“Συνεχίζεται η κοροϊδία για τους ασφαλισμένους δικαιούχους συντάξεων χηρείας από το ΕΦΚΑ μη μισθωτών,τ.ΟΓΑ που εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται”.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι συνεχίζεται η κοροϊδία για τους ασφαλισμένους δικαιούχους συντάξεων χηρείας από το ΕΦΚΑ μη μισθωτών,τ.ΟΓΑ που εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την υπ’ άριθμ. πρωτ. 8690 ερώτηση μου, που σας είχα καταθέσει πριν από ένα χρόνο περίπου, έθετα το πρόβλημα της αδικαιολόγητης ταλαιπωρίας ασφαλισμένων δικαιούχων συντάξεων χηρείας από το ΕΦΚΑ μη μισθωτών, αφού πολλοί ασφαλισμένοι που δικαιούνται σύνταξη χηρείας από το ταμείο του πρ.ΟΓΑ, νυν ΕΦΚΑ μη μισθωτών και έχουν καταθέσει παραδεκτά την αίτηση και τα δικαιολογητικά για την σύνταξη τους, πέραν του 12μήνου από την ημερομηνία θανάτου του/της συζύγου, δεν μπορούν να την λάβουν για τεχνικούς λόγους.

Για αυτές τις περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν ακόμη και σήμερα οι δικαιούχοι, οι υπάλληλοι των αρμόδιων Περιφερειακών Δ/νσεων δηλώνουν αδυναμία έκδοσης της σύνταξης χηρείας, καθότι δεν έχει επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επειδή εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι  συντάξεων χηρείας από το ΕΦΚΑ μη μισθωτών,τ.ΟΓΑ ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν αποβιώσει χωρίς  να τύχουν της παροχής που δικαιούντο

Επειδή με την απάντηση σας, στην προηγούμενη ερώτηση μου, αναγνωρίζατε το συγκεκριμένο πρόβλημα που άπτεται στις επιχειρησιακές προδιαγραφές, οι οποίες είχαν τεθεί για τις περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν με αυτοματοποιημένο τρόπο και αναφερόσασταν στις επιπλέον ενέργειες που έχουν οριστεί, δεσμευόμενος ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν, ανά περίπτωση, οι ειδικές συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που εκκρεμούν, με στόχο την εξάλειψη των προβλημάτων και την όσο το δυνατόν συντομότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

 

Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να επιλύσετε το πρόβλημα που ανακύπτει για τους ασφαλισμένους δικαιούχους  συντάξεων χηρείας από το ΕΦΚΑ μη μισθωτών,τ.ΟΓΑ που εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται;».

«Άμεσες ενέργειες προκειμένου να αρθούν άδικοι φορολογικοί καταλογισμοί για δωρεές ή γονικές παροχές».

Mε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά άμεσες ενέργειες προκειμένου να αρθούν άδικοι φορολογικοί καταλογισμοί για δωρεές ή γονικές παροχές.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν.4839/21 η δωρεά χρηματικών ποσών προς συγκεκριμένα  πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ.

Ελλείψει διευκρινιστικής εγκυκλίου αναφορικά με την ερμηνεία των όρων “μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων”, πάρα πολλοί φορολογούμενοι, ύστερα και από σωρεία πληροφοριών, προερχόμενες κυρίως από εξωτερικές πηγές, εύλογα αντιλήφθηκαν ότι όλες οι δωρεές και οι γονικές παροχές που πραγματοποιούνται μέσα από το πιστωτικό σύστημα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από την ΤτΕ θα γίνονται δεκτές από την εφορία και θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 Ευρώ, ακόμη και όταν  το δωρηθέν ποσό αναληφθεί από τον λογαριασμό του δωρητή και κατατεθεί στο λογαριασμό μου δωρεοδόχου ή  όταν η δωρεά συντελεσθεί με κατάθεση του δωρητή στον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Στην κατεύθυνση αυτή, πάρα πολλοί γονείς, που τελούσαν σε πλάνη,  προέβησαν καλόπιστα, ιδίως κατά το αρχικό διάστημα της εφαρμογής του ως άνω νόμου, σε αναλήψεις χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς που τηρούσαν σε τραπεζικά καταστήματα και ευθύς αμέσως σε καταθέσεις  σε τραπεζικό λογαριασμό των δωρεοδόχων και εξαιτίας μάλιστα της πλάνης τους αυτής προκάλεσαν την επιβολή υψηλής φορολογίας.

Επειδή πρόκειται για πλάνη “συγγνωστή” (δηλαδή συγχωρήσιμη),

Επειδή η φορολογική αρχή δύναται στα πλαίσια επανεξέτασης των συγκεκριμένων φορολογικών διαφορών να συγχωρέσει τη πλάνη των φορολογουμένων και να ακυρώσει τους φορολογικούς καταλογισμούς

Επειδή οι εν λόγω φορολογούμενοι πληρούν στο πρόσωπό τους όλες τις κατά νόμο φορολογικές προϋποθέσεις δικαιολόγησης, της εκ μέρους τους κατοχής των χρηματικών ποσών και κάλλιστα θα μπορούσαν,  χωρίς να προκύψει γι’αυτούς το παραμικρό φορολογικής φύσης πρόβλημα, να προβούν στην ίδια ακριβώς γονική παροχή, έχοντας κάνει την ίδια ακριβώς κατάθεση, με απευθείας μεταφορά των χρημάτων αυτών από προσωπικό λογαριασμό.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ακυρωθούν (τυχόν) φορολογικοί καταλογισμοί  που επιβλήθηκαν σε καλόπιστους φορολογούμενους πολίτες που τελούσαν σε συγγνωστή πλάνη, ελλείψει μάλιστα διευκρινιστικής εγκυκλίου από την φορολογική διοίκηση;

 

-Προτίθεστε να δώσετε κατεύθυνση να εξεταστούν  άμεσα τυχόν ενδικοφανείς προσφυγές φορολογούμενων πολιτών για πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου γονικής παροχής που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ, με πνεύμα δικαιοσύνης και κατανόησης;».

 

6

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.