ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Την ώρα που αντιμετωπίζουμε την απειλή δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Κυβέρνηση αυξάνει το όριο της πληρότητας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Προφανώς υποχωρεί σε πιέσεις, εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι απαράδεκτο. Είναι μια βαθιά υποκριτική ενέργεια, την ώρα μάλιστα που ζητά από τους πολίτες προσοχή και ευθύνη.
Δεν είναι το πρώτο λάθος της. Η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη γιατί καλλιέργησε τον εφησυχασμό, γιατί άνοιξε τα πάντα χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία. Ότι κερδίσαμε την άνοιξη, κινδυνεύει να χαθεί τώρα.
Τουλάχιστον τώρα πριν είναι πολύ αργά ας πάρει τα μέτρα που πρέπει. Ας ρωτήσει επιτέλους τους ειδικούς.

TZOE ‘H ΑΒΕΡΕΛ; (ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”)

Το ξέραμε ούτως ή άλλως. Αυτό το καλοκαίρι θα είχε συννεφιά. Μόνο η ατζέντα θα παρέμενε καυτή. Με περιεχόμενο που γεννά σε κάθε άνθρωπο αγωνιώδη ερωτήματα. Ακόμα και για τα θεμελιώδη. Η υγεία, το ψωμί, η δουλειά, η ασφάλεια της πατρίδα μας, δεν αποτελούν πια  βασικές σταθερές της ζωής μας. Αλλά πεδίο προσωπικής και συλλογικής ανασφάλειας. Για όσα συμβαίνουν και όσα βάσιμα ανησυχούμε πως θα συμβούν.

Μέσα σε αυτή τη δίνη των αβεβαιοτήτων, εξελίχθηκε μια παρτίδα πολιτικού πόκερ. Δεν άνοιξαν όλα τα φύλλα βέβαια, γιατί αυτός που κρατούσε το καλό χαρτί επέλεξε να μην κάνει τον αντίπαλο ταπί αλλά να του αφήσει ρέστα για να τον κρατήσει στο τραπέζι. Αποδυναμωμένο και βολικό, αφού είναι πια του χεριού του.

Η αρχή έγινε με μια σειρά επιλεγμένων, σε ότι αφορά το χρόνο αλλά και το περιεχόμενο, αποκαλύψεων. Για μαγαζιά,  παραμάγαζα, δουλειές, κοριούς  που κατέγραφαν άλλοι κοριοί. Για τα αποτρόπαια και δυσώδη του ιερατείου μιας εξουσιομανούς ομάδας χωρίς όρια. Για όσα οι παροικούντες την κεντρική πλατεία της Ιερουσαλήμ γνώριζαν από καιρό, τώρα ήλθε η ώρα να βγει τελάλης στις γειτονιές και τους μαχαλάδες.

Για όλα; Όχι βέβαια. Για τόσα όσα αρκούν για να στηθεί βολικά το παιχνίδι. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Μέχρι να δει αυτός που  μοιράζει το φύλλο αν, πότε και ποια θα χρειαστούν. Η τακτική είναι γνωστή. Κάθε φορά τόσο….  όσο. Μέχρι τότε, τα προσεχώς θα σιγοψιθυρίζονται στους διαδρόμους και θα κουβεντιάζονται χαμηλόφωνα στα πέριξ της πλατείας καφέ.

Άλλωστε κατά κοινή τους ομολογία –  με επίσημες διαρροές και των δύο επιτελείων –  όταν βρέθηκαν πρόσφατα οι δυο τους για σοβαρό εθνικό θέμα, ζητήθηκαν και δόθηκαν οι σχετικές αμοιβαίες εξηγήσεις. Γιατί όχι και αμοιβαίες διευθετήσεις θα προσέθετε κάποιος καχύποπτος. Ότι  τα μιλήσανε το παραδέχονται. Το αν τα συμφωνήσανε κιόλας μένει να φανεί.

Από την όλη ιστορία όμως προκύπτει ένα καίριο ερώτημα.

Όχι βέβαια, το καθαρά ρητορικό, αν εκείνος γύρω από  τον οποίον στήθηκε επί  4,5 χρόνια χορός παρακρατικών και αντιθεσμικών πρακτικών με το αζημίωτο, ήταν τελικά Τζόε ή Άβερελ.

Αλλά αν έτσι η χώρα μπορεί να προχωρήσει. Αν αυτή η ισορροπία του τρόμου, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα θέματα της ατζέντας που θα παραμένει καυτή και μετά το καλοκαίρι. Ιδίως μάλιστα μετά από αυτό…

Η απάντηση είναι προφανής. Η χώρα χρειάζεται θεσμική ισορροπία, εθνική συνεννόηση, τεκμηριωμένη προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση, συναινέσεις για τα αναγκαία αλλά και ισχυρό  προοδευτικό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές.

Προφανές είναι επίσης ότι αυτό το ρόλο δεν μπορούν να διαδραματίσουν όσοι αυτό -εγκλωβίστηκαν σε καθεστώς διαρκούς πολιτικής ομηρίας.

Η λύση βρίσκεται εκτός του τραπεζιού των παζαριών και των συμψηφισμών. Στα χέρια αυτών που επιλέγουν συνειδητά να μην διεκδικούν θέση σε αυτό.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΒΑΣΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Πώς χαρακτηρίζετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την έλευσή της στην εξουσία;

Τελικά δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ένα καλοστημένο επικοινωνιακό περιτύλιγμα επιδοτούμενο μάλιστα από τα 20 εκ. ευρώ της κυβέρνησης, που όμως στην πράξη πήρε ακριβώς αυτή τη συντηρητική πολιτική κατεύθυνση που όλοι περιμέναμε τον Ιούλιο του 2019. Με την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την υιοθέτηση της βάσης του ν. Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό, την απαξίωση της δημόσιας υγείας προ κορωνοϊού, για να κάνει την κυβίστηση αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, με διαρκείς αμφιταλαντεύσεις και αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό, και ειδικά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της, χάδια στις τράπεζες και εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με τους αγρότες ως φτωχούς συγγενείς, τους ανέργους υπό προστασία με ημερομηνία λήξης, απουσία συναίνεσης στα εθνικά θέματα και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος για τον Πρωθυπουργό Μωυσή. Και φυσικά στο σκέλος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας το… σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας».

2. Που εκτιμάτε ότι θα καταλήξει το μορατόριουμ με την Τουρκία; Και διάλογο-πακέτο δέχεται το ΚΙΝΑΛ;

Είναι σαφές νομίζω για όλους πλέον ότι η Τουρκία απόλυτα οργανωμένα και συντεταγμένα ανοίγει συστηματικά όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να μας σύρει όπως και η ίδια δήλωσε σε μια διαπραγμάτευση άνευ όρων και προϋποθέσεων. Η εθνική μας γραμμή είναι διατυπωμένη προ πολλού και αφορά στο ότι η Ελλάδα συζητά μόνο θεσμικά, και μόνο για τα θέματα που αναγνωρίζουμε ως σημεία αντιπαράθεσης με την Τουρκία, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και από αυτό είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να πούμε ούτε βήμα πίσω.

3. Εκτιμάτε ότι η πορεία των ελληνοτουρκικών μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες κάλπες;

Εδώ πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς. Τα εθνικά θέματα και προφανώς τα ελληνοτουρκικά δε μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε μικροκομματικής διαχείρισης ή μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων από καμία πλευρά. Θέλω να πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Και φυσικά χωρίς την παραμικρή υπόνοια συμψηφισμού ή συνδιαλλαγών της συναίνεσης στα εθνικά θέματα με άλλου είδους παραπολιτικές «ουρές», τύπου Παπαγγελόπουλου. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και από την πλευρά της κυβέρνησης την θεσμική αποτύπωση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δε φτάνει μόνο η μονομερής ενημέρωση. Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή με την Φ. Γεννηματά, απαιτείται άμεσα – και έχει ήδη αργήσει – σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ώστε να στείλουμε στην πράξη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας τόσο ως προς το εσωτερικό, όσο και ως προς το εξωτερικό.

4. Η Κουμουνδούρου σας κατηγορεί ότι με αφορμή την υπόθεση στο Μάτι και την Προανακριτική για τη Νοvartis, αλλά και με τη στάση σας σε θέματα όπως οι κασέτες Μυωνή, στήνετε εκ νέου το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» με τη Νέα Δημοκρατία…

Εμείς από την πρώτη στιγμή, και για όποιον αφορά, λέμε το εξής πολύ απλό: διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους και παντού, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Αν η διαλεύκανση τέτοιων σοβαρών για σκάνδαλα ενδείξεων μεταφράζεται ως «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, τότε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απέναντι του όλη την κοινωνία που αγωνιά να μάθει την αλήθεια. Πραγματικά, όμως, προβληματίζομαι πώς ένας αυτοαποκαλούμενος προοδευτικός χώρος αντί να ζητά να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές σε βάθος και μαζί με αυτό να κάνει και την εσωτερική του αυτοκάθαρση, βάζει πλάτη στους εμπλεκόμενους, πολιτικοποιώντας τις υποθέσεις αυτές. Φυσικά και να αποδοθούν ευθύνες στο Μάτι και στην προσπάθεια συγκάλυψης. Φυσικά να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για το παρακράτος Παπαγγελόπουλου. Φυσικά και να λογοδοτήσουν οι «μαγαζάτορες» που ευτέλισαν οι ίδιοι τις αξίες του προοδευτισμού και της αριστεράς.

5. Οι σχέσεις σας με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπό ποιους όρους θα ομαλοποιηθούν;

Δεν υπάρχουν σχέσεις ανώμαλες και ομαλές. Εμείς συζητάμε θεσμικά και κοινοβουλευτικά με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Βέβαια, αν η ομαλοποίηση σημαίνει άλλης μορφής προσέγγιση, και μάλιστα με την παρούσα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, μάλλον υπό όρους φαντασιακούς. Αυτό φυσικά, δεν αφορά την κοινωνική μας βάση που μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει κάνει διαφορετικές εκλογικές επιλογές. Με αυτήν είμαστε σε μία διαρκή προσπάθεια να δομήσουμε από την αρχή σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης. Και με την αξιοπιστία, την σοβαρότητα μας αλλά και έναν ισχυρό ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό, προσωπικά, είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε πράξη.

6. Το γεγονός ότι το Νοέμβριο του ΄21 είναι προγραμματισμένη η εκλογή Προέδρου από τη βάση του ΚΙΝΑΛ, σας ανησυχεί μήπως το κόμμα σας μπει σε εσωστρέφεια;

Οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι εσωκομματικές διαδικασίες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Είναι ευθύνη όλων μας να μην εργαλειοποιηθούν χάριν προσωπικών φιλοδοξιών σε βάρος της εξωστρέφειας και της δυναμικής της παράταξης. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη ως χρήσιμη και μαχητική αντιπολίτευση για να ανατρέψουμε όλοι μαζί τους υφιστάμενους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Γιατί μέχρι το ’21, η παράταξη έχει πολλές μάχες να δώσει μπροστά της.

7. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν σας φέρουν να κερδίζετε ούτε από τη φθορά που –προσωρινά ή όχι- εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένετε αναστροφή από το φθινόπωρο;

Έχοντας από τη μία πλευρά μια ΝΔ που τώρα που σβήνουν τα επικοινωνιακά συννεφάκια θα αντιμετωπίσει πλέον τις ευθύνες των πολιτικών της επιλογών στην οικονομία και την κοινωνία, και από την άλλη ένα ΣΥΡΙΖΑ που με το «ηθικό μειονέκτημα» του έχει χάσει την αξιοπιστία του να επιτελέσει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσωπικά πιστεύω ότι η επιμονή και η συνέπεια που επιδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής, με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο πάντα με προτάσεις και αντιπροτάσεις θα αρχίσει να επιβραβεύεται από την κοινωνία, και να αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς.

8. Η Συνδιάσκεψή σας τι στόχο θα έχει; Και αν ο κορονοϊός δεν επιτρέψει τη διεξαγωγή της, τι θα πράξετε;

Όπως έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετούς μήνες, η Συνδιάσκεψη μας έχει στόχο μέσα από ενεργές διαδικασίες διαλόγου, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της, να καταλήξει σε έναν ισχυρό ιδεολογικό και πολιτικό αυτοπροσδιορισμό για την παράταξη μας. Που θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την ουσιαστική αυτόνομη πορεία μας, αλλά και τα βασικά εφόδια με τα οποία θα απευθυνθούμε ξανά στην κοινωνία δίπλα στα προβλήματα και στις ανάγκες της. Φυσικά, κορωνοϊού επιτρέποντος, και πάντα με την τεχνολογία να είναι παρούσα να λύνει οποιαδήποτε προβλήματα.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ

Χθες η Κυβέρνηση αύξησε την πληρότητα στα πλοία. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Σήμερα αποφάσισε τη χρήση μάσκας και στα καταστρώματα. Μπαλώματα στα χθεσινά.

Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει.

Μόνο που εδώ κινδυνεύει η υγεία των πολιτών.

Πληρώνουμε τις συνέπειες των επιλογών τους. Της έλλειψης προετοιμασίας για το άνοιγμα και του εφησυχασμού.

Το πλεονέκτημα του Απριλίου για την χώρα κινδυνεύει να χαθεί.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Η ευθύνη σας κ. Μητσοτάκη είναι να διατηρήσετε τους Έλληνες ασφαλείς.

Όχι να κάνετε διαπιστώσεις για τα αυτονόητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα δεν αντέχει δεύτερο lock down.

Έχετε μεγάλη ευθύνη για τη χαλαρότητα και την έλλειψη προετοιμασίας.

Τώρα τρέχετε με μπαλώματα να προλάβετε, όμως τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε τον Απρίλη.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.