ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΟΣ TV (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:05)

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Ήπειρος TV με τη δημοσιογράφο Γιώτα Σταύρου σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου και ώρα 20:05.

Κοινή ανακοίνωση των Τομέων Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής για τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας

Οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία μας προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα το 2020 θα βυθιστεί σε μια ύφεση της τάξης του 9,7%, τη βαθύτερη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πτώση των επενδύσεων κατά 30% αύξηση της ανεργίας στο 20% και εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 196.4% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας αντί να ξιφουλκεί με τον προκάτοχο του, όπως έκανε τις τελευταίες μέρες, για το αν οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν καλύτερες πριν ή μετά τον Ιούνιο του 2019, πρέπει να κατανοήσει την ανεπάρκεια και αποσπασματικότητα των μέτρων που έχει εξαγγείλει, πολλά από τα οποίο μένουν στην ουσία ανεφάρμοστα.

Η Κυβέρνηση εκτός από την άμεση ανακούφιση των πληγέντων εργαζόμενων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοσθεί ένα ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΧΕΔΙΟ στήριξης της Οικονομίας, και ειδικά των κλάδων που έπληξε περισσότερο η κρίση (τουρισμός, αγροτικά, μικρομεσαίοι κλπ). Αυτό θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να ξαναβάλουν μπρος τις μηχανές τους και η οικονομία να βγει γρήγορα από το τέλμα.

Αν δεν μείνει ζωντανή η Οικονομία και όρθια η Κοινωνία, το κόστος της ανασυγκρότησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο και επώδυνο.

Το Κίνημα Αλλαγής, εκτός από κριτική, έχει ήδη διατυπώσει και συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για τα άμεσα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης, -στην λογική του ενδιάμεσου προγράμματος- και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία την επόμενη ημέρα.

Και θα επιμείνουμε γιατί δυστυχώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Π. ΒΛΑΧΟΣ: Η ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ

Στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel σχολίασε την επικαιρότητα ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, το βράδυ της Πέμπτης 6 Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα:

• Για τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή:

«Η Αστυνομία πρέπει να είναι το έσχατο μέσο. Η μάχη κατά της πανδημίας είναι και μάχη ενημέρωσης. Αυτό αποδείξαμε όλοι μαζί δύο μήνες τώρα. Πριν στείλει την Αστυνομία για να παίξει κλεφτοπόλεμο με τους νέους στην Αγία Παρασκευή, η Πολιτεία έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους της μαζικής συνάθροισης. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, του δήμου, ακόμη και αστυνομικοί θα μπορούσαν να ενημερώνουν και να παροτρύνουν τους πολίτες.»

• Για τις πολιτικές της κυβέρνησης στα εργασιακά:

«Η Κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να ικανοποιήσει επιδιώξεις συμφερόντων που θέλουν να απορυθμίσουν και να υποτιμήσουν και άλλο την εργασία. Βλέπουμε για παράδειγμα, ότι στον Τουρισμό, του οποίου η συρρίκνωση θα φέρει οριακά διψήφια ύφεση φέτος, δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά εξαγγελίες. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα καταθέσαμε συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει από εθνικό υγειονομικό πρωτόκολλο, μέχρι μείωση ΦΠΑ, ειδικά προγράμματα ρευστότητας, στήριξη των εργαζομένων και ανέργων στον τουρισμό».

• Για σχόλια υπουργών της ΝΔ περί απολύσεων:

«Η υπερπροβολή κάνει κακό στους υπουργούς της ΝΔ. Οδηγεί σε αλαζονεία, αντιφάσεις και λάθη. Κάποιοι είναι όλη μέρα στα κανάλια και είναι απορίας άξιο, πότε εργάζονται στα υπουργεία τους. Προκαλούν το κοινό αίσθημα, όσους πολίτες βρίσκονται σε ανασφάλεια και γνωρίζουν ότι σε έναν-δύο μήνες δεν θα έχουν δουλειά.»

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα Ν. Γιαννακοπουλου 

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κα Ζέφη Δημαδάμα

“ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ Σ
ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ”

Aπό την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού, το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων κατά της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Γυναίκες από όλους τους πολιτικούς χώρους και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλλων και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εντοπίσαμε τον κίνδυνο και επιμείναμε να ενταθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινόμενου.

Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, περιορισμού αυτών των βάναυσων, αρρωστημένων συμπεριφορών, κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού – πολιτικού μετώπου απέναντι στη βια.

Δυστυχώς τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας από την Γραμμή SOS 15900 επιβεβαίωσαν αυτή την πρόβλεψή μας. Πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο επιτακτική ήταν και συνεχίζει να είναι αυτός ο αγώνας. Την ώρα που όλοι δίναμε τη μάχη κατά της πανδημίας, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, ακόμα και πρώην σύζυγοι, αποτελούσαν τα θύματα. Συνολικά 1.769 κλήσεις, 4 φορές περισσότερες καταγγελίες από τον Μάρτιο κατά τον Απρίλιο, έφεραν στην επιφάνεια την τραγωδία, τον εφιάλτη που βίωναν πριν από όλα γυναίκες.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι απλά χρήσιμα από στατιστικής απόψεως. Δείχνουν το ανησυχητικό μέγεθος του προβλήματος και τις ανάγκες που έχουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αναδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας μέχρι να μειωθούν δραστικά τα θύματα βίας. Ας μην ξεχνιόμαστε. Οι συνθήκες εγκλεισμού μπορεί να ενέτειναν το φαινόμενο, δεν το γέννησαν όμως. Τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όσο τα περιβάλλει ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης.

Σήμερα προτείνουμε ως Κίνημα Αλλαγής τα παρακάτω:

-Να ενισχυθεί η λειτουργία της Ανοικτής Γραμμής

-Να υπάρξει Παρατηρητήριο φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας που θα συγκεντρώνει συστηματικά στοιχεία από Αρχές και Φορείς και πέραν των καταγγελιών στο 15900

-Να διεξαχθούν έρευνες κοινής γνώμης και μελέτες που να αναδείξουν όλο το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος.

-Να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η καμπάνια ενημέρωσης, ώστε και θύματα βίας αλλά και όλη η κοινωνία να κατανοήσουν την ανάγκη καταγγελίας κάθε τέτοιου κρούσματος.

-Να οργανωθούν -μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν- συζητήσεις, Ημερίδες για ενημέρωση της κοινωνίας.

-Να υπάρξει μία ακόμα πιο ενεργή βοήθεια από όλα τα Μ.Μ.Ε με ρεπορτάζ, ειδικές ενημερωτικές εκπομπές , ειδικά πάνελ, ώστε να υπάρξει επικοινωνιακή δύναμη ισχύος κατά όλων όσων νομίζουν ότι μπορούν ανενόχλητα να ασκούν βία στις συζύγους , στα παιδιά τους, στα αδέλφια τους ή και στου γονείς τους.

-Να υπάρξει ένας σταθερός συντονισμός όλων των αρμοδίων Αρχών και Φορέων( Γ.Γ, Αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Φορέων της Κοινωνίας των πολιτών , Κομμάτων, Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικηγορικού Κόσμου)

-Να οργανώσουμε καλύτερα τους τρόπους κάλυψης των αναγκών των θυμάτων για θέματα Ψυχοκοινωνικής και Νομικής στήριξης, φιλοξενίας σε ξενώνες.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως πάντα, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης με προτάσεις, διάθεση συνεννόησης και παρεμβάσεις.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ.

ΣΕ ΔΙΠΛΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κοινή Ανακοίνωση Γιώργου Μουλκιώτη, υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Χρήστου Μέγα, Γραμματέα Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο Τουρισμού-Επισιτισμού κινδυνεύουν να αναδειχτούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της περιόδου. Και δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός και η πανδημία που επιδρά αρνητικά στον κλάδο, ιδιαίτερα στην απασχόληση, αλλά είναι οι κυβερνητικές επιλογές που επιδρούν διαλυτικά.

-Το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχει εξαγγείλει την παράταση των επιδομάτων ανεργίας για όσους –εποχικά εργαζόμενους- δεν ανέλαβαν ακόμη εργασία.

-Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιστοίχιση (συσχέτιση) της περσινής απασχόλησης με την φετινή (αντίστοιχο διάστημα) ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος για τις θέσεις εργασίας και το χαμένο εργατικό εισόδημα.

-Ακόμη και για όσους απασχοληθούν προβλέπεται η ελεύθερη επιλογή από τις επιχειρήσεις, με διευθυντικό δικαίωμα μάλιστα, της μερικής απασχόλησης και της διαλείπουσας εργασίας (2-3 ημέρες την εβδομάδα). Για δε το υπόλοιπο (χαμένο) χρόνο, η αμοιβή ορίστηκε στα 2,66 ευρώ ώρα!

-Δεν έχει επεκτείνει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έτσι, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στις οικείες εργοδοτικές οργανώσεις, με δική τους επιλογή, θα δεχθούν πιέσεις και ενδεχομένως να μην λάβουν τον μισθό που ισχύει για την πλειονότητα των (λοιπών) εργαζομένων με βάση την από 12/12/2019 κλαδική ΣΣΕ που συνήψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό.

Με τον συνδυασμό των δύο κυβερνητικών «παραλήψεων», (μη επέκταση και υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ και το ορισθέν ωρομίσθιο των 2,66 €), ακόμη και όσοι εργαστούν την τρέχουσα σεζόν κινδυνεύουν να λάβουν εξευτελιστικές αποδοχές, ακόμη και κάτω από αυτόν του ανειδίκευτου εργάτη (233 ευρώ ανά μήνα για 4ωρη απασχόληση.)

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έγκαιρα είχε θέσει το μείζον ζήτημα της επέκτασης ΟΛΩΝ των

ΣΣΕ. Ειδικά για τους 300.000 εργαζόμενους στον Επισιτισμό –Τουρισμό που δεν καλύπτονται από την οικεία ΣΣΕ, η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά είχε επισταμένως θέσει το πρόβλημα, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τηρήσει την νομιμότητα, να στηρίξει το εργατικό εισόδημα σύμφωνα με τις ελεύθερες αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων στον κλάδο και να μην επιτρέψει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζόμενων την ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού και να επιδοτήσει τους εργαζομένους του κλάδου που φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν θα απασχοληθούν.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 06.05.2020

Θέματα: εθνικό σχέδιο για Τουρισμό, συνωστισμός σε πλατείες, Μαρφίν, Κομισιόν, ταμείο επιχειρηματικότητας, κατώτατος μισθός

Καταθέτουμε Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό απέναντι στις… αναγγελίες προθέσεων της Κυβέρνησης
Η Κυβέρνηση ήδη καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην επερχόμενη τουριστική κρίση. Πολλές προαναγγελίες προθέσεων, αλλά κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επανεκκίνησης. Περιορίζεται σε οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου. Ο τουριστικός κόσμος νιώθει σύγχυση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, καθώς δε γνωρίζει πώς και αν θα λειτουργήσει τις επιχειρήσεις του, αφού δεν υπάρχουν ούτε ενιαία ρεαλιστικά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλούς λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι κάθε είδους στον τουρισμό και οι οικογένειές τους βρίσκονται «στον αέρα». Τα προβλήματα ρευστότητας, τα δάνεια και οι πάσης φύσεως οφειλές «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις.

Χωρίς χρονοτριβή, καταθέσαμε σήμερα Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση, που στοχεύει 1) στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και στην προβολή της χώρας, 2) στη στήριξη των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων και 3) στη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Παράλληλα πιέζουμε και για την στήριξη της ΕΕ σε όλες τις χώρες του Νότου, όπου ο Τουρισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ.

Δείτε εδώ τις προτάσεις μας για το Εθνικό Σχέδιο εξόδου

“Πάμε πλατεία” χωρίς συνωστισμό και καταστολή, αλλά με οδηγίες και πρόληψη

Οι μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών σε πλατείες χτυπάνε το καμπανάκι. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Ο συνωστισμός δημιουργεί κινδύνους. Λέμε όμως ναι στην πρόληψη, όχι όμως στην καταστολή. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι προϋποθέσεις για να μείνουμε ασφαλείς και να προλαμβάνει με σχέδιο. Ταυτόχρονα, οι δήμοι οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες, να περιφρουρούν τους χώρους ευθύνης τους και ο ΕΟΔΥ να δώσει σαφείς οδηγίες. Η αστυνομική βία εντείνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει. Η δημοκρατία στηρίζεται στην πειθώ, στον διάλογο, η επιβολή είναι η ύστατη λύση.

Παρούσα το Σάββατο η Φώφη Γεννηματά στην τελετή για τα θύματα της Μαρφίν

“Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες.” δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φώφη Γεννηματά: «Στήριξη των δυτικών Βαλκανίων στην πανδημία και στην ευρωπαϊκή τους προοπτική»

Στην προσύνοδο του PES για τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετείχε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματα. Στην συζητηση τόνισε ότι πρέπει να δοθούν καθαρά μηνύματα στην επερχόμενη Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ότι οι τελευταίες δεν θα εγκαταλειφθούν μόνες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτό τον λόγο ήδη αναγγέλθηκε ένα πακέτο 38 εκατομμυρίων ευρώ και η συνολική βοήθεια θα φτάσει στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανέλαβε την υποστήριξη του κόμματός μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ως προϋπόθεση για σταθερότητα, ειρήνη, δημοκρατία και ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να τηρηθούν όλα τα κριτήρια διεύρυνσης και προϋποθέσεις όπως:

σεβασμός του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
σεβασμός όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας από την Αλβανική Κυβέρνηση
εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας και το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων της και των συνθηκών που η Βόρειος Μακεδονία έχει υπογράψει.

Περισσότερα εδώ

“Κακά μαντάτα” από Κομισιόν και Γερμανία

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα ζήσει την υψηλότερη ύφεση στην ΕΕ φέτος με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% και εκτίναξη της ανεργίας στο 19,9% (160.000 άνεργους) χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και αμφισβητούν ευθέως τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για 4.7% ύφεση. Η έκθεση βασίζει το σενάριό της στην πτώση που αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή σεζόν. Το σενάριο αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την άμεση εφαρμογής ενός ενδιάμεσου προγράμματος ανάταξης της οικονομίας και του τουρισμού, όπως έχει επισημάνει και καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι αντίθετο στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, η πράξη αυτή αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, ανοίγοντας πολιτικά το κουτί της Πανδώρας. Κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πήραν το απαραίτητο πράσινο φως για να συνεχίσουν τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αρχών, όπως η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι από τους πρώτους που καλωσόρισαν την συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, χώρας της οποίας οι προσπάθειες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη έχουν μέχρι τώρα αποτραπεί χάρη στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ένωσης.

Εδώ και τώρα αποφάσεις για άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Αρκετές επιχειρήσεις άνοιξαν και άλλες συνέχισαν να λειτουργούν σε συνθήκες αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας, τη λειτουργία της αγοράς και τη στάση των καταναλωτών, με τη ρευστότητα να είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πολλές φορές ρευστότητα 16 δις για τις επιχειρήσεις με δανεισμό από τις τράπεζες. Μόλις χθες, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό που εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο. Παρόλα αυτά κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται ότι ήταν ‘’πιο έτοιμες’’ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού την ίδια στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείεται, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να κλειδώνει το ΤΕΠΙΧ ΙΙ λόγω υπερδέσμευσης του διαθέσιμου ποσού!

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει: Διευκόλυνση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με όρους βιωσιμότητας και όχι μόνο ενημερότητας. Επίσπευση καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιδότηση των θέσεων εργασίας με 40% για ένα εξάμηνο. Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για το 2020, με πλήρη απαλλαγή για τους πληττόμενους κλάδους

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις μας

Πάγωμα του κατώτατου μισθού, ανοίγει η κερκόπορτα για περαιτέρω μειώσεις

Τα ξημερώματα του Σαββάτου δημοσιεύτηκε η νέα ΠΝΠ η οποία επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες εργαζόμενους. Ακυρώνει την προβλεπόμενη και εξαγγελθείσα αύξηση του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου για το έτος 2020 και έτσι την παγώνει τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Ιανουάριο 2021, με συνέπεια και η αύξηση στην πραγματικότητα να μεταφέρεται στο αβέβαιο μέλλον. Παράλληλα, επιτείνει και τους φόβους για ενδεχόμενη μείωση μισθών και ημερομισθίων, δεδομένου ότι στον Ν. 4172/2013, υπάρχει ρήτρα που αναφέρει πως «Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Διαβάστε εδώ την ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.