ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αθλιότητα δίχως τέλος. Οι όψιμοι μεταρρυθμιστές ας καθαρίσουν πρώτα την αυλή τους

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Η χτεσινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ με αφορμή το πολύ σοβαρό θέμα σεξουαλικής κακοποίησης, που κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης μας και συγκλόνισε την κοινωνία μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο υπουργός Αθλητισμού είναι ψεύτης και αδίστακτος.

Υποχρέωση όλων μας  είναι, να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, να ενθαρρυνθούν τα κλειστά στόματα  να σπάσουν τη σιωπή τους, να οικοδομηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αποτρέπει παρόμοιες συμπεριφορές και θα τιμωρεί σκληρά   τους παραβάτες.

Τα παραπάνω όμως από ό,τι φαίνεται δεν είναι στις επιδιώξεις του κ. Αυγενάκη.

Όσον αφορά τις κορώνες περί κάθαρσης του αθλητισμού, που δήθεν ξεκίνησε το 2019 από τους όψιμους «μεταρρυθμιστές» της ΝΔ και ειδικότερα τον κ. Αυγενάκη, μάλλον διαθέτουν κοντή κι επιλεκτική μνήμη.

Όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το ν. 4603/19 που μιλούσε  για δημοκρατία, θητείες στα ΔΣ, σεβασμό των δικαιωμάτων, απλή αναλογική και μειωμένη σταυροδοσία, ποσόστωση φύλλου, απολογισμούς και αντικειμενική αξιολόγηση, ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης του αθλητισμού και όχι πελατειακές σχέσεις, η ΝΔ τον καταψήφισε και ήταν στο πλευρό των διοικήσεων που τώρα καταγγέλλει.

Η πρώτη ενέργεια που έκανε ο κ. Αυγενάκης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του  το 2019,  ήταν, η κατάργηση της ποσόστωσης φύλου, του βασικού θεσμικού εργαλείου για τη γυναικεία συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να σπάσουν τα συντηρητικά στερεότυπα  που οι δικές τους κυβερνήσεις εδραίωσαν χρόνια πριν.

Τώρα μιλούν για κάθαρση και κουνάνε το δάκτυλο, ενώ στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται μόνο για τον απόλυτο έλεγχο των αθλητικών διοικήσεων. Η ζωή αποδεικνύει με εμφατικό τρόπο, ότι κάθαρση στις αθλητικές ομοσπονδίες πρωτίστως σημαίνει κάθαρση στα του «οίκου» της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υφυπουργός οφείλει να σταματήσει να απαξιώνει ηθικά τον αθλητισμό, με τις επιλογές του. Οφείλει να ανοίξει τις πόρτες του αθλητισμού μετά το καταστροφικό λουκέτο που υπέστη και να λάβει μέτρα ώστε να αποτελεί ασφαλή δραστηριότητα για τους νέους ανθρώπους.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Προστασία της ζωής σημαίνει και οικονομική επιβίωση – Χρειάζεται τώρα να στηρίξει η κυβέρνηση εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να αποφύγουμε την κοινωνική χρεοκοπία»

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ (Γιώργος Πίκουλας) 

«Προστασία της ζωής σημαίνει και οικονομική επιβίωση – Χρειάζεται τώρα να στηρίξει η κυβέρνηση εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να αποφύγουμε την κοινωνική χρεοκοπία»

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην περίοδο που διανύουμε, γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι εκτός από το υγειονομικό σκέλος έχει και το σκέλος της οικονομικής επιβίωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει οδηγούν στην κοινωνική κατάρρευση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Γιώργο Πίκουλα, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα το 2020 είχε τη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, ενώ κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους». «Μάλιστα, το 2021 ξεκινά με την πρόβλεψη για 10% ύφεση στο πρώτο τρίμηνο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «με στοιχεία της ΓΣΕΕ, 6 στους 10 εργαζόμενους εμφανίζονται να έχουν μείωση στο εισόδημά τους, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί αρνητικά και στο άνοιγμα της αγοράς αυτές τις μέρες».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα: «να μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή –που αποτελεί δάνειο- σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση για τις επιχειρήσεις, να στηρίξει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους έτσι ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις και να προχωρήσει σε ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις». «Τέτοιο σχήμα ρύθμισης χρέους είχε εφαρμοστεί το 2018 σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών», πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος, «περιορισμοί που δεν υπάρχουν σήμερα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «για να αποφύγουμε το βάθεμα της ύφεσης, πρέπει σήμερα, άμεσα, να γίνουν περισσότερες δημόσιες δαπάνες». Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «να καλυφθεί το σύνολο του δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων που βρέθηκαν σε αναστολή, από το κράτος», εξήγησε. «Με μία δαπάνη 1,4 δις από τον προϋπολογισμό, τα χρήματα αυτά θα είχαν πέσει στην αγορά», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, γιατί «1 εκ. περίπου εργαζόμενοι που πήραν “κομμένο” δώρο στη βάση των 534 ευρώ, θα το έπαιρναν κανονικά, θα έφευγε το βάρος καταβολής του δώρου από επιχειρήσεις που ήταν κλειστές για τόσον καιρό και τελικά θα είχαμε τόνωση της κατανάλωσης»«Η κυβέρνηση, όμως, αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτήν την πρόταση», επισήμανε.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης που ποτέ δεν προετοιμάστηκε σοβαρά για το δεύτερο κύμα». «Αν κάποιος στις αρχές Οκτωβρίου μας έλεγε ότι από το Νοέμβρη και μέσα σε 2,5 μήνες θα θρηνήσουμε περισσότερους από 4.800 συνανθρώπους μας, δε θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε», τόνισε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει».

«Δεν έγινε ποτέ επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία ο ιδιωτικός τομέας έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του βάρους, ενώ εδώ αντί να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα -για παράδειγμα- η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει υγειονομικό προσωπικό από την Αττική στη Μακεδονία», υπογράμμισε. Ανέφερε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ σε συνταγογράφηση των τεστ –ένας εργαζόμενος που παίρνει 700 ευρώ έπρεπε να πληρώνει 80 ευρώ από την τσέπη του για να κάνει τεστ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν πήρε ποτέ ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη διασπορά του ιού εκεί». «Με πολιτική απόφαση, που ανήκει στην κυβέρνηση, η επιθεώρηση εργασίας παραμένει διαλυμένη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι «για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βασικό μέλημα αυτήν την περίοδο δεν είναι οι εκλογές, είναι η κατάθεση προτάσεων για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και η άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση»«Πιέσεις που έχουμε δει να φέρνουν αποτελέσματα, όπως ήταν το πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι «η Ελλάδα, όταν έχει σχέδιο και στόχο μπορεί να πετυχαίνει διπλωματικές νίκες». «Μία τέτοια νίκη ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, νίκη εναντίον των σχεδίων του Ερντογάν στα Βαλκάνια», επισήμανε. «Για να πετύχει ο διάλογος με την Τουρκία σήμερα χρειάζεται να υπάρχουν πάντα στο τραπέζι οι κυρώσεις ή ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων αλλά και μία θετική ευρωτουρκική ατζέντα», τόνισε. «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει την απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 και βρεθήκαμε σε μειονεκτική θέση», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.