ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στο Ηράκλειο, μίλησε σε σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων του Τουρισμού και άλλων κλάδων και φορέων της περιοχής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Επαγγελματικών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Ηρακλείου, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο – Παράρτημα Κρήτης, τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την εισηγητική ομιλία αφού αναφέρθηκε στη νέα καπιταλιστική κρίση, όπου η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν η αιτία, αλλά ο καταλύτης για την εκδήλωσή της τόνισε πως: “όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το κόμμα μας προειδοποιούσε για την εκδήλωση νέας κρίσης με δεδομένα τα σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη, την επιβράδυνση σε άλλες ισχυρές οικονομίες διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Μάλιστα εντοπίζαμε ότι η κρίση θα επηρεάσει και την χώρα μας, όχι μόνο λόγω της διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες της ΕΕ, της Κίνας και των ΗΠΑ αλλά και κυρίως της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές.

Μάλιστα όπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ “την πολιτική της “εξωστρέφειας” της ελληνικής οικονομίας, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στήριξαν, ο τουρισμός ήταν η “ατμομηχανή”. Υπονόμευσαν έτσι τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία όπου δόθηκαν στη μεγαλοεργοδοσία πλήθος εργαλείων για να ξεφορτωθούν εργατικό δυναμικό ή για να το απασχολούν όποτε και όπως θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα με τις ΠΝΠ: Πετσοκόβουν ακόμα παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων, οι οποίοι βέβαια έχουν προγραμματίσει τη ζωή και τις ανάγκες τους με βάση το μισθό που παίρνουν από τη δουλειά τους. Γενικεύουν την ελαστική απασχόληση παντού και για όλους, σε ωράρια και ημέρες δουλειάς. Καταργούν όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι σε ισχύ. Δίνουν νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών σε ένα ευρύ φάσμα των εργαζομένων. Μονιμοποιούν μειώσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι στο 20%. Ενώ ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας, θα βρεθεί, είτε με τα 534 € του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 € του επιδόματος ανεργίας. Και την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμία προστασία. Με τα μέτρα που προβάλλουν, το χρονιάτικο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους, περιορίζεται στα 1600 ευρώ, δηλαδή, όλο κι όλο σε 4 μήνες επιδόματος ανεργίας!

Την ίδια στιγμή οι μεγαλοεπιχειρηματίες πέρα από τις μειώσεις της φορολογίας και τις φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν νέες επιδοτήσεις, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και ένα σωρό άλλα προνόμια.

Για τα προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού ειδικά στην Κρήτη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά πως η έναρξη της τουριστικής σεζόν αποκαλύπτει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί με την πανδημία διεθνώς. Πλήττονται οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εμποροϋπάλληλοι, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, αεροδρομίων, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ κ.ά.). Επίσης πλήττονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες στον κλάδο των καταλυμάτων, της εστίασης και όλων των άλλων κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κρήτη. Το ειδικό βάρος του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κρήτης υποδηλώνει τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η φετινή σεζόν. Ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ πανελλαδικά. Την ίδια στιγμή, η έμμεση συνεισφορά του (δηλαδή μαζί με άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό), με βάση διάφορα στοιχεία που δίνει η Περιφέρεια, φτάνει το 50% εδώ στην Κρήτη. Επίσης στη συνολική απασχόληση στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεπερνάνε τις 40.000 σε όλο το νησί, οι μισοί εκ των οποίων εργάζονται στο νομό Ηρακλείου.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της επιβίωσης, καθώς από τον Απρίλη δεν έχουν λάβει καμιά άλλη ενίσχυση παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς όπως είπε: “μαθαίνουμε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τα 534 ευρώ του Ιούνη. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει για μια οικογένεια να μην έχει κανένα εισόδημα, να πρέπει να ζήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και τις υποχρεώσεις του (νοίκια, λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό, δόσεις εφορία, τράπεζες κλπ). Εννοείται βέβαια πως η μεγαλοεργοδοσία θα αξιοποιήσει και αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για να ξεσαλώσει στους χώρους δουλειάς. Για να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, προσπαθεί να παρακάμψει τις ισχύουσες ΣΣΕ (όπως στους ξεν/λους). Αλλού προσπαθεί να χτυπήσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και τις Τοπικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όπως συμβαίνει με τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, που βρίσκονται σε πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα την υπογραφή από τους εργοδότες του κλάδου ΣΣΕ.

Ξέρουμε πως υπάρχουν τμήματα εργαζομένων που κυριολεκτικά βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης όπως είναι οι ξεναγοί. Μάλιστα, λόγω του τρόπου που καταχωρούνται τα ένσημά τους, την περσινή χρονιά δεν πήραν ταμείο ανεργίας, με αποτέλεσμα για έναν ολόκληρο χρόνο να έχουν πάρει μόνο το 800ρι της περιόδου της καραντίνας. Σε κινητοποιήσεις επίσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στα τουριστικά λεωφορεία, οι ξεναγοί, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “απαιτούμε, διεκδικούμε να μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα. Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη για: Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα. Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί. Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού.

Για τους αυτοπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά πως “οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται επίσης σε τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολείται μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ομίλους. Τους δίνει αβέρτα προνόμια, τους προσφέρει ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις.

Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Απαιτούμε η κυβέρνηση να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε: Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα. Να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα. Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ για τους επόμενους μήνες. Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, καταρχήν μέχρι το τέλος του χρόνου. Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ, προσθέτοντας σε αυτό και τους α/α χωρίς προσωπικό. Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό.

Για το “άνοιγμα” του Τουρισμού στην Κρήτη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “το περιβόητο “άνοιγμα” του Τουρισμού δικαιολογημένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζομένους στον τουρισμό και επισιτισμό, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες. Μάταια η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζομένους και να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα, ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού. Τα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού άλλωστε, όλο και αυξάνονται, όπως και τα συνολικά κρούσματα.

Μιλώντας για την Κρήτη τόνισε πως: “επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Κόμματος μας και των ίδιων των εργαζομένων για σημαντικές ελλείψεις, όπως: Σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στην βασική πύλη εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας του αεροδρομίου, επιδιώκοντας με αστυνομικούς και πυροσβέστες να καλύψει τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό. Όπως και τις απαράδεκτες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και την ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα για την μεταφορά ασθενών – πιθανών κρουσμάτων, την ιατρική παρακολούθηση και την περίθαλψή τους στα ξενοδοχεία covid-19. Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο. Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου για την συντήρηση και την συνεχή απολύμανση των κλιματιστικών και των χώρων του αεροδρομίου παραμένει πολύ χαμηλή. Όπως και η εξασφάλιση χώρων με ειδικές προδιαγραφές για την διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων. Ανύπαρκτα είναι και τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή πλέξιγκλας στα check – in, τα μέτρα και οι έλεγχοι για αποτροπή συνωστισμού στα λεωφορεία και τους χώρους του αεροδρομίου, η απολύμανση των αποσκευών με τις οποίες έρχονται συνεχώς σε επαφή οι εργάτες και οι χειριστές κλπ. Στα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους του αεροδρομίου, οι οποίοι μάλιστα δεν προβλέπεται να κάνουν τεστ, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία όπως και των οικογενειών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος στα νησιά είναι υπαρκτός και μεγάλος. Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης, δυστυχώς, παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες

Ο Δημήτρης Κουτούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και καιρό για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες, μέτρα που αφορούν τόσο τη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας, όσο και τον προληπτικό έλεγχο σε επισκέπτες, εργαζόμενους και μόνιμους κατοίκους. Όπως είπε, Απαιτούμε να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας των νησιών, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο. Να σταματήσει τώρα ο κυβερνητικός εμπαιγμός, με τις δήθεν προσλήψεις που έχει κάνει όταν αυτές είναι ελάχιστες. Ενώ, και από αυτές, ο κύριος όγκος τους αποτελείται από ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν ή από αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία. Να επιταχτούν από το κράτος τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές που υπάρχουν στα νησιά και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού. Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ- θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση. Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών προς τις μονάδες αναφοράς. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που είναι άκρως απαραίτητα.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κλείνοντας την εισηγητική του ομιλία τόνισε πως “η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία. Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών. Η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, αυτοί που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό τα λαϊκά στρώματα, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και δεν θα χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας. Θα απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής. Τα δάση, οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά στον λαό. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση σε αυτή τη βαρβαρότητα”.

 

13/7/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Είμαστε εδώ στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Δυνατοί και πιο μαχητικοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί. Είμαστε εδώ πιο έτοιμοι, πιο εξοπλισμένοι, πιο σίγουροι για τον δρόμο που έχουμε διαλέξει, το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Έτοιμοι και αποφασισμένοι μπαίνουμε μπροστά στους αγώνες που τώρα χρειάζονται για μέτρα ανακούφισης ανέργων και αυτοαπασχολουμένων, για να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση.

Ξέρουμε ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων μοιράζονται την ανασφάλεια για το αύριο. Ακόμα και αν τώρα είναι διστακτικοί έως και επιφυλακτικοί για την συμμετοχή τους στο σωματείο, στον σύλλογο, στην κινητοποίηση τους καλούμε να σκεφτούν: Αν όλα αυτά ήταν μάταια “χωρίς αποτέλεσμα” για ποιο λόγο η κυβέρνηση έφερε πρόσφατα αυτόν τον άθλιο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων;

Γιατί διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η άρχουσα τάξη επεδίωκαν να βάλουν εμπόδια ακριβώς στην διεκδίκηση, στην απεργία, στις εργατικές λαϊκές συγκεντρώσεις πότε συκοφαντώντας, πότε παίρνοντας μέτρα καταστολής πότε και τα δύο μαζί;

Έχουν όμως κι άλλη πείρα. Αυτά που λέει η κυβέρνηση τώρα “να κάνουμε λίγο υπομονή και θα περάσει η κρίση” ο λαός μας το ακούει 10 χρόνια και βάλε. Πότε από την ΝΔ, πότε από το ΣΥΡΙΖΑ, πότε από όλους μαζί.

Καλύτερες μέρες ήρθαν, αλλά όχι για το λαό. Ήρθαν καλύτερες μέρες για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τώρα βρισκόμαστε μέσα σε μια νέα καπιταλιστική κρίση και παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι η ύφεση θα είναι προσωρινή και οι ρυθμοί ανάκαμψης θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά, όλα δείχνουν πως θα είναι μια κρίση πιο βαθιά από την προηγούμενη.

Την βάφτισαν “κρίση κορονοϊού”, όπως βάφτισαν και τις καπιταλιστικές κρίσεις των προηγούμενων δεκαετιών για να κρύψουν πως το σύστημα τους δεν παίρνει από γιατρειά, νοσεί βαριά, βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, με μικρά διαλείμματα ανάκαμψης, βυθίζοντας τους λαούς στην ανεργία και τη φτώχεια.

Η πανδημία του κορονοϊού με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην παραγωγή, στις μεταφορές, στο εμπόριο δεν ήταν η αιτία της κρίσης, αλλά ο καταλύτης για την εκδήλωση της. Γιατί πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα σημάδια της ύφεσης στην Ευρωζώνη, η επιβράδυνση στις ΗΠΑ, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα.

Για όλα αυτά βεβαίως το ΚΚΕ μιλούσε! Και προειδοποιούσε ότι η κρίση θα χτυπήσει και την ελληνική οικονομία λόγω της διασύνδεσής της με αυτές τις οικονομίες ιδιαίτερα στον τουριστικό και ναυτιλιακό τομέα. Είναι η λεγόμενη “εξωστρέφεια”, για την οποία περηφανεύονταν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι οποίοι ακόμα πληρώνουν τα σπασμένα της προηγούμενης κρίσης, από την πείρα τους καταλαβαίνουν πως η αντιλαϊκή επίθεση  θα κλιμακωθεί. Καταλαβαίνουν πως τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν μέσα στην καραντίνα με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αρκούν, θα ακολουθήσει νέο αντιλαϊκό πακέτο με μέτρα τα οποία βέβαια ούτε προσωρινά θα είναι, ούτε μέτρα “δίκαιης κατανομής των βαρών” όπως κοροϊδεύει η ΝΔ.

Αλήθεια τα μέτρα που πέρασαν με τα μνημόνια ήταν προσωρινά; Ή μήπως ήταν δίκαια; Ούτε προσωρινά ήταν ούτε δίκαια. Γιατί η δίψα, η απληστία του κεφαλαίου για κερδοφορία είναι μόνιμη. Γιατί η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, η αρπαγή του πλούτου που παράγει ο λαός μας από μια χούφτα παράσιτα τους καπιταλιστές είναι η μεγαλύτερη αδικία.

Όσο αυξανόταν η φοροληστεία του λαού τόσες περισσότερες απαλλαγές και προνόμια έπαιρναν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι ξενοδόχοι. Όσο οι μισθοί παρέμεναν καθηλωμένοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση τόσο οι ξενοδόχοι, οι μεταφορικές και τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία απολάμβαναν το τουριστικό θαύμα και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα ο Μητσοτάκης με αφορμή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης λέει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα.

Μα ποιος μιλάει για μνημόνια και τρόικα; Κανείς! Ούτε οι κυβερνήσεις της ΕΕ ούτε η ίδια ΕΕ. Τώρα όλοι μιλάνε για μεταρρυθμίσεις οι οποίες σερβίρονται και πιο εύκολα στο λαό, από τα μισητά σε όλους μνημόνια.

Και αυτές είναι ήδη στο πρόγραμμα της ΝΔ. Και επειδή ο καθένας ακούγοντας για μεταρρυθμίσεις μπορεί να νομίζει ότι εννοούν αλλαγές που θα εκσυγχρονίζουν, θα καλυτερεύουν τη ζωή του, του λέμε να θυμηθεί:

Με τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις διαμόρφωσαν τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα.

Με τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων φτάσαμε στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και τις συντάξεις πείνας.

Με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία έφτασαν τα δημόσια νοσοκομεία λίγο πριν την κατάρρευση, και απογειώθηκε ο ιδιωτικός τομέας υγείας.

Με τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία φτάσαμε να πληρώνουμε ακριβά για τη μόρφωση των παιδιών μας και στα πανεπιστήμια να κάνουν κουμάντο οι επιχειρήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι τα νέα εργαλεία στα χέρια  της κυβέρνησης της ΝΔ, στα χέρια κάθε αστικής κυβέρνησης για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στο λαό.

Κι όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει πως οι πόροι από το Νέο Πακέτο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, καταλαβαίνουμε ότι στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων θα κατευθυνθούν.

Κι αυτά τα πακέτα δεν είναι ούτε δωρεές, ούτε δανεικά κι αγύριστα είναι νέες θηλιές στο λαιμό του λαού, ο οποίος θα κληθεί να τα πληρώσει και με την αύξηση της φορολογίας και με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Γιατί όπως θυμίζουν και οι συνεταίροι της ΝΔ από τα ευρωενωσιακά επιτελεία: “τσάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην ΕΕ”.

Εκεί όμως στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου ζητάει και ο Τσίπρας να κατευθυνθούν τα λεφτά που άφησε στα γεμάτα όπως λέει ταμεία! Άφησε λέει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “προίκα” 37 δισ.

Από που την έφτιαξε αυτή την προίκα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Από τη φορολογία των καπιταλιστών; Μα αυτή τη μείωσε κι άλλο! Από τη μείωση των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ; Μα αυτά τα πλήρωνε κανονικά 4 δισ. το χρόνο. Από τη διαγραφή του χρέους; Μα αυτό θα το πληρώνουν και τα δισέγγονά μας! Για την προίκα του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός μάτωσε και συνεχίζει να ματώνει! Πληρώνει φόρους δυσβάσταχτους ακόμα και για τον αέρα που αναπνέει, νοίκι στο δικό του σπίτι, έχει χάσει υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας.

Ας αφήσουν λοιπόν τα χουβαρνταλίκια! Ο λαός μας έχει πληρώσει πολλά, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά! Και το “δεν θα πληρώσουμε ξανά” μπορούν να το πουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι, οι περισσότεροι χωρίς καν εισόδημα.

Όλοι όσοι πρέπει να δουλέψουν με μειωμένο τουλάχιστον κατά 20% μισθό, όσοι δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασίας. Μπορούν να το πουν οι μικροί επαγγελματίες που η καραντίνα τους άφησε καταχρεωμένους. Οι φτωχοί αγρότες που βλέπουν αδιάθετη τη σοδειά τους. Οι μαθητές που το Σεπτέμβρη θα μπουν σε ένα σχολείο, σκληρό εξεταστικό κέντρο. Θα το πουν όλοι όσοι δε δέχονται αδιαμαρτύρητα την πολιτική που ισοπεδώνει τη ζωή τους. Και θα το πουν και με τις διαδηλώσεις τους έξω από τη Βουλή, έξω από τα υπουργεία, παντού όπου χρειάζεται για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για να ζήσουν. Και δεν θα ζητήσουν άδεια από κανέναν!

Γιατί όλοι όσοι έχουν αποφασίσει να βγουν στους δρόμους του αγώνα, έχουν ήδη γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο που ψήφισε η ΝΔ με τη βοήθεια του ΚΙΝΑΛ που στήριξε αυτό το τερατούργημα.

Έχουν ήδη αποφασίσει να ακυρώσουν στην πράξη αυτόν τον κατάπτυστο νόμο. Και δίπλα τους θα βρεθούν κι άλλοι, πολλοί περισσότεροι!

Δεν πρόκειται βέβαια για έναν νόμο που απλά θέτει περιορισμούς, απαγορεύσεις στις διαδηλώσεις. Το κύριο είναι ότι υπηρετεί το στρατηγικό στόχο των επιτελείων της άρχουσας τάξης, της κυβέρνησης της ΝΔ. Υπηρετεί το στόχο της υπεράσπισης, της θωράκισης ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού, όπως αποδεικνύει και η περιπέτεια του κορονοϊου.

Τι άλλο από χρεοκοπία του καπιταλισμού είναι η κατάρρευση των υποτιθέμενων σύγχρονων συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη, εκεί όπου γιατροί έπρεπε να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει;

Τι άλλο από χρεοκοπία είναι οι ομαδικοί τάφοι στις ΗΠΑ, στη Μέκκα του καπιταλισμού; Η αδυναμία για μήνες να περιορίσουν τα κρούσματα, τους θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού;

Η αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης μεγαλώνει κι αυτό δεν μπορεί να το ανακόψει κανένας μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης.

Ο προβληματισμός αλλά και η δράση για την αναζήτηση εναλλακτικής, θα μεγαλώνει. Θα βοηθήσουμε και μεις σ’ αυτό με την προβολή της πολιτικής μας πρότασης που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Και η μόνη διέξοδος είναι η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός!

Για αυτό τα επιτελεία του συστήματος εξοπλίζουν με νέα όπλα τη φαρέτρα τους. Νομιμοποιούν μηχανισμούς και μέτρα που ήδη έχουν περάσει σε άλλες χώρες στις ΗΠΑ, στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Μόνο που εδώ δεν είναι Βέλγιο, δεν είναι Ολλανδία. Εδώ υπάρχει οργανωμένο ταξικό κίνημα, υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που έχει περάσει από φωτιά και από σίδερο και άντεξε, στάθηκε όρθιο και βαδίζει μπροστά. Υπάρχουν οι κομμουνιστές που έχουν βαθιές ρίζες μέσα στο λαό, παντού σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Κρήτη.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που καθυστέρησαν να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τόλμησαν τόσα χρόνια να βάλουν στο στόχαστρο το ριζοσπαστισμό του λαού. Τους λέμε λοιπόν και από δω από το Ηράκλειο. Ο νόμος αυτός όπως και άλλοι παρόμοιοι νόμοι έχουν ήδη τοποθετηθεί: στον “απόπατο” της ιστορίας!

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

 

Ακούμε και μεις τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να παραπλανήσει, να  καθησυχάσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι “η χώρα, παρότι η οικονομία έχει μπει σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 4-5 μήνες”. Αλήθεια πόσο ισχυροί νιώθουν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους αυτούς τους μήνες;

Πόσο ισχυροί μπορεί να νιώθουν οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα;

Μιλάμε για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και δω στην Κρήτη. Για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, επισιτιστές, εμποροϋπαλλήλους, τους υπαλλήλους των τουριστικών γραφείων, των αεροδρομίων, τους ξεναγούς, τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, των ΚΤΕΛ. Μιλάμε για όλους αυτούς που αναγκάζονται να δουλεύουν εξαντλητικά μερικούς μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους να τρώνε από τα έτοιμα, για όσους υπάρχουν “έτοιμα”.

Γιατί για τους περισσότερους υπάρχουν μόνο υποχρεώσεις, χρέη και ανάγκες που μένουν ακάλυπτες.

Πόσο ισχυροί μπορεί να νιώθουν οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες στον κλάδο των καταλυμάτων, της εστίασης, οι βιοπαλαιστές αγρότες που ζούσαν γιατί εφοδίαζαν με τα προϊόντα τους ξενοδοχεία, ταβέρνες;

Είναι τουλάχιστον πρόκληση να το λες αυτό στους εργαζόμενους του τουρισμού και του επισιτισμού οι οποίοι αυτή τη στιγμή παλεύουν για το στοιχειώδες, την επιβίωσή τους.

Μιλάμε για χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, από τον Απρίλη δεν έχουν λάβει καμιά άλλη ενίσχυση!

Οι μόνοι που μπορεί να νιώθουν ισχυροί είναι οι μεγάλοι όμιλοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οι μεγαλοξενοδόχοι, όλοι αυτοί που έζησαν το θαύμα και τα ρεκόρ στον τουρισμού, το οποίο μεταφραζόταν αυτόματα σε ρεκόρ για τα κέρδη τους!

Μόνο που γι αυτό το θαύμα οι εργαζόμενοι στον κλάδο απασχολούνταν με 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, με εντατικοποίηση, χαμηλούς μισθούς μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που κάλυπτε μόλις το 10% των εργαζομένων στον κλάδο.

Κι αυτό το “θαύμα” δεν το έζησαν οι λαϊκές οικογένειες, οι οποίες ούτε στο καράβι για την Κρήτη δεν μπορούν να μπουν, όχι να κάνουν και διακοπές στο όμορφο αυτό νησί.

Όλοι αυτοί τώρα οι μεγαλοεργοδότες, αξιοποιώντας τα αντεργατικά όπλα που τους έχει  δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά ξεσαλώνουν στους χώρους δουλειάς.

Αξιοποιούν τη συγκυρία για να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, προσπαθούν να παρακάμψουν τις όποιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση όπως αυτή των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων εδώ στην Κρήτη, οι οποίοι βρίσκονται σε πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Τώρα όμως χρειάζεται να παλέψουμε για τα αυτονόητα για όλους  τους εργαζόμενους, τους αυτοπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες.

Και το να έχουν όλοι εισόδημα, να απαλλαγούν από χρέη για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κλπ, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, είναι τα αυτονόητα για να επιβιώσουν όσοι έμειναν ξεκρέμαστοι.

            Ακούμε επίσης τον πρωθυπουργό, όλα τα στελέχη της κυβέρνησης να λένε, ότι είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας! Όμως, τα καθημερινά κρούσματα –εισαγόμενα τα περισσότερα– δεν μπορούν να μας καθησυχάζουν, όπως δεν καθησυχάζουν και τους νησιώτες, τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους στον τουρισμό.

Δεν μας καθησυχάζουν γιατί τα λεγόμενα “υγειονομικά πρωτόκολλα” πάνε περίπατο  για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των tour operator, των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχειακών ομίλων.

Γιατί τα Νοσοκομεία παραμένουν με μεγάλες ελλείψεις, τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ είναι ελάχιστες, υποστελεχωμένες και δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις λαϊκές ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας 24ωρης λειτουργίας, πόσο μάλλον σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Γιατί ενώ στις δημόσιες μονάδες υγείας εργάζονται πάνω από 16000 συμβασιούχοι ο υπουργός υγείας μιλάει για μόλις 2500 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εργαζομένων.

Γιατί στην Κρήτη των 680.000 κατοίκων χωρίς να υπολογίζει κανείς την τουριστική κίνηση ο ίδιος υπουργός μιλάει για μόλις 25 νέες ΜΕΘ ως το τέλος του 2020.

Το περισσότερο όμως, αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι ο ανυποχώρητος αγώνας όλου του λαού για μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθµια φροντίδα.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν εμφανίζεται καθησυχαστική μόνο σε ότι αφορά τη διάρκεια της κρίσης, την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος πανδημίας. Εμφανίζεται καθησυχαστική και απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας!

Τι λέει; Πως οι ισχυροί μας σύμμαχοι, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, δήθεν θα μας προστατέψουν.

Μα, με τις πλάτες των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει “γκριζάρει” το Αιγαίο, κατέχει το 40% της Κύπρου, υπέγραψε το απαράδεκτο σύμφωνο με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης που αυθαίρετα καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή και το ενδεχόμενο έναρξης ερευνών Νοτίως της Κρήτης.

Τώρα προχώρησε και σε νέα προκλητική κλιμάκωση μετατρέποντας την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, βεβηλώνοντας ένα ανεκτίμητης σημασίας  Πολιτιστικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι γλυκανάλατες αντιδράσεις των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων εταίρων της κυβέρνησης και με βάση τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εκθέτουν και την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Δεν ξεχνάμε ότι με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο, πρόσφατα στη  Συρία και στο Ιράκ, αμφισβητεί συνολικά τη συμφωνία της Λοζάνης, μεταξύ των άλλων και τα σύνορα στον Έβρο.

Όμως αυτοί, οι δήθεν προστάτες μας, υπόσχονται να προστατέψουν μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας η οποία για να αυξήσει τα κέρδη της, έχει χώσει βαθιά τη χώρα μας, το λαό μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Γι’ αυτό γέμισαν την χώρα απ’ άκρη σε άκρη με αμερικανικές βάσεις, γι αυτό παρέδωσαν λιμάνια, αεροδρόμια στους Αμερικάνους, μπας και τα ελληνικά μονοπώλια αρπάξουν κανένα κομμάτι από το πλιάτσικο που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Γι’ αυτό και ο ναύσταθμος του ναυτικού στην Σούδα εδώ στην Κρήτη  που υπολειτουργούσε, αναβαθμίζεται για να σταθμεύει μεγάλος αριθμός πλοίων.

Γι’ αυτό γίνονται συνεχώς επισκευές με εργολαβίες.

Γι’ αυτό και η ναυτική βάση Κυριαμαδιού στο Λασίθι είναι μέσα στο σχεδιασμό να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο σε πιθανές επιχειρήσεις. Και γενικότερα όλες οι λιμενικές υποδομές και τα αεροδρόμια του Κρήτης.

Κι αυτό που θέλουν οι δήθεν “προστάτες” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι “κρατήσουν” την Τουρκία στο δικό τους στρατόπεδο, μακριά από την τη Ρωσία. Τα παζάρια όμως της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους και την ΕΕ  θεωρούμε ότι θα ακουμπήσουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κι αν η ελληνική κυβέρνηση μιλά για “καλόπιστο διάλογο” και “θέληση για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία”, εμείς  ξέρουμε, ότι οι διάλογοι αφορούν στο ποια συμφέροντα, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ωφεληθούν.

Γιατί το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου και των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου που ήδη έχει τεθεί από τους  Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν αφορά λαούς, αλλά  ανταγωνιζόμενα μονοπωλιακά συμφέροντα και μάλιστα ισχυρών περιφερειακών και διεθνών παικτών.

Το δίλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία όλο και συχνότερα, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού! Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση. Τελικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη.

Βέβαια λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό. Άλλωστε η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών.

Το κόμμα μας υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων όπως και τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε στη μια ούτε στην άλλη αστική τάξη. Η θέση μας αυτή συνδέεται και με την σοσιαλιστική προοπτική. Μέσα σε αυτά τα σύνορα και αξιοποιώντας αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές θα χτιστεί η νέα  κοινωνία, που βέβαια θα έχει μοναδικό κριτήριο την ευημερία του λαού.

Άλλωστε οριστική, δίκαιη και συμφέρουσα για τους λαούς λύση τόσο στην χώρα μας, όσο και στην Τουρκία, μπορεί να φέρει μόνο η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός.

Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.

Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών, μπορούν να διασφαλιστούν, μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:

– Τη μη αλλαγή των συνόρων.

– Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

– Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

– Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα, η πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών είναι μόνο το ΚΚΕ, που βγαίνει μπροστά στη διεκδίκηση, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο.

Παλεύει για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, σε όλους τους τομείς. Αυτή είναι άλλωστε η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός μας.

Όμως ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση της ΝΔ;

Αφού η ΝΔ αξιοποιεί και πάει ένα βήμα παραπέρα σε όλα τα ζητήματα, όποια αντιλαϊκή παρακαταθήκη της άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό επιβεβαιώνεται από όπου κι αν το πιάσεις:

– Από την συμφωνία για τις βάσεις που την ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφισε η ΝΔ ως κυβέρνηση.

– Από το απεργιακό δικαίωμα που χτυπήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα πήγε παραπέρα η ΝΔ στην ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, των απαγορεύσεων, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισαν μαζί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ πριν λίγες μέρες.

– Από όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που το ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το απογειώνει η ΝΔ.

Αποκορύφωμα αυτής της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης είναι το περίφημο “θα λογαριαστούμε μετά” που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην καραντίνα καλλιεργώντας την επικίνδυνη αντίληψη πως τάχα σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα δεν χωράνε διεκδικήσεις, δεν πρέπει να γίνονται αγώνες, αλλά να είμαστε όλοι μαζί στο πλαίσιο μιας ομοψυχίας της ενοχής, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στην κυβέρνηση.

Και για να έχουμε το καλό ερώτημα:

Αυτό το «μετά που θα λογαριαζόταν» ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε και πόσο ακριβώς μετά είναι;

Γιατί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει αρκετά αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Μετά την άρση των μέτρων ήρθε η απόφαση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης για το οποίο τις; ίδιες ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η κυβέρνηση, καλλιεργούν από την μεριά τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ. Τέτοια αντιπολίτευση δεν υπηρετεί τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα.

Αντίθετα. Ρίχνει νερό στο μύλο στο εκάστοτε αφήγημα της κυβέρνησης.

Αντιπολίτευση που μπορεί να κερδίζει ανάσες ανακούφισης για τους ανέργους , τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους είναι αυτή που σηκώνει την σημαία της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

 

Φίλες και Φίλοι

 

Τώρα χρειάζεται να κάνουμε μαζί ένα βήμα μπροστά. Με το ΚΚΕ γιατί μας είπε την αλήθεια. Γιατί κράτησε και κρατάει ψηλά τη σημαία του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα.

Γιατί μπαίνει μπροστά για να γίνει πραγματικότητα ο φόβος που έχει το σύστημα και το μεγάλο κεφάλαιο: να δυναμώσει η οργάνωση, η συλλογική διεκδίκηση η κοινωνική συμμαχία ρήξης και ανατροπής.

Για να ενωθούν με προσανατολισμό ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο όσοι σήμερα πλήττονται: η εργατική τάξη, οι φτωχοί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα με το ΚΚΕ στους αγώνες και στην δράση.

Γιατί μέτρα στήριξης υπέρ των εργαζομένων μπορεί να επιβληθούν μόνο από μαζικούς μαχητικούς αγώνες με γραμμή ρήξης με το σύστημα, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τις πατερίτσες τους.

Γιατί απέναντι στο σύστημα των κρίσεων, της φτώχειας και των πολέμων στρατηγική απάντηση και εναλλακτική αποτελεί η πρόταση εξουσίας και διεξόδου που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ.

Γιατί απάντηση στην δικτατορία του κεφαλαίου απάντηση δίνει η εργατική εξουσία, η εξουσία που διασφαλίζει την συμμετοχή όλο και περισσότερο των εργαζομένων στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας.

Γιατί απάντηση στην άναρχη ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος των λίγων απάντηση μπορεί να δώσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και διανομής ώστε το τι, πόσο και που θα παραχθεί να κρίνεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα μπίζνες πλαν των μονοπωλίων.

Γιατί απάντηση στο σύστημα που βολοδέρνει από την μία κρίση στην άλλη, στερώντας όλο και περισσότερα δικαιώματα από τη λαϊκή πλειοψηφία αποτελεί μόνο ο Σοσιαλισμός. Η πάλη με αυτόν τον στόχο είναι που μπορεί να δώσει νέα πνοή και δύναμη στους αγώνες για τα πιεστικά καθημερινά προβλήματα.

Τώρα με το ΚΚΕ στην μάχη. Για το δίκιο, την ζωή μας, το μέλλον.

 

ΑΘΗΝΑ 13/7/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ 29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η ΚΝΕ πραγματοποιεί το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της, στις 17-19 Ιούλη, στο Στόμιο της Λάρισας, με σύνθημα: «Μένουμε δυνατοί – περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!». Το φετινό διήμερο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 20.30, στο χώρο της κατασκήνωσης, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.