Συνεργασία Περιφέρεια Κρήτης και τοπικών φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις παράκτιες περιοχές στο πλαίσιο του έργου CAPONLITTER


0
(0)

«Με τη συνεργασία όλων η Κρήτη μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο περιβαλλοντικό νησί» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, κατά την εισαγωγή του στα διαδικτυακά εργαστήρια του ευρωπαϊκού προγράμματος CAPonLITTER Interreg Europe.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν τα δυο προγραμματισμένα workshop στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CAPonLITTER Interreg Europe που στοχεύει στη βελτίωση των πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από τον  παράκτιο τουρισμό.

Σκοπός ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και η διερεύνηση πιθανών προσεγγίσεων για τη μείωση της κατανάλωσης και τη βελτίωση της συλλογής των θαλάσσιων απορριμμάτων που προκύπτουν στις παράκτιες περιοχές.

 Στα workshop συμμετείχαν ακόμη η συντονίστρια του έργου και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ελένη Τζαγκαράκη,  οι εξωτερικοί συνεργάτες, Βασίλης Ζησιμόπουλος, Μηχανικός, Μιχάλης Χαλκιαδάκης, Οικονομολόγος και ο Νικόλαος Χαλκιάς εκπρόσωπος της εταιρείας «Εξέλιξις», εκπρόσωποι Δήμων, οργανισμών που δραστηριοποιούνται  με την αντιμετώπιση της ρύπανσης των παράκτιων περιοχών, η τοπική ομάδα ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και η ομάδα έργου.

Στο πρώτο Workshop παρουσιάστηκαν οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες, σχετικά με το ποιες είναι οι μεγαλύτερες  προκλήσεις, για την δημιουργία και οργάνωση μιας παράκτιας κοινότητας με  μηδενικά απόβλητα (zero-waste coastal community).

Ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να υποβάλουν καλές πρακτικές για την διαχείριση των απορριμμάτων, να προτείνουν λύσεις που θα οδηγήσουν  στην μείωση τους και να αξιολογήσουν τυχόν προκλήσεις.

Επίσης παρουσιάστηκαν δυο Καλές Πρακτικές, “Costa Nostrum – SustainableBeaches” και “Smart GreenBins for Beaches”. Η online ψηφοφορία ανέδειξε καλύτερη Καλή Πρακτική την “Costa Nostrum – SustainableBeaches”.

Στο δεύτερο Workshop, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναδείξουν από κοινού την πιο σημαντική πρόκληση, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα Καλή Πρακτική. Πιο σημαντική πρόκληση αναδείχθηκε η «Συμπεριφορά, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση».                 Η Καλή Πρακτική που διαμορφώθηκε «Υιοθέτησε μία παραλία», προβλέπει στην υλοποίηση εκπαιδευτικών παρουσιάσεων σε μαθητές καθώς και στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών για τη συνέχιση της Καλής Πρακτικής. Επίσης, προτάθηκε η  ενσωμάτωση ενός παιχνιδιού και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάχυση της Καλής Πρακτικής και εφαρμογή της.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr