ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Ένα πρωτοφανών διαστάσεων γεγονός έλαβε χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη διαδικασία επιλογής Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η επιλογή του Υπουργού για τη θέση προκάλεσε τη διαφωνία του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που μάλιστα στοιχειοθετήθηκε σε σοβαρές αιτιάσεις, που αφορούν -μεταξύ άλλων- και σε καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης των καταχρηστικών χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών, την οποία το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει εγκαίρως αναδείξει στον δημόσιο διάλογο.

Ο δε αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης προέβη σε ανοίκεια επίθεση εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής -που η Κυβέρνηση έχει επιλέξει-, καλώντας τον κατ’ ουσίαν να παραιτηθεί από τη θέση του, στον βαθμό που δεν συμφωνεί μαζί του!

Σε μια περίοδο που ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμος, για την καταπολέμηση ολιγοπωλιακών πρακτικών αλλά και της αισχροκέρδειας στην αγορά, το εν λόγω περιστατικό προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό, ιδίως δε ο τρόπος που ο Υπουργός επέλεξε να επιτεθεί κατά του Προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δυνατό ΠΑΣΟΚ σημαίνει η δύναμη του λαού να επιβάλει σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή με ένα άλλο πρόγραμμα για τη χώρα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο, αναφέρθηκε στη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών.

«Λέω καθαρά: κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και απαντάει η ΝΔ: «όχι οι πρώτες εκλογές είναι βατήρας, δυόμιση μήνες αστάθεια». Άρα ποιος προσφέρει αστάθεια, εγώ ή η ΝΔ; Η ΝΔ. Όταν λέει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στον κ. Κουβαρά, τον συνάδελφό σας, ότι οι πρώτες εκλογές είναι «βατήρας» και όχι εκλογές που η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να δώσει την ευκαιρία για κυβέρνηση σταθερότητας, τότε αυτός που οδηγεί τη χώρα στην αστάθεια είναι ο πρωθυπουργός, κανείς άλλος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Αν οι πολίτες μου δώσουν τη δύναμη να μπορώ συγκρουστώ με αυτά τα κατεστημένα που έχουν καταρρακώσει τη χώρα, να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους απογοητεύσω, διότι δεν έχω καμία δέσμευση», ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το περίγραμμα της πολιτικής στόχευσης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Ο πρωθυπουργός πάνω στην αγωνία του να κρατήσει τη θέση εξουσίας, καθώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά για αυτόν και για την κυβέρνηση, θα μας χαρίσει μοναδικές στιγμές. Είμαι σίγουρος ότι μετά την καταγγελία του περί αλαζονείας, θα έρθει η καταγγελία περί οικογενειοκρατίας που θα με αφορά. Το λέω αυτό χαριτολογώντας διότι καλό θα είναι να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς και να μένουμε στην πολιτική. Και η πολιτική λέει ότι ο ελληνικός λαός είναι σε μια εποχή που βιώνει καταρράκωση της αγοραστικής του δυνατότητας. Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάνει διακοπές. Οι τιμές είναι στα ύψη και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «ο Ερντογάν για να κρατήσει την καρέκλα του, θα διχάσει την Τουρκία, θα βάλει φυλακή όποιον πάει απέναντί του, θα κάνει εισβολή ξανά στη Συρία. Είναι ικανός για όλα. Οφείλω όμως να σας πως ότι ο τελευταίος κρίκος αυτής της αυταρχικής και βαθιά αλαζονικής πολιτικής στρατηγικής θα είναι η Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, είναι μια χώρα που έχει αποτρεπτική ισχύ, είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ. Δεν είναι εύκολο ο Ερντογάν να δημιουργήσει ένα πραγματικά έντονο επεισόδιο με την Ελλάδα, διότι μπορεί αυτό το επεισόδιο να τον οδηγήσει σε μια ήττα που θα ήταν καταστροφή για τον ίδιο».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό κόστος διαβίωσης εν μέσω ανατιμήσεων και πληθωρισμού. «Η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει παρεμβάσεις και πρέπει να απολογηθεί για αυτό. Επιμένουμε στο πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας για να φανεί στο τιμολόγιο η άμεση πτώση της τιμής. Στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και όχι αυτά που εμφανίζει ή θα εμφανίζει με κοινή υπουργική απόφαση. Εμείς για αυτό δεν ψηφίσαμε την τροπολογία, γιατί θεωρούμε ότι γίνεται «μαγείρεμα», ότι δεν είναι τα πραγματικά υπερκέρδη αυτά που θα εμφανίσει» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ΕΔΩ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΜΗΝΕΣ, ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, πραγματοποίησε το πρωί περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές και άκουσε τα παράπονά τους για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ράλι ανατιμήσεων σε καύσιμα και προϊόντα.

Στο περιθώριο της περιοδείας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι το κόστος ζωής έχει γίνει ανυπόφορο και «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει καταρρεύσει. Τώρα λοιπόν, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Έρχονται πολύ δύσκολοι καλοκαιρινοί μήνες. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις και να έχει ως άλλοθι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο.

Θέλω να σας πω ότι 1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα είναι τα παραπάνω έσοδα μόνο από το ΦΠΑ σε σχέση με όσα είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Άρα χώρος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Για αυτό, άμεσα, από αύριο το πρωί, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Ερωτηθείς για την εντεινόμενη τούρκικη προκλητικότητα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «έχουμε μπει σε μία νέα περιπέτεια με την Τουρκία και ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η θεώρηση του κ. Μητσοτάκη, όταν συνάντησε τον κ. Ερντογάν πριν από κάποιους μήνες, ότι πάμε σε μία νέα εποχή σταθερότητας με την Τουρκία, ήταν εκτός πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός: συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις.

Απέναντι λοιπόν σε αυτήν τη στρατηγική του Ερντογάν, βαθιά αναθεωρητική που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, η απάντηση πρέπει να είναι σαφής και ευρωπαϊκή: εμπάργκο όπλων. Όποια χώρα από την Ευρώπη πουλάει όπλα στην Τουρκία υπονομεύει την αλληλεγγύη, υπονομεύει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει λοιπόν και ο πρωθυπουργός και όσοι έχουμε δύναμη και επιρροή στο κέντρο εξελίξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Αλλά με την ενεργή μας εξωτερική πολιτική να επιβάλλουμε η Ευρώπη να έχει μία κοινή στρατηγική αποτροπής πια και όχι κατευνασμού της Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στα σχέδια για το νέο γήπεδο της Τούμπας, τόνισε τα εξής: «Είναι προφανές ότι αυτό το έργο πρέπει να προχωρήσει ως ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει μία ευρύτερη ανάπλαση και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και στην Τούμπα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά της ακρίβειας. Σήμερα Πέμπτη 16-06-2022, κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη του Κινήματος, επισκέφθηκαν τις λαϊκές αγορές επί των οδών Μενίππου και Γαλήνης στου Ζωγράφου, της οδού Μιλτιάδου, στην Παλλήνη και της οδού Τήνου, στην Κυψέλη.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας που αφορά στην Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για την ίδρυση υπο-γραφείου για την Ποιότητα της Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών, στο Γραφείο ΠΟΥ Αθήνας.

Ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι η ίδρυση του εν λόγω Γραφείου θα αναβαθμίσει τη συνεργασία με τον ΠΟΥ και κατ’ επέκταση τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μια διεθνή υποχρέωση της χώρας μας. Το Γραφείο θα βοηθά τα κράτη μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης, κυρίως εκείνα της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, να οικοδομήσουν ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας. Υποστηρίζει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας 2020-2025, με τίτλο «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη» και επιδιώκει την εκπλήρωση του σκοπού της καθολικής υγειονομικής κάλυψης για όλες τις χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης έως το 2030. Η οικονομική συνεισφορά της χώρας μας ανέρχεται στα 5.641.274,5 ευρώ για την πενταετία (2021-2025) και αφορά στην κάλυψη δαπανών λειτουργίας, συντήρησης και προσωπικού. Η Συμφωνία δύναται να ανανεώνεται για πενταετείς περιόδους, μετά από συμφωνία των μερών.

Οι αυξημένες υγειονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, την κλιματική κρίση, το προσφυγικό, το δημογραφικό, τον πόλεμο, καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο τον ρόλο του ΠΟΥ σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία. Βασικός στόχος του ΠΟΥ Ευρώπης είναι να μη μείνει κανένα κράτος και κανένας πολίτης πίσω στο θέμα της υγειονομικής κάλυψης.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει η ποιότητα της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου.

Χρειάζεται να εξεταστούν και να αναθεωρηθούν οι πολιτικές και οι δομές υγείας, οι διατιθέμενοι πόροι, η παροχή τεχνογνωσίας στις χώρες. Η πανδημία μας δίδαξε την σημασία της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και ανάμεσα σε χώρες. Η καθολική υγειονομική κάλυψη προϋποθέτει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με τις δομές, τους εργαζόμενους, τον εξοπλισμό, τα φάρμακα, την ψηφιοποίηση, την ηγεσία και την εκπαίδευση στην υγεία, τη συμμετοχή των ασθενών και της κοινότητας, την επαρκή χρηματοδότηση. Το κυριότερο, προϋποθέτει ισχυρή και αποτελεσματική ΠΦΥ. Η χώρα μας σε σχέση με όλα αυτά, χρειάζεται να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο. Οι συνθήκες της ακραίας ακρίβειας εντείνουν τα προβλήματα προσβασιμότητας, ενώ υπάρχει έλλειψη δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν οριακά και επικίνδυνα υποστελεχωμένα. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι δοκιμάζονται καθημερινά πέρα από τα όριά τους, καταρρέουν, παραιτούνται, φεύγουν στο εξωτερικό. Το χάσμα της ποιότητας ανάμεσα στις υγειονομικές δομές του κέντρου και της περιφέρειας είναι μεγάλο. Οι δομές ΠΦΥ είναι κατακερματισμένες, ανοργάνωτες και αναποτελεσματικές. Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία υπέρμετρη.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχουμε τονίσει την ανάγκη της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην Υγεία για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής με γνώμονα την ποιότητα και κέντρο τον άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ίσα δικαιώματα για τους ασφαλισμένους και ίσες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες υγείας.

Το Γραφείο για την Ποιότητα της Περίθαλψης στη χώρα μας, λειτουργώντας ως κέντρο αριστείας, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και να εξασφαλιστούν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας. Αρκεί να βοηθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε όσα περιγράφονται στη Συμφωνία να μην μείνουν λόγια.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Φραγγίδη

Κυρία Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) μέσω του Περιφερειακού Γραφείου της Ευρώπης, η οποία προβλέπει την ίδρυση Γραφείου για την Ποιότητα Περίθαλψης και Ασφάλειας των Ασθενών. Η προς κύρωση Συμφωνία συνδέεται και με τη συμφωνία υποδοχής για την ίδρυση του Γραφείου Υποστήριξης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών στην Αθήνα, που υπογράφηκε το 2008, κυρώθηκε το 2011 και τροποποιήθηκε το 2018 με τη Συμφωνία για την ίδρυση Γραφείου ΠΟΥ Αθήνας. Η συμφωνία έχει διάρκεια πέντε χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται για περιόδους πέντε ετών, μετά από συμφωνία των δύο μερών.

Η ίδρυση του Γραφείου Αθήνας για την Ποιότητα Περίθαλψης υποστηρίζει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας 2020-2025, με τίτλο «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη», που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ΠΟΥ.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παράσχει το χώρο του Γραφείου, τον πάσης φύσης εξοπλισμό του, καθώς και τα έξοδα συντήρησής τους. Αναλαμβάνει τις δαπάνες του προσωπικού (7 άτομα συνολικά), της λειτουργίας και των προγραμμάτων. Σε περίπτωση μεταφοράς/επέκτασης του Γραφείου και διεύρυνσης του προσωπικού του, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει το προκύπτον κόστος.

Η οικονομική συνεισφορά της χώρας μας ανέρχεται στα 5.641.274,5 ευρώ για την πενταετία (2021-2025) και καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις, τα ποσά των οποίων περιγράφονται επακριβώς στη Συμφωνία.

Στο Παράρτημα της συμφωνίας προβλέπονται η στρατηγική, οι στόχοι κλπ του Γραφείου για τη ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, τις εθνικές στρατηγικές και την διάχυση των συμπερασμάτων, την δημιουργία δικτυών, συμμαχιών και καινοτομίας.

Η ρύθμιση που συζητάμε σήμερα αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας μας. Εκτός αυτού, είναι μία Συμφωνία επωφελής για τη χώρα μας. Το Γραφείο θα βοηθά τα κράτη μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης, κυρίως εκείνα της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, να οικοδομήσουν ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας.

Είναι σαφές ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ, αυτόματα αναβαθμίζει τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Εξάλλου, οι σύγχρονες υγειονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, την κλιματική κρίση, το προσφυγικό, το δημογραφικό, τον πόλεμο, καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο τον ρόλο του ΠΟΥ σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία.

Οι αρμοδιότητές του για την καθολική περίθαλψη, την παρακολούθηση και την πρόληψη των κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του ανθρώπου, ταιριάζουν απόλυτα με τα αιτήματα των καιρών.

Η συνεργασία λοιπόν με τον ΠΟΥ, με την τεράστια εμπειρία, κοινωνική προσφορά και τεχνογνωσία, θεωρούμε ότι θα ωφελήσει τη χώρα μας.

Στη μετά – covid εποχή, βασικός στόχος του ΠΟΥ Ευρώπης είναι να μη μείνει κανένα κράτος και κανένας πολίτης πίσω.

Γι αυτό, επιδιώκει την ενίσχυση των περιφερειακών υγειονομικών αρχών και την εκπλήρωση του σκοπού της καθολικής υγειονομικής κάλυψης για όλες τις χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης έως το 2030.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει η ποιότητα της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να εξεταστούν και να αναθεωρηθούν οι πολιτικές και οι δομές υγείας, οι διατιθέμενοι πόροι, η παροχή τεχνογνωσίας στις χώρες.

Η πανδημία μας δίδαξε την σημασία της καθολικής υγειονομικής κάλυψης, όχι μόνο όλων των πολιτών μιας χώρας αλλά και όλων των χωρών του κόσμου.

Είναι ανάγκη να εξαλειφθούν οι ανισότητες ανάμεσα σε ανθρώπους (σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική επιφάνεια, το επίπεδο μόρφωσης, κλπ) αλλά και οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες.

Η καθολική υγειονομική κάλυψη προϋποθέτει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με την κατάσταση και την επάρκεια των υγειονομικών δομών, το επίπεδο των εργαζόμενων, τον εξοπλισμό, τα φάρμακα, την ψηφιοποίηση, την ηγεσία και την εκπαίδευση στην υγεία, τη συμμετοχή των ασθενών και της κοινότητας, την επαρκή χρηματοδότηση.

Το κυριότερο, προϋποθέτει μια ισχυρή και αποτελεσματική ΠΦΥ.

Πού βρίσκεται άραγε η χώρα μας σε σχέση με όλα αυτά; Δυστυχώς, χρειάζεται να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο. Μια χθεσινή μόλις είδηση…Σύμφωνα με στοιχεία του 11ου δελτίου Παρατηρητηρίου Αναπηρίας, της διετίας 2019-2020, χιλιάδες ΑμεΑ, άνθρωποι με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στερούνται την πρόσβαση ακόμα και σε βασικές υγειονομικές ανάγκες.

Και δεν είναι μόνο τα ΑμεΑ. Οι σημερινές συνθήκες της ακραίας ακρίβειας θέτουν ανάλογο θέμα προσβασιμότητας σε χιλιάδες συμπολίτες μας και δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη ποιοτικών δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν οριακά και επικίνδυνα υποστελεχωμένα.

Στο Παράρτημα της Συμφωνίας, αναφέρεται ότι ένας λόγος που η Ελλάδα επιλέχθηκε ως έδρα του Γραφείου είναι επειδή ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία για τα συστήματα και έχει επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα.

Θα ήταν ορθότερη η διατύπωση, ότι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι στην υγεία στη χώρα μας έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, δοκιμαζόμενοι καθημερινά πέρα από τα όρια της αντοχής τους. Γι’ αυτό βέβαια καταρρέουν, παραιτούνται, φεύγουν στο εξωτερικό.

Έχουμε θέματα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών που αφορούν την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ανάμεσα στις δομές του κέντρου και της περιφέρειας, την ποιότητα των εγκαταστάσεων, τις τραγικές ανεπάρκειες σε προσωπικό και εξοπλισμό, την απουσία ολοκληρωμένης φροντίδας και διάρκειας στη φροντίδα του ασθενούς, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Το κυριότερο, έχουμε κατακερματισμένες, ανοργάνωτες και αναποτελεσματικές δομές ΠΦΥ. Έχουμε ανεπαρκέστατες υγειονομικές δομές σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό.

Είναι τεράστια η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, γεγονός που δηλώνει τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο σύστημα. Χρειάζεται να γίνουν πολλές βελτιωτικές παρεμβάσεις όχι μόνο στο κλινικό πεδίο, αλλά και στην εκπαίδευση, στην ηγεσία, στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, στη διεπιστημονική προσέγγιση της υγείας, στην πρόληψη.

Είναι ανάγκη να στοχεύσουμε στην ποιότητα περίθαλψης και στην ασφάλεια, να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας.

Έτσι θα αναβαθμιστεί η υγεία των πολιτών. Η χαμηλής ποιότητας περίθαλψη, συνεπάγεται κακή υγεία του πληθυσμού και σπατάλη πόρων για το κράτος.

Επιδίωξη της δικής μας παράταξης είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ίσα δικαιώματα για τους ασφαλισμένους και ίσες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες υγείας. Αποτελεσματικό δίκτυο ΠΦΥ, με υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρονται από τη γέννηση μέχρι το τέλος της ζωής, με δράσεις πρόληψης της νόσου και προαγωγής της υγείας, με αναβαθμισμένη χρήση της τεχνολογίας, με επαρκή περίθαλψη οξέων και χρονίων νοσημάτων και καταστάσεων υγείας, με αποκατάσταση, παρηγορητική και υποστηρικτική

Είναι αναγκαία η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την Υγεία, με τη συμβολή όλων μας, γνώμονα την ποιότητα και με κέντρο τον άνθρωπο.

Η λειτουργία του Γραφείου για την Ποιότητα της Περίθαλψης στη χώρα μας, ως ενός κέντρου αριστείας, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Αρκεί να βοηθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε όσα περιγράφονται στη Συμφωνία να μην μείνουν λόγια.

Κυρία Υπουργέ, έχω θέσει τρία ερωτήματα, τα οποία θα επαναλάβω, γιατί χθες στην επιτροπή δεν απαντήθηκαν. Πρώτον, έχουν καταβληθεί τα ποσά που προβλέπονται για τα έτη 2021 και 2022 στον ΠΟΥ από την Ελληνική Κυβέρνηση; Δεύτερον, σε σχέση με το προσωπικό, επειδή το χρηματοδοτεί η ελληνική Κυβέρνηση, ποιος το προσλαμβάνει, με τι είδους διαδικασία και με ποια κριτήρια; Θα είναι Έλληνες, θα είναι ξένοι ή και τα δύο; Τέλος, σε σχέση με τη Συμφωνία που προβλέπει απευθείας συναλλαγή με αναδόχους για εργασίες συντήρησης και επισκευής του Γραφείου, συντήρηση των συστημάτων υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών, διασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η επιλογή αναδόχου, με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά στο ελληνικό δημόσιο;

Περιμένω τις απαντήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και στις 11:30 το πρωί θα συναντήσει το Συμβούλιο Τριτέκνων. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου Κρήτης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αμετανόητος ο κ. Μητσοτάκης μιλάει και πάλι σήμερα για το κλείσιμο του επώδυνου κύκλου που άνοιξε το 2012, όταν ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε, η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης της Ν.Δ. που εγκλωβίζει στρατηγικά τη χώρα σε νέα αδιέξοδα, να μην οδηγήσει και πάλι σε επώδυνους κύκλους.

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.