ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Απριλίου 2021 by manos (seo)-admin

Σχόλιο Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας

Πρώτα ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για το Πάσχα.

Μετά διαπραγματεύεται.

Στη συνέχεια το Μαξίμου θα πιέζει τους ειδικούς να επικυρώσουν τα τετελεσμένα.

Και στο τέλος η πανδημία συνεχίζει απτόητη.

Αλλά σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, την ευθύνη θα έχουν αποκλειστικά οι πολίτες.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τις λαϊκές που προωθεί η Κυβέρνηση.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μ. Χριστοδουλάκης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου, και οι υπεύθυνοι της Κ.Ο. βουλευτές Μ. Κατρίνης και Α. Πάνας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο που ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την άμεση σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή.
Νομοσχέδιο που διέπεται από την σκοπιμότητα εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων.

Και συναντά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των παραγωγών και πωλητών.
Αντί του αναγκαίου εκσυγχρονισμού του θεσμού των λαϊκών αγορών ,το σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε υπερεξουσίες του Υπουργού, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών παραγωγών, και θέτει ανέφικτους όρους που αν δεν τηρήσουν θα χάνουν την άδεια τους.

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση του σε αυτές τις μεθοδεύσεις και θα σταθεί απέναντι στο νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.
Θα καταθέσει παράλληλα τις δικές του προτάσεις για μια σύγχρονη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, την δυνατότητα απευθείας
πρόσβασης των παραγωγών, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σημερινών επαγγελματιών πωλητών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ SUPER LEAGUE»

Άρθρο Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του  Κινήματος Αλλαγής, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»

Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες, έχει μπροστά της την πρόκληση της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid-19. Στη διάθεση της θα έχει τα 18,2 δις ευρώ επιδοτήσεων και τα 12,7 δις ευρώ δανείων που προβλέπεται να εισρεύσουν κατά την περίοδο 2021-2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και  επιπρόσθετα τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ.

Οι πόροι αυτοί είναι μια πολύ σημαντική  ευκαιρία που έχει η χώρα για να αναστρέψει την ύφεση και υποανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας και να επιστρέψει σε τροχιά σύγκλισης με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους εθνικού και κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για άλμα δεκαετίας. Απέφυγε όμως να προσδιορίσει την κατεύθυνση αυτής της νέας πορείας. Η ασάφεια αυτή δεν είναι τυχαία ούτε πολιτικά αθώα. Είναι γνωστές οι συντηρητικές αντιλήψεις που διαχρονικά υπηρετεί.  Όπως και η μεγάλη απόσταση που έχουν οι επιλογές του από τις ανάγκες της χώρας και  της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γνωστές είναι άλλωστε οι  πολιτικές διαφορές που έχουμε με αυτές τις επιλογές.

Πέραν όμως της κατεύθυνσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλα τα ταξίδια ξεκινάνε με ένα βήμα και όχι με άλματα. Και πρέπει να προσέξουμε  να μη σκοντάψουμε στην αρχή του κρίσιμου  ταξιδιού που έχουμε μπροστά μας.

Η πανδημία είναι ακόμα παρούσα με τις υγειονομικές και οικονομικές της συνέπειες να κλιμακώνονται. Οι εμβολιασμοί θα κάνουν μήνες για να δημιουργήσουν τείχος ανοσίας. Έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΣΥ και τη στήριξη των κλειστών κλάδων είναι ανεπαρκή.

Το Κίνημα Αλλαγής από πολύ νωρίς κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις και πρότεινε την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ευρείας δημοκρατικής νομιμοποίησης απέναντι  στην πανδημία. Το σχέδιο αυτό αξιοποιώντας τους πρωτόγνωρους βαθμούς ευελιξίας στη διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ, θα έδινε νωρίτερα και αποτελεσματικότερα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και ο χειμαζόμενος ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση ωστόσο απέφυγε τη συνεννόηση, συνέχισε τους αυτοσχεδιασμούς με τα γνωστά αποτελέσματα. Κρύφτηκε πίσω από τη μηδενιστική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο αδυνατεί  να εξηγήσει πειστικά γιατί αφενός ένα από τα πιο μακράς διάρκειας lock down στην Ευρώπη δεν είχε αποτέλεσμα  και αφετέρου γιατί  η δέσμη μέτρων οικονομικής στήριξης του ιδιωτικού τομέα δεν απέδωσε. Οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν στις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης το 2020 γιατί η ρευστότητα διοχετεύτηκε στους λίγους και ισχυρούς.

Η Κυβέρνηση απέφυγε τον σοβαρό διάλογο όχι μόνο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με τους  παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατάρτισε.

Πριν από λίγες ημέρες επέλεξε να κάνει μια προσχηματική ολιγόωρη συζήτηση στη Βουλή.

Εκεί  επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η απουσία στρατηγικής και στόχων. Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει κατάλογο επενδύσεων-έργων χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα, ποια είναι η προστιθέμενη αξία του στη χώρα και πως συνεισφέρει στο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης -που παρουσίασα πρώτη φορά στο Forum της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020- έχει μια ολιστική προσέγγιση που συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό όλους τους διαθέσιμους πόρους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς.

Προβλέπει ότι το 20% από αυτούς,  θα κατευθυνθεί άμεσα σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία με ταυτόχρονη γενναία ενίσχυση και του ΕΣΥ. Και αυτό γιατί για εμάς είναι αυτονόητο ότι το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια, με λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την πραγματική ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη, θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Στο πρόγραμμα μας προβλέπουμε επίσης μια δέσμη μέτρων διετούς ορίζοντα, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των διαθέσιμων πόρων,  με θέσπιση  κυρίως φορολογικών και άλλων κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, μια νέα γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις και κούρεμα 30% των οφειλών όσων είναι συνεπείς σε αυτή τη ρύθμιση ,  η παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και η παροχή κινήτρων για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υποστήριξη μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως είναι αυτά που έχουμε προτείνει και τα οποία σκιαγράφησα παραπάνω. Θέμα που ήδη έχουν θέσει προς συζήτηση τόσο ο κ. Ντράγκι στην Ιταλία όσο και ο κ. Μακρόν στη Γαλλία.

Μετά από τις δύο κρίσεις, την υγειονομική και την οικονομική όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι βασικός μοχλός για την ανάκαμψη  είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, δίνουν πλέον βάρος στις δημόσιες επενδύσεις και στην πλήρη απασχόληση.

Γι αυτό και εμείς κατανέμουμε το 20% των πόρων σε δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

Στη χώρα μας όμως έχουμε και  επενδυτικό κενό σε σχέση με  τον μέσο ευρωπαϊκό όρο από υστέρηση  ιδιωτικών επενδύσεων.

Προβλέπουμε το υπόλοιπο 50% για την προώθηση επενδύσεων στην μεταποίηση, τη Βιομηχανία, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή,  με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Η θεμελιώδης διαφορά των δικών μας προτάσεων είναι ότι στοχεύουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας. Κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης υπάρχει η αναγκαιότητα για ένα γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο να ενισχύει τις προσπάθειες των κρατών-μελών της Ένωσης για ανάταξη των οικονομιών και των κοινωνιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το δημόσιο χρέος της πανδημίας ειδικά για τον Νότο.

Απόφαση που δίνει  τη δυνατότητα αντίστοιχης διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους των χωρών.

Να εξασφαλίσουμε το τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και στους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ανάγκη για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.

Βασικός στόχος μας τέλος είναι να συνεχιστεί ως μόνιμο εργαλείο το ταμείο ανάκαμψης που μπορεί να επιταχύνει τη σύγκλιση των οικονομιών.

Η παράταξή μας έχει δώσει απτά δείγματα γραφής πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Γιατί όπως καταγράφει και η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» ο αναγκαίος στόχος για ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1%,  είναι φιλόδοξος «αλλά υπάρχει σχετικά πρόσφατο προηγούμενο παρόμοιας εξέλιξης: την περίοδο 1995-2002, οπότε η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής αυξήθηκε κατά 1,1% ετησίως». Και όλοι ξέρουν πως εμείς το πετύχαμε  αυτό.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.4.2021

Φ. Γεννηματά: Η Κυβέρνηση ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών

«Η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο που ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την άμεση σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή» επισήμανε σήμερα σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών σχετικά με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές που προωθεί η Κυβέρνηση. To επίμαχο νομοσχέδιο διέπεται από την σκοπιμότητα εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων. Και συναντά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των παραγωγών και πωλητών. Αντί του αναγκαίου εκσυγχρονισμού του θεσμού των λαϊκών αγορών, το σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε υπερεξουσίες του Υπουργού, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών παραγωγών, και θέτει ανέφικτους όρους που αν δεν τηρήσουν θα χάνουν την άδεια τους. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του σε αυτές τις μεθοδεύσεις και θα σταθεί απέναντι στο νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή. Θα καταθέσει παράλληλα τις δικές του προτάσεις για μια σύγχρονη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, την δυνατότητα απευθείας πρόσβασης των παραγωγών, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σημερινών επαγγελματιών πωλητών.

Φ.Γεννηματά: Η ευρωπαϊκή Super League απειλεί να καταστρέψει το ποδόσφαιρο
Πανδημία: Στο τέλος πάντα ευθύνονται οι πολίτες

Στους πολίτες συνεχίζουν να μετακυλίουν τις ευθύνες τους για την διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Με την επίκληση της ατομικής ευθύνης για ακόμη μία φορά, επιχειρούν να κρύψουν τη διαχειριστική τους ανεπάρκεια στην πανδημία, ενώ εδώ κι έναν χρόνο έχουν φτάσει το ΕΣΥ στο όριό του κι έχουν εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, διχάζοντας την επιτροπή των επιστημόνων και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους. Τώρα, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, ο πρωθυπουργός πρώτα αποφασίζει για το Πάσχα, μετά διαπραγματεύεται. Στη συνέχεια το Μαξίμου θα πιέζει τους ειδικούς να επικυρώσουν τα τετελεσμένα, ενώ στο τέλος η πανδημία θα συνεχίζει απτόητη και σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, την ευθύνη θα έχουν πάλι αποκλειστικά οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές από την αρχή της πανδημίας…

Τουρισμός: Και φέτος “βλέποντας και κάνοντας”;

Δυστυχώς, το πάθημα από το περσινό σπασμωδικό άνοιγμα του Τουρισμού και την άτακτη υποχώρησή της Κυβέρνησης από τους αρχικούς σχεδιασμούς των επιστημόνων, δεν της έγινε μάθημα κι έτσι είμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου κι ακόμη αναζητείται ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική για το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού και την επαρκή στήριξη του ευρύτερου κλάδου. Η Κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν και φέτος θα προσφύγει στην γνωστή πρακτική της «βλέποντας και κάνοντας», αφήνοντας τους εργαζομένους στην ευρύτερη αλυσίδα του τουρισμού αντιμέτωπους με την ανεργία, την συρρίκνωση ή απώλεια των μισθών τους και την εργασιακή αβεβαιότητα. Ενόσω η Κυβέρνηση κωφεύει στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την άμεση αναγνώριση του κορωνοϊού ως επαγγελματική ασθένεια για την παροχή ενός σοβαρού πλαισίου ασφάλειας για τους εργαζομένους, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό που βρίσκονται «στον αέρα», προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τους εργαζομένους του κλάδου. Περισσότερα ΕΔΩ.

Σχολεία: Αδυναμία παραλαβής self-test από πολλούς μαθητές

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.