Σχολείο της Κρήτης χωρίς κυλικείο και λίστες για σχολικά είδη


Τελευταία ενημέρωση 22 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Δωρεάν δεκατιανό και σχολική ύλη από χορηγίες εξασφάλισε για τους 93, μόλις, μαθητές του το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Με μόλις 93 μαθητές – εξαιρετικά λίγους για σχολείο πόλης – λειτουργεί σαν διαπολιτισμικό, αν και επισήμως δεν είναι, παρέχει στους μαθητές του σίτιση αλλά και τα απαραίτητα σχολικά είδη όταν απαιτείται, δεν έχει κυλικείο και οι δάσκαλοι δε δίνουν μακροσκελείς λίστες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών ζει στα όρια της φτώχιας.

«Λίστες και να δώσουμε, δε θα πάρουν τα παιδιά τα είδη που θα αναγράψουμε, διότι είναι φτωχά και από χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Οι δάσκαλοι, εξάλλου, γνωρίζουν σε ποιες οικογένειες απευθύνονται γι’ αυτό και ασκούν το λειτούργημά τους χωρίς περιττά σχολικά είδη. Προέχει η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε έναν χώρο πολυπολιτισμικό και κυρίως η εξασφάλιση του απαραίτητου δεκατιανού, μιας και στο σχολείο δε λειτουργεί κυλικείο. Στο παρελθόν, προσπάθειες για έναρξη λειτουργίας κυλικείου δεν “περπάτησαν”, μιας και οι μαθητές δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν το κολατσιό τους. Κανένα παιδί, ωστόσο, δε φεύγει νηστικό από το σχολείο, που θυμίζοντας άλλες δεκαετίες παρέχει, αν μη τι άλλο, ένα υγιεινό δεκατιανό.

Μαύρο ψωμί με λάδι και τυρί, ψωμί με γαλοπούλα και ψωμί με ντομάτα, λάδι και ρίγανη προσφέρονται σε όλους τους μαθητές του σχολείου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου κ. Τσισμενάκη, «το δεκατιανό των παιδιών εξασφαλίζεται από χορηγίες. Ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης δίνει σε εβδομαδιαία βάση 50 ευρώ και το Λύκειο Ελληνίδων μάς χορηγεί καθημερινά το ψωμί».

Σε πνεύμα προσφοράς λειτουργεί και το ολοήμερο τμήμα του σχολείου. Τα παιδιά που δεν κρατούν φαγητό από το σπίτι τους τρώνε από το περίσσευμα του δεκατιανού. Η διεύθυνση του σχολείου, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προσπαθεί να ενισχύσει πολλές οικογένειες μαθητών, χορηγώντας τους είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και από το “Κύτταρο” Χαλέπας.

Στην αυλή αυτού του σχολείου θα ακούσει κανείς πολλές διαφορετικές γλώσσες, από Αραβικά μέχρι Αλβανικά, γι’ αυτό και το έργο των εκπαιδευτικών κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Αυτό ωστόσο – η πολυπολιτισμικότητα – αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι Έλληνες γονείς, ακόμη κι αν τα παιδιά τους υπάγονται στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, προχωρούν σε αιτήσεις μεταγραφής σε άλλα σχολεία της πόλης.

«Θέλουμε να εκπέμψουμε κι ένα μήνυμα προς τους Έλληνες γονείς οι οποίοι μας έχουν γυρίσει την πλάτη και δε θέλουν να προσέλθουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας γι’ αυτή τη διαφορετικότητα», σημείωσε ο κ. Τσισμενάκης.

 

Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με σχολεία στα οποία γίνονται κάθε χρόνο δεκάδες μεταγραφές και στα οποία υπάρχουν πολυμελή τμήματα, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν τμήματα στα οποία ο αριθμός των παιδιών μόλις που ξεπερνά τα δέκα. Μιλούν συχνά διαφορετικές γλώσσες, αλλά μαθαίνουν την αλληλεγγύη και την προσφορά.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.