ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA (ΣΗΜΕΡΑ 10/04 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:45)


Reading time: 15 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τ/σ MEGA, με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου, σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου στις 19:45.

ΔΩΡΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ALZHEIMER

Αλληλεγγύη σημαίνει να προσφέρεις, από όποια θέση και αν βρίσκεσαι, σε όποιο βαθμό μπορείς. Ειδικά στις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας, αλλά και η ανθρωπότητα συνολικά.

Ως Κίνημα Αλλαγής αποδεικνύουμε καθημερινά τι σημαίνει να είσαι χρήσιμος μέσω των πολιτικών σου παρεμβάσεων. Και τι σημαίνει να κάνεις την αλληλεγγύη πράξη.

Σήμερα, με παρουσία του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, βρεθήκαμε στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer και παραδώσαμε στους υπευθύνους του κέντρου χρήσιμο υγειονομικό υλικό, αναγκαίο μάλιστα για μία δομή που φιλοξενεί ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, άτομα κατεξοχήν ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Κάθε μέρα, όσο μπορούμε, βάζουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι. Και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

 

 

 

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Εν συνέχεια, η Φώφη Γεννηματά έκανε την εξής δήλωση:

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την κρίση και τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει όμως να κρατηθούν ζωντανές με γενναία μέτρα της πολιτείας ώστε να αντέξουν στην κρίση και να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας σε αυτές.

Γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Και τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή, δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις ανάγκες τους, όσο και τις δυνατότητες που προσφέρουν κυρίως οι αποφάσεις της ΕΚΤ για ρευστότητα, αλλά και το γεγονός ότι για το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξειδικεύουμε τις προτάσεις στήριξής τους:

1) Ρευστότητα

Να προχωρήσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων και επιδοτήσεων από το κράτος και με βάση αυτό οι Τράπεζες να δώσουν κεφάλαια κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητά τους

2)Δραστική μείωση προκαταβολών φόρου.

Δεν μπορεί να ζητείται η προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν για εφέτος θα είναι δραματικά μειωμένα. Η κυβερνητική επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκεί.

Ειδικά για εφέτος η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, πρέπει να είναι μηδενική. Ο φόρος που αντιστοιχεί στα τυχόν πραγματικά έσοδα, θα πληρωθεί μετά την εκκαθάριση σε δόσεις.

3)Η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, πρέπει να δοθεί σε όλους τους εταίρους των ΟΕ και ΕΠΕ, όταν είναι περισσότεροι του ενός. Όχι μόνο στον ένα, όπως γίνεται τώρα.

4)Να προχωρήσει άμεσα η αναστολή των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας, όπως έχουμε προτείνει.

5)Να μειωθεί περισσότερο το ποσοστό του μισθώματος που πληρώνουν οι ΜΜΕ, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

6)Επιταγές
Πρέπει η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη της επιταγής, και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει. Εφόσον δεν έχει την δυνατότητα.

Έτσι ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία.

7)Τέλος με δεδομένο ότι πολλές ΜΜΕ δεν έχουν δικά τους λογιστήρια, πρέπει να δοθεί η αναγκαία παράταση για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στις σχετικές πλατφόρμες.

Επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμβολή τους στο αναγκαίο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής που θα πρέπει να συγκροτηθεί μετά την κρίση.

Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα και τους πολίτες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τον σημαντικό ρόλο των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, αντικειμενική και πλουραλιστική παρουσίαση των θέσεων όλων των κομμάτων, των επιστημόνων και των κοινωνικών εταίρων, τόνισε στην Βουλή ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου κατά την συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας .

Ταυτόχρονα έθεσε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πρέπει να γίνεται η διαχείριση των χρημάτων για την ενημερωτική καμπάνια και στήριξη των ΜΜΕ με ευθύνη του Υπουργείου και όχι μόνο της αναδόχου εταιρείας:

 1. Να τηρείται η νομιμότητα με Διαφάνεια, Διαύγεια, Κριτήρια και Λογοδοσία.
 2. Να τηρείται η υποχρέωση για 30% στα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα
 3. Να λαμβάνονται υπ’ όψιν αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια:
  Αριθμός εργαζομένων, τηλεθέαση, κυκλοφορία, ακροαματικότητα
 4. Να στηριχθεί και να επιδοτηθεί η εργασία για το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να λειτουργούν τα ΜΜΕ

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κεγκέρογλου στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

« Η γη ολόκληρη, βιώνει την πανδημία του κορωνοϊού που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, για μια σειρά νέους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο κόσμος μας, η κοινότητα.

Τόσο η παγκόσμια κοινότητα όσο και Ευρώπη, πρέπει να βάλουν σε προτεραιότητα την δημιουργία εκείνων των μηχανισμών, των δομών και των συστημάτων διαχείρισης αυτών των κινδύνων και των κρίσεων που προκαλούν.

Είναι μια πανδημία που διαπερνά οριζόντια και αδιακρίτως τους πολίτες, κοινωνικά και πολιτικά συστήματα και χώρες. Ανατρέπονται στερεότυπα και ταυτόχρονα όμως αναδεικνύονται οι μεγάλες αξίες. Οι πανανθρώπινες αξίες που είχαν υποχωρήσει, στη σκέψη όλων, έναντι του κέρδους και των οικονομικών συμφερόντων.

Η δημόσια αξία, το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό συμφέρον, η αξία του κράτους πρόνοιας, μεγάλη αξία των δημόσιων συστημάτων υγείας, του ΕΣΥ για τη χώρα μας, και όχι μόνο, του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, Κοινωνικής Προστασίας, κοινωνικής δράσης αναδεικνύονται ξανά και βέβαια μαζί τους η ανάγκη να αναγεννηθούν, να στηριχθούν για να αποτελούν πραγματικά εργαλεία στην υπηρεσία των πολιτών για την υγεία του, την κοινωνική προστασία και την ασφάλεια του.

Βεβαίως, και αυτό το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στείρους αντιπολιτευτικούς λαϊκισμούς ή λαϊκισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Δεν είναι μόνο αντιπολιτευτικοί οι λαϊκισμοί και η απάντηση σε έναν αντιπολιτευτικό λαϊκισμό μπορεί να είναι λαϊκισμός. Όχι λοιπόν στον λαϊκισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Όχι βεβαίως, και στις κυβερνητικές ολιγωρίες, αστοχίες και κυρίως στις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Κι αυτές δεν επιτρέπονται ετούτη την ώρα. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιηθεί η κρίση για να προωθηθούν σκοπιμότητες και μικροκομματικές επιδιώξεις.

Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην υπεύθυνη στάση. ΌΛΩΝ! Του πολιτικού κόσμου, του επιστημονικού, των κοινωνικών εταίρων, όλων όσων εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία και βέβαια των ίδιων των πολιτών.

Την υπεύθυνη στάση έχουμε επιλέξει ως Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη μέρα.

Στηρίζουμε όλες τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τους κανόνες που εδράζονται πάνω σ’ αυτές, πάνω σε όλα όσα μας υποδεικνύουν υπεύθυνα. Δεν μηδενίζουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις σε καμία περίπτωση.

Όμως δεν απεμπολούμε και το δικαίωμά μας να τις κρίνουμε. Διότι η κρίση μαζί με την πρόταση την οποία καταθέτουμε, την ολοκληρωμένη πρόταση αλλά και τις επιμέρους προτάσεις για διάφορα θέματα, είναι χρήσιμη και μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προτείνουμε λοιπόν, και ως προς τα μέτρα και τους κανόνες που αφορούν το επιστημονικό κομμάτι, την αξιοποίηση και την συμπλήρωση των δράσεων που απαιτούνται αλλά επιπλέον για να σταθεί όρθια η κοινωνία, για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και να μπορεί να επανεκκινήσει το επόμενο διάστημα. Προτείνουμε σχέδιο, μέτρα και δράσεις που αφορούν την ίδια την οικονομική και κοινωνική ζωή.

ΝΑΙ, λοιπόν και στην υπεύθυνη ενημέρωση που είναι απαραίτητος όρος προκειμένου η κοινωνία συνολικά να συγχρονιστεί με όλο αυτό το οποίο επιδιώκουμε και φαίνεται να έχουμε μια minimum συνεννόηση, παρά το ότι όπως είπα, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και έπρεπε εξ’ αρχής να γίνουν πολύ περισσότερα.

22 Ιανουαρίου, όταν σας καταθέσαμε την πρόταση, η πρώτη ερώτηση που κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, μπορεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είχε δύο άξονες.

Ήταν 23 του μήνα, την επαύριο, που έγινε ο αποκλεισμός στην περιοχή εκείνη της Κίνας.

Πριν απ’ αυτό, τα στοιχεία την Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έδειχναν ότι χρειάζεται δύο πράγματα να κάνουμε.

Να στηρίξουμε και να προετοιμάσουμε τα νοσοκομεία μας και όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής προστασίας για να αντιμετωπίσουμε την μπόρα που έρχεται. Αυτό σας λέμε ως πρώτο σημείο.

Δεύτερο σημείο: Σας λέγαμε τον έλεγχο και την ενημέρωση στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Αυτές ήταν οι δύο κινήσεις κλειδιά που έπρεπε να γίνουν από τότε. Δυστυχώς καθυστέρησε ένα και πλέον μήνα. Είναι γεγονός όμως ότι επειδή η Ελλάδα δεν ήταν πειραματόζωο αυτή τη φορά είμαστε πολύ πιο έγκαιροι και έγκυροι από άλλες χώρες, ορισμένες απ’ αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο το συζητούν κι ακόμα.

Όπως πληροφορούμαστε ορισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών συζητούν ακόμα αν πρέπει να πάρουν μέτρα ή όχι. Το ότι λοιπό, είμαστε περισσότερο έγκαιροι από άλλους δεν σημαίνει ότι κάνουμε από την αρχή όλα όσα μπορούσαμε ή και τώρα όλα όσα κάνουμε, γι’ αυτό εκλαμβάνω ως πολύ θετική την τοποθέτηση του κ. Λαμπρόπουλου που λέει ότι, πρέπει η κυβέρνηση κατ’ αυτό που κάνει σε ένα βαθμό σ’ ένα βαθμό πρέπει να επεξεργάζεται, να ακούει και τις προτάσεις να τις επεξεργάζεται σε άμεσο χρόνο, να τις υιοθετεί όχι μετά από χρόνο να τις παρουσιάσει δικές της γιατί αυτό είναι ένα προπαγανδιστικό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε περιόδους άλλες που δεν έχουμε τέτοιους κινδύνους. Τώρα δεν επιτρέπεται να κάνουμε τέτοια. Ο χρόνος, το timing της εφαρμογής έχει μεγάλη σημασία.

ΝΑΙ λοιπόν στην πλουραλιστική ενημέρωση, για τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας, των κοινωνικών εταίρων και όλων των πολιτικών κομμάτων.

Διακομματική συνεννόηση, διακομματική παρουσίαση των θέσεων – εδώ γίνεται ένα μικρό λάθος στο οποίο συμμετέχει και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ – αντί δια-κομματική έχει γίνει δι-κομματική, λείπει ένα Α.

Τώρα και δεκαπέντε μέρες η παρουσίαση είναι σαν να υπάρχουν δυο κόμματα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση και κατά δεύτερο λόγο κι ένα κόμμα που να νομιμοποιεί τη λειτουργία του πολιτεύματος. Θέσεις άλλων κομμάτων δεν παρουσιάζονται. Άρα λοιπόν λείπει εκείνο το Α που είναι το Άλφα και το Ωμέγα για την λειτουργία της Δημοκρατίας. ΔΙΑ-ΚΟ-ΜΜΑ-ΤΙ-ΚΗ η παρουσίαση των θεμάτων.

Και το ΕΣΡ οφείλει να το δει αυτό, σε όλα όσα το αφορούν.

Έρχομαι για τα συγκεκριμένα.

Η ενημέρωση λοιπόν από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι απολύτως αναγκαία και έχει δύο πτυχές:

Η μία είναι στην μετάδοση, αναμετάδοση των κανόνων, των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση που είναι νόμιμα από τη στιγμή που δημοσιεύονται, αποφασίζονται και περιβάλλονται από πράξεις, όπως και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με όλη την νομιμότητα και το δεύτερο κομμάτι η παρουσίαση θέσεων – προτάσεων.

Αυτή η ενημέρωση λοιπόν, των πολιτών, θέσεων – προτάσεων όπως είπα προηγουμένως, κοινωνικών εταίρων, επιστημόνων, κομμάτων.

Αυτή η ενημέρωση είναι σε κεντρικό επίπεδο και σε περιφερειακό.

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή στήριξη στα περιφερειακά Μέσα, είτε αυτά είναι έντυπα είτε ηλεκτρονικά αλλά πολύ περισσότερο στα Τηλεοπτικά Μέσα και στα Ραδιόφωνα. Συγκεκριμένα ενώ σε εθνικό επίπεδο έγινε αυτή η ρύθμιση για τις δόσεις πολύ καλά, την ίδια ώρα η DIGEA κυνηγάει τους περιφερειακούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να τους διακόπτει το σήμα αν δεν μπορέσουν να αποδώσουν. Μέριμνα γι’ αυτό λοιπόν.

Δεύτερο σημείο, λένε ότι τα Μέσα έχουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να αναμεταδώσουν αυτές τις ώρες. Μα για να το κάνουν χρειάζονται ένα minimum προσωπικό και πρέπει να στηριχθούν για την απασχόλησή του.

Θα πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία τους, να αναπληρωθεί το εισόδημα, όπως κάνουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί το επίδομα για να «παρκάρουμε» τον εργαζόμενο.

Γιατί χρειάζεται ο εργαζόμενος αυτή την περίοδο, όπως χρειάζεται και σε πολλές πτυχές της οικονομικής και παραγωγικής ζωής. Και εκεί πρέπει να επιλεγεί η στήριξη του εργαζόμενου οποίος χρειάζεται τώρα να δουλέψει τηρώντας βεβαίως τους κανόνες όλους όπου υπάρχει δραστηριότητα παραγωγική, οικονομική όλους τους κανόνες των επιστημόνων.

Αυτή η πτυχή λείπει από την πολιτική της κυβέρνησης.

Στήριξη της εργασίας για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων. Άρα λοιπόν, ΝΑΙ στην ενημέρωση με διαφάνεια και αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα, τα ποσά τα οποία θα διαθέσετε για κρατική διαφήμιση.

Εάν έχουν ανατεθεί σε εταιρεία διαχείρισης και ποια; Σε ποια εταιρεία έχει ανατεθεί η διαχείριση για τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ;

Εάν μέχρι τώρα έχει εκταμιευθεί και τι ποσό από τα 11 εκατομμύρια; Βέβαια είναι λιγότερο το ποσό αν εξαιρέσουμε το ΦΠΑ, μπορεί να είναι γύρω στα οκτώ. Θα έχετε πρώτα το δίκαιο και αντικειμενικό κριτήριο που είναι οι εργαζόμενοι;

Η ΕΡΓΑΝΗ παρουσιάζει για το προηγούμενο διάστημα για όλα τα Μέσα τον αριθμό των εργαζομένων.

Αυτό είναι αντικειμενικό και ταυτόχρονα δίκαιο. Αντικειμενικά κριτήρια είναι και η ακρόαματικότητα, η τελεθέαση και η κυκλοφορία.

Αυτές τις μέρες τα περιφερειακά Μέσα έχουν από 26% και πάνω του μεριδίου.

Τα άλλα έχουν το υπόλοιπο, πάρα πολύ σημαντικό.

Έτσι λοιπόν, με διαφάνεια και κριτήρια να προχωρήσει η ενίσχυση και η ενημέρωση.

Ήδη σας ανέφερα τα επιμέρους κριτήρια, όμως υπάρχει κι ένας έρμος νόμος από το παρελθόν που λέει ότι το 30% πρέπει να πηγαίνει στα περιφερειακά και τοπικά Μέσα.

Τηρείται; Θέλουμε δέσμευση ότι τηρείται.

Όχι μόνο σε κάποιες καταχωρήσεις. Αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θεωρούμε ότι το κομμάτι που αφορά την μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων που γίνονται και τώρα είναι το κομμάτι της υποχρέωσης όσων έχουν πάρει δημόσια υπηρεσία και εκτελούν, έχουν πάρει δημόσια συχνότητα. Να αναφέρεται στα Μέσα ότι είναι κοινωνικό μήνυμα που είναι δωρεάν και ποια είναι εκείνα που υπάγονται στην κρατική διαφήμιση και στην ενίσχυση των πολιτών.

Ολοκληρώνω λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με κριτήρια, με εφαρμογή του νόμου, με κύριο κριτήριο τους εργαζόμενους και τη δραστηριότητα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα μπορούμε να έχουμε και την ενημέρωση και τον πλουραλισμό και ταυτόχρονα την ανάδραση που είναι απαιτούμενη διότι κι από τα Μέσα έρχεται ο απόηχος και η αντίδραση από την κοινωνία για να διορθωθούν μέτρα, να αξιολογηθούν αυτά που έχουν παρθεί και να πάρουμε σωστές αποφάσεις. 30% οπωσδήποτε στα περιφερειακά Μέσα και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει στο μυαλό μας ότι είναι Διακομματική ευθύνη, δεν είναι ούτε δικομματική, ούτε μονοκομματική. Και στην πράξη να δείξετε ότι δεν επιδιώκετε να αξιοποιήσετε και να εργαλειοποιήσετε την κρίση αυτή για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Εμείς στηρίζουμε τις θετικές πρωτοβουλίες αλλά κυρίως προτείνουμε επεξεργασμένες θέσεις και στο κομμάτι που έχει να κάνει με την προστασία της υγείας και της κοινωνικής προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας και γι’ αυτό καταθέσαμε τρεις φορές την τροπολογία που αφορά την έμπρακτη επιβράβευση των υγειονομικών, του ΕΣΥ και των Μονάδων Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στα κοινωνικά προγράμματα, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, τους ενστόλους της πρώτης γραμμής, όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την μάχη σε καθημερινή βάση με κίνδυνο της ζωής τους αλλά πρέπει να μας πείτε γιατί αρνείται η κυβέρνηση την ένταξή τους σε βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Κύριε Πρόεδρε καταθέτω στα πρακτικά τρεις επιστολές της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΤΕΠ) προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Ενημέρωσης, κ.Πέτσα στις οποίες δεν έχουν λάβει απάντηση».

Στην δευτερομιλία του, αφού επεσήμανε ότι η ενημέρωση του Υπουργού ήταν σημαντική αλλά όχι ολοκληρωμένη τόνισε ότι αυτή η κρίση πρέπει να μας βελτιώσει όλους. Πολιτικούς, επιστήμονες, συνδικαλιστές, κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.

Να σταματήσουμε επιτέλους να ασχολούμαστε με τα «πιασάρικα» και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα του σήμερα και του αύριο με επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΔΗΛΩΣΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕ ΦΘΑΝΟΥΜΕ!

«Δυστυχώς η πόλη και ο νομός Λάρισας, έχουν μπει σε μεγάλη περιπέτεια, μετά τη μαζική επιμόλυνση από τον κορωνοϊό, στη συνοικία των συμπολιτών μας Ρομά, στη Νέα Σμύρνη.

Είναι γνωστό ότι η κοινότητα των Ρομά στην πόλη της Λάρισας, μετρά περίπου 4.000 χιλιάδες συμπολίτες μας, που διαβιούν στη Νέα Σμύρνη, ενώ συνολικά στη συνοικία διαμένουν περίπου 6.500 πολίτες .

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, είναι μια πραγματική υγειονομική βόμβα, που δημιουργεί τεράστια ανησυχία, για την άγνωστη έκτασή της και κυρίως – για τις άγνωστες, ακόμη, συνέπειές της.

Όλη η πόλη και όλος ο νομός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, πειθάρχησε στα μέτρα και διαφυλάξαμε μέχρι σήμερα την ατομική και δημόσια υγεία, σε πολύ καλό επίπεδο.

Από την αρχή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους, ότι όλες οι δομές ή περιοχές στις

οποίες διαβιώνουν πολλοί Άνθρωποι μαζί, όλες οι περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο διαβίωσης και στην καθημερινότητά τους, χρειάζονται ιδιαίτερη- καθημερινή ενημέρωση, ειδική στήριξη και ειδική αντιμετώπιση.

Συνηγορήσαμε εξαρχής στην πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που ζήτησε οι οικισμοί Ρομά να ενημερωθούν από τις κρατικές Υπηρεσίες Υγείας για τα περιοριστικά μέτρα, παρουσία δικών τους στελεχών και σε περίπτωση θετικού κρούσματος να μην περιοριστούμε μόνο στην ιχνηλασία του, αλλά να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι την 1η, 7η και 14η μέρα, ώστε να εντοπισθεί γρήγορα η διασπορά, που όπως πράγματι προκύπτει είναι ταχύτατη και να μπει ο οικισμός εξαρχής σε καραντίνα, με στενή επίβλεψη και των γύρω περιοχών .

Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε ένα κονδύλι στους Δήμους Λάρισας, Τυρνάβου και Φαρσάλων για να «εκπονήσει πολιτικές» για τους Ρομά, ύψους 40.000 Ευρώ, ποσό απολύτως ανεπαρκές, ακόμη και για τους ψεκασμούς απολυμάνσεων των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής τους .

Τώρα τρέχουμε και δεν φθάνουμε !

«Τύποις», υπάρχει από σήμερα καραντίνα στον οικισμό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρωί η κυκλοφορία και οι καθημερινές δραστηριότητες στον οικισμό ήταν σχεδόν κανονικές.

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα .

Βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων που απαιτούν εγρήγορση και αποφάσεις .

Η Πολιτική Προστασία, οι ειδικοί, η αυτοδιοίκηση και η ιατρική κοινότητα πρέπει να δράσουν αστραπιαία, για να διαφυλάξουν το νομό μας, που πλήττεται και κινδυνεύει.

Τώρα , πρέπει να γίνουν τεστ σε όλο τον οικισμό και να ληφθούν δείγματα από όλη την περιοχή .

Υπάρχουν τρία εργαστήρια στη Λάρισα, με σύγχρονες και αξιόπιστες μεθόδους, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά , στην αντιμετώπιση του κατεπείγοντος αυτού θέματος.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για όλους τους οικισμούς Ρομά , σε όλο το νομό, σε όλη τη χώρα .

Να ξεκινήσουν αυτά που έχουμε ήδη ζητήσει : καμπάνιες καθημερινής ενημέρωσης , δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά μέτρα περιορισμού του συνωστισμού και κατ’επέκταση της διασποράς.

Με την ελπίδα ότι δεν είναι ήδη αργά»

ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;

Δυστυχώς γίνεται σαφές ότι η Κυβέρνηση μόνο τυπικά και ευκαιριακά ενδιαφέρεται για τους Έλληνες μαθητές/τριες που φοιτούν στα ελληνόγλωσσα σχολεία του Εξωτερικού.

Διαφορετικά δεν δικαιολογείται, ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας χρειάστηκαν ένα ολόκληρο μήνα από την μέρα που άρχισαν σταδιακά να κλείνουν τα σχολεία, για να θυμηθούν και τις Ελληνικές Σχολικές Μονάδες που λειτουργούν στο Εξωτερικό και να αποστείλουν μόλις εχθές εγκύκλιο που αναφέρει τα ήδη γνωστά περί της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Τα ερωτήματα που εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικά και που χρήζουν άμεσης απάντησης, γιατί αφορούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς δεν τα αναφέρει η εγκύκλιος ούτε κάποια άλλη ανακοίνωση της Υπουργού, είναι:

 • Αν τα σχολεία του Εξωτερικού έχουν ενταχθεί σε ένα συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας που συμπεριλαμβάνει και μεριμνά για την ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 • Αν προβλέπεται συγκεκριμένη διδακτέα ύλη προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πανδημίας για την παρούσα σχολική χρονιά στα σχολεία του εξωτερικού και με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά τελειώνει σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με τη χώρα (πχ. διαφορετικές ημερομηνίες λήξης της χρονικής χρονιάς στα 16 κρατίδια της Γερμανίας)
 • Ποια θα είναι η ύλη για τις απολυτήριες εξετάσεις Λυκείου
 • Αν είναι διασφαλισμένη η απρόσκοπτη στελέχωση των σχολείων με τη νέα σχολική χρονιά με καθηγητές για όλα τα μαθήματα
 • Αν υπάρχει μέριμνα για τους καθηγητές που λήγει η απόσπασή τους με το τέλος της σχολικής χρονιάς και ενδεχομένως σε κάποιες χώρες δοθεί παράταση στο σχολικό έτος. Τι θα κάνουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί, θα παραμείνουν ή θα φύγουν πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά
 • Ποια είναι η ύλη για τις πανελλαδικές με δεδομένο ότι εχτές στάλθηκε η εγκύκλιος προς τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του εξωτερικού

Κατανοούμε απόλυτα τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση του ιού Covid-19 και δείχνουμε κατανόηση.

Ωστόσο, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και την Υπουργό ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο αφενός θα συμπεριλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών σχολείων Εξωτερικού και, αφετέρου, θα διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών που φοιτούν σε Ελληνικές Σχολικές Μονάδες του Εξωτερικού με αυτήν των μαθητών στην Ελλάδα.

Κατερίνα Αυξεντίου
Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.