«Συνταξιούχοι του ΟΓΑ βαριά ασθενείς και μονίμως κλινήρεις δεν δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 15 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση προς το Υπουργείo Εργασίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του τ.ΟΓΑ, βαριά ασθενείς και μονίμως κλινήρεις δεν δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας και ζητά:

α) την θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, με συμπερίληψη των συνταξιούχων τ.ΟΓΑ.

β)την χορήγηση του επιδόματος σε όλους του συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν τις ίδιες ανάγκες συμπαράστασης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Μεταξύ των σκοπών της θεσμοθέτησης ενός φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την ένταξη σε αυτόν των πολλών προϋπαρχόντων ασφαλιστικών φορέων, τέθηκε η υπέρβαση της κατακερματισμένης νομοθεσίας, η αποκατάσταση της ισονομίας όλων των Ελλήνων και, τελικά, η ενίσχυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Προς την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών κρίθηκαν απαραίτητες η θέσπιση κοινών-ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους μέσω της σύνταξης Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών, ενιαίοι κανόνες που ακόμη δεν έχουν θεσπισθεί. Αντίθετα, ωστόσο, έξι  χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου -που ως αντιπολίτευση καταγγέλλατε, αλλά ως Κυβέρνηση εφαρμόζετε με επουσιώδεις αλλαγές- οι ανισότητες στις παροχές μεταξύ ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ συνεχίζονται και διευρύνονται.

Ενδεικτικό παράδειγμα της άνισης αυτής αντιμετώπισης των ασφαλισμένων αποτελεί το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, αφού τα δικαιοδόχα πρόσωπα  και το ύψος του επιδόματος απολύτου αναπηρίας διαφέρουν ανάλογα με το χρόνο ένταξης  στην ασφάλιση (ασφαλισμένοι προ της 1/1/1993 και ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και εφεξής) και τον (πρώην) ασφαλιστικό φορέα.

Εκτός των δικαιοδόχων του ανωτέρω επιδόματος προσώπων παραμένουν οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος του ΟΓΑ, παρά το πραγματικό γεγονός ότι σε πολλούς εξ αυτών  –ανεξαρτήτως της αιτίας της σύνταξης που λαμβάνουν- η υγεία τους μετά τη συνταξιοδότησή τους έχει επιδεινωθεί δραματικά και χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου.

Επειδή ο αποκλεισμός των συνταξιούχων λόγω γήρατος δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, δηλαδή την η ανακούφιση ατόµων, των οποίων η κατάσταση της υγείας είναι τόσο σοβαρή, ώστε εξαρτώνται διαρκώς από τη συµπαράσταση άλλου προσώπου.

Επειδή είναι αντικειμενικό γεγονός ότι τα ίδια προβλήματα «εξάρτησης» αντιμετωπίζει κάθε συνταξιούχος σε κατάσταση απόλυτης αναπηρίας, ανεξαρτήτως του εάν η σύνταξη που λαμβάνει είναι γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και του πότε βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή πριν από ή µετά τη συνταξιοδότησή του,

Επειδή οι συνταξιούχοι γήρατος έχουν συνεισφέρει στη χρηµατοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης κατά το µεγαλύτερο µέρος της ζωής τους, έχοντας την εύλογη προσδοκία ότι το ασφαλιστικό σύστηµα, εφόσον επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος της απόλυτης αναπηρίας, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, σε ισότιµη βάση µε ασφαλισµένους αναπηρίας και θανάτου καθώς και τους τυφλούς συνταξιούχους γήρατος που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση από άποψη υγείας και ανάγκης για κοινωνική στήριξη.

 

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

 

– Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του άρθρου 11 του ν. 4387/2016, δηλαδή  τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας;

– Προτίθεσθε να εξετάσετε τη χορήγηση του επιδόματος σε όλους του συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν τις ίδιες ανάγκες συμπαράστασης;».

“Δέσμευση του Αν.Υπουργού Εσωτερικών στον Βασίλη Κεγκέρογλου για άμεση χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π)”.

Την άμεση χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π), ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι  ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε το Δήμο Μινώα Πεδιάδας προκάλεσε -εκτός από εκτεταμένες φθορές σε κτήρια ιδιωτικά και δημόσια- και ζημιές σε υποδομές ύδρευσης  και συγκεκριμένα σε δεξαμενές αποθήκευσης νερού, δίκτυα τροφοδοσίας και διανομής νερού, Η/Μ εγκαταστάσεις αντλιοστασίων αλλά και αποχέτευσης, σε αγωγούς και φρεάτια αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων, αντλιοστάσια λυμάτων κλπ.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καθίζηση του εδάφους κατά 20cm σε όλη την πληγείσα περιοχή, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές της  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας και στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου που ήταν και το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας ενώ η  εκτεταμένη μετασεισμική ακολουθία, δημιουργεί  νέες ζημιές που δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις των υλικών που η επιχείρηση χρησιμοποιεί στη δραστηριότητά της, επιβάλλουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της, που προβλέπεται και από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για έκτακτή χρηματοδότηση, εξαιτίας θεομηνιών και σεισμών και η επιχείρηση έχει αιτηθεί από τον Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ.Κεγκέρογλου και ζήτησε τόσο την έκτακτη χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π) αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Υπουργός με την απάντηση του, αφού ευχαρίστησε τον Βουλευτή για την ερώτηση του, δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π), προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/l9c3j-thN6c

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.