ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Reading time: 16 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 17 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin

Η επαναφορά της αγωγής του  Γ. Μπουλούκου εναντίον του Αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και των δύο πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη και Λεωνίδα Γρηγοράκου, για πολιτική άποψη που εξέφρασαν κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων, συνιστά προσβολή της δημοκρατίας και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση.

Ιδίως όταν ο εκλεκτός της Παράταξης Π. Τατούλη και της “Χρυσής Αυγής”, πρώην Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γ. Μπουλούκος, προταθείς μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είναι το ίδιο πρόσωπο που πολύ πρόσφατα αποφάνθηκε ότι ο αποκλεισμός του νεοναζιστικού κόμματος “προσβάλλει τη δημοκρατία”.

Κανείς δεν δικαιούται και δεν πρόκειται να φιμώσει την ελεύθερη και απρόσκοπτη έκφραση γνώμης των βουλευτών και τη φωνή της Δημοκρατικής Παράταξης απέναντι στις ιδέες και τις πρακτικές της άκρας δεξιάς.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗ ΒΕΛΕΓΡΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ, Mary Lawlor, για την κατάσταση των υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, κατόπιν της πολυήμερης επίσκεψής της στη χώρα τον Ιούνιο του 2022 και πληθώρας συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Τα συμπεράσματα της Έκθεσης κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας, αφού σύμφωνα με την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ οι υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με εκστρατείες δυσφήμησης, μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον, απειλές, επιθέσεις και κατάχρηση του ποινικού δικαίου εναντίον τους σε “συγκλονιστικό βαθμό”, όπως χαρακτηριστικά διαλαμβάνεται στην Έκθεση.

Με λίγα λόγια, όσοι προωθούν και προστατεύουν τα δικαιώματα μεταναστ(ρι)ών, αιτούντων/αιτουσών άσυλο και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, εθελοντ(ρι)ών και δημοσιογράφων αδυνατούν κατ΄ουσίαν να εκτελούν το έργο τους με το κράτος να θέτει διαρκώς εμπόδια στη δράση τους.

Η Ειδική Εισηγήτρια καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση με 27 συστάσεις να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων:

– Στην ανάγκη απόσυρση των εκκρεμών ποινικών κατηγοριών εναντίον υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των αγωγών κατά δημοσιογράφων,

– Στην αύξηση των μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων, τρανς και διαφυλικών ατόμων και υπέρμαχων τους,

– Στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διερεύνησης εγκλημάτων, που προκαλούνται από προκατάληψη και ρητορική μίσους, της πρόσβασης σε δίκαιη δίκη και ένδικα μέσα, και με τη λήψη μέτρων για την πρόληψη διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

– Στην ανάγκη άμεσης εναρμόνισης της εσωτερικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή και διεθνή σε σχετικά με τα ανωτέρω θέματα.

Σημειωτέον ότι η Ειδική Εισηγήτρια αναφέρθηκε και στις παράνομες παρακολουθήσεις, προτρέποντας την Ελληνική Κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης παράνομων λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα, καθώς και να υποστηρίξει ενεργά την υπογραφή άμεσου μορατόριουμ για την παγκόσμια πώληση και μεταφορά τεχνολογίας ιδιωτικής επιτήρησης, μέχρι να εφαρμοστούν οι εγγυήσεις διασφάλισης ότι τέτοιες τεχνολογίες δεν χρησιμοποιούνται για τη στόχευση υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων.

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των συστάσεων, η πλειονότητα των οποίων αφορά πολύ σοβαρά ζητήματα, αρκεί ο συνολικός αριθμός των συστάσεων για να προβληματίσει την Κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Απαιτείται άμεση δράση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ “ΧΡΥΣΗ ΑΓΕΛΑΔΑ” ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΣΕ “ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟ ΤΡΑΓΟ”»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος εκτίμησε ότι με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών «έπεσε η κουρτίνα και φάνηκε η ανεπάρκεια και αποτυχία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Είναι ένα κράτος-λάφυρο το οποίο λειτουργεί αναπαράγοντας πελατειακές λογικές και αντιλήψεις με σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας. Δεν είναι ένα κράτος-εγγυητής των δημοκρατικών ελευθεριών και του δημοσίου συμφέροντος» και εξήγησε:

«Είναι μια Κυβέρνηση που βλέπει τώρα το “κακό Δημόσιο” ως τον “αποδιοπομπαίο τράγο” ενώ είναι η “χρυσή αγελάδα” για τη ΝΔ. Αναφέρομαι προφανώς στα ρουσφέτια στον ΟΣΕ, στην αλλαγή του ορίου ηλικίας για τη μετάταξη των σταθμαρχών, στις κομματικές διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ και στην όλη κομματοκρατία και ευνοιοκρατία στο Δημόσιο την οποία η ΝΔ, όχι μόνο δεν θεράπευσε, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά την ενέτεινε και την καλλιέργησε.

Είναι το ίδιο Κράτος και η ίδια Κυβέρνηση που ενώ κάνει απευθείας αναθέσεις σε βαθμό-ρεκόρ, δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια σύμβαση η οποία έχει δεχθεί επτά παρατάσεις και έχει πάρει και καπέλο στο συμβατικό της αντικείμενο, ενώ αν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως θα είχε σώσει 57 συμπολίτες μας. 

Είναι η Κυβέρνηση που έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές, όταν αυτές λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν κακός ο κ. Ράμμος και η ΑΔΑΕ όταν έκαναν τη δουλειά τους, αλλά είναι καλή η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, άνθρωποι που τη στελέχωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν σχέση με τους σιδηρόδρομους και μια χαρά έκαναν τους σιωπηρούς παρατηρητές όλων των κακώς κειμένων στον ΟΣΕ.

Και είναι και η Κυβέρνηση που ανέχεται την κακή ιδιωτικοποίηση που έγινε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια ανεπαρκέστατη ιταλική εταιρεία η οποία δεν έχει εμπειρία στις εμπορευματικές μεταφορές και αρνείται να κάνει οποιαδήποτε επένδυση από όσες είχε αναλάβει συμβατικά απέναντι στη χώρα».

Αναφερόμενος, δε, στην κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διερωτήθηκε: «Αν δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπερασπιστεί στην Ευρωβουλή τη δυνατότητα μιας Κυβέρνησης να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων, αναρωτιέμαι πώς θα βρει τον τρόπο να υπερασπιστεί και  μια Κυβέρνηση η οποία έβλεπε τα τρένα να περνούν στην ίδια γραμμή και να συγκρούονται μετωπικά μετά τις δικές της κομματικές επιλογές και διορισμούς. Αυτό που υπερασπίζονται δεν είναι η Ελλάδα της δημοκρατίας, αλλά η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας!».

Απαντώντας, τέλος, στις αναφορές της ευρωβουλευτή της ΝΔ για ρουσφέτια του παρελθόντος, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «αν είναι να ερμηνεύουμε τα κακώς κείμενα σήμερα πηγαίνοντας στο μακρινό ιστορικό παρελθόν, είναι πολύ εύκολο να φτάσουμε και στο προδικτατορικό κράτος της δεξιάς και στους διορισμούς με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Είναι αδιέξοδο. Σήμερα ζούμε μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική, ηθική και πολιτική κρίση. Θέλει θράσος λοιπόν να απευθύνεται κανείς και να κουνά το δάχτυλο στην παράταξη του ΑΣΕΠ, της Διαύγειας και της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, όταν έχει κάνει αυτό το ρουσφέτι στον ΟΣΕ!».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΛΑΦΥΡΟ»

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Ιεράπετρας πραγματοποίησε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας του λόγω της υποστελέχωσης και της τεχνολογικής απαξίωσης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Μετά και την περιπέτεια της πανδημίας υπάρχει τεράστια αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας για τον ελληνικό λαό. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις και την αύξηση των ανισοτήτων, για εμάς είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με αξιοποίηση του 10% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κάνουμε ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας και να δώσουμε κίνητρα σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη. Και, βέβαια, και οικονομικά κίνητρα σε όλους τους υγειονομικούς, όχι μόνο τα παλαμάκια της πανδημίας. Εδώ, σήμερα, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση με τους εκπροσώπους του νοσοκομείου της Ιεράπετρας. Θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα να ενταχθεί στα νοσοκομεία “τύπου Α”, ώστε η μεγάλη ανάγκη για προσωπικό να καλυφθεί μέσα από τα κίνητρα και όχι με συμβασιούχους και επικουρικούς, αλλά με μόνιμο προσωπικό. Είναι άμεση ανάγκη να στηριχτεί το νοσοκομείο και να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της Ιεράπετρας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου δεκάδες νέοι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον βίαιο τρόπο, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε ανάγκη ένα κράτος, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την προοπτική στον ελληνικό λαό και όχι ένα κράτος πελατειακό λάφυρο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν τις καρέκλες τους. Σε αυτές τις παθογένειες θα μπούμε εμπόδιο για να φτιάξουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί πάνω απ’ όλα τον πολίτη και τον ελληνικό λαό».

Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είπε χαρακτηριστικά: «Όπως είπα και χθες από το Ηράκλειο, εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό. Και από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας. Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα του ελληνικού λαού. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους. Έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και, βέβαια, να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το λέω και εδώ από την Κρήτη όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των συμπολιτών μας, που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Να μπούμε εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν σεισάχθεια και άνοιξε την πόρτα στα funds να πάρουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης «εκτέλεσε» τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεσμεύομαι για ένα νομοθετικό πλαίσιο που να οδηγήσει τα funds σε διαπραγματεύσεις διαφάνειας, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους. Να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου, που εμείς το ΠΑΣΟΚ θεσπίσαμε το 2010, και τέλος 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και για τους συνεπείς μείωση 30% του κεφαλαίου τους. Η λύση για τις 80.000 οικογένειες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι το 1/3 να σηκώσει ο δανειολήπτης και τα 2/3 το τραπεζικό ίδρυμα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

O Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τον δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Αναφέρθηκε στις χθεσινές μαζικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, υπογραμμίζοντας: «Τα αιτήματα του ελληνικού λαού που διαδηλώνει είναι συγκεκριμένα. Απαιτεί δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ασφάλεια σε αυτή την χώρα. Όσοι βρεθήκαμε στη διαδήλωση είδαμε πολύ καλά πως λειτούργησε η αστυνομία και τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν. Όμως όλη αυτή η συζήτηση για τα επεισόδια, ουσιαστικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν απαντά στα ερωτήματα που υπάρχουν για τις τραγικές ευθύνες της πίσω από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη.»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος έθεσε τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος: «Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης ήξερε την κατάσταση που επικρατούσε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους; Παρακολουθούσε το τι συνέβαινε επί τέσσερα χρόνια, όπως αρχικά είχε πει ο κ. Οικονόμου ή όχι; Εάν το γνώριζε, έχει τεράστιες ευθύνες και αποδεικνύεται ανεπαρκής και ο ίδιος προσωπικά, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η Σύμβαση 717. Εάν δεν ήξερε, αποδεικνύει την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, την κατάρρευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία και την αναποτελεσματικότητά της, την οποία πλήρωσε ο πολίτης. Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση θα μας απαντήσουν πώς έγινε το ρουσφέτι για να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση ο Σταθμάρχης, παραβιάζοντας το όριο ηλικίας που είχε τεθεί; Η τριμελής επιτροπή, η οποία ενέκρινε την τοποθέτηση του συγκεκριμένου Σταθμάρχη, πρέπει να έρθει στη Βουλή να καταθέσει τι ήξερε και πως πήρε την απόφαση, παρά το όριο ηλικίας, να εγκρίνει την μετακίνησή του στη συγκεκριμένη θέση. Υπήρχε μία Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με επικεφαλής η οποία τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και έμεινε τόσα χρόνια εκεί. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία γιατί δεν την άλλαξε;»

Ο κ. Σπυρόπουλος υπενθύμισε τις μεγάλες τομές που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη Δημόσια Διοίκηση με στόχο την αξιοκρατία. «Εμείς θεσπίσαμε τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Όταν οι Ανεξάρτητες Αρχές τις οποίες θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, ήλεγξαν την κυβέρνηση, όπως έγινε στις περιπτώσεις του κ. Ράμμου και του κ. Μενουδάκου, εκείνη ενοχλήθηκε και τους αποκάλεσε “όργανα πολιτικών κομμάτων και άλλων εξουσιών”. Η επικεφαλής της ΡΑΣ, όμως, που δεν τους ενοχλούσε, την κράτησαν εκεί τέσσερα χρόνια για να μην τους ελέγχει και να μη λυθεί κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη και η κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» που διαφήμιζε τόσα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης, ο Υπουργός κ. Καραμανλής και όλα τα επιτελικά στελέχη γνώριζαν τι συνέβαινε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου. Είχαν τις καταγγελίες των εργαζομένων και δεν έκαναν τίποτα. Είχε το θράσος ο κ. Καραμανλής και επέπληττε στη Βουλή την αντιπολίτευση επειδή έκανε το έργο της».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολιάζοντας τις τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του MEGA επισήμανε ότι: «Σε σχέση με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί 14 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ 12 και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανεβαίνει 2 μονάδες. Θεωρώ όμως ότι είναι λάθος η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Το πιο σημαντικό είναι να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους πούμε τι θα κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Να μην ξανακούσουμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον κ. Τόσκα στα ψηφοδέλτια παρά τις τραγικές του ευθύνες στο Μάτι, θα ξαναβάλουμε κι εμείς τον κ. Καραμανλή. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας».

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

«Οι ευρωομάδες όλων των κομμάτων πρέπει να δημοσιοποιήσουν ποιοι ευρωβουλευτές τους πλήρωσαν τους φόρους που τους ζήτησε η ΑΑΔΕ και ποιοι όχι»

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής σήμερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»:

Για την επίκαιρη ερώτηση για τη φορολόγηση των ευρωβουλευτών: «Ο κ. Μαριάς, ως ευρωβουλευτής, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε ζητήσει μετά το 2014 στους ευρωβουλευτές να φορολογηθούν στην Ελλάδα και να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι όσοι ευρωβουλευτές έχουν ήδη πληρώσει θα πρέπει να λάβουν πίσω τα χρήματά τους, ενώ κανένα θέμα δεν τίθεται για αυτούς που δεν έχουν πληρώσει καθόλου όσα ζήτησε η ΑΑΔΕ. Δυστυχώς ενώ η κυβέρνηση ήξερε ότι η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει τη φορολόγηση και οι ευρωβουλευτές έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, δεν προχώρησε σε καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο πέντε ευρωβουλευτές έχουν φορολογηθεί κανονικά. Θα μας πουν τα κόμματα ποιοι ευρωβουλευτές δεν πλήρωσαν τους φόρους τους; Θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, όσοι είχαν φορολογηθεί; Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για να κάνει νομοθετική ρύθμιση για αυτό; Γίνεται ο Έλληνας Ευρωβουλευτής να μη φορολογείται, αλλά να πληρώνει ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, έχει πληρώσει τη φορολογία που είχε επιβληθεί από την ΑΑΔΕ και την εισφορά αλληλεγγύης και είμαι σίγουρος ότι δεν θα ζητήσει πίσω αυτά τα χρήματα στηριζόμενος στην απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει σχετικά για να ρυθμίσει το θέμα. Γιατί, η απόφαση του ΣτΕ στηρίζεται στο ότι δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω λοιπόν, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δεν έχουν πληρώσει τη φορολογία.

Από τη στιγμή που υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, οι ευρωομάδες όλων των κομμάτων πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ευρωβουλευτών που πλήρωσαν τους φόρους τους και εκείνων που δεν πλήρωσαν.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Στη χθεσινή ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, είδαμε και πάλι ντροπιαστικές εικόνες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος. Προκαλεί πραγματική απορία η σπουδή με την οποία αστυνομικοί εμφανίζονται να επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές ή ακόμη και σε παρακείμενα αυτοκίνητα, χωρίς καμία αιτία. Το δε περιστατικό με το «τρελό φορτηγό» της ΕΛΑΣ, που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και σε θανάσιμους τραυματισμούς, είναι αποκαλυπτικό μιας αστυνομίας χωρίς καθοδήγηση, μιας αστυνομίας εκτός ελέγχου.

Ίδιες καταγγελίες είχαμε και πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διαδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών. Οι ΕΔΕ, που διέταξε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος κινδυνεύουν να καταστούν το συντομότερο ανέκδοτο. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση, πάνω από το 90% των ΕΔΕ δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

Η αξιοπιστία της αστυνομίας, όπως απέδειξε περίτρανα και η υπόθεση Ινδαρέ, είναι διάτρητη. Το πρόβλημα της ατιμωρησίας και της πλημμελούς διερεύνησης των καταγγελλόμενων περιστατικών, όπως αποδεικνύουν οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι χρόνιο και σταθερό.

Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, που η αξιοπιστία της Πολιτείας τίθεται σε αμφισβήτηση μετά την τραγωδία των Τεμπών, και η κοινωνία βράζει από οργή, η κυβέρνηση, και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ., οφείλουν να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να θωρακίσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στην λειτουργία της ΕΛΑΣ.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Γ. Ντσούνο και ο Χρ. Κούτρα, συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να σχολιάσει την επικαιρότητα.

«Σας μεταφέρω τη φωνή από τον “κρατήρα του ηφαιστείου”, που είναι η Λάρισα. Τον τόπο της τραγωδίας των δεκάδων θυμάτων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν νέα παιδιά κάτω των 30 ετών», ανέφερε εισαγωγικά η Ε. Λιακούλη, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «στην πόλη μου έχουμε χάσει και θρηνήσει δεκάδες ανθρώπους-θύματα του σιδηροδρόμου στις αφύλακτες διαβάσεις, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο βρίσκεται μέσα στην πόλη, γεγονός απαράδεκτο για την κοινή λογική, πόσο μάλλον για την πρόοδο και την τεχνολογία της εποχής ».

Στο πλαίσιο της ιστορικής αναδρομής που επιχειρήθηκε για την εξέλιξη του σιδηροδρόμου η Ε. Λιακούλη αφού τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι “πινακίου φακής”, ξεπούλημα “μ’ ένα Νόμο και μ’ ένα Άρθρο”», επεσήμανε ότι «αποδεικνύεται περίτρανα η παθογένεια του συστήματος, αφού το Κράτος αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ως ένα κομματικό Κράτος “λάφυρο” και όχι ως ένα Κράτος εγγυητής της ασφάλειας των πολιτών. Αποτέλεσμα, να αποτελούν “κράτος εν κράτει” οι κομματάρχες. Ενδεικτικό παράδειγμα, για το οποίο ζητάμε απαντήσεις εδώ και μέρες, η μετάταξη του εν λόγω σταθμάρχη, με την εκ των υστέρων Υπουργική Απόφαση αλλαγής του ηλικιακού ορίου στον Κανονισμό του ΟΣΕ , ενώ είχε ήδη λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις μετατάξεις στον συγκεκριμένο Κύκλο Κινητικότητας. Αυτό παραπέμπει σε φωτογραφική διαδικασία και πρέπει να απαντηθεί, αλλά όλοι προσποιούνται ότι δεν ακούνε …».

Η Ευαγγελία Λιακούλη πρόσθεσε, ως επιπλέον παραδείγματα, «το θέμα της εκπαίδευσης που έλαβε ο σταθμάρχης», καθώς την «την αλλαγή Διοίκησης στην ΕΡΓΟΣΕ».«Ο κ. Βίνης παραιτήθηκε, ο κ. Παληός ανέλαβε. Ο μεν ήταν κομματικό στέλεχος που είχε υπογράψει υπέρ του κ. Μητσοτάκη, όταν ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., ο δε ήταν εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο Τ.Ε.Ε.. Αν λοιπόν αυτό δεν είναι κομματικό κράτος και μάλιστα όχι μόνο ομογάλακτων , αλλά και προσωπικά αρεστών, τότε ποιο είναι ; », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γραμματέας της Κ.Ο., σημείωσε καταλήγοντας ότι «όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το περιβόητο επιτελικό κράτος των αρίστων και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με το όραμά μας για ένα αξιοκρατικό Κράτος -εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος και της ασφάλειας κάθε πολίτη, καμία σχέση με την ανθεκτική οικονομία, τη δίκαιη κοινωνία και την ισχυρή Ελλάδα, που αξίζει ο Λαός μας ».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΚ ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις μεταπτυχιακές σπουδές τους μετά τη νομοθετική παρέμβαση Γαβρόγλου καθώς και την δυσκολία πρόσβασης τους στα φοιτητικά συγγράμματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως είναι αδιανόητο οι σπουδαστές της σχολής να αποκλείονται από το πρόγραμμα Erasmus προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την επίλυση των θεσμικών προβλημάτων τους.

«Είναι προφανές πως πρέπει να λυθούν γιατί δημιουργείται μια αδικία. Πάρα πολλοί συμφοιτητές σας φεύγουν, γιατί θεωρούν ότι μπαίνοντας σε αυτή τη σχολή δεν παίρνουν το ανάλογο της προσπάθειάς τους» ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε τις ελλείψεις που καταγράφονται σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα και επέκρινε την κεντρική φιλοσοφία του κράτους «που αναγκάζει όσους νέους ανθρώπους θέλουν να κάνουν εξειδικευμένες σπουδές στον τουριστικό κλάδο, να φεύγουν εκτός Ελλάδας με τεράστιο κόστος για τις οικογένειές τους».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΩ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ»

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο “Δικαιοσύνη για το Παιδί μέσω Πρόληψης και Αποκατάστασης”, συμμετείχαν η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και η Έφη Μπέκου, Γραμματέας του Τομέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Διοργανώθηκε θεσμική συζήτηση παρουσία του του Benoit Van Keirsbilck, Εκπροσώπου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Η Ελένη Χρονοπούλου και η Έφη Μπέκου σημείωσαν κατά τις παρεμβάσεις τους:

– Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση υποθέσεων που αφορούν στα κακοποιημένα παιδιά. Διαφορετικά Υπουργεία καλύπτουν διαφορετικά στάδια και πτυχές της εκάστοτε υπόθεσης.

– Παρατηρούμε τελευταία ανησυχητικά περιστατικά εις βάρος κακοποιημένων παιδιών όπως την αποκάλυψη των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους από Υφυπουργούς και δημοσιογράφους (παράδειγμα 12χρονης).

– Είναι εξαιρετικής σημασίας εκτός από το σωστό και σαφές νομοθετικό πλαίσιο να υπάρχει εφαρμογή των νόμων, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

-Το πιο σημαντικό για ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση είναι η άμεση παροχή ενός ασφαλούς μέρους στο οποίο θα μπορεί να λάβει την σωστή φροντίδα από κατηρτισμένους και εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

– Οι προτάσεις μας βασίζονται στην αντίληψη ότι τα παιδιά είναι άτομα αυτοτελή με βούληση, γνώμη και συναισθήματα και όχι ένα παρακολούθημα των ενηλίκων. Παράλληλα είναι εναρμονισμένες με τις πρόσφατες συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

– Προτείνουμε μία νέα εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει ένα κέντρο πρόληψης σε κάθε δήμο (μόνιμο πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ώστε κάθε παιδί να μπορεί να λάβει άμεση φροντίδα (κατ’ οίκον διάγνωση, φροντίδα από κοινωνικούς λειτουργούς) καθώς και τη δημιουργία ενός αυτοτελούς Συνηγόρου για το παιδί.

– Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η παιδική προστασία αποτελεί τον ακρογωνιαίο πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας και ενός πολιτικού προγράμματος για την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των πολλαπλών διακρίσεων με θύματα τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

– Τέλος, θεωρούμε τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού μία ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.