ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ


0
(0)

Το ΚΥΤ στη Μόρια καίγεται πάλι. Είναι αδιανόητο. Είτε πρόκειται για αναζωπύρωση, είτε για εμπρησμό, η ευθύνη ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση.

Η ανικανότητα τους ξεπερνά κάθε όριο.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ; ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ

Από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον Ελληνικό λαό.

Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα.

Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα.

Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΙΖΟΥ

Πέθανε ο ομογενής αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Μπίζος

Έφυγε εχτές από τη ζωή ο διακεκριμένος Έλληνας ομογενής Γιώργος Μπίζος.

Θα μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο προσωπικός φίλος, σύμβουλος, υπερασπιστής και δικηγόρος το Νέλσον Μαντέλα, ως ο Έλληνας της Νότιας Αφρικής που ταυτίστηκε με τον αγώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γηγενών της Αφρικής.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προδιδακτορικές κυβερνήσεις και η χούντα τού απαγόρευαν για 20 χρόνια να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Η ζωή του ήταν γεμάτη δράση. Είναι αυτός που -μεταξύ άλλων- ιδρύει το 1974 την πρότυπη ομογενειακή σχολή «Σαχέτι», στην οποία συνεχίζουν και φοιτούν αρμονικά με τα ελληνόπουλα και μαύροι μαθητές.

Μια από τις πολλές διεθνείς διακρίσεις που πήρε ήταν και αυτή του Δικηγόρου της Χρονιάς που του απένειμε το Ανώτατο δικαστήριο στην Ουάσιγκτον το 2001, μετά από πρόταση της Διεθνούς Ακαδημίας Δικηγόρων.

Πράγματι η οικογένεια της Ομογένειας φτώχυνε με την απώλεια του Γιώργου Μπίζου. Τέτοιες μορφές σπανίζουν ανά το παγκόσμιο.

Τα μέλη της Γραμματείας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού απευθύνουν εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του καθώς και στο χωριό του στην Ελλάδα, το μικρό Βασιλίτσι της Μεσσηνίας που γέννησε έναν τόσο σπουδαίο και μεγάλο Έλληνα.

Κατερίνα Αυξεντίου

Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ALPHA (ΣΗΜΕΡΑ 10/09)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA με το δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το πρόβλημα στη Μόρια υπάρχει από το 2015. Όλοι χρησιμοποιούσαμε τη φράση “υγειονομική βόμβα”, πολύ πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός. Κανένας, λοιπόν, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τι πρόκειται να συμβεί. Το Κίνημα Αλλαγής, χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα κοινοβουλευτικά μέσα, έχει εστιάσει από την αρχή της πανδημίας στον πλημμελέστατο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να διαχειριστεί την υγειονομική θωράκιση των προσφυγικών δομών και ιδιαίτερα της Μόριας που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για του λόγου το αληθές, καταθέτω σήμερα στα πρακτικά της Βουλής την εμπεριστατωμένη ερώτηση που κατέθεσαμε στις 06/05, από κοινού με τον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με την προστασία των Δομών Φιλοξενίας από τον κορωνοϊό.

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει σε όλους τους τόνους την ανησυχία μας για τη βόμβα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την οποία η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να κρύβει κάτω από το χαλί, πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα που αφορούν το εκλογικό της ακροατήριο, προσπαθώντας κάθε φορά να κατασκευάσει φταίχτες για να κρύψει τις δικές της ανεπάρκειες και παλινωδίες.

Ο χρόνιος υπερσυνωστισμός και η πανδημία έφεραν τελικά αυτό το εκρηκτικό αποτέλεσμα. Και οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησε ουσιαστικά τον εγκλωβισμό στα νησιά υπογράφοντας την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, όσο και η Νέα Δημοκρατία, έχουν αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Η κυβέρνηση επαίρεται, μέσω του κ. Μηταράκη, για την αντιστροφή του ισοζυγίου εισροών-επιστροφών, αμελεί όμως να μας πει πως το 80% των επιστροφών αλλοδαπών αφορά Αλβανούς υπηκόους.

Επαναλαμβάνουμε τους τρεις άξονες της εξομάλυνσης της κατάστασης, έτσι όπως τους έχουμε θέσει επανειλημμένα ως Κίνημα Αλλαγής:

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, όχι απλά μεταφορά του προβλήματος από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για καταμερισμό της ευθύνης. Δεν πρέπει να αρκεστούμε στις δηλώσεις καλών προθέσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών των τελευταίων ημερών. Χρειάζεται εδώ και τώρα μία συνολική διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδας που θα καταλήξει επιτέλους σε ένα απτό αποτέλεσμα.
Ισχυρές πολιτικές ένταξης, με ευρωπαϊκά κονδύλια, των αναγνωρισμένων προσφύγων, ώστε να μην καταλήξουμε σε φαινόμενα Πλατείας Βικτωρίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ»

Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγήςμε θέμα «Λύση στο πρόβλημα εκπόνησης μελετών από τους Δήμους, μέσω δημοσίων συμβάσεων»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

-Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

-Υποδομών και Μεταφορών, κ.Κ.Καραμανλή

ΘΕΜΑ: Λύση στο πρόβλημα εκπόνησης μελετών από τους Δήμους, μέσω δημοσίων συμβάσεων.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το 1981 και ιδιαίτερα η δημιουργία του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» έχουν θεσμοθετήσει την αποκλειστική ευθύνη των Δήμων για τις τοπικές υποθέσεις και έχουν τάξει για αυτούς ένα καθοριστικό ρόλο για την Ανάπτυξη, Οικονομική και Κοινωνική.

Ο ρόλος αυτός κατοχυρώθηκε και στην πράξη ιδιαίτερα στις περιόδους κρίσης και το κεντρικό κράτος, μετά την πανθομολογούμενη αυτή εξέλιξη, όφειλε, να λειτουργήσει προωθητικά διαμορφώνοντας νέες καλύτερες προϋποθέσεις θεσμικά και χρηματοδοτικά για να ασκήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότερα το ρόλο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη γενικότερα.

Αντί αυτών, το προηγούμενο διάστημα με την Κυβέρνηση Σύριζα, είδαμε τροποποιήσεις σκοπιμότητας που πισωγύρισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο λεγόμενος «Κλεισθένης Ι» αλλά και ο νόμος 4412/16 για την μελέτη και παραγωγή δημοσίων έργων που κατέστησε όμηρους τους Δήμους, ιδιαίτερα για τη μελέτη μικρών έργων.

Επιπλέον οι μέχρι τώρα Νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ αντί να διορθώσουν τα πράγματα, προκάλεσαν νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα.

Επειδή ενόψει του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», η υποβολή προτάσεων στο οποίο λήγει στις 31-12-2020 και επειδή ο νόμος 4412/16 δεν δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους για την ανάθεση μελετών χαμηλού ύψους με αποτελεσματικές διαδικασίες, ενώ αντίθετα τους δίνει αυτή τη δυνατότητα για προμήθειες και υπηρεσίες αντίστοιχου χρηματικού ύψους και

Επειδή η λειτουργία του Μητρώου Μελετητών σε Εθνικό επίπεδο για την ανάθεση μελετών μικρής κλίμακας είναι προβληματική έως αδύνατη και προτείνεται :

1) Για Μελέτες ύψους έως 30.000 Ευρώ να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία της κλήρωσης του 4412/16 αλλά ανάμεσα στους μελετητές της Περιφερειακής Ενότητας του Δήμου και

2) Για Μελέτες ύψους έως 60.000 Ευρώ ομοίως με τους μελετητές της Περιφέρειας

3) Για Μελέτες ύψους άνω των 60.000 Ευρώ να ακολουθείται η διαδικασία όπως προβλέπεται σήμερα με το σύνολο των μελετητών της επικράτειας και

4)Για περιπτώσεις ανάγκης συμπληρωματικής μελέτης έως ύψους 10.000 Ευρώ τα αρμόδια όργανα του Δήμου δύνανται να την αναθέσουν στον αρχικό μελετητή

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί:

-Πως αντιμετωπίζεται την παραπάνω πρόταση μας ώστε οι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα άμεσης εκπόνησης μελετών ως ένα ύψος, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των έργων που θα μελετηθούν στα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ,ΠΕΠ αλλά και σε όποιο πρόγραμμα δικαιούται;

-Θα προχωρήσετε στην ανασύσταση και λειτουργία του μητρώου μελετητών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Χρήστος Γκόκας

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχαήλ Κατρίνης

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γεώργιος Φραγγίδης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.