Αττική Οδός και πότε τελικά έγινε αυτό; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

3. Πότε έγινε έλεγχος της ετοιμότητας λειτουργίας και της επάρκειας των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Αττικής Οδού και εάν ναι ποια ήταν η αξιολόγηση του ελέγχου; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε

Προς: τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χ. Στυλιανίδη

Θέμα: Αστοχίες στο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και έλλειψη ανταπόκρισης από τις “Αττικές Διαδρομές ΑΕ” οδήγησαν στον εγκλωβισμό και το μπλοκάρισμα των μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η τραγική κατάσταση που έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί και κάτοικοι της Αττικής με την εκδήλωση της χιονόπτωσης της 24 και 25 Ιανουαρίου απαιτεί την απάντηση σε μια σειρά ερωτηματικά που μένουν ακόμη αναπάντητα. Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα της ισχυρής χιονόπτωσης είχαν έγκαιρα προβλεφθεί, η ανταπόκριση τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε υλοποίηση έδειξε εκ του αποτελέσματος ότι απείχε πολύ από το επίπεδο αντίδρασης ενός σύγχρονου κράτους. Κύρια αιτία του ντόμινο που εξελίχθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση και τον εγκλωβισμό για πολλές ώρες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και οδηγών ήταν η διακοπή λειτουργίας της Αττικής Οδού από τις δύο πρώτες ώρες εκδήλωσης μάλιστα της χιονόπτωσης.

Λόγω της κομβικής λειτουργίας της Αττικής Οδού, αυτό είχε ως επακόλουθο την εκδήλωση και του κυκλοφοριακού εμφράγματος που πέρα από την ατέλειωτη ταλαιπωρία έθεσε και σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές. Αιτία του εμφράγματος ήταν η έλλειψη πρόνοιας άμεσης εφαρμογής της διακοπής της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων καθώς και η πλημμελής και καθυστερημένη λειτουργία των εκχιονιστικών μηχανημάτων στην Αττική Οδό.

Από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Αττικής Οδού φαίνεται ότι για αυτά τα δύο κρίσιμα θέματα υπήρξε ασυνεννοησία τόσο κατά τον σχεδιασμό της πρόληψης των προβλημάτων όσο και κατά την εφαρμογή.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πότε έγιναν οι συσκέψεις πριν την εκδήλωση της χιονόπτωσης της 24ης Ιανουαρίου, ποιοι κλήθηκαν, τι προτάσεις κατατέθηκαν τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τις “Αττικές Διαδρομές ΑΕ” και ποιά τα πρακτικά με τις αποφάσεις από τις συσκέψεις αυτές; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
2. Πότε δόθηκε η πρώτη εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και πότε ανταποκρίθηκε η Αττική Οδός και πότε τελικά έγινε αυτό; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
3. Πότε έγινε έλεγχος της ετοιμότητας λειτουργίας και της επάρκειας των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Αττικής Οδού και εάν ναι ποια ήταν η αξιολόγηση του ελέγχου; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Χρήστος Γκόκας

Αντωνία Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γεώργιος Φραγγίδης

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Για μια Κοινωνία Αξιοπρέπειας

Η πανδημία προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές και εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η Ελλάδα ζει, με το εμβόλιο, όσα έζησε η Δυτική Ευρώπη χωρίς το εμβόλιο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πέτυχε τους στόχους του, παρά τα παχυλά κονδύλια που δαπανήθηκαν σε διαφήμιση, με αδιαφανή κριτήρια. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση, ήδη από το καλοκαίρι, επιμένει ότι η περιπέτεια του κορωνοϊού φτάνει στο τέλος της. Τα αντιφατικά μηνύματα σε συνδυασμό με τον σταθερά υψηλό αριθμό ημερήσιων θανάτων εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας. Η επιβάρυνση του ΕΣΥ συνεχίζεται αμείωτη, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αστήρικτο σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας, η ακρίβεια εξελίσσεται στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα. Τους αμέσως επόμενους μήνες, αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η κρίση ακρίβειας πλήττει τους πιο ευάλωτους, βαθαίνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Ο τομέας της ενέργειας είναι ο πλέον χαρακτηριστικός: οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αυξηθεί δραματικά. Η ενεργειακή κρίση επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες, σε συνθήκες πραγματικής ενεργειακής δημοκρατίας. Ένα μίγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων είναι αναγκαίο, για την τόνωση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας και για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Μια δίκαιη πολιτική κατά της ακρίβειας.

Οι προκλήσεις, άλλωστε, στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, πριν από λίγες ημέρες, στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, απέδειξαν την ανεπάρκεια ενός δήθεν «επιτελικού» κράτους που στερείται του βασικού επιτελικού στοιχείου: του συντονισμού. Παρά την ακριβή πρόγνωση της χιονόπτωσης, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε απροετοίμαστος και εντελώς ασυντόνιστος, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν αβοήθητοι επί πολλές ώρες σε κεντρικές οδούς ή και στα σπίτια τους, χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Η απουσία πρόληψης και επιχειρησιακού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με συγγνώμες κατόπιν εορτής ούτε με αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, αναδύεται η ανάγκη για γενναία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η απόπειρα οικοδόμησης ενός ψευδεπίγραφου «δικομματισμού» απέτυχε. Η αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον μια ευδιάκριτη πραγματικότητα. Η τάση ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε απρόσμενη ούτε αναίτια. Μέσα από μια πολυετή συνεπή πορεία αυτονομίας, το Κίνημα έχτισε την αξιοπιστία του, ενώ με τον στέρεο και τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό του λόγο κατόρθωσε, σε πολλές περιπτώσεις, να αναπληρώσει το κενό μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς πυξίδα.

Σήμερα, με νέα δυναμική και αυτοπεποίθηση, σε κλίμα ανανέωσης και ενότητας, το Κίνημα βαδίζει προς τα εμπρός. Με βαριά ιστορική παρακαταθήκη, αλλά και φρέσκιες ιδέες. Με δυνατή και σοβαρή φωνή. Με γνώση και προτάσεις. Θέλουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Με τις δικές μας αρχές και αξίες. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Σύγχρονο και αποτελεσματικό, στο πλευρό του πολίτη. Για μια κοινωνία δίκαιη, ανοικτή, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μια Πολιτεία που θα μπορεί να διακρίνει την αδικία και θα την αντιμετωπίζει, όχι στα λόγια, αλλά με θετικά μέτρα και πρωτοβουλίες. Για μια κοινωνία αξιοπρέπειας.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 30/1/2022 ΣΤΙΣ 08:00 π.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 30/1 στις 08:00πμ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής και στα Social Media.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ “ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ” ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Το πρόγραμμα “προγεννητικής αγωγής” για μαθητές Γυμνασίου, που προβάλλει σκοταδιστικές θεωρίες, επιτέλους αποσύρεται.

Η ιδεοληψία και η αναχρονιστική λογική του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν σε ακραίες και επικίνδυνες επιλογές. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας αναγκάζουν την Υπουργό Παιδείας σε ανώμαλη προσγείωση και αναδίπλωση.»

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.