ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της ΝΔ για συνεδρίαση της Προανακριτικής με την καραντίνα σε ισχύ είναι κωμική στην υποκρισία της και τραγική στον κυνισμό της

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Η απόφαση της ΝΔ για συνεδρίαση της Προανακριτικής με την καραντίνα σε ισχύ είναι κωμική στην υποκρισία της και τραγική στον κυνισμό της

Μόνο κωμική στην υποκρισία της, και τραγική στον κυνισμό της, μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της ΝΔ, προφανώς με σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, για αύριο, 30 Απριλίου.
Κι αυτό γιατί:
Πρώτον, με τη Βουλή ουσιαστικά κλειστή, αποφασίζεται μια άρον-άρον συνεδρίαση, με σκοπό όχι κάποια μέτρα ανακούφισης και προστασίας εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση, αλλά συνέχισης μιας μαύρης κωμωδίας, που διασύρει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία .
Δεύτερον, η συνεδρίαση αυτή συγκαλείται ενώ η καραντίνα είναι ακόμα σε ισχύ. Χωρίς καμιά αιδώ και καμιά περίσκεψη, η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πρωθυπουργός θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία βουλευτών και μαρτύρων, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές και διχαστικές σκοπιμότητες.
Είναι φανερό, ότι απαράδεκτα και επικίνδυνα μέσα υπηρετούν και στην περίπτωση αυτή έναν άθλιο σκοπό. Και αποκαλύπτουν τι εννοούν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλούν για συναίνεση και καταδικάζουν τον λαϊκισμό. Αν αυτή τους η απόφαση δεν είναι η επιτομή του λαϊκισμού, του διχασμού, και της αναισθησίας μπροστά στο δράμα της χώρας,  τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκ. Τσακαλώτου
Με ένα  αραβούργημα χρήσης συνώνυμων, μεταφορών και άλλων καλολογικών στοιχείων μου «απάντησε» χθες ο κ. Σταϊκούρας.
Είπε ότι συζητάει πολύ αλλά δεν είπε που καταλήγει.  Είπε ότι αυτοαποκλείομαι από την συζήτηση ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκείνος αρνείται να εμπλακεί σε κάθε κουβέντα.  Wishful thinking το λέμε αυτό στη Πρέβεζα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι οι απαντήσεις του κ. Σταικουρα είναι επίτηδες τόσο κενές  περιεχομένου, ώστε να μην έχει νόημα να απαντήσουμε.
Όμως οφείλω να συνεχίσω να τον ρωτάω. Γιατί σε λίγο η συζήτηση για τα εμπροσθοβαρή μέτρα δεν θα έχει πλέον νόημα. Γιατί το παράθυρο ευκαιρίας για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα έχει σχεδόν κλείσει. Αυτό που παραμένει είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μη έγκαιρής λήψης μέτρων. Γιατί τη στιγμή που άλλες χώρες στηρίζουν την εργασία αλλά και τις επιχειρήσεις τους, η ΝΔ δυστυχώς συνεχίζει να αρνείται αυτή τη στήριξη.
• Πως είναι η επόμενη μέρα για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν χάσει την δουλειά τους ή έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αλλάζουν δραματικά;
• Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τους ανέργους ή τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα;
• Πώς θα ανοίξουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όταν ήδη πνίγονται στα χρέη; Πως θα ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες όταν αδυνατούν να εξοφλήσουν εργαζόμενους και προμηθευτές;
• Πώς θα ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό οι εταιρίες της χώρας όταν οι ανταγωνιστές τους ενισχύονται από τις χώρες τους ενώ εκείνες όχι;
• Πώς θα ορθοποδήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες  που και πριν τα έβγαζαν δύσκολα πέρα;
• Πώς θα στήσουν τις ζωές τους οι σημερινοί 30ρηδες που είναι σε μια κρίση όλη την ενήλικη ζωή τους; Οι σημερινοί 20ρηδες που δεν βλέπουν καμία ευκαιρία να ανοίγεται;
Η Ιστορία έχει γράψει πράγματι κ. Σταϊκούρα. Και συνεχίζει να γράφει. Και πέρα από την ιστορία των υπουργών και των κυβερνήσεων που είναι κάπως αδιάφορη, υπάρχει και η πραγματική ιστορία. Αυτή των ανθρώπων. Αυτών που βλέπουν σήμερα τις ζωές τους, τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους, να καταστρέφονται.
Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. Προτάσεις για τις ζωές και το μέλλον των ανθρώπων αυτής της χώρας. Το να κωφεύει ο κ. Σταικούρας δεν είναι μια από τις επιλογές του.
Π. Σκουρλέτης: Αναπάντητα ερωτήματα από τον πρωθυπουργό για την υγεία, την οικονομία και την καθημερινότητα

Αναπάντητα ερωτήματα από τον πρωθυπουργό για την υγεία, την οικονομία και την καθημερινότητα

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού άφησε αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για την χρήση των διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια της περιόδου άρσης των περιοριστικών μέτρων, για τη διασφάλιση του αναγκαίου προστατευτικού υλικού για τον πληθυσμό, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο MAX FM 93,4 της Πάτρας και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Περισσότερα ερωτήματα και ανησυχίες προέκυψαν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού

«Ο πρωθυπουργός χθες μάλλον γέννησε περισσότερα ερωτήματα και περισσότερες ανησυχίες, παρά καθησυχαστικός ήταν. Μετά από τόσες εβδομάδες εγκλεισμού, θα περίμενε κανείς, όχι μια επανάληψη, μια από τα ίδια -γιατί ήταν λίγο φλύαρο και ασαφές το διάγγελμα του πρωθυπουργού- αλλά πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. Σε σχέση με τα θέματα της υγείας έρχεται μια σταδιακή άρση των μέτρων. Θα υπάρχει μια συστηματική χρησιμοποίηση, επικουρικά, των τεστ, έτσι ώστε ο κίνδυνος από την άρση των μέτρων να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένος; Θα γίνουν στοχευμένα και μαζικά τεστ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Θα τα πληρώνει ο κόσμος; Θα τα καλύπτουν οι ασφάλειες; Θα διανέμονται δωρεάν όπως ακούω να γίνεται σε άλλες χώρες; Οι μάσκες, πλέον, είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ποιος θα τις πληρώνει αυτές; Στη διπλανή Τουρκία τις παίρνει με ένα sms, κάθε πολίτης, δωρεάν από το φαρμακείο. Εδώ υπάρχει μια τέτοια μέριμνα; Κερδίσαμε κάποιους μήνες αυτό το διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, που πιθανόν να έχουμε μια νέα έξαρση του κορονοϊού, πόσους περισσότερους γιατρούς θα έχουμε; Πόσο περισσότερο θωρακισμένο θα είναι το σύστημα υγείας με περισσότερα κρεβάτια εντατικής; Αυτές τις απαντήσεις δεν τις έχουμε. Μόνο γενικόλογα, μια αναφορά στην ανάγκη για στάση ευθύνης, η οποία μετακυλίεται στους πολίτες, αντί η Πολιτεία να αναλάβει πρώτα και κύρια τη δική της».

Να παραταθεί το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους

«Καταρχάς, θα έπρεπε να αφήσουμε την τελευταία μέρα της περιόδου προστασίας για να ανακοινώσουμε τι θα γίνει από την επόμενη; Αν υπάρχει πρόθεση παράτασης, δεν θα πρέπει ο κόσμος να το ξέρει; Τι κάνουμε τώρα, παίζουμε με τις αγωνίες και τον πόνο του κόσμου; Αυτό είναι ένα ερώτημα, ας το απαντήσει ο καθένας που του ακούει. Αυτό που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου, να υπάρξει παράταση της προστασίας. Και στο μεσοδιάστημα να διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις νέες συνθήκες στην οικονομία, μετά τον κορονοϊό, και να τις ενσωματώνει σε ένα νέο, ασφαλές, προστατευτικό σύστημα για την πρώτη κατοικία, το οποίο να ισχύσει μετά το τέλος του χρόνου».

Προτείνουμε άμεσες επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

«Υπάρχουν και τα άλλα ζητήματα, αυτά που αφορούν το σήμερα και το αύριο. Τι γίνεται με τις μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τη ρευστότητα. Σας θυμίζω ότι στο πρόγραμμα που είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγες εβδομάδες, είχαμε μιλήσει για την ανάγκη άμεσων ενισχύσεων με τη μορφή επιδοτήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις και είχαμε πει ότι αυτό το ποσό πρέπει να είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ . Πέρα από την ανάγκη κάλυψης του μισθολογικού κόστους για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Είχαμε, μάλιστα, προσδιορίσει τις πηγές του χρήματος, δεν ήταν κάτι ακοστολόγητο, αδιευκρίνιστο. Από την άλλη μεριά, αυτό που βλέπουμε από την κυβέρνηση, είναι να λέει ότι πρέπει να κρατήσει τα «καύσιμα», τις «εφεδρείες». Για πότε όμως; Όταν θα έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις; Για να δώσει τότε τα «καύσιμα» σε ποιους; Σε ορισμένους; Σε κάποιους λίγους και ισχυρούς που ενδεχομένως να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα, τα οποία ο πρωθυπουργός ούτε καν μπήκε στον κόπο να τα απαντήσει. Και νομίζω ότι είναι τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης μέρας».

Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα σχολεία, με εξαίρεση τη Γ’ Λυκείου για κάποιες ημέρες

«Στα σχολεία αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο το οποίο δεν θα έπρεπε να αναλάβουμε. Πέρα από την Γ’ Λυκείου που, για ψυχολογικούς λόγους, θα έπρεπε να ανοίξουν κάποιες μέρες τα σχολεία για να μπουν τα παιδιά σε μια λογική εξετάσεων. Το υπογραμμίζω για ψυχολογικούς, γιατί ξέρουμε ότι η προετοιμασία -όλοι έχουμε την εμπειρία και από άλλα χρόνια- γίνεται με άλλους τρόπους. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να μπουν στον κίνδυνο, μια και η ίδια η κυβέρνηση, οι επιστήμονες είχαν πει ότι τα σχολεία είναι μια “βόμβα”, σε σχέση με τον κορονοϊό, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Μια ωρολογιακή “βόμβα” τα είχαν χαρακτηρίσει. Άρα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τα παιδιά, τους δασκάλους που είναι σε μεγαλύτερες ηλικίες, και τις οικογένειές τους. Για την οικονομία το καταλαβαίνω. Να αναλάβουμε ένα ρίσκο με προϋποθέσεις και όρους, διότι ο κόσμος πρέπει να ζήσει, οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν. Αλλά, κανένας λόγος δεν υπάρχει, στο τέλος της χρονιάς, να ανοίξουν τα σχολεία, να βάλουμε σε δοκιμασία τον πληθυσμό, να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων και να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε».

Δεν δίνουμε «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για να κάνει αδιαφανείς αναθέσεις

«Έχουμε μια συνολική στάση ευθύνης εκ μέρους της κοινωνίας. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τα κόμματα. Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι τα μέτρα σωστά πάρθηκαν, έγκαιρα. Μας προειδοποίησαν, δυστυχώς, τα κρούσματα στην Ιταλία -δυστυχώς για την Ιταλία- και έτσι δεν βρεθήκαμε σε δύσκολες καταστάσεις όπως οι γείτονές μας. Ο κόσμος το συνειδητοποίησε αυτό και πειθάρχησε συνειδητά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση μια “λευκή επιταγή”, ένα “πράσινο φως” προς την κυβέρνηση για να κάνει αναθέσεις όπως τις κάνει, αδιαφανείς, και με υπόνοιες κατασπατάλησης χρήματος μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα που ζούμε».

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας (PD), Νικόλα Ζινγκαρέτι

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας (PD), Νικόλα Ζινγκαρέτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο για τη θέσπιση ευρωομολόγου το ταχύτερο δυνατόν και για τη δημιουργία ενός ισχυρού Ταμείου Ανάκαμψης, που να βασίζεται σε επιχορηγήσεις και όχι σε δανεισμό.

Συμφώνησαν δε, στην ανάγκη οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης σε βάρος εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, συμφώνησαν στην αναβάθμιση των επαφών των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων κατά την επόμενη περίοδο.

Επίκαιρη ερώτηση Ραγκούση για το ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστή από την ασφάλεια φυλασσόμενου προσώπου

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με το ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστή από την ασφάλεια φυλασσόμενου προσώπου και την προσπάθεια απόκρυψης των δεδομένων του περιστατικού από την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 12:30 το μεσημέρι της 27ης Απριλίου, στη συμβολή των οδών Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, άνδρες της προσωπικής φρουράς φυλασσόμενου προσώπου έριξαν στο οδόστρωμα μοτοσικλετιστή και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν.

Συγκεκριμένα, όχημα επίσημου προσώπου με φιμέ τζάμια, συνοδευόμενο από αστυνομική συνοδεία που επέβαινε σε μηχανές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς διερχόταν από την οδό Μιχαλακοπούλου παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη, με αποτέλεσμα την παρ’ ολίγον σύγκρουση με μοτοσικλετιστή.

Όταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας τόλμησε να διαμαρτυρηθεί, οι άνθρωποι της της προσωπικής φρουράς του φυλασσόμενου προσώπου τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν απρόκλητα, ενώ κινήθηκαν απειλητικά και εναντίον περαστικού που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί, όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο.
Μάλιστα, στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται πως η μηχανή που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες της φρουράς που επιτέθηκαν στον μοτοσικλετιστή, είχε αριθμό κυκλοφορίας ΟΖΙ955, καθώς και το μπλε φλας που χρησιμοποιείται στις μηχανές της ΕΛΑΣ.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας η διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικού με ιδιώτη σε περιστατικό, που απεικονίζεται σε βίντεο που έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Ξενίας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως επομένως, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αστυνομικούς εν ενεργεία οι οποίοι αναγνωρίστηκαν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τηρώντας «σιγήν ιχθύος» προσπαθεί να αποκρύψει τη μονάδα στην οποία υπηρετούν καθώς και την ταυτότητα του φυλασσόμενου προσώπου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:

-Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας;Σε ποια συγκεκριμένη μονάδα υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που αναγνωρίστηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον άτυχο μοτοσικλετιστή;
-Ποια η ταυτότητα και η ιδιότητα του φυλασσόμενου προσώπου που επέβαινε στο προπορευόμενο όχημα; Πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Θέμα: Ξυλοδαρμόςμοτοσικλετιστή από την ασφάλεια φυλασσόμενου προσώπου και προσπάθεια απόκρυψης τωνδεδομένωντουπεριστατικούαπό την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 12:30 το μεσημέρι της 27ης Απριλίου, στη συμβολή των οδών Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, άνδρες της προσωπικής φρουράς φυλασσόμενου προσώπου έριξαν στο οδόστρωμα μοτοσικλετιστή και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν.

Συγκεκριμένα, όχημα επίσημου προσώπου με φιμέ τζάμια, συνοδευόμενο από αστυνομική συνοδεία που επέβαινε σε μηχανές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς διερχόταν από την οδό Μιχαλακοπούλου παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη, με αποτέλεσμα την παρ’ ολίγον σύγκρουση με μοτοσικλετιστή. Όταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας τόλμησε να διαμαρτυρηθεί, οι άνθρωποι της της προσωπικής φρουράς του φυλασσόμενου προσώπου τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν απρόκλητα, ενώ κινήθηκαν απειλητικά και εναντίον περαστικού που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί, όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο. Μάλιστα, στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται πως η μηχανή που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες της φρουράς που επιτέθηκαν στον μοτοσικλετιστή, είχε αριθμό κυκλοφορίας ΟΖΙ955, καθώς και το μπλε φλας που χρησιμοποιείται στις μηχανές της ΕΛΑΣ.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας η διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικού με ιδιώτη σε περιστατικό, που απεικονίζεται σε βίντεο που έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Ξενίας. Επομένως, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αστυνομικούς εν ενεργεία οι οποίοι αναγνωρίστηκαν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τηρώντας «σιγήν ιχθύος» προσπαθεί να αποκρύψει τη μονάδα στην οποία υπηρετούν καθώς και την ταυτότητα του φυλασσόμενου προσώπου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας;Σε ποια συγκεκριμένη μονάδα υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που αναγνωρίστηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον άτυχο μοτοσικλετιστή;
  2. Ποια η ταυτότητα και η ιδιότητα του φυλασσόμενου προσώπου που επέβαινε στο προπορευόμενο όχημα; Πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ραγκούσης Ιωάννης

Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου επί του περιεχομένου του αντιπεριβαλλοντικού σ/ν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

«Ο κύριος Χατζηδάκης αποκαλύπτει σήμερα μια πολύ μεγάλη αδυναμία του. Κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί το έργο του, είναι δύσκολο να βγει να πει, ναι, στήνουμε σχέσεις διαπλοκής με το νομοσχέδιο, ναι, ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, ναι, αποδομούμε δημόσιες λειτουργίες. Έτσι, λοιπόν, λέει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε ποιος όρος είναι πιο σωστός, μιλάμε για Χατζηδάκης Gate στο περιβάλλον, ή για περίπτωση «voucher» του κ. Χατζηδάκη. Δεν ξέρω πότε θα τον πάρει τηλέφωνο ο κύριος Μητσοτάκης να του πει ότι είναι μεγαλύτερο, από αυτό που συμφώνησαν, το πολιτικό κόστος, όπως έκανε με την τηλεκατάρτιση του κύριου Βρούτση. Γιατί, είτε ο κύριος Μητσοτάκης δεν ξέρει τι γίνεται στη κυβέρνησή του, άρα τίθεται ζήτημα για τον Πρωθυπουργό, είτε γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά, και επέλεξε να κάψει τον Υπουργό του για να λήξει το θέμα με τα voucher  και την τηλεκατάρτιση. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, λόγω της αντίδρασης πλείστων περιβαλλοντικών οργανώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η Greenpeace, το WWF, που ζητούν να σταματήσει το πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στη δευτερομιλία του, επί του περιεχομένου του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Σχετικά με τη διαδικασία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, τόνισε πως όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από τον κύριο Χατζηδάκη, στις 14 Μαρτίου που έληγε, παράταση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Πρόσθεσε δε ότι ενώ ο κύριος Χατζηδάκης διαβεβαίωσε, και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα διεξαχθεί πλατιά διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, με άνεση χρόνου, τώρα η συζήτηση γίνεται με πέντε βουλευτές στην αίθουσα. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα, στα μάτια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα μάτια των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στα μάτια της κοινωνίας, όπως είπε, ότι είναι αναξιόπιστος.

Αναρωτήθηκε στη συνέχεια, γιατί αφού ο κύριος Χατζηδάκης δηλώνει τόσο δημοκράτης, δε συνάντησε ποτέ τους προέδρους και τους εργαζόμενους των προστατευόμενων περιοχών και εάν ο λόγος είναι ότι δεν αντέχει το διάλογο και τη δημοκρατία. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Γιατί νομοθετείτε κάτω από τα ραντάρ; Η απάντηση είναι απλή. Ταΐζετε τα Μέσα Ενημέρωσης, 11 και 9, σύνολο 20 εκατ. ευρώ, πιάνουν τόπο ώστε να μη μιλάει κανείς και το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο να μην είναι πουθενά στην ατζέντα, κανένας δημόσιος διάλογος. Ξαναφέρνετε ταυτόχρονα το μνημόνιο του 2012, καθώς, χωρίς να έχει η Ελλάδα καμία υποχρέωση, πουλάτε το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, σε συνθήκες χρεοκοπίας και μνημονίου, ο ΑΔΜΗΕ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με πλειοψηφικό ποσοστό στο δημόσιο. Θέλετε να ξεπουλήσετε μία ιδιαιτέρως κερδοφόρο εταιρεία που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί τεχνικά σύνθετα έργα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών κτλ., ενώ μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχει η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης υποδομών ενέργειας και ύδρευσης. Μοναδικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια. Για αυτό λαμβάνει το πολιτικό κόστος για να περάσει το νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες, με την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, με την παραβίαση της δημοκρατίας. Είναι τόσες πολλές οι φωτογραφικές διατάξεις, που δεν ξέρουμε πόσα πολλά συμβόλαια εξυπηρέτησης πουλάει η Ν.Δ. με αυτό το νομοσχέδιο για να αναλάβει αυτό το πολιτικό κόστος. Η ΝΔ κάνει την κρίση ευκαιρία, δημιουργώντας συνθήκες περιορισμένης δημοκρατικής συζήτησης για να περάσει αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

Για την προστασία της βιοποικιλότητας

Ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, οι παγκόσμιες ΜΚΟ, οι παγκόσμιοι επιστημονικοί φορείς, αναδεικνύουν τη σύνδεση της πανδημίας και των ζωονόσων με τη βιοποικιλότητα, το φυσικό κεφάλαιο και την ισορροπία του πλανήτη, η κυβέρνηση καταφέρνει ένα καίριο χτύπημα στην ελληνική βιοποικιλότητα, στο περιβάλλον της πατρίδας μας, στο DNA του Έλληνα, στη θάλασσα, στον αέρα, στη φύση, στα βουνά. Για αυτό εξάλλου όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταφέρονται εναντίον του νομοσχεδίου. Αυτό λέει η επιστήμη. Πρέπει δηλαδή να ακούμε τον κ. Τσιόδρα, αλλά να μην ακούμε τους επιστήμονες του περιβάλλοντος; Η ΝΔ αξιοποιεί ό,τι θέλει, κατά το δοκούν, για να κάνει το παιχνίδι της;

Για το άρθρο 112 που εισάγεται η άρση του ασυμβίβαστου διορισμού στον ΔΑΠΠΕΠ

Μέσα στα σαράντα οκτώ (48) άρθρα που εισήχθησαν τελευταία στιγμή, εκτός διαβούλευσης, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρέτησης συγγενών. Αίρεται το ασυμβίβαστο στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα που διαχειρίζεται τον ειδικό πόρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιτρέπει συγγενείς να είναι ταυτόχρονα μέλη στη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ και σε εταιρείες που παράγουν ή  ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ ή εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Δηλαδή, επιτρέπει σε συγγενείς να διαχειρίζονται και τον πόρο και την χρηματοδότηση.

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Το νομοσχέδιο μειώνει το ρόλο και τις λειτουργίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επεκτείνει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων κατά πέντε (5) χρόνια, χωρίς να αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα και το κλίμα μας υποχρεώνουν σε επικαιροποίηση συχνότερα των όρων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Είναι δυνατόν μια Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που δόθηκε πριν από 15-20 χρόνια να συνεχίσει σήμερα να είναι επίκαιρη για μια εγκατάσταση μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας; Για παράδειγμα, του χρόνου λήγει η περιβαλλοντική αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός, η οποία, με το νόμο του κυρίου Χατζηδάκη, παρατείνεται για πέντε (5) χρόνια.

Για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

Το νόμο του 2018 τον συνέταξαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι εργαζόμενοι και η Επιτροπή Φύση 2000, αυτοί με τους οποίους δεν δέχεστε να συζητήσετε. Αυτή ήταν η προσέγγιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε πλήρη αντίθεση με τη δική σας όπου συζητάτε με τις ΜΚΟ αλλά δεν λαμβάνετε υπόψη τις προτάσεις τους. Απλή επίφαση Δημοκρατίας και διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο καταργεί τους ΦΔΠΠ, αφού το ΥΠΕΝ τους είχε προκαλέσει ασφυξία και τους αντικαθιστά με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, που αναρωτιόμαστε πού το έχει βρει ο κ. Χατζηδάκης. Δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι που επισήμαναν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστήμονες σε πάρα πολλές ημερίδες. Καταργεί τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στους ΦΔΠΠ και τοποθετεί στη διαχείρισή τους κάποιον manager. Πρόκειται μήπως για νέο γαλάζιο golden boy;

Για την εισαγωγή ευελιξίας και ανάδρασης στο χωροταξικό σχεδιασμό

Το νομοσχέδιο υποστηρίζει μία λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε» ή «Φαρ Ουέστ» στο χωροταξικό σχεδιασμό, διότι προβλέπει ότι υπάρχει μεν αλληλουχία του υπερκείμενου με το σχεδιασμό του επόμενου επιπέδου, από το περιφερειακό στο τοπικό, αλλά μπορεί κατά περίπτωση, για λόγους ευελιξίας και ανάδρασης, να γίνονται τομεακές ρυθμίσεις. Δεν ανοίγει απλά «παράθυρο» αλλά «πόρτα», ώστε να γίνονται ρυθμίσεις κατά το δοκούν που θα εξυπηρετούν ειδικά και τοπικά συμφέροντα.

Για την πρόβλεψη εξόρυξης υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας

Στο αρχικό σχέδιο που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση, υπήρχε άρθρο που επέτρεπε την εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμη και σε περιοχές απόλυτης προστασίας, το οποίο αποσύρθηκε μετά από τη γενική κατακραυγή, διατηρήθηκε όμως η πρόβλεψη για τις υπόλοιπες τρεις ζώνες περιοχών Natura 2000, όπως και για τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες.

Για την κονιορτοποίηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών

Η κονιορτοποίηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών εισάγεται βάσει εμμονής και ιδεοληψίας, που είναι αντιεπιστημονική, καθώς εισάγει κανόνες οργάνωσης χρήσεων γης αστικού τύπου στην ελληνική βιοποικιλότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί κατά της εν λόγω ρύθμισης.

Για τη διαχείριση απορριμμάτων

Μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και λειτουργίες από τους ΟΤΑ στους ΦΟΔΣΑ, με συνοπτικές διαδικασίες. Προβλέπεται η σύγκληση ιδρυτικής Γενική Συνέλευση των  Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου. Η αρμοδιότητα φεύγει από τους Δήμους και πηγαίνει ουσιαστικά στον Περιφερειάρχη. Άρα, θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητες σε ένα φορέα Α.Ε., αλλά χωρίς εργαζόμενους και τεχνογνωσία, χωρία υποδομή, σε ένα μήνα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για να διαχειρισθεί όλα τα έργα στερεών αποβλήτων, τους ΧΥΤΑ, όλες τις εντάξεις του ΕΣΠΑ και εκατομμύρια ευρώ που αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα» σε συμβατοποίηση ή υπό ένταξη. Αυτό αναφέρει και η Απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων, που καταγγέλλει τον κ. Χατζηδάκη-κατατέθηκε στα πρακτικά-για τη ρύθμιση αυτή, καθώς, όπως φαίνεται, έγινε εν αγνοία της. Αυτός είναι ο σεβασμός της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση.

Για την τροποποίηση χρήσεων γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Προωθείται, από το «παράθυρο», η τροποποίηση των χρήσεων γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, χωρίς να υπάρχει γνώση του θέματος από το Δήμο Αθηναίων. Ένα νομοσχέδιο που αναρτήθηκε την Παρασκευή, στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλάζει τις χρήσεις γης του ιστορικού κέντρου προς όφελος του τουρισμού και των ξενοδοχείων, τροποποιώντας και εκτοπίζοντας την κατοικία, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, χωρίς να έχει τεθεί στη διαβούλευση, χωρίς να υπόκειται στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, ανοίγοντας ένα μεγάλο παιχνίδι υπεραξίας στην κτηματαγορά.

Για τις εξαιρέσεις στους δασικούς χάρτες

Το νομοσχέδιο ανοίγει «παραθυράκια» για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε δασικές εκτάσεις. Τακτοποιείται δηλαδή όποιο ακίνητο κατασκευαστεί στο μέλλον με καταπάτηση δασικού χώρου.

Για την «επιτάχυνση» της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Επιταχύνεται στα λόγια το πρώτο στάδιο αδειοδότησης ΑΠΕ, σε μία λογική «ό,τι δηλώσεις είσαι». Αυτό καθώς δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα ιδιοκτησία της απαιτούμενης έκτασης. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να δηλώσει ότι θα βάλει ανεμογεννήτρια στην κορυφή του Χορτιάτη, χωρίς να κατέχει την έκταση. Αν το δηλώσει όμως, θα φαίνεται ότι πιάνουμε τους στόχους, ενώ στην ουσία οι επενδύσεις δεν θα προχωράνε. Ένα αλαλούμ που περιορίζεται στη δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικού κεφαλαίου για την κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε άρθρα που παραβιάζουν το Σύνταγμα και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και είναι φωτογραφικά, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

– Επιτρέπει τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Βριλλησίων, σε μια περιοχή που, όπως ορίζει Προεδρικό Διάταγμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι χώρος πρασίνου.

-Ο κύριος Χατζηδάκης δεν μας έχει απαντήσει αν θα σεβαστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχουμε καταθέσει. Θα σεβαστεί λοιπόν το ΠΔ Κυπαρισσιακού το σχέδιο του οποίου συνέταξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διορθώσει τα ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ, που είχε οδηγήσει στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

-Δε σέβεται την υπ’ αριθμ. 2941/2014 Απόφαση του ΣτΕ, όπου συμμετείχε και η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου, και έκρινε παράνομο το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Γλυφάδα που τακτοποιεί με το νομοσχέδιο ο κύριος Χατζηδάκης.

-Τρία «φωτογραφικό» χατίρια στην «Ελληνικός Χρυσός». Παράταση της ΑΕΠΟ, μετάθεση και υποβίβαση σε διαδικασία απλής γνωστοποίησης, αντί για αδειοδότηση μεταλλουργίας και αντί περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την επεξεργασία αποβλήτων και διαχείρισης νερού.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα αποδομηθούν και θα τροποποιηθούν στην επόμενη κυβέρνηση. «Δε θα επιτρέψουμε να θίγεται ανεπανόρθωτα το ελληνικό περιβάλλον επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κύριος Χατζηδάκης θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και συγγενείς»

ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία-Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου

Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στάθηκε στο ύψος της ευθύνης που αρμόζει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συνέβαλλε με τις γνώσεις των στελεχών του και την συλλογική του επάρκεια στο να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, και πρότεινε λύσεις αποτελεσματικές και άμεσες. Ήταν ξεκάθαρα στη θέση του επισπεύδοντος όσον αφορά την λήψη μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, την ώρα που η στάση πολλών κυβερνητικών στελεχών άφηνε περιθώριο αμφισβήτησης των αναγκαίων μέτρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στάθηκε στο ύψος ανάλογης ευθύνης, όσον αφορά και τις πολιτικές για την οικονομία και την εργασία. Ακόμα περισσότερο, στάθηκε με αυστηρότητα απέναντι στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και τις σκιές σκανδάλων οι οποίες έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση κινείται με περίσσευμα ανευθυνότητας, καθώς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο των voucher της κατάρτισης των επιστημόνων. Είναι ένα σκάνδαλο το οποίο αφορά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος κρατάει τον κ. Βρούτση στη θέση του, και επιτρέπει στους υπουργούς του να έχουν συνεργάτες που παίρνουν απευθείας αναθέσεις από τα υπουργεία τους.

Η υγειονομική κρίση όμως δεν είναι ευκαιρία για ομολογημένες και ανομολόγητες πολιτικές επιδιώξεις. Είναι δοκιμασία της κοινωνίας η οποία αξιώνει υπευθυνότητα, διαφάνεια, λογοδοσία.

Η πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης είχε σχετική επιτυχία ως προς την αναστολή εξάπλωσης της πανδημίας, κυρίως χάρη στην υπεύθυνη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Ωστόσο αυτή η στάση έδωσε ένα δάνειο χρόνου στην Πολιτεία και στην Κυβέρνηση προκειμένου να επιτελέσει το δικό της καθήκον, να ανταποκριθεί στις δικές της ευθύνες.

Να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να φροντίσει για τη διενέργεια επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τα σπίτια μας.

Δυστυχώς, σε καμία από τις παραπάνω ευθύνες η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.

Τώρα που περνάμε στη δεύτερη φάση διαχείρισης του κορονοϊού, η μέριμνα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση, η προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι τόσο εμείς όσο και η κοινωνία στο σύνολο της αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία την επιλογή του αχρείαστου ρίσκου ανοίγματος των σχολείων, ενώ τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη πριν από λίγες μόλις εβδομάδες χαρακτήριζαν τα σχολεία ως υγειονομικές βόμβες.

Ταυτόχρονα όμως εγείρεται και μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η επιλογή της ημιλειτουργείας της Βουλής είναι μία επιλογή που πληγώνει την δημοκρατία μας τραυματίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και συσκοτίζει πτυχές κατεπείγουσας νομοθέτησης οι οποίες δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση στη βάση πολιτικής σκοπιμότητας, κράτα το ελληνικό κοινοβούλιο στην κατάσταση της μισής λειτουργίας ενώ με επείγουσες διαδικασίες προωθεί πολύ κρίσιμα νομοσχέδια η συζήτηση των οποίων θα επέβαλε ανοιχτό διάλογο, κοινωνικό έλεγχο, ακρόαση αρμόδιων φορέων και προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και το νομοσχέδιο για την παιδεία που εισάγονται με αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Απειλούν να πάνε την δημόσια ζωή πολλές δεκαετίες πίσω, τόσο ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, τη στιγμή μάλιστα που ολόκληρος ο πλανήτης απειλείται από την κλιματική κρίση και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά και την προστασία του δικαιώματος στην εκπαίδευση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού. Και αυτό μάλιστα επιδιώκει η κυβέρνηση να το πράξει χωρίς την επαρκή παρουσία βουλευτών στην ολομέλεια. Και τα δύο αυτά νομοσχέδια πρέπει να αποσυρθούν και να έρθουν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία.

Το πιο κρίσιμο όμως ζήτημα που αφορά εξίσου με τη πανδημία τη ζωή όλων μας, είναι το πώς θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στη νέα οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία.

Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων γίνεται αισθητή σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Από την αρχή της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε με αίσθημα ευθύνης το ρεαλιστικό πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιείται και εξειδικεύεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα.

Η κυβερνητική αδράνεια θα φέρει σύντομα την οικονομία σε κατάσταση που θα απαιτούνται παρεμβάσεις ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας για την σωτηρία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και εισοδημάτων.

Η πολιτική της αδράνειας βάζει σε κίνδυνο τα εισοδήματα μισθωτών και μεσαίων στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αδρανεί και μπροστά στη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ προωθεί και μία εκδοχή πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργήσει μεροληπτικά υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών.

Οι πιέσεις που θα δεχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας, συνιστούν ένα μείγμα το οποίο θα οδηγήσει σε κύμα πτωχεύσουν, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων.

Θα οδηγήσουν, εν τέλει, σε μία βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ εχόντων και κατεχόντων.

Ανησυχητική, τέλος, είναι η στάση της ευρωπαϊκής ελίτ. Δείχνει να μην έχει διδαχτεί τίποτε από τις τελευταίες κρίσεις, την οικονομική και του προσφυγικού, κυριαρχείται ακόμα και σήμερα από εθνικούς εγωισμούς και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, οδηγείται και οδηγεί τους λαούς της σε επικίνδυνες περιπέτειες. Με την Ελλάδα ωσεί παρούσα, τη στιγμή που θα έπρεπε να σηκώσει το ανάστημά της υπέρ μιας γενναίας στήριξης οικονομιών και κοινωνιών.

Απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους για μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που θα ακολουθήσει την υγειονομική, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Το Σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι και η βάση της προγραμματικής Συμφωνίας της Προοδευτικής κυβέρνησης που θα επιδιώξουμε να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Ένα σχέδιο υπεράσπισης των δυνάμεων της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, ένα σχέδιο γενναίας δημόσιας παρέμβασης για την προστασία της εργασίας, των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας.

Ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά

Οι φορείς της αγοράς δικαίως αξιώνουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως και την πιο στοχευμένη και μελετημένη επαναλειτουργία τους.

Η ανατροπή της κυβερνητικής επιλογής για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία, η οποία ευνοεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Η άμεση παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από ένα πρόγραμμα γενναίων ενισχύσεων και εγγυήσεων για όλους.

Η στοχευμένη επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση ευρωπαϊκές πρακτικές και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Θα απομακρύνουν το ορατό σενάριο της παράλυσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απεμπλακεί από τις λογικές του ΣΕΒ και να ακούσει την οργανωμένη επιχειρηματικότητα της χώρας.

Απάντηση του Γ. Ραγκούση, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην ορμπανικού τύπου δημοκρατία.

Με την ανακοίνωσή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδης, επιχειρεί πλέον απαγορεύσει την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση που αποτελεί την πεμπτουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Αντί να δώσει στη Βουλή τις απαντήσεις που νομίζει σωστές, τόλμησε να μας εγκαλέσει γιατί της υποβάλλαμε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση για ένα σύνολο παραβατικών συμπεριφορών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Εμείς λοιπόν μετά τη χυδαία και αντιδημοκρατική αντίδραση της κυβέρνησης όχι απλώς επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που καταθέσαμε αλλά επιμένουμε :

  1. Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό;
  2. Σε ποια συγκεκριμένη μονάδα υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που αναγνωρίστηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον άτυχο μοτοσικλετιστή;
  3. Ποια η ταυτότητα και η ιδιότητα του φυλασσόμενου προσώπου στο οποίο υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί και που επέβαινε στο προπορευόμενο όχημα;

Όσο για τις φθηνές ανοησίες περί Ρουβίκωνα, είναι οι ίδιοι οι κκ Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης που μπορούν να αποδείξουν πως αυτές δεν ισχύουν. Απλούστατα διότι έχουν «τελειώσει» τον Ρουβίκωνα από 8 Ιουλίου 2019, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.